stdClass Object ( [id] => 1001044 [title] => Nema veze što su joj nominacije za Oscara promakle, samo ona može biti i Bob Dylan i John Wayne [alias] => ovogodisnje-nominacije-za-oscara-su-joj-promakle-no-i-prije-je-glumica-progovorila-o-svojoj-egzistencijalnoj-krizi-zasto-ne-bih-hranila-kokosi [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovogodišnje nominacije za Oscara u kategoriji glavne ženske uloge prošle su bez Australke Cate Blanchett i njezine izvedbe arhitektice i majke u umjetničkoj i egzistencijalnoj krizi u filmu “Kamo si otišla, Bernardette?”, prethodno nominirane za Zlatni globus.

Prednost prolaza dobile su Scarlett Johansson (“Bračna priča”), Renee Zellweger (“Judy”), Saoirse Ronan (“Male žene”), Charlize Theron (“One su bombe”) i Cynthia Erivo (“Harriet”). No, Cate i njezini fanovi ne trebaju se uzrujavati.

Nominacija bi ionako bila “formalnost”. Dosad ih je Blanchett skupila sedam za krajnje raznolike nastupe i potvrdila kameleonske glumačke vještine (najbolja glavna uloga u prvoj i drugoj “Elizabeti”, “Jasmine French” i “Carol”, odnosno sporedna u “Avijatičaru”, “Bilješkama o jednom skandalu” i “Nema me”).

Od sedam nominacija pozlatile su joj se čak dvije: dobila je Oscara za sporednu ulogu u Scorseseovu filmu “The Aviator” i glavnu u “Blue Jasmine” Woodyja Allena. Veći razlog za brigu fanova trebala bi predstavljati Cateina izjava dana kolegici Juliji Roberts u glumačkom intervjuu nastalom u periodu “Bernardette” Richarda Linklatera.

---

image
---

Je li bila ponukana poslovično dubokim ulaskom pod kožu lika Bernardette ili ne, Blanchett je i sama iskusila egzistencijalnu krizu i kazala kako je možda došlo vrijeme da prestane glumiti.

“Moram se popeti na pozornicu u donjem rublju, a ja razmišljam zašto. Zašto ne bih hranila kokoši i čitala Prousta?”, pitala se Cate, naizgled umorna od psihofizičkog striptiza pred kamerama i na kazališnim daskama.

Srećom, čini se da je to bila usputna refleksija budući da je čekaju dva filma i jedna serija, premda je možemo zamisliti kako čita Prousta na nekoj vitrini, jednako kao što bismo je mogli i gledati dok to radi. Da netko snimi Blanchett kako čita telefonski imenik, bio bi to u najmanju ruku zanimljiv film. Mijenjala bi ona dikciju i intonaciju, akcente i oktave, da bi nam se moglo učiniti kako slušamo nekoliko različitih glumica. Možda i glumaca.

Cate je bila jedina žena među glumcima (Christian Bale, Heath Ledger, Richard Gere...) koji su portretirali šest osobnosti glazbenika Boba Dylana u različitim fazama njegove karijere. Šest lica tražilo je autora, a najbolje ga je pronašla žena – Blanchett. Gledajući “I’m Not There” Todda Haynesa, publika zaboravlja na (njezin) spol ili ne ide za tim.

U filmu “Nema me” pokazala je da ne postoji lik koji ona ne može utjeloviti, bio ženski ili muški, računajući Dylana, ali i svojevrsnog nježnijeg Johna Waynea iz “Tragača” kojeg je tumačila u vesternu “Nestale” Rona Howarda.

Zapravo, spolna dvosmislenost i androginost likova, u čemu joj može parirati samo još jedna neseksualizirana glumačka zvijezda Tilda Swinton (“Orlando”, “Snowpiercer”, “Suspiria”), karakterizira Cateine uloge od početka karijere i filma “Elizabeth” Shekhara Kapura.

