StoryEditorOCM
KazališteU petak i subotu

Vječni Mozartov klasik u splitskom HNK-u nakon više od pedeset godina; mladi će zasvirati u ‘Čarobnu frulu‘

18. listopada 2023. - 13:11

Fantastična opera "Čarobna frula" Wolfganga Amadeusa Mozarta krupni je zalogaj i za velike svjetske kazališne scene zbog iznimne složenosti: ponajprije zahtjevne vokalne tehnike i scenski kompleksnih likova, a smatra se vrhuncem operne umjetnosti, i baš zato su se studenti splitske Umjetničke akademije uhvatili ukoštac s ovim remek-djelom pa će u petak i subotu u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u dvije večeri pokazati što mogu i koliko su odvažni.

Posljednje remek-djelo vječno mladog skladatelja praizvedeno je 1791. godine, dva mjeseca prije Mozartove smrti, na libreto njegova prijatelja Emanuela Schikanedera, i zainteresiralo je splitsku opernu publiku – kako i ne bi, posljednji put je na Splitskom ljetu "Čarobna frula" izvedena davne 1970. godine, što nije doživjela većina roditelja današnjih izvođača. U scenskom izazovu studentima pjevanja su ruke dali solisti i zboristi splitske Opere te kazališni orkestar.

image

Maestro Hari Zlodre

Ante Cizmic/Cropix

U adaptaciji maestra Harija Zlodre izostavljeni su zborski dijelovi, a redateljica Marta Tutiš, kojoj je ovo prva samostalna režija opere nakon diplome, ponosna je što su priliku za ovakvu izvedbu dobili mladi.

image

Redateljica Marta Tutiš

Ante Cizmic/Cropix

– Izabrali smo "Čarobnu frulu" kao jedno vrlo kompleksno djelo, ali koje nam je omogućilo da uposlimo sve studente, njih četrnaestero sa svih pet godina Akademije, i pridružili smo im soliste zbora HNK-a, te kraćenjima zborskih dionica dobili adaptaciju koju ćemo izvesti u dvije večeri u kojima će svi biti jednako bitni.

Prijašnjih godina pripremili smo Mozartov "Figarov pir", Offenbacova "Orfeja u podzemlju", također složene opere u koje smo uključili sve studente. Kraćenjima smo došli do trajanja predstave od oko sat i pol, čime namjeravano privući i mlađu publiku i pomoći im da pobijede strah od opera. Naša asistentica s Odsjeka za glumu Aneta Gotovac Matulić, te kolegice s Odsjeka solo-pjevanja Žana Marendić i Terezija Kusanović bile su nam od nezaobilazne pomoći pri adaptaciji i svakoj vrsti pomoći, na čemu smo im zahvalni – kazao nam je maestro Hari Zlodre, pročelnik Odjela solo-pjevanja na splitskoj Umjetničkoj akademiji.

Energija na vrhuncu

Redateljici Marti Tutiš ovo nije prvi susret s Mozartovim čarobnim svijetom; na drugoj godini studija režije bila je asistentica Krešimiru Dolenčiću kad je u zagrebačkom HNK-u postavljena "Čarobna frula" 2018. godine.

– Kad živite pet godina s takvim veličanstvenim djelom, Krešinim pečatom i svime što smo tada učili od pokojnog maestra Nikše Bareze, onda je razumljivo da sam osjetila posebno uzbuđenje kad su me u Split pozvali ravnateljica Opere HNK-a Ivana Srbljan i intendant Vicko Bilandžić.

Rad sa studentima i njihovim iskusnim kolegama iz zbora splitske Opere dosta je nevjerojatno iskustvo, posebno u smislu energije i žara s kojim smo pripremali djelo. U našim kazalištima doista nije uobičajeno da studenti dobiju priliku na sceni nacionalnog teatra nastupiti u većini postave repertoarnog djela, što je pohvalni iskorak splitskog teatra – navodi mlada redateljica.

image

Tea Požgaj kao Papagena

Ante Cizmic/Cropix

Pomiješali smo se iza crvene zavjese sa studenticama i studentima koji su već u kostimima i jako uzbuđeni. U začaranoj zemlji iz bajke sprema se borba dobra i zla. Svijet dobrote i pravde predstavlja veliki svećenik Sarastro, a zlim podzemljem komandira Kraljica noći. Svi će se boriti za čarobnu frulu koja ima magične moći. To je zaplat ukratko.

