stdClass Object ( [id] => 1077662 [title] => Zlatan Jakšić iz Selaca na Braču jedan je od tri najvažnija čakavska začinjavca, a jedinstvenim ga čini dosad neviđena humorna crta [alias] => zlatan-jaksic-iz-selaca-na-bracu-jedan-je-od-tri-najvaznija-cakavska-zacinjavca-a-jedinstvenim-ga-cini-dosad-nevidena-humorna-crta [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Otok Brač otok je pjesnika. Vjerojatno je i najpjesničkiji otok na Jadranu, osobito uzmemo li u obzir da je majka Tina Ujevića iz Milne, a Vladimir Nazor fetivi da je Postiranin. Moja Selca dala su niz pjesnika od kojih (nas) je jedno vrijeme čak četvero bilo članovima Društva hrvatskih književnika, što je unikum za naselje od niti 800 dušâ: Zlatan Jakšić, Neva Kežić, Drago Štambuk i moja prepotenca, "mali Suho".

Tin Ujević po mnogima najveći je pjesnik u Hrvata uopće, dok je Zlatan Jakšić odavno već valoriziran kao jedan od tri najvažnija čakavska začinjavca. Među ženskim pismom čakavština nije imala onoliko jak signal, koliko je to u daljinu odašiljala repetitorom svojega talenta Vlasta Vrandečić Lebarić iz Pučišća. Nije ostala po strani ni Tonka Petrić iz Bola, inače vrsna slikarica, a svoje mjesto u Pegazovom sedlu već dobrano pronalazi i Silvija Buvinić iz Pražnica, koja vlastitu liriku ispjevava svojom po svemu posebnom pražničkom "čokavicom".

Paradoks čakavskog pjesništva u Dalmaciji ogleda se u faktografskoj stvarnosti kako najveći dijalektalni pjesnici nisu stvarali u mjestu koje ih je odnjegovalo i odgojilo, te čiji su idiom organske zajednice uzeli kao sredstvo, oruđe i oružje vlastitog poetskog izraza. Marin Franičević i brat mu Jure Franičević Pločar nisu u Vrisniku djeljali svoje hvarske čakavske verse, nego u Zagrebu i Splitu; Šime Vučetić nije u Veloj Luci rezbario svoje u korčulanskom vernakularnom duhu iskovane stihove, nego u metropoli; Jakša Fiamengo i Joško Božanić nisu svoje viško začinjavaštvo skadali uza rodnu postelju u Komiži, već opet pretežito ne na škoju, nego na tarafermi, u Splitu...

Analogiji ukorak i podruku, jedinstveni čakavski pjesnik iz Selaca na Braču, Zlatan Jakšić, nije u mikrolokalitetnom metapoetskom bazenu između toponimâ Trtor i Pliš, Grahovik i Radonja komponirao svoje poetske ringe, nego je to činio u Kninu i Zadru; gradovima, u koje se profesionalnim pedagoškim službama i obligacijama bio naselio i aktivirao, odnosno gdje se, svivši svoje familijarno gnijezdo, obiteljski bio skrasio i ubicirao do mjere da će u toj posljedičnoj sredini – sredini, koja nije štedjela prihvaćanja i njega i njegovih bilo ambicija bilo afiniteta – htjeti imati i vlastiti grob, začudo ili ne: podalje od ishodišnog i djetinjstvenog bračkog obiteljskog odrastalačkog ognjišta i ložišta, ukopišta i grobišta.

ZAVITRI I SPJAŽE

A čakavsku bismo razglednicu s antologijskom markicom na sebi mogli i proširiti i produžiti ovako: Tatjana Radovanović je ishodišni hvarski Gdinj slavila u Parizu, a Vlasta Vrandečić-Lebarić vlastiti je epihorski govor bračkih Pučišća gradila u Zagrebu, dok je Marina Čapalija svoj didovski jazik Velog Drvenika divovskim učinila u Splitu.

Kao da se u čakavskih pjesnika iz Dalmacije čuje eho knjige Borisa Marune, koji je o domovini pjevao s transkontinentalne distance u Čileu, naslovivši svoj poznati libar: Bilo je lakše voljeti te iz daljine...

Zbirka Zlatana Jakšića Zavitri i spjaže, objavljena u Kninu 1958. godine, bila je prva čakavska knjiga tiskana u drugoj polovici XX. stoljeća, ali će također biti i među rijetkima što su kao samostalni svesci doprli do čitatelja. Tek će se desetljeće i pol nakon nje početi pojavljivati čakavski kanconijeri u Dalmaciji, i to, slučajno ili ne, baš na Jakšićevom, i mojemu, otoku Braču. Da, tek nakon Jakšića javit će se također Bračani: sumještanin mu Ante Nižetić – Žeravica (Stare bračke užance, 1969.), Stjepan (Štefe) Pulišelić iz Škripa (Glos sa škrop, 1973.), te Drago Štambuk (meu namin, 1974.).

---

image
Potret Zlatana Jakšića
Privatni album
---

A, nedugo potom, i Neva Kežić, kao prva važna čakavska poetesa što se među javnu publiku i katalošku knjižničku faktografiju javlja prvom knjigom što ju, autorski, na jeziku vlastite organske zajednice, na jeziku materinskom i noninskom expressis verbis, signira – žena! Bila je to knjiga Nevere i bonace (1982.). U to vrijeme svoju će čakavštinu oknjižiti Jure Franičević Pločar (Šaka zemje, 1974.) i Stjepan Benzon (Kako san voli tebe i grad, 1977.), a Joško Božanić objavit će prvu knjigu uopće u kojoj se nalazi poezija ispjevana iskonskim komiškim govorom (Perušće besid, 1981.). Jedini će se Drago Ivanišević oglasiti dvije godine nakon Jakšića, stihozbirkom Jubav (1960.).