“Elizabeta” završava prizorom titularna lika s prepoznatljivom, povišeno “teatralnom” maskarom.
Prizor je predstavljao rođenje Elizabete kraljice, ali i Blanchett glumice koja na kraju nastavka tog filma “Elizabeth: The Golden Age”, nakon što obznani da je u njoj “orkan koji će otpuhati španjolsku armadu”, veli “Ja sam vaša kraljica, ja sam ja” i pogleda u kameru.

Bila skrivena ispod relativno slične “blijede” maske (“Gospodar prstenova: Prstenova družina”) ili ne, Cate je mogla postati bilo tko, a “maskara” njezina lica zrcalila bi dramu, komediju, tragediju. Nema izraza lica koji ona ne može složiti, sjetimo li se blesave face njezine videotekarke iz filma “Sitne ribe” Rowana Woodsa, kad ukrsti oči i izvrne usne postrance netom poslije komplimenta da je prelijepa, što i jest na jedinstven način.

Ili padanja u nesvijest njezine teroristice u “Vratima raja” Toma Tykwera, kao posljedice šoka od saznanja da je promašila metu i postavljenom bombom ubila nevine žrtve.

Ipak, kod Blanchett je važnije ono ispod površine, gdje ona konstruira i dekonstruira glumu kao takvu te se poigrava glumačkim identitetima na relaciji glumica - ikovi, original - kopija, život - film.

Postalo je to jasno s ulogom Katharine Hepburn u “Avijatičaru”, kojom je dorasla velikom izazovu, oživila nekoga tko je osvojio najviše zlatnih kipića za glumu u povijesti i postala prva osoba koja je dobila Oscara za portret Oscarom nagrađena glumca.

---

image
AFP
---

U prvoj sceni “Aviatora”, tijekom partije golfa s Howardom Hughesom (Leonardo DiCaprio), Hepburn govori “Filmovi su filmovi, nisu život” te daje prednost istinitijem teatru.

Možda Blanchett ne sliči na Hepburn, ali je postala ona i glumi glumicu koja i sama glumi u njezinoj “stvarnosti” – filmu.
“Prestani glumiti!”, zadere se Hughes nakon što mu objavi da će ga ostaviti. Katharine poriče da glumi, a Howard je cimne kako više ni ne zna razliku koju Cate znade, ali svejedno voli boraviti na njezinoj tankoj granici.

Hollywood je poslije uspjeha “Avijatičara” u Blanchett (s pravom) vidio utjelovljenje nekadašnjih glumačkih diva, iz razdoblja dok je film bio crno-bijeli, stoga je ona otjelovila spoj Marlene Dietrich i Ingrid Bergman u ratnoj melodrami “Dobri Nijemac”, koja je naizgled snimljena samo da je Steven Soderbergh može snimiti kako izlazi iz c/b “noirovske” sjene i dolazi do kamere, te rekreirati završnu scenu “Casablance” s njom i Georgeom Clooneyjem.

Korijeni za to mogu se pronaći u sceni “Bandita” Barryja Levinsona, kad je plahta razdvajala krevet Blanchett i Brucea Willisa, kao nekoć Claudette Colbert i Clarka Gablea u “Dogodilo se jedne noći”.

Naizgled beznačajan filmić značajan je po tome što je potencirao Cateino maskiranje (perike i šeširi prilikom pljački banaka) i dao joj neke od najljepših kadrova (scena kad je obasjana svjetlošću plave žarulje slaže se s prizorom nje na dnu bazena u “Small Fish”).

Također, omogućio joj je da unutar pet minuta simulira sreću pjevajući “I Need a Hero”, tj. tugu, plač i “spektakularnu mentalnu neuravnoteženost” uz “Total Eclipse Of The Heart”, što će rastegnuti na 95 minuta u Allenovoj “Jasmine” i dobiti drugog Oscara za sjajnu ulogu anksiozne žene koja puca po mentalnom šavu.

Dualnost, dekonstrukcija glume i poigravanje identitima najviše su kod nje došli do izražaja u segmentu omnibusa “Kava i cigarete” Jima Jarmuscha nazvanom “Rodice”.

