Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Kazalištetravanjska smotra

Jubilarni trideseti ‘Marulićevi dani‘ donose 12 predstava, od čega dvije splitske, a posvećeni su utemeljitelju Radi Perkoviću

Piše Jasmina Parić
3. veljače 2020. - 23:59
‘Lepurica’ će probati doletjeti do nagradaMatko Biljak

Na sjednici Vijeća Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, održanoj 31. siječnja u Ministarstvu kulture, jednoglasno je usvojen program 30. festivalskog izdanja koji je predložila izbornica Gordana Ostović, kritičarka, dramatičarka i radijska urednica.

Na 30. Marulićevim danima, koji će se održati u organizaciji splitskog HNK od 20. do 27. travnja, bit će izvedeno 12 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade.

U službenoj konkurenciji igrat će “Lepurica”, G.B. Shawa i Ane Prolić u režiji Marija Kovača i produkciji HNK Split, te “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže, redatelja Miroslava Međimoreca u produkciji “Gavelle”, koja će u Splitu prikazati i predstavu “Kiklop” po Ranku Marinkoviću. Redatelj i autor dramatizacije “Kiklopa” je Saša Anočić.

Potom stiže Vojnovićev “Suton” redateljice Ivice Boban u produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Autorski Čehov

Slijedi djelo Davora Špišića “Nebo od gume”, redateljice Aide Bukvić, postavljeno u HNK u Varaždinu, a ZKM stiže s komadom Ivora Martinića “Dobro je dok umiremo po redu” u režiji Aleksandra Švabića.

“Ciglu” Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića prikazat će “Gavella”.

Tanja Miletić Oručević i Dragan Komadina autori su predstave “ Identitluk”, nastale po motivima knjige eseja Amina Maaloufa, a riječ je o produkciji Narodnog pozorišta Mostar, Studija za izvedbene umjetnosti i HNK u Mostaru.

S autorskim projektom Bobe Jelčića prema Čehovu, “Tri sestre”, predstavit će se zagrebački HNK.

Kata Gyarmati i Edvin Liverić autori su “Memorie Civitatis/Sjećanja gradova” koje je Liverić i režirao, a izvođači su članovi HKD-a na Sušaku i Studija K Szinhaz iz Budimpešte.

“Glembajevi, još jedna legenda” varijacija je drame Miroslava Krleže, redatelja Branka Brezovca, u produkciji Teatra Vojdan Černodrinski iz Prilepa i zagrebačkog Eurokaza. Napokon, Ana Marija Veselčić izvest će dvoje “Domaše”, koje su producirali GKL Split i Umjetnička akademija.

Izbornica Ostović je navela da su 48 prijavljenih predstava pokazale da hrvatsko glumište, tekstovi i autorski projekti itekako odgovaraju na pitanja vremena u kojem živimo, bilo da je riječ o suvremenim dramama ili čitanjima klasika.

U pregledu prijavljenih predstava vrlo visoke kvalitete iz Hrvatske, BiH, Srbije i Mađarske izdvojila je one koje su se istaknule aktualnošću teme, redateljskim i dramaturškim pristupom te vrsnim glumačkim interpretacijama, a neke od njih već su dobile i prijašnju potvrdu u Nagradama hrvatskog glumišta ili Nagradi za dramsko djelo “Marin Držić” za najbolji dramski tekst.

Za članove Ocjenjivačkog suda odabrani su: dr. art. Mira Muhoberac, dr. sc. Vlatko Perković, Mladen Radovniković, Bruna Bebić i Nino Škrabe. Jubilarni 30. Festival hrvatske drame Marulićevi dani bit će posvećen utemeljitelju Festivala, nekadašnjem glumcu i intendantu Radi Perkoviću. Uz službeni program odvijat će se i bogati popratni program: javna čitanja nagrađenih dramskih tekstova i dramske radionice pod vodstvom Tomislava Zajeca.•

#30. MARULIćEVI DANI

Izdvojeno