Nekako to prolazi ispod radara, ali jedine iole značajne literarne tvorevine na čakavskom jeziku prije Jakšića bit će prva uopće tiskana knjiga sa čakavskim stihovima, Bodulske pisme (1927.) Pere Ljubića iz Vrbanja na Hvaru, a slijedit će je njegova opet zbirka oformljena zajedno s pjesmama Marina Franičevića: Na pojih i putih (1939). Svi u to vrijeme aktivni čakavski pjesnici predstavljat će se širem čitalaštvu uglavnom po zbornicima i časopisima, pa će i Antologija nove čakavske poezije (1934.) Ive Jelenovića i Hijacinta Petrisa sadržavati pjesmotvore skupljene po periodici.

Zlatana Jakšića, nakon što se javio knjigom Zavitri i spjaže, uzimat će kao važnog autora svi naknadni pregledi čakavopjevanja u nas, počam od antologije Korablja začinjavaca (1969.) objavljene na Rijeci pod izborničkim sitom i urednikovanjem Zvane Črnje i Ive Mihovilovića, te do danas nenadmašne antologije Čakavsko pjesništvo XX. stoljeća (1987.) Milorada Stojevića. U potonjoj knjizi samo su Vladimir Nazor i Drago Ivanišević zastupljeni s više pjesama od Jakšićevih šest...

VIBRANTNA ZAFRKANTSKA ŽICA

Premda je objavio ukupno četiri zbirke poezije, za prve tri se po onom klišejnom kanonu može kazati da je Zlatan Jakšić cijeli život pisao – jednu te istu knjigu. Pretačući i prelijevajući pjesme iz jedne u drugu zbirku, on je u vremenskom razdoblju od čak 30 godina publicirao tri stihozbirke koje su se razlikovale usve po nekoliko implantiranih novih pjesmotvora i, eventualno, nekoliko onih starih kojima je za novu premijeru ušio ponešto izmjenjenije ili ukrašenije odijelo.

Tako se može reći da je treća njegova knjiga Vrime od škoja (1988.), ustvari, nekovrsni reprint prvijenca Zavitri i spjaže; nesumnjivo opera selecta što u sebi okuplja pjesmotvore već otprije provjerene, i iskušane, u knjizi Snig na Braču (1977.), ter nadograđene s tek četiri nove pjesme premijerno u njoj najsvježijoj objavljene. Pa se može konstatirati kako je Zlatan Jakšić, u razmaku od tri desetljeća, objavio ukupno tri zbirke poezije položene na posteljici od 50-ak pjesama nejednake duljine. Nakon toga dolazi najobimnija mu od sviju knjiga, Pivac na humaru (2002.), gdje se po prvi put objavljuju njegove poeme dotad nepoznate u javnosti.

Ono po čemu je pjesništvo Zlatana Jakšića najznačajnije, i po čemu se izdvaja iz cjelovitosti panoptikuma čakavskog stvaralaštva općenito, jest dotad – ali i dosad! – neviđena humorna crta. Za razliku od svih svojih prethodnika, koji su stihom lamentirali iz emotivnih pobuda intimne naravi izvan svojega zavičaja i mimo materinskog jezika (V. Nazor), koji su se lirski htjeli izraziti bez odveć ambicije, ali s obje noge ukopani u vlastitom tlu i prostoru svoje djedovine (P. Ljubić), koji su bili potaknuti revolucionarnim stažom i prepašću pred sudbinom ostali udaljeni od rodnoga gnijezda (M. Franičević), Zlatan Jakšić osedlao je i zajahao svojega Pegaza sa sigurne distance, u miru, dobrano nakon što su bili zamuknuli ratni plotuni i kanonade, puškaranja i rešetanja, ter pošto su se razišli dimovi bombi i dinamita, mina i granata.

Humornost je bila esencijalna i ekskluzivna greda što je nosila sav napon i napor Jakšićeve pjesničke progresije. Usporedimo li poetike na koje se nastavila, te one što su uslijedile nakon nje sa ili bez njezinog utjecaja, nonpitijski se može ustvrditi kako su pjesme ovoga stvaratelja posvemašnja avangarda na, onda, poprilično oskudnoj i, sada, umnogome svim i svačim prezaćenoj javnoj čakavskoj kreativnoj sceni. Doslovnost i izravnost najveći su neprijatelji poezije, što je Jakšić itekako dobro znao. No, baš su takvi metiljavi pseudopoetski melanomi i zavladali u novije doba, kad se refleksom spašavanja izdišućeg materinskog dijalektalnog jezika pojavljuju sve brojnije publikacije sa sve to manje validnoga materijala u sebi.

A svoju vrlo vibrantnu zafrkantsku i duhovitu žicu pri versificiranju vlastitih ideja i opažaja Jakšić je ponajprije postizao zadivljujućim i briljantnim rimama na kojima inzistira bez stanke i mimo predaha. Gotovo da je i nemoguće naići na organiziranu kiticu ili nasumice sklepanu vezicu stihova u kojima rimarij nije kobilica na koju se sve ostalo slaže, kao u škveru. I, ono što su u prozi provodili egzistencijalisti, to je u poeziji preferirao Zlatan Jakšić. On je primijećivao elementarnosti što su bile gradivnim gredama svakidašnjoj pukoj stvarnosti, ali je imao instinkt i za ono što izmiče uobičajenim prolaženjima kroz život i vrijeme, za što je potrebno lovačko oko.

---

image
Naslovnica Jakšićeve zbirke
---

Pored humornosti unio je Jakšić u čakavsku poeziju i filozofičnost. U njega gomila nije tek nakupina kamenja organizirana kao obli brežuljak ili linearna međa; jerbo, "blagoslovjena bila gomila/ za gaće odrišit". A s gomile će težak uzeti kamen, tojest: "obalut/ kad tovar pogriši put/ ili samo namisli pogrišit"; pa će gonič baciti kamen sa strane magarca da ovoga usmjeri u pravac hoda koji sâm želi...