Tu je Cate, uz malu pomoć “split screena”, glumila čak dva lika, glumicu Cate, dakle nekakvu verziju same sebe, te njezinu rodicu Shelly. Glumila je sebe kako glumi sebe i demonstrirala glumljenje glume na kvadrat.

Čekajući intervju u hotelu, Cateina filmska zvijezda koristi vrijeme da porazgovara sa Shelly koja je stigla iz Australije.
Iako rodica veoma nalikuje slavnoj glumici, toliko da su je znali zamijeniti s njom, Blanchett ih glumi na različit način, ali likovi se sreću na pola puta – u glumi. Jer, Cate jest glumica, ali i Shelly glumi prilikom njihova susreta, toliko da se ne zna tko je od njih “prava” Blanchett.

Nestala je u ulogama, možda najviše uz nastup u “I’m Not There”. Naslov filma “Nema me” savršeno preslikava Cate kao glumicu. Kamo si pošla, Bernardette, pardon Blanchett?

---

Vila i vještica

Cate se snalazi dobro i u komercijalnijim filmovima, blockbusterima. Dvaput se odlično zabavljala kao negativka, u četvrtom “Indiani Jonesu” i trećem “Thoru”. Bila je sjajna kao vila Galadriel u Jacksonovu “LOTR-u”, a imala je nadnaravne, proročanske sposobnosti i u horor-trileru “Dar” Sama Raimija.
“Vidim i osjećam stvari koje se još nisu dogodile”, rekla je podsjećajući na Galadrielinu rečenicu o “stvarima koje su bile, jesu i još se nisu dogodile”. Lik iz bajke glumila je u modernoj “Pepeljugi”, utjelovivši zlu maćehu, a svojevrsnu vješticu u “Hanni”. Maćeha je predstavljena rečenicom “Znala je tugu i nosila je dobro”, koja zvuči metafilmski u kontekstu Blanchett sjetimo li se, recimo, njezine divne, ponajbolje uloge u melodrami “Carol”.

Kad se pogleda drama “Veronica Guerin” o irskoj novinarki, čovjek se pita kakav bi bio biografski film o Lady Di. Naime, Cate u više navrata u “Veronici Guerin” podsjeti na pokojnu princezu.

Blanchett je s Bradom Pittom snimila dva filma koji se neobično nadopunjuju – “Babel” i “Neobičnu priču o Benjaminu Buttonu”. U prvom njezin lik dobije zalutali metak u vrat na odmoru u Maroku, gdje su ona i suprug (Pitt) došli kako bi sredili bračne probleme, pa veći dio filma provodi u umirućem stanju. U drugom ona se nalazi na samrti, u bolničkom krevetu, odakle se, u stilu “Titanica”, prisjeća ljubavi s Pittovim likom koji doslovno stari unatrag, a simbolički i ona sama. Sreću se na pola puta i proživljavaju ljubav života.

---

---

Naj-uloge od A do Z

- ‘Avijatičar’

- ‘Babel’, ‘Bilješke o jednom skandalu’

- ‘Carol’

- ‘Dar’

- ‘Elizabeta’

- ‘Gospodar prstenova’

- ‘Jasmine French’

- ‘Kava i cigarete’

- ‘Nema me’, ‘Neobična priča o Benjaminu Buttonu’

- ‘Sitne ribe’

- ‘Veronica Guerin’, ‘Vrata neba’

- ‘Zlatne godine kraljice Elizabete’