Naravno da smo odmah igrali na sigurno, svaki onaj tko o "Čarobnoj fruli" ne zna ništa čuo je negdje ariju Kraljice noći, "Der Hölle Rache kocht", jednu od najsloženijih "komada" koloraturnih soprana.

U ulozi Kraljice noći naći će se dvije sopranistice (po dvoje je u svakoj od uloga), Ana Malovan i 22-godišnja studentica treće godine UMAS-a Tina Matković, koju smo zatekli na probi.

image

Probe za operu ‘Čarobna frula‘ u splitskom HNK-u

Ante Cizmic/Cropix

– Znala sam što ćete me pitati. S takvim visinama koje su potrebne za ovu ariju, po kojoj je "Čarobna frula" svima poznata, treba se i roditi. Evo tri godine se pripremam da bih jednog dana postala ono što doista volim, a cijelu godinu samo za ovu ulogu, prvenstveno ariju koja traje samo tri minute. A svaki put naučim nešto novo. I onda neka netko kaže da je pjevati lako – drago je Tini, koja je glazbeno obrazovanje počela u rodnom Imotskom, u Glazbenoj školi "Dr. fra Ivan Glibotić".

– I prva sam u obitelji građevinskih inženjera i arhitekata koja se odlučila posvetiti glazbenoj umjetnosti – smije se. I nema treme. Barem nam ne daje do znanja.

image

Matija Škiljo kao Papageno

Ante Cizmic/Cropix

Nema straha

Tea Požgaj je Papagena, Varaždinka koja jedanaest godina pjeva u zboru splitske Opere i iznimno se raduje operi omiljenog skladatelja.

– Napokon smo dočekali Mozartovu operu u Splitu, sretna sam. Za ulogu sam morala malo istrenirati hod i govor starice, što Papageno ne zna, prepoznat će me tek po glasu. A studenti? Izvanredni – pohvalila ih je, a njezin je Papageno, kojim će pjevati također vrlo poznati duet, upravo diplomirani bas-bariton Matija Škiljo.

– Priprema je jako zanimljiva i zahtjevna. Ali tu smo da bismo pjevali, nema mjesta panici – kaže Matija.

Pred izlazak na scenu dohvatili smo i Doru Janu Klarić, mezzosopranisticu koja je nedavno diplomirala u klasi profesorice Terezije Kusanović, a u operi igra jednu od tri dame Kraljice noći.

image

Probe za operu ‘Čarobna frula‘ u splitskom HNK-u

Ante Cizmic/Cropix

– Ova Mozartova opera naizgled je dječja bajka jednostavne radnje, ali zapravo je vrlo duboka i nosi veliku poruku o ljudskoj potrebi da nađe dobro, da nađe znanje i svjetlo. Što se mog iskustva tiče, mogu reći da sam ga imala, već u 21. godini pjevala sam u Puccinijevoj operi "Suor Angelica", potom u Verdijevoj "Traviati" i Mascagnijevoj "Cavalleriji Rusticani", ali sad sam prvi put s kolegama s Akademije i tome se iznimno radujem – veli Dora.

Pa dok desetljećima čekamo da "stariji" skupe hrabrosti za Mozartovu "Zauberflöte", možemo sada zahvaliti mladim akademcima, njima očito ništa nije teško.

Ekipa sa scene

"Čarobnu frulu", vječni Mozartov klasik, predstavit će: dirigenti Hari Zlodre i Veton Marevci, redateljica Marta Tutiš, scenografkinja i kostimografkinja Tina Vukasović Đaković, scenski pokret Elena Nikolaeva, svjetlo: Srđan Barbarić, zvuk: Željko Mravak, videodizajn: Darko Škrobonja, asistentica redateljice je Aneta Gotovac Matulić, korepetitori Ana Šabašov i Zoran Velić, a lektorica Katja Grcić.

Pjevaju:

Felipe Čudina, Božo Župić, Bože Jurić Pešić, Ana Malovan, Tina Matković, Maja Andrijolić, Mia Gazdović, Branka Pleština Stanić, Marina Mrđen, Đina Vučković, Dora Jana Klarić, Ivona Bosančić Lasić, Joško Tranfić, Matija Škiljo, Tea Požgaj, Rahela Ujević, Vladimir Garić, Rafael Đangradović, Leona Sever, Vita Vrekalo, Romina Kirilenko i Mihovil Peko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:33