StoryEditorOCM
Film & TVDODJELA NAGRADA

Publika i žiri složni oko pobjednika 17. FMFS-a: najbolji filmovi su ‘Voy Voy Voy‘ i ‘Žarko, razmazit ćeš dite!‘

Piše Marko Njegić
22. lipnja 2024. - 21:40

Nakon deset dana mediterana, 17. FMFS polako dolazi svome kraju i vrijeme je za nagrade. Egipatski "Voy! Voy! Voy!" redatelja Omara Hilala osvojio je udicu Festivala za najbolji dugometražni film iz programa "Mediteran" i novčanu nagradu od 2000 eura. "Voy Voy Voy" je dobio i najviše ocjene publike koja se složila s žirijem oko tog pobjedničkog filma, ali i još jednog. 

Naime, najboljim iz programa kratkih mediteranskih filmova proglašen je animirani kratkiš "Žarko, razmazit ćeš dite!" braće Veljka i Milivoja Popovića kojemju je pripala Udica FMFS-a za najbolju "Ješku" i novčana nagrada od 3000 eura, kao i dodatnih 1000 eura za to što je i laureat publike. 

image

Dodjela nagrada

FMFS

Žiri programa "Mediteran", u kojem su bili direktorica Europa Cinemas Fatima Djoumer, te Jelena Vojvoda i Boban Stefanović iz Kino mreže Hrvatske i Srbije, odluku je objasnio slijedećim riječima...

- "Voy! Voy! Voy!" se ističe svojom originalnošću, odličnim izvedbama i redateljevom sposobnošću isplesti priču koja istovremeno zabavlja i potiče na razmišljanje. Talentirani Hilal nudi osvježavajuće jedinstven narativ inspiriran gotovo nevjerojatnim događajima iz stvarnog života, pametno balansira humor i dramu stvarajući crnu komediju s teškim temama imigracije i osobne ambicije. Zanimljiva priča filma, kombinirana s inteligentnim scenarijem i odličnom glumačkom ekipom, jamči zabavno iskustvo dok se istovremeno bavi ozbiljnim podtemama migracije, društvenih izazova i osobnog integriteta. Vjerujemo kako će ovaj film pronaći svoj put u kina i srca cijele publike – istaknuo je "mediteranski" žiri. 

Odluku u vezi nagrade za "Žarko, razmazit ćeš dite!" obrazložio je i žiri za "Ješke" u sastavu animatorica Hana Tintor, scenarist Nikola Kuprešanin i redatelj Ivan Efendić, inače prošlogodišnji pobjednik.

- Ovaj animirani film odlikuje originalna animacija koja se naslanja na već stilski prepoznatljive ilustracije autorice predloška Tisje Kljaković Braić, no ono gdje briljira je humor vjerno uronjen u podneblje, topli i dirljivi odnosi među likovima i vješto portretiranje duha vremena Splita, sada već možemo to tako reći nekih davnih i pomalo zaboravljenih osamdesetih godina prošlog stoljeća. Film isprepliće osobno, ali i autentično povijesno svjedočanstvo u kojem se mogu prepoznati i ogledati čitave generacije gledatelja, što mu ujedno daje i univerzalnu vrijednost - stoji u obrazloženju žirija. 

image

Veljko Popović u slavljeničkom raspoloženju

FMFS

Dvostrukom nagradom oduševljen je Veljko Popović.

- Gledati film u ambijentu Ljetnog kina "Bačvice" pred našom obitelji, prijateljima i sugrađanima bilo je za nas već divno iskustvo. Biti nagrađeni od te iste publike, a znamo da je upravo domaća publika najvažnija,  često i najkritičnija, ostvarenje je ambicije s kojom smo krenuli u realizaciju filma. Kada taj sentiment publike onda potvrdi i stručni žiri, nema se što drugi reći nego veliko hvala! Hvala publici, žiriju i organizatorima - rekao je Popović.

FMFS je imao i žiri mladih filmofila sjedili (Martina Bunjevčević, Karolina Sušić, Ena Kljaković Šantić, Luka Jukić, Karlo Bušić) koji se, pak, odlučio najboljim proglasiti talijanski film "Enea" Pietra Casttellita.

- Ovaj film se izdvojio od ostalih svojim upečatljivim filmskim izražajem i šarenom paletom likova. Film "Enea", uz talentirane glumce i atraktivnu priču, ostavlja na gledatelja snažan vizualni dojam zahvaljujući dinamičnim kadrovima i nizu estetskih elemenata koji kreiraju jedinstveno iskustvo za publiku - smatraju mladi filmofili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 16:39