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CATE BLANCHETT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => CATE BLANCHETT 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-14 16:21:11 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-29 21:47:56 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2020-01-23 08:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 23 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/14\/12516364.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/14\/12516362.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/14\/12516368.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/14\/12604436.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/14\/12604438.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/14\/12604440.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:49","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_12516364_1280.jpg":"1280x1280","k_12516364_1024.jpg":"1024x1024","k_12516364_640.jpg":"640x640","k_12516364_480.jpg":"480x480","k_12516364_340.jpg":"340x340","k_12516364_220.jpg":"220x220","o_12516364_1280.jpg":"1280x853","o_12516364_1024.jpg":"1024x682","o_12516364_640.jpg":"640x426","o_12516364_480.jpg":"480x320","o_12516364_340.jpg":"340x226","o_12516364_220.jpg":"220x146","h_12516364_1280.jpg":"1280x854","h_12516364_1024.jpg":"1024x683","h_12516364_640.jpg":"640x427","h_12516364_480.jpg":"480x320","h_12516364_340.jpg":"340x227","h_12516364_220.jpg":"220x147","pp_12516364_1280.jpg":"1006x1280","pp_12516364_1024.jpg":"805x1024","pp_12516364_640.jpg":"503x640","pp_12516364_480.jpg":"377x480","pp_12516364_340.jpg":"267x340","pp_12516364_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2879","k_12516362_1280.jpg":"1280x1280","k_12516362_1024.jpg":"1024x1024","k_12516362_640.jpg":"640x640","k_12516362_480.jpg":"480x480","k_12516362_340.jpg":"340x340","k_12516362_220.jpg":"220x220","o_12516362_1280.jpg":"1280x1919","o_12516362_1024.jpg":"1024x1535","o_12516362_640.jpg":"640x959","o_12516362_480.jpg":"480x719","o_12516362_340.jpg":"340x509","o_12516362_220.jpg":"220x329","h_12516362_1280.jpg":"1280x854","h_12516362_1024.jpg":"1024x683","h_12516362_640.jpg":"640x427","h_12516362_480.jpg":"480x320","h_12516362_340.jpg":"340x227","h_12516362_220.jpg":"220x147","pp_12516362_1280.jpg":"1006x1280","pp_12516362_1024.jpg":"805x1024","pp_12516362_640.jpg":"503x640","pp_12516362_480.jpg":"377x480","pp_12516362_340.jpg":"267x340","pp_12516362_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_12516368_1280.jpg":"1280x1280","k_12516368_1024.jpg":"1024x1024","k_12516368_640.jpg":"640x640","k_12516368_480.jpg":"480x480","k_12516368_340.jpg":"340x340","k_12516368_220.jpg":"220x220","o_12516368_1280.jpg":"1280x1920","o_12516368_1024.jpg":"1024x1536","o_12516368_640.jpg":"640x960","o_12516368_480.jpg":"480x720","o_12516368_340.jpg":"340x510","o_12516368_220.jpg":"220x330","h_12516368_1280.jpg":"1280x854","h_12516368_1024.jpg":"1024x683","h_12516368_640.jpg":"640x427","h_12516368_480.jpg":"480x320","h_12516368_340.jpg":"340x227","h_12516368_220.jpg":"220x147","pp_12516368_1280.jpg":"1006x1280","pp_12516368_1024.jpg":"805x1024","pp_12516368_640.jpg":"503x640","pp_12516368_480.jpg":"377x480","pp_12516368_340.jpg":"267x340","pp_12516368_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x715","k_12604436_1280.jpg":"1280x1280","k_12604436_1024.jpg":"1024x1024","k_12604436_640.jpg":"640x640","k_12604436_480.jpg":"480x480","k_12604436_340.jpg":"340x340","k_12604436_220.jpg":"220x220","o_12604436_1280.jpg":"1280x476","o_12604436_1024.jpg":"1024x381","o_12604436_640.jpg":"640x238","o_12604436_480.jpg":"480x178","o_12604436_340.jpg":"340x126","o_12604436_220.jpg":"220x81","h_12604436_1280.jpg":"1280x854","h_12604436_1024.jpg":"1024x683","h_12604436_640.jpg":"640x427","h_12604436_480.jpg":"480x320","h_12604436_340.jpg":"340x227","h_12604436_220.jpg":