StoryEditorOCM
Kazalištesvečanost u splitu

Dodijeljene nagrade i otvoreni Marulićevi dani. Stigao i Puljak, ovo pitanje nije uspio izbjeći: ‘Nadam se...‘

Piše Jasmina Parić
21. travnja 2024. - 21:41

Svečanom dodjelom nagrada ministarstva kulture "Marin Držić" za nove dramske tekstove u HNK Split su otvoreni 34. Marulićevi dani u nedjelju navečer.

Sopranistica Nela Šarić, solistica Opere HNK Split, izvela je hrvatsku himnu a Festival je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Prvu nagradu "Marin Držić" dobio je Espi Tomičić za dramu "Tuđe topline". Drugu nagradu ravnopravno dijele Lucija Marković za dramu "75 godina i Alah nije prozborio ni riječ" i Antonela Tošić za dramu "Bolna djeca u cvijeću", a treću nagradu ravnopravno dijele Nina Horvat za dramu "Krivi spoj", Matej Opolcer za dramu "Tigrice" i Dorotea Šušak za dramu "Trenutak prije – poslije (ili djeca odlaze nepomućenih očiju)". Dobitnicima je ministrica uručila prigodne brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića.

image

Espi Tomičić, Vicko Bilandžić

Nikola Vilic/Cropix
image

Nina Obuljen Koržinek, Vicko Bilandžić, Nina Horvat

Nikola Vilic/Cropix
image

Nina Obuljen Koržinek, Vicko Bilandžić, Dorotea Šušak
 

Nikola Vilic/Cropix
image

Nina Obuljen Koržinek, Vicko Bilandžić,, Matej Opolcer

Nikola Vilic/Cropix

Prvonagrađeni autor Tomičić napisao je poetski dramski tekst o raspadu jedne ljubavi u koju se uplela i teška bolest i prevara.

Publiku su pozdravili intendant HNK Vicko Bilandžić, ujedno i ravnatelj festivala koji je ustvrdio da je došlo vrijeme da Marulićevi dani steknu status nacionalnog festivala, te gradonačelnik Ivica Puljak.

image

Vicko Bilandžić

Nikola Vilic/Cropix
image

Ivica Puljak

Nikola Vilic/Cropix

Ministrica je proglasila festival otvorenim podsjetivši da smo u godini u kojoj se obilježava 500. obketnica smrti oca hrvatske književnosti te je zaželjela, kao i većina nagrađenih autora, da se nove drame i čitaju i nađu svoje mjesto na kazališnim pozornicama.

image
Nikola Vilic/Cropix

Tijekom deset festivalskih dana predviđeno je više od 50 događanja koje HNK Split organizira u suradnji s brojnim partnerima, prvenstveno splitskim gradskim kulturnim institucijama, kao što su: Književni krug Marka Marulića, Umjetnička akademija u Splitu, Muzej grada Splita, Gradska knjižnici Marko Marulić, Centar za cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i Odsjek za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu.

Festival ne bi bio moguć ni bez financijske i organizacijske pomoći Ministarstva kulture i medija, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

image
Nikola Vilic/Cropix
image

Tomislav Šuta i supruga

Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image

Nina Horvat, Dorotea Šušak, Espi Tomičić,, Matej Opolcer, Vicko Bilandžić

Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

U službenoj će festivalskoj konkurenciji do 29. travnja biti izvedeno deset predstava u produkciji hrvatskih kazališta te jedna iz Argentine. Pored festivalskih nagrada Marul, po završetku Festivala nagradu će dobiti i od publike najbolje ocijenjena predstava, a posebnu nagradu za najupečatljivije glumačko ostvarenje dodjeljuje žiri čitatelja lavnog medijskog pokrovitelja, dnevnog lista "Slobodna Dalmacija"

Nakon svečanosti otvaranja, dramski će ansambl HNK Split, domaćina i organizatora Festivala izveo je dramu Jurice Pavičića "Crvena voda" u dramatizaciji Ivora Martinića i u režiji Ivice Buljana.

Puljak: Nadam se da ćemo konstituirati Sabor kojim ne upravlja HDZ

Premda je prigoda bila kulturne a ne političke prirode, gradonačelnik Ivica Puljak ipak je prije otvaranja festivala odogovorio i na nekoliko novinarskih pitanja o trenutnim mogućnostima oko sastavljanja parlamenta.

Rekao je da se nada kako će se konstituirati Sabor kojim ne upravlja HDZ, ukoliko se budu držali riječi svi oni koji su prije izbora govorili da s HDZ-om neće u koaliciju.

- Moguće je, ima ih osamdeset, kazao je, a o Ustavnom sudu je prokomentirao kako je ranije na prikriveniji način podržavao HDZ dok sada to čini otvoreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 21:42