Puno je sjajnih pjesama Zlatana Jakšića, a za ovu priliku neka bude izdvojena jedna amblematična, koja se svojom silogističnom stepeničastom sekventnošću izdvaja od svih ostalih predobrih. Pjesma nosi ime Ćulak, a to je onaj uspravni kamen na gomili što označava međaš, graničnik, odnosno "branjevinu" iza koje se beštije ne smiju puštati ići u pašu:

Da ni od njega potriba/ i da ni fali,/ ne bidu ga izventali.// A da ga nisu izventali,/ ne bi ga ni uspijentali.// A da ga nisu uspijentali,/ ne bidu ga ni piturali.// A da ga nisu piturali,/ niki vrag bi mu fali.// A da mu ča fali,/ ne bi moga stat na gomili.// A da ni na gomili,/ ne bi se vidi.// A da se ne vidi,/ ne bi bi ćulak.// A da ni ćulak,/ sliči bi na strašilo.// A da ni strašilo,/ pari bi čovik./ A da je čovik/ ne bi bi ćulak.// A kad je ćulak,/ onda ni slika/ ni prilika/ od čovika…// tako i sada/ i vazda/ i u vike vika/ KAMEN!

Zlatan Jakšić, kao slavist i rusist, bavio se i prevoditeljstvom. Tako je nastala četveroručno prevedena poezija Sergeja Jesenjina: Jesenjin pobrašku i po brošku (1989.), gdje je njegovom selačkome aversu Đuro Žuljević podao bolski revers. Seoski ambijent slavnoga Rusa idealno je tim djelom bio transponiran u čakavski i jezični i krajobrazni prostor.

ČELJADE OD IZNIMNOG POŠTOVANJA

Ako igdje na svijetu, uzduž meridijana i poprijeko paralela, postoji osoba, bilo čovjek bilo žena, što izmiče iz one Isukrstove dobrohotne konstatacije Nemo propheta in patria, koju smo svi mi manipulativnim baratavanjima priveli do u zapovijed, onda je to Zlatan Jakšić. Barba Zlatan ili, najtočnije, šjor Zlatan, u svojim je rodnim Selcima bio i ostao čeljade od iznimnog poštovanja, gotovo svjetovno božanstvo kojem su se svi klanjali... Nije se vodilo računa o tome da je on i profesor i doktor znanosti, a, vjerujem, ni dandanas mnogi to ne znaju...

Postoji i jedna među mnogim anegdotama s njim u središtu, kad se grupa Selčana prepirala na mjesnoj pijaci je li ispravno reći mesnica ili mesarnica...? Slučajno je naišao barba Zlatan, i, priupitali su ga glede rješavanja dvojbe očekujući iz prve ruke najispravniji odgovor, na što im je on odgovorio: "Ne reče se ni mesnica ni mesarnica, nego bikarija!"

Zlatan Jakšić bio je ona stara garda profešura, koja je izmaknula kobi i usudu ponižavateljskog podučavanja, pri kojemu je nada đakom vikom i bukom, šibom i "srdelama" nasilno valjalo uspostaviti učiteljski autoritet, kad su već svi registri kompleksâ i podvrste frustracijâ ostavile i friže i kraste na žiću bića onoga meštra ili predavača, kojemu nije bilo dano drugome dati ono što je bilo dano njemu. Upravo stoga je i danas rado spominjan lik u pričama i prisjećanjima njegovih bivših studenata, sada profesora i doktora znanosti.

U svojim Selcima, pak, pamtit će se i mimo poezije po svojim osebujnim recitalima, gdje su svi beskrajno uživali u njegovim duhovitim stihovima, a još i više u ništa manje humornim komentarima na svoj račun, kad bi stao usred pjesme, zaboravivši stihove, koje je uvijek deklamirao napamet. Pamtit će ga se i po pjevanju u "Velon šetemani", po redovitim dolascima iz Zadra za sudjelovanje u jutarnjem obredu matutine Velikoga petka u crkvi i procesiji u Sumartin, te večernje liturgije kad se pjeva "Muka" i njemu osobito drag napjev "Puče moj".

Da je imao biti slabiji, ili po nekoj mjeri manji, zvao bi se, valjda, Srebren ili, možda, Brončan...? Majka je ipak odlučila da će imati ime, da će se zvati, da će biti – Zlatan... Prebanalno bi bilo da jedan Bračanin bude još i Brončan! Ovako, ovaj čudesni pjesnik bio je i ostao Zlatan: sjajniji od plemenite kovine, blještaviji od namignuća oka anđela. Širinu svega njega najbolje će prispodobiti fluid praznine katedrale bez mise na Veliki petak. Duh će mu oprostoriti i do u ono tjelesno dovesti topli ples dima tamjana iz teribula u nasukanoj studenici broda crkve – u kantunu di je Božji greb – kad korizma ugrize zubima bure...

Uspomena na Zlatana Jakšića u meni traje mirisom emocije i misterija Velikoga petka...---

Neka mjesna škola nosi njegovo ime

Kad je sad već uvelike, i ovoliko, govora o neprolaznom značaju s jedne strane za regiju i državu, a s druge za kampanilizam selačke provenijencije i djela i čovjeka imenom Zlatan Jakšić, vrijedno bi bilo u prilici ove vrste kolektivno razdijeljene emocije revitalizirati ideju otprije desetak godina: a ona je da osnovna škola "Selca" u Selcima preobrazi svoje ime u ime najdostojnijeg svojega literata i sugrađanina, te da odskora ponese nomen – "Zlatan Jakšić".

Kad sam onomad bio pokrenuo tu inicijativu, bio sam dobio i pristanak obitelji Jakšić (koja je, glede aktivnoga "guranja" i daljnjeg nukanja, ipak, htjela ostati po strani); ideju su svesrdno bili pismenim putem potvrdili i Sveučilište u Zadru i Društvo hrvatskih književnika, ali je, žalibože, u Selcima na razini i Općine i Škole i Župnog ureda i Biskupije (biskup je bio, podsjećam, Selčanin) nastupila gromoglasna – šutnja...!

Dragi Selčani, kad se već svi skupa opravdanom ohološću "na sva usta" dičimo djelom i pojavom pjesnika Zlatana Jakšića, dajmo mu onda plebiscitarnom (postojećom) voljom čast imencovanja mjesne škole njegovim imenom, kad je već odškolovao nas, i kad nam već znači onako, i u onolikoj mjeri, koliko i kako neće nam zacijelo više nikad značiti nitko...
Gledajte ovo: Osnovna škola "Zlatan Jakšić" Selca...
Etoga... Gremo!

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => snig i pivac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => snig i pivac 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-02-10 13:49:19 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-02-15 07:10:00 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2021-02-15 07:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 154 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/02\/10\/16833504.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/10\/16833500.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/10\/16833502.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/10\/16833540.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/10\/16844868.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Zlatan Jak\u0161i\u0107 i danas je rado spominjan lik u pri\u010dama i prisje\u0107anjima njegovih biv\u0161ih studenata, sada profesora i doktora znanosti","Naslovnica Jak\u0161i\u0107eve zbirke","Potret Zlatana Jak\u0161i\u0107a","Jak\u0161i\u0107eva zbirka 'Snig na Bra\u010du'","Sini\u0161a Vukovi\u0107 i Zlatan Jak\u0161i\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1674x1716","k_16833504_1280.jpg":"1280x1280","k_16833504_1024.jpg":"1024x1024","k_16833504_640.jpg":"640x640","k_16833504_480.jpg":"480x480","k_16833504_340.jpg":"340x340","k_16833504_220.jpg":"220x220","o_16833504_1280.jpg":"1280x1312","o_16833504_1024.jpg":"1024x1049","o_16833504_640.jpg":"640x656","o_16833504_480.jpg":"480x492","o_16833504_340.jpg":"340x348","o_16833504_220.jpg":"220x225","h_16833504_1280.jpg":"1280x854","h_16833504_1024.jpg":"1024x683","h_16833504_640.jpg":"640x427","h_16833504_480.jpg":"480x320","h_16833504_340.jpg":"340x227","h_16833504_220.jpg":"220x147","pp_16833504_1280.jpg":"1006x1280","pp_16833504_1024.jpg":"805x1024","pp_16833504_640.jpg":"503x640","pp_16833504_480.jpg":"377x480","pp_16833504_340.jpg":"267x340","pp_16833504_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1620x2347","k_16833500_1280.jpg":"1280x1280","k_16833500_1024.jpg":"1024x1024","k_16833500_640.jpg":"640x640","k_16833500_480.jpg":"480x480","k_16833500_340.jpg":"340x340","k_16833500_220.jpg":"220x220","o_16833500_1280.jpg":"1280x1854","o_16833500_1024.jpg":"1024x1483","o_16833500_640.jpg":"640x927","o_16833500_480.jpg":"480x695","o_16833500_340.jpg":"340x492","o_16833500_220.jpg":"220x318","h_16833500_1280.jpg":"1280x854","h_16833500_1024.jpg":"1024x683","h_16833500_640.jpg":"640x427","h_16833500_480.jpg":"480x320","h_16833500_340.jpg":"340x227","h_16833500_220.jpg":"220x147","pp_16833500_1280.jpg":"1006x1280","pp_16833500_1024.jpg":"805x1024","pp_16833500_640.jpg":"503x640","pp_16833500_480.jpg":"377x480","pp_16833500_340.jpg":"267x340","pp_16833500_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1700x1881","k_16833502_1280.jpg":"1280x1280","k_16833502_1024.jpg":"1024x1024","k_16833502_640.jpg":"640x640","k_16833502_480.jpg":"480x480","k_16833502_340.jpg":"340x340","k_16833502_220.jpg":"220x220","o_16833502_1280.jpg":"1280x1416","o_16833502_1024.jpg":"1024x1133","o_16833502_640.jpg":"640x708","o_16833502_480.jpg":"480x531","o_16833502_340.jpg":"340x376","o_16833502_220.jpg":"220x243","h_16833502_1280.jpg":"1280x854","h_16833502_1024.jpg":"1024x683","h_16833502_640.jpg":"640x427","h_16833502_480.jpg":"480x320","h_16833502_340.jpg":"340x227","h_16833502_220.jpg":"220x147","pp_16833502_1280.jpg":"1006x1280","pp_16833502_1024.jpg":"805x1024","pp_16833502_640.jpg":"503x640","pp_16833502_480.jpg":"377x480","pp_16833502_340.jpg":"267x340","pp_16833502_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2788","k_16833540_1280.jpg":"1280x1280","k_16833540_1024.jpg":"1024x1024","k_16833540_640.jpg":"640x640","k_16833540_480.jpg":"480x480","k_16833540_340.jpg":"340x340","k_16833540_220.jpg":"220x220","o_16833540_1280.jpg":"1280x1858","o_16833540_1024.jpg":"1024x1486","o_16833540_640.jpg":"640x929","o_16833540_480.jpg":"480x697","o_16833540_340.jpg":"340x493","o_16833540_220.jpg":"220x319","h_16833540_1280.jpg":"1280x854","h_16833540_1024.jpg":"1024x683","h_16833540_640.jpg":"640x427","h_16833540_480.jpg":"480x320","h_16833540_340.jpg":"340x227","h_16833540_220.jpg":"220x147","pp_16833540_1280.jpg":"1006x1280","pp_16833540_1024.jpg":"805x1024","pp_16833540_640.jpg":"503x640","pp_16833540_480.jpg":"377x480","pp_16833540_340.jpg":"267x340","pp_16833540_220.jpg":"173x220"},{"size0":"812x1232","k_16844868_1280.jpg":"1280x1280","k_16844868_1024.jpg":"1024x1024","k_16844868_640.jpg":"640x640","k_16844868_480.jpg":"480x480","k_16844868_340.jpg":"340x340","k_16844868_220.jpg":"220x220","o_16844868_1280.jpg":"1280x1942","o_16844868_1024.jpg":"1024x1553","o_16844868_640.jpg":"640x971","o_16844868_480.jpg":"480x728","o_16844868_340.jpg":"340x515","o_16844868_220.jpg":"220x333","h_16844868_1280.jpg":"1280x854","h_16844868_1024.jpg":"1024x683","h_16844868_640.jpg":"640x427","h_16844868_480.jpg":"480x320","h_16844868_340.jpg":"340x227","h_16844868_220.jpg":"220x147","pp_16844868_1280.jpg":"1006x1280","pp_16844868_1024.jpg":"805x1024","pp_16844868_640.jpg":"503x640","pp_16844868_480.jpg":"377x480","pp_16844868_340.jpg":"267x340","pp_16844868_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7755724 Threads: 2 Questions: 1632414107 Slow queries: 4850862 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111305228 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/zlatan-jaksic-iz-selaca-na-bracu-jedan-je-od-tri-najvaznija-cakavska-zacinjavca-a-jedinstvenim-ga-cini-dosad-nevidena-humorna-crta-1077662 [printLink] => /kultura/knjizevnost/zlatan-jaksic-iz-selaca-na-bracu-jedan-je-od-tri-najvaznija-cakavska-zacinjavca-a-jedinstvenim-ga-cini-dosad-nevidena-humorna-crta-1077662?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 630972 [name] => Zlatana Jakšić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-15 08:12:19 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatana-jaksic [link] => /tag/zlatana-jaksic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 630973 [name] => čakavska poezija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-15 08:12:19 [main_article_id] => 0 [alias] => cakavska-poezija [link] => /tag/cakavska-poezija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 614550 [name] => Selca Brač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-07 17:32:15 [main_article_id] => 0 [alias] => selca-brac [link] => /tag/selca-brac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 93435 [name] => humor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => humor [link] => /tag/humor ) [4] => stdClass Object ( [id] => 626132 [name] => otkriveni zavičaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-20 14:10:18 [main_article_id] => 0 [alias] => otkriveni-zavicaj [link] => /tag/otkriveni-zavicaj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => snig i pivac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zlatan Jakšić iz Selaca na Braču jedan je od tri najvažnija čakavska začinjavca, a jedinstvenim ga čini dosad neviđena humorna crta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16833504.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => Zlatan Jakšić i danas je rado spominjan lik u pričama i prisjećanjima njegovih bivših studenata, sada profesora i doktora znanosti [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16833504.jpg [title] => Privatni albumZlatan Jakšić i danas je rado spominjan lik u pričama i prisjećanjima njegovih bivših studenata, sada profesora i doktora znanosti ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16833500.jpg [title] => Naslovnica Jakšićeve zbirke ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16833502.jpg [title] => Privatni albumPotret Zlatana Jakšića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16833540.jpg [title] => Privatni albumJakšićeva zbirka 'Snig na Braču' ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/10/16844868.jpg [title] => Privatni albumSiniša Vuković i Zlatan Jakšić ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Otok Brač otok je pjesnika. Vjerojatno je i najpjesničkiji otok na Jadranu, osobito uzmemo li u obzir da je majka Tina Ujevića iz Milne, a Vladimir Nazor fetivi da je Postiranin. Moja Selca dala su niz pjesnika od kojih (nas) je jedno vrijeme čak četvero bilo članovima Društva hrvatskih književnika, što je unikum za naselje od niti 800 dušâ: Zlatan Jakšić, Neva Kežić, Drago Štambuk i moja prepotenca, "mali Suho".

Tin Ujević po mnogima najveći je pjesnik u Hrvata uopće, dok je Zlatan Jakšić odavno već valoriziran kao jedan od tri najvažnija čakavska začinjavca. Među ženskim pismom čakavština nije imala onoliko jak signal, koliko je to u daljinu odašiljala repetitorom svojega talenta Vlasta Vrandečić Lebarić iz Pučišća. Nije ostala po strani ni Tonka Petrić iz Bola, inače vrsna slikarica, a svoje mjesto u Pegazovom sedlu već dobrano pronalazi i Silvija Buvinić iz Pražnica, koja vlastitu liriku ispjevava svojom po svemu posebnom pražničkom "čokavicom".

Paradoks čakavskog pjesništva u Dalmaciji ogleda se u faktografskoj stvarnosti kako najveći dijalektalni pjesnici nisu stvarali u mjestu koje ih je odnjegovalo i odgojilo, te čiji su idiom organske zajednice uzeli kao sredstvo, oruđe i oružje vlastitog poetskog izraza. Marin Franičević i brat mu Jure Franičević Pločar nisu u Vrisniku djeljali svoje hvarske čakavske verse, nego u Zagrebu i Splitu; Šime Vučetić nije u Veloj Luci rezbario svoje u korčulanskom vernakularnom duhu iskovane stihove, nego u metropoli; Jakša Fiamengo i Joško Božanić nisu svoje viško začinjavaštvo skadali uza rodnu postelju u Komiži, već opet pretežito ne na škoju, nego na tarafermi, u Splitu...

Analogiji ukorak i podruku, jedinstveni čakavski pjesnik iz Selaca na Braču, Zlatan Jakšić, nije u mikrolokalitetnom metapoetskom bazenu između toponimâ Trtor i Pliš, Grahovik i Radonja komponirao svoje poetske ringe, nego je to činio u Kninu i Zadru; gradovima, u koje se profesionalnim pedagoškim službama i obligacijama bio naselio i aktivirao, odnosno gdje se, svivši svoje familijarno gnijezdo, obiteljski bio skrasio i ubicirao do mjere da će u toj posljedičnoj sredini – sredini, koja nije štedjela prihvaćanja i njega i njegovih bilo ambicija bilo afiniteta – htjeti imati i vlastiti grob, začudo ili ne: podalje od ishodišnog i djetinjstvenog bračkog obiteljskog odrastalačkog ognjišta i ložišta, ukopišta i grobišta.

ZAVITRI I SPJAŽE

A čakavsku bismo razglednicu s antologijskom markicom na sebi mogli i proširiti i produžiti ovako: Tatjana Radovanović je ishodišni hvarski Gdinj slavila u Parizu, a Vlasta Vrandečić-Lebarić vlastiti je epihorski govor bračkih Pučišća gradila u Zagrebu, dok je Marina Čapalija svoj didovski jazik Velog Drvenika divovskim učinila u Splitu.

Kao da se u čakavskih pjesnika iz Dalmacije čuje eho knjige Borisa Marune, koji je o domovini pjevao s transkontinentalne distance u Čileu, naslovivši svoj poznati libar: Bilo je lakše voljeti te iz daljine...

Zbirka Zlatana Jakšića Zavitri i spjaže, objavljena u Kninu 1958. godine, bila je prva čakavska knjiga tiskana u drugoj polovici XX. stoljeća, ali će također biti i među rijetkima što su kao samostalni svesci doprli do čitatelja. Tek će se desetljeće i pol nakon nje početi pojavljivati čakavski kanconijeri u Dalmaciji, i to, slučajno ili ne, baš na Jakšićevom, i mojemu, otoku Braču. Da, tek nakon Jakšića javit će se također Bračani: sumještanin mu Ante Nižetić – Žeravica (Stare bračke užance, 1969.), Stjepan (Štefe) Pulišelić iz Škripa (Glos sa škrop, 1973.), te Drago Štambuk (meu namin, 1974.).

---

image
Potret Zlatana Jakšića
Privatni album
---

A, nedugo potom, i Neva Kežić, kao prva važna čakavska poetesa što se među javnu publiku i katalošku knjižničku faktografiju javlja prvom knjigom što ju, autorski, na jeziku vlastite organske zajednice, na jeziku materinskom i noninskom expressis verbis, signira – žena! Bila je to knjiga Nevere i bonace (1982.). U to vrijeme svoju će čakavštinu oknjižiti Jure Franičević Pločar (Šaka zemje, 1974.) i Stjepan Benzon (Kako san voli tebe i grad, 1977.), a Joško Božanić objavit će prvu knjigu uopće u kojoj se nalazi poezija ispjevana iskonskim komiškim govorom (Perušće besid, 1981.). Jedini će se Drago Ivanišević oglasiti dvije godine nakon Jakšića, stihozbirkom Jubav (1960.).

Nekako to prolazi ispod radara, ali jedine iole značajne literarne tvorevine na čakavskom jeziku prije Jakšića bit će prva uopće tiskana knjiga sa čakavskim stihovima, Bodulske pisme (1927.) Pere Ljubića iz Vrbanja na Hvaru, a slijedit će je njegova opet zbirka oformljena zajedno s pjesmama Marina Franičevića: Na pojih i putih (1939). Svi u to vrijeme aktivni čakavski pjesnici predstavljat će se širem čitalaštvu uglavnom po zbornicima i časopisima, pa će i Antologija nove čakavske poezije (1934.) Ive Jelenovića i Hijacinta Petrisa sadržavati pjesmotvore skupljene po periodici.

Zlatana Jakšića, nakon što se javio knjigom Zavitri i spjaže, uzimat će kao važnog autora svi naknadni pregledi čakavopjevanja u nas, počam od antologije Korablja začinjavaca (1969.) objavljene na Rijeci pod izborničkim sitom i urednikovanjem Zvane Črnje i Ive Mihovilovića, te do danas nenadmašne antologije Čakavsko pjesništvo XX. stoljeća (1987.) Milorada Stojevića. U potonjoj knjizi samo su Vladimir Nazor i Drago Ivanišević zastupljeni s više pjesama od Jakšićevih šest...

VIBRANTNA ZAFRKANTSKA ŽICA

Premda je objavio ukupno četiri zbirke poezije, za prve tri se po onom klišejnom kanonu može kazati da je Zlatan Jakšić cijeli život pisao – jednu te istu knjigu. Pretačući i prelijevajući pjesme iz jedne u drugu zbirku, on je u vremenskom razdoblju od čak 30 godina publicirao tri stihozbirke koje su se razlikovale usve po nekoliko implantiranih novih pjesmotvora i, eventualno, nekoliko onih starih kojima je za novu premijeru ušio ponešto izmjenjenije ili ukrašenije odijelo.

Tako se može reći da je treća njegova knjiga Vrime od škoja (1988.), ustvari, nekovrsni reprint prvijenca Zavitri i spjaže; nesumnjivo opera selecta što u sebi okuplja pjesmotvore već otprije provjerene, i iskušane, u knjizi Snig na Braču (1977.), ter nadograđene s tek četiri nove pjesme premijerno u njoj najsvježijoj objavljene. Pa se može konstatirati kako je Zlatan Jakšić, u razmaku od tri desetljeća, objavio ukupno tri zbirke poezije položene na posteljici od 50-ak pjesama nejednake duljine. Nakon toga dolazi najobimnija mu od sviju knjiga, Pivac na humaru (2002.), gdje se po prvi put objavljuju njegove poeme dotad nepoznate u javnosti.

Ono po čemu je pjesništvo Zlatana Jakšića najznačajnije, i po čemu se izdvaja iz cjelovitosti panoptikuma čakavskog stvaralaštva općenito, jest dotad – ali i dosad! – neviđena humorna crta. Za razliku od svih svojih prethodnika, koji su stihom lamentirali iz emotivnih pobuda intimne naravi izvan svojega zavičaja i mimo materinskog jezika (V. Nazor), koji su se lirski htjeli izraziti bez odveć ambicije, ali s obje noge ukopani u vlastitom tlu i prostoru svoje djedovine (P. Ljubić), koji su bili potaknuti revolucionarnim stažom i prepašću pred sudbinom ostali udaljeni od rodnoga gnijezda (M. Franičević), Zlatan Jakšić osedlao je i zajahao svojega Pegaza sa sigurne distance, u miru, dobrano nakon što su bili zamuknuli ratni plotuni i kanonade, puškaranja i rešetanja, ter pošto su se razišli dimovi bombi i dinamita, mina i granata.