"220x147","pp_12604436_1280.jpg":"1006x1280","pp_12604436_1024.jpg":"805x1024","pp_12604436_640.jpg":"503x640","pp_12604436_480.jpg":"377x480","pp_12604436_340.jpg":"267x340","pp_12604436_220.jpg":"173x220"},{"size0":"640x640","k_12604438_1280.jpg":"1280x1280","k_12604438_1024.jpg":"1024x1024","k_12604438_640.jpg":"640x640","k_12604438_480.jpg":"480x480","k_12604438_340.jpg":"340x340","k_12604438_220.jpg":"220x220","o_12604438_1280.jpg":"1280x1280","o_12604438_1024.jpg":"1024x1024","o_12604438_640.jpg":"640x640","o_12604438_480.jpg":"480x480","o_12604438_340.jpg":"340x340","o_12604438_220.jpg":"220x220","h_12604438_1280.jpg":"1280x854","h_12604438_1024.jpg":"1024x683","h_12604438_640.jpg":"640x427","h_12604438_480.jpg":"480x320","h_12604438_340.jpg":"340x227","h_12604438_220.jpg":"220x147","pp_12604438_1280.jpg":"1006x1280","pp_12604438_1024.jpg":"805x1024","pp_12604438_640.jpg":"503x640","pp_12604438_480.jpg":"377x480","pp_12604438_340.jpg":"267x340","pp_12604438_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x630","k_12604440_1280.jpg":"1280x1280","k_12604440_1024.jpg":"1024x1024","k_12604440_640.jpg":"640x640","k_12604440_480.jpg":"480x480","k_12604440_340.jpg":"340x340","k_12604440_220.jpg":"220x220","o_12604440_1280.jpg":"1280x672","o_12604440_1024.jpg":"1024x537","o_12604440_640.jpg":"640x336","o_12604440_480.jpg":"480x252","o_12604440_340.jpg":"340x178","o_12604440_220.jpg":"220x115","h_12604440_1280.jpg":"1280x854","h_12604440_1024.jpg":"1024x683","h_12604440_640.jpg":"640x427","h_12604440_480.jpg":"480x320","h_12604440_340.jpg":"340x227","h_12604440_220.jpg":"220x147","pp_12604440_1280.jpg":"1006x1280","pp_12604440_1024.jpg":"805x1024","pp_12604440_640.jpg":"503x640","pp_12604440_480.jpg":"377x480","pp_12604440_340.jpg":"267x340","pp_12604440_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7962757 Threads: 6 Questions: 1656478825 Slow queries: 4924837 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111917587 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/ovogodisnje-nominacije-za-oscara-su-joj-promakle-no-i-prije-je-glumica-progovorila-o-svojoj-egzistencijalnoj-krizi-zasto-ne-bih-hranila-kokosi-1001044 [printLink] => /kultura/film-tv/ovogodisnje-nominacije-za-oscara-su-joj-promakle-no-i-prije-je-glumica-progovorila-o-svojoj-egzistencijalnoj-krizi-zasto-ne-bih-hranila-kokosi-1001044?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242358 [name] => cate blanchett [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cate-blanchett [link] => /tag/cate-blanchett ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CATE BLANCHETT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nema veze što su joj nominacije za Oscara promakle, samo ona može biti i Bob Dylan i John Wayne [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/14/12516364.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/14/12516364.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/14/12516362.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/14/12516368.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/14/12604436.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/14/12604438.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/14/12604440.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ovogodišnje nominacije za Oscara u kategoriji glavne ženske uloge prošle su bez Australke Cate Blanchett i njezine izvedbe arhitektice i majke u umjetničkoj i egzistencijalnoj krizi u filmu “Kamo si otišla, Bernardette?”, prethodno nominirane za Zlatni globus.

Prednost prolaza dobile su Scarlett Johansson (“Bračna priča”), Renee Zellweger (“Judy”), Saoirse Ronan (“Male žene”), Charlize Theron (“One su bombe”) i Cynthia Erivo (“Harriet”). No, Cate i njezini fanovi ne trebaju se uzrujavati.

Nominacija bi ionako bila “formalnost”. Dosad ih je Blanchett skupila sedam za krajnje raznolike nastupe i potvrdila kameