Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
KazalištePoznat pretprogram

Za 15,7 milijuna kuna 71. Dubrovačke ljetne igre nude ‘Grižulu‘, ‘Očeve i djecu‘, Mozartov ‘Requiem‘ i nastupe brojnih glazbenika i plesača  

Piše Bruno Lucić
3. veljače 2020. - 18:25
Tomislav Fačini, Žaklina Marević, Dora Ruždjak Podolski, Ivana Medo Bogdanović, Jelka Tepšić i Saša Božić Božo Radić/HANZA MediaBožo Radić/HANZA Media

U sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana grada Dubrovnika, u Festivalskoj su palači pretprogram 71. Dubrovačkih ljetnih igara predstavili intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski, njezin pomoćnik za dramski program Saša Božić, pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini te ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

Saša Božić predstavio je najvažnije stavke dramskog programa. Premijerno će se izvesti djelo ruskog klasika Ivana Sergejeviča Turgenjeva "Očevi i djeca", u režiji makedonskog redatelja Ivana Popovskog. U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i Zagrebačkog kazališta mladih, ova će predstava biti izvedena krajem srpnja na otoku Lokrumu. Premijera Držićeve "Grižule" u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, te u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti, a u sklopu EU-ova projekta "Future Epics", održat će se u parku Gradac.

Autorska predstava Nataše Rajković i Ivana Penovića "Van sebe", nastala u sklopu EU-ova projekta "Port of Dreamers", bit će izvedena na igralištu ispod Minčete.

Za najmlađu će se festivalsku publiku ove godine premijerno uprizoriti bajke iz dubrovačkog kraja pod nazivom "Zlatno libro", u koprodukciji Ljetnih igara i Kazališta Marina Držića te uz potporu zaklade "Caboga Stiftung". Režiju ovog glazbeno-scenskog djela koje će biti izvedeno u Collegiumu Ragusinum potpisuje Helena Petković, a glazbu sklada Ivan Končić.

Festivalska će publika i ovog ljeta moći pogledati najpoznatiju tragediju velikog Williama Shakespearea "Hamlet" u režiji Paola Magellija, premijerno izvedenu na jubilarnim 70. Igrama, koja će se na Lovrijencu izvoditi od 12. do 15. kolovoza. Hamlet će i ove godine biti Frano Mašković, koji je za tu ulogu, kao i sama predstava, trenutno u finalu za najveću hrvatsku medijsku nagradu Zlatni Studio.

Igrali su jedno ljeto

Predstava "Geranium", nastala prema istoimenoj pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki "Otok" iz zbirke "Molitva na šetalištu" Antuna Šoljana, koja je u režiji Marine Pejnović premijerno izvedena lani na 70. Igrama, neće se vratiti na 71. Igre zbog tehničkih razloga. Naime, park Umjetničke škole Luke Sorkočevića, gdje je predstava izvedena, kreće u obnovu.

Tomislav Fačini predstavio je glazbeni program 71. Igara. Njega će 11. srpnja, na otvorenoj pozornici ispred katedrale, otvoriti izvedba Mozartova "Requiema" uz Dubrovački simfonijski orkestar i Oratorijski zbor crkve svetog Marka sa sopranisticom Margaretom Klobučar, altisticom Martinom Gojčetom, basom Goranom Jurićem i tenorom Rokom Radovanom, a pod ravnanjem Tomislava Fačinija.

Festivalskoj publici predstavit će se mnogi glazbenici i zborovi. Publiku očekuje i koncertni nastup dubrovačkih glazbenika pod nazivom "Dubrovnik na glazbenoj hridi", nastao suradnjom Igara i zaklade "Caboga Stiftung", a mezzosopranistica Janja Vuletić i gitarist Maroje Brčić nastupit će u Kneževu dvoru.

U parku Gradac održat će se baletna gala večer koja donosi izbor ulomaka iz najpoznatijih baleta, te plesna predstava "I am not scarred", u koreografiji Ilje Živoja i izvedbi solista jednog od najboljih svjetskih baleta, ruskog Marijanski teatra.
U sklopu programa 71. Igara, bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici će predstavljati Folklorni ansambl "Linđo" svojim tradicionalnim nastupima na taraci tvrđave Revelin. Popratni program donosi projekcije domaćih filmova pobjednika Pulskog filmskog festivala u ljetnom kinu "Jadran", dok će u atriju palače Sponza biti otvorene izložbe slikarice Ivane Selmani te Viktora Daldona.

Ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović otkrila je kako financijski plan 71. Dubrovačkih ljetnih igara iznosi 15,7 milijuna kuna, dodavši kako Igre očekuje još jedna financijski stabilna godina. Ukupan program 71. Igara bit će objavljen za točno mjesec dana, odnosno 2. ožujka, kad se očekuje i početak internetske prodaje ulaznica.

Dora Ruždjak Podolski: Globalna integracija


– Predikat ovih 71. Igara jest okretanje novim modalitetima i nekim novim kulturnim obzorima s obzirom na to da Dubrovačke ljetne igre sudjeluju u čak dva europska projekta. To je velika obveza jer je naprosto obvezujuće integrirati se u europske kulturne obzore, koji su u nekim svojim segmentima sasvim drugačiji od naše sredine. Želja nam je vidjeti kako će se naša kulturna sredina uklopiti u stremljenja jedne globalne zajednice koja zaista ima svoju težinu i tradiciju i prepoznatljivost, kao što je, dakako, ova naša.

Kao i uvijek, inzistiramo na dovođenju imena koja garantiraju predikat međunarodne prepoznatljivosti. Igre postaju sjecište kreativnih potencijala i, zapravo, ishodište miješanja i generacija i profesionalnih iskustava u velikoj želji da ova sredina postane još bolja, civiliziranija i osvještenija – rekla je Dora Ruždjak Podolski, naznačivši suradnju i koprodukciju sa Zagrebačkim kazalištem mladih, potom Kazalištem Marina Držića, zatim suradnju s Akademijom dramske umjetnosti te, isto tako, suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

#71. DUBROVAčKE LJETNE IGRE

Izdvojeno