Humornost je bila esencijalna i ekskluzivna greda što je nosila sav napon i napor Jakšićeve pjesničke progresije. Usporedimo li poetike na koje se nastavila, te one što su uslijedile nakon nje sa ili bez njezinog utjecaja, nonpitijski se može ustvrditi kako su pjesme ovoga stvaratelja posvemašnja avangarda na, onda, poprilično oskudnoj i, sada, umnogome svim i svačim prezaćenoj javnoj čakavskoj kreativnoj sceni. Doslovnost i izravnost najveći su neprijatelji poezije, što je Jakšić itekako dobro znao. No, baš su takvi metiljavi pseudopoetski melanomi i zavladali u novije doba, kad se refleksom spašavanja izdišućeg materinskog dijalektalnog jezika pojavljuju sve brojnije publikacije sa sve to manje validnoga materijala u sebi.

A svoju vrlo vibrantnu zafrkantsku i duhovitu žicu pri versificiranju vlastitih ideja i opažaja Jakšić je ponajprije postizao zadivljujućim i briljantnim rimama na kojima inzistira bez stanke i mimo predaha. Gotovo da je i nemoguće naići na organiziranu kiticu ili nasumice sklepanu vezicu stihova u kojima rimarij nije kobilica na koju se sve ostalo slaže, kao u škveru. I, ono što su u prozi provodili egzistencijalisti, to je u poeziji preferirao Zlatan Jakšić. On je primijećivao elementarnosti što su bile gradivnim gredama svakidašnjoj pukoj stvarnosti, ali je imao instinkt i za ono što izmiče uobičajenim prolaženjima kroz život i vrijeme, za što je potrebno lovačko oko.

---

image
Naslovnica Jakšićeve zbirke
---

Pored humornosti unio je Jakšić u čakavsku poeziju i filozofičnost. U njega gomila nije tek nakupina kamenja organizirana kao obli brežuljak ili linearna međa; jerbo, "blagoslovjena bila gomila/ za gaće odrišit". A s gomile će težak uzeti kamen, tojest: "obalut/ kad tovar pogriši put/ ili samo namisli pogrišit"; pa će gonič baciti kamen sa strane magarca da ovoga usmjeri u pravac hoda koji sâm želi...

Puno je sjajnih pjesama Zlatana Jakšića, a za ovu priliku neka bude izdvojena jedna amblematična, koja se svojom silogističnom stepeničastom sekventnošću izdvaja od svih ostalih predobrih. Pjesma nosi ime Ćulak, a to je onaj uspravni kamen na gomili što označava međaš, graničnik, odnosno "branjevinu" iza koje se beštije ne smiju puštati ići u pašu:

Da ni od njega potriba/ i da ni fali,/ ne bidu ga izventali.// A da ga nisu izventali,/ ne bi ga ni uspijentali.// A da ga nisu uspijentali,/ ne bidu ga ni piturali.// A da ga nisu piturali,/ niki vrag bi mu fali.// A da mu ča fali,/ ne bi moga stat na gomili.// A da ni na gomili,/ ne bi se vidi.// A da se ne vidi,/ ne bi bi ćulak.// A da ni ćulak,/ sliči bi na strašilo.// A da ni strašilo,/ pari bi čovik./ A da je čovik/ ne bi bi ćulak.// A kad je ćulak,/ onda ni slika/ ni prilika/ od čovika…// tako i sada/ i vazda/ i u vike vika/ KAMEN!

Zlatan Jakšić, kao slavist i rusist, bavio se i prevoditeljstvom. Tako je nastala četveroručno prevedena poezija Sergeja Jesenjina: Jesenjin pobrašku i po brošku (1989.), gdje je njegovom selačkome aversu Đuro Žuljević podao bolski revers. Seoski ambijent slavnoga Rusa idealno je tim djelom bio transponiran u čakavski i jezični i krajobrazni prostor.

ČELJADE OD IZNIMNOG POŠTOVANJA

Ako igdje na svijetu, uzduž meridijana i poprijeko paralela, postoji osoba, bilo čovjek bilo žena, što izmiče iz one Isukrstove dobrohotne konstatacije Nemo propheta in patria, koju smo svi mi manipulativnim baratavanjima priveli do u zapovijed, onda je to Zlatan Jakšić. Barba Zlatan ili, najtočnije, šjor Zlatan, u svojim je rodnim Selcima bio i ostao čeljade od iznimnog poštovanja, gotovo svjetovno božanstvo kojem su se svi klanjali... Nije se vodilo računa o tome da je on i profesor i doktor znanosti, a, vjerujem, ni dandanas mnogi to ne znaju...

Postoji i jedna među mnogim anegdotama s njim u središtu, kad se grupa Selčana prepirala na mjesnoj pijaci je li ispravno reći mesnica ili mesarnica...? Slučajno je naišao barba Zlatan, i, priupitali su ga glede rješavanja dvojbe očekujući iz prve ruke najispravniji odgovor, na što im je on odgovorio: "Ne reče se ni mesnica ni mesarnica, nego bikarija!"

Zlatan Jakšić bio je ona stara garda profešura, koja je izmaknula kobi i usudu ponižavateljskog podučavanja, pri kojemu je nada đakom vikom i bukom, šibom i "srdelama" nasilno valjalo uspostaviti učiteljski autoritet, kad su već svi registri kompleksâ i podvrste frustracijâ ostavile i friže i kraste na žiću bića onoga meštra ili predavača, kojemu nije bilo dano drugome dati ono što je bilo dano njemu. Upravo stoga je i danas rado spominjan lik u pričama i prisjećanjima njegovih bivših studenata, sada profesora i doktora znanosti.

