StoryEditorOCM
KazališteMARULIĆEVI DANI

Završio je festival hrvatske drame, ‘Slobodna‘ mladoj splitskoj nadi uručila nagradu za glumačko ostvarenje

Piše Jasmina Parić
28. travnja 2023. - 21:27

Dodjelom nagrada, u HNK Split završeni su 33. Marulićevi dani, festival hrvatske drame.

O nagradama Marul odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu Zrinka Turalija, Anastasija Jankovska, Perica Martinović, Tomislav Čadež i Damir Šarac.

Nagradu Marul za predstavu u cjelini dobila je predstava "55 kvadrata" Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji HNK Split.

- Obitelj koja predstavlja metonimiju grada, a taj grad metonimiju Mediterana, sugestivna je dramska glazba. "55 kvadrata" jest lirska kronika grada s buketom autentičnih likova koji se bore s vlastitim slabostima, stoji u obrazloženju.   

image

Stipe Jelaska, Arijana Čulina, Stipe Radoja, Marijan Necćak i Ivan Plazibat

Duje Klarić/Cropix

Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave pripao je Petri Cicvarić za dramu "Semafor" u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac.

Žiri drži da je Cicvarić napisala je dramaturški zahtjevan, uzbudljiv tekst iz domaće svakodnevice čiji je protagonist dječak s poremećajem u spektru autizma. Drama nadrasta edukativni okvir, vješto zahvaća u osjetljivu temu i privlači humorom.

Marul za dramaturgiju predstave pripao je Romanu Nikoliću, Olji Lozici, Aniti Matić Delić i Frani Maškoviću za zajednički rad u gradnji likova i dramaturgije predstave "Na dnu oceana postoje neki svjetovi" u režiji Romana Nikolića i produkciji Umjetničke organizacije Arterarij, Zagreb.

-Ovaj autorski projekt počiva na izvanrednoj suradnji cijele umjetničke ekipe koja intimu jedne bračne veze iznosi toliko neposredno da se gledatelju čini kako je posrijedi njegova vlastita intima. Istodobno, predstava je umjetnički dorađena i zapravo nimalo ne ovisi o improvizaciji, stoji u obrazloženju.

Marula za režiju osvojio je Marijan Nečak za režiju predstave "Kabaret Kaspar" Tene Štivičić u produkciji Drame Slovenskog narodnog gledališča, Ljubljana.

Kako veli žiri, režirao je pomalo apstraktni tekst koji je predstavljen kao svojevrsni mjuzikl u izvedbi nadahnutih glumaca. Čvrst tempo, izvrsna sinergija scene, kostima, svjetla i glazbe čine ovu predstavu suverenom u izričaju i snažnu u dojmu.

Dodjeljeni su i Maruli za glumačka ostvarenja.     

image

Arijana Čulina

Duje Klarić/Cropix
 

Jednoga je osvojila Arijana Čulina za ulogu Fani u predstavi "55 kvadrata" jer je "dala je portret mediteranske žene s mnogo nijansi, nenametljivo, ne žureći k publici, s dramskom dubinom i nepatvorenim humorom".

Stipe Radoja dobio je Marula za ulogu Boga u predstavi "Tako nam Bog pomogao" po motivima knjige Summa atheologiae Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara i produkciji Kazališta Playdrama iz Splita.

- Stipe Radoja oduševljava energijom, komikom i sugestivnošću igrajući Boga, kao dakako patrijarhalnog, ali i dobroćudnog Dalmatinca u najboljim godinama, objašnjeno je.

Dobitnici Marula za najbolje umjetničko ostvarenje su Frane Mašković i Anita Matić Delić za vrhunsku glumačku suigru u predstavi "Na dnu oceana postoje neki svjetovi".

image

Stipe Jelaska i Ivo Bonković

Duje Klarić/Cropix

Nagrada našeg dnevnog lista Slobodna Dalmacija, medijskog pokrovitelja 33. Marulićevih dana, za glumačko ostvarenje otišla je u ruke glumca Stipe Jelaske za ulogu anđela Gabrijela u predstavi "Tako nam Bog pomogao".

image

Stipe Jelaska

Duje Klarić/Cropix

- Stipe Jelaska maestralno je odigrao anđela Gabrijela. Njegov lik s lakoćom prelazi iz pomoćnika i obiteljskog odvjetnika u menadžera i PR-a Svete obitelji, a uz minimum scenskih i kostimografskih rekvizita i vještom promjenom scenskog govora i cjelokupne pojavnosti utjelovljuje i lik blažene Djevice Marije", piše u obrazloženju žirija čitatelja Slobodne Dalmacije koji je radio u sastavu: Petar Mileta, Dražena Domazet, Mirel Vrgoč, Željka Zorica i Domagoj Lindinger.

image

Stipe Jelaska, Arijana Čulina, Stipe Radoja, Marijan Necćak i Ivan Plazibat

Duje Klarić/Cropix

Publika 33. Marulićevih dana ocjenjivala je viđene predstave ocjenama od 1 do 5. Najviši prosjek od čak 4,94 dobila je predstava splitskog kazališta PlayDrama "Tako nam Bog pomogao".

image

Stipe Jelaska i Ivo Bonković

Duje Klarić/Cropix

Nagrade Marul slavodobitnicima je uručila članica Ocjenjivačkog suda Zrinka Turalija, nagradu Slobodne Dalmacije Ivo Bonković, zamjenik glavne urednice našeg lista Sandre Lapende Lemo, a nagradu za od publike najbolje ocijenjenu predstavu dodijelila je jedna od najvjernijih gledateljica HNK Split Nataša Gerbus.

Nagrade Marul djelo su kipara Kažimira Hraste, a nagradu Slobodne Dalmacije izradila je Nives Čičin šain.

Festival hrvatske drame, koji organizira HNK Split pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Splita i Županije Splitsko-dalmatinske zatvorenim je proglasio zamjenik župana Stipe Čogelja.

image

Stipe Čogelja

Duje Klarić/Cropix

Po završetku svečanosti zatvaranja koju je vodio dramski prvak HNK Split Mijo Jurišić kerenula je, kao posljednja festivalska izvedba, izvan konkurencije za nagrade, predstava splitskog HNK "U malu je uša đava" prema djelu Tisje Kljaković Braić.

image
Ante Cizmic/
image

Split,25.03.2022. 55 kvadrata-HNK Split

/Hnk Split
image

Tako nam bog pomogao, Playdrama

image

Tako nam Bog pomogao,PlayDrama

/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:56