U svojim Selcima, pak, pamtit će se i mimo poezije po svojim osebujnim recitalima, gdje su svi beskrajno uživali u njegovim duhovitim stihovima, a još i više u ništa manje humornim komentarima na svoj račun, kad bi stao usred pjesme, zaboravivši stihove, koje je uvijek deklamirao napamet. Pamtit će ga se i po pjevanju u "Velon šetemani", po redovitim dolascima iz Zadra za sudjelovanje u jutarnjem obredu matutine Velikoga petka u crkvi i procesiji u Sumartin, te večernje liturgije kad se pjeva "Muka" i njemu osobito drag napjev "Puče moj".

Da je imao biti slabiji, ili po nekoj mjeri manji, zvao bi se, valjda, Srebren ili, možda, Brončan...? Majka je ipak odlučila da će imati ime, da će se zvati, da će biti – Zlatan... Prebanalno bi bilo da jedan Bračanin bude još i Brončan! Ovako, ovaj čudesni pjesnik bio je i ostao Zlatan: sjajniji od plemenite kovine, blještaviji od namignuća oka anđela. Širinu svega njega najbolje će prispodobiti fluid praznine katedrale bez mise na Veliki petak. Duh će mu oprostoriti i do u ono tjelesno dovesti topli ples dima tamjana iz teribula u nasukanoj studenici broda crkve – u kantunu di je Božji greb – kad korizma ugrize zubima bure...

Uspomena na Zlatana Jakšića u meni traje mirisom emocije i misterija Velikoga petka...---

Neka mjesna škola nosi njegovo ime

Kad je sad već uvelike, i ovoliko, govora o neprolaznom značaju s jedne strane za regiju i državu, a s druge za kampanilizam selačke provenijencije i djela i čovjeka imenom Zlatan Jakšić, vrijedno bi bilo u prilici ove vrste kolektivno razdijeljene emocije revitalizirati ideju otprije desetak godina: a ona je da osnovna škola "Selca" u Selcima preobrazi svoje ime u ime najdostojnijeg svojega literata i sugrađanina, te da odskora ponese nomen – "Zlatan Jakšić".

Kad sam onomad bio pokrenuo tu inicijativu, bio sam dobio i pristanak obitelji Jakšić (koja je, glede aktivnoga "guranja" i daljnjeg nukanja, ipak, htjela ostati po strani); ideju su svesrdno bili pismenim putem potvrdili i Sveučilište u Zadru i Društvo hrvatskih književnika, ali je, žalibože, u Selcima na razini i Općine i Škole i Župnog ureda i Biskupije (biskup je bio, podsjećam, Selčanin) nastupila gromoglasna – šutnja...!

Dragi Selčani, kad se već svi skupa opravdanom ohološću "na sva usta" dičimo djelom i pojavom pjesnika Zlatana Jakšića, dajmo mu onda plebiscitarnom (postojećom) voljom čast imencovanja mjesne škole njegovim imenom, kad je već odškolovao nas, i kad nam već znači onako, i u onolikoj mjeri, koliko i kako neće nam zacijelo više nikad značiti nitko...
Gledajte ovo: Osnovna škola "Zlatan Jakšić" Selca...
Etoga... Gremo!

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album
Zlatan Jakšić i danas je rado spominjan lik u pričama i prisjećanjima njegovih bivših studenata, sada profesora i doktora znanosti

Naslovnica Jakšićeve zbirke
Privatni album
Potret Zlatana Jakšića
Privatni album
Jakšićeva zbirka 'Snig na Braču'
Privatni album
Siniša Vuković i Zlatan Jakšić
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/zlatan-jaksic-iz-selaca-na-bracu-jedan-je-od-tri-najvaznija-cakavska-zacinjavca-a-jedinstvenim-ga-cini-dosad-nevidena-humorna-crta-1077662 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fb3b69121338df415a962aa30e4032830c978ed8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zlatan+Jak%C5%A1i%C4%87+iz+Selaca+na+Bra%C4%8Du+jedan+je+od+tri+najva%C5%BEnija+%C4%8Dakavska+za%C4%8Dinjavca%2C+a+jedinstvenim+ga+%C4%8Dini+dosad+nevi%C4%91ena+humorna+crta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fzlatan-jaksic-iz-selaca-na-bracu-jedan-je-od-tri-najvaznija-cakavska-zacinjavca-a-jedinstvenim-ga-cini-dosad-nevidena-humorna-crta-1077662 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fzlatan-jaksic-iz-selaca-na-bracu-jedan-je-od-tri-najvaznija-cakavska-zacinjavca-a-jedinstvenim-ga-cini-dosad-nevidena-humorna-crta-1077662 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => snig i pivac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Književnostsnig i pivac

Zlatan Jakšić iz Selaca na Braču jedan je od tri najvažnija čakavska začinjavca, a jedinstvenim ga čini dosad neviđena humorna crta

Piše Siniša Vuković
15. veljače 2021. - 08:10
Zlatan Jakšić i danas je rado spominjan lik u pričama i prisjećanjima njegovih bivših studenata, sada profesora i doktora znanostiPrivatni album

Otok Brač otok je pjesnika. Vjerojatno je i najpjesničkiji otok na Jadranu, osobito uzmemo li u obzir da je majka Tina Ujevića iz Milne, a Vladimir Nazor fetivi da je Postiranin. Moja Selca dala su niz pjesnika od kojih (nas) je jedno vrijeme čak četvero bilo članovima Društva hrvatskih književnika, što je unikum za naselje od niti 800 dušâ: Zlatan Jakšić, Neva Kežić, Drago Štambuk i moja prepotenca, "mali Suho".

Tin Ujević po mnogima najveći je pjesnik u Hrvata uopće, dok je Zlatan Jakšić odavno već valoriziran kao jedan od tri najvažnija čakavska začinjavca. Među ženskim pismom čakavština nije imala onoliko jak signal, koliko je to u daljinu odašiljala repetitorom svojega talenta Vlasta Vrandečić Lebarić iz Pučišća. Nije ostala po strani ni Tonka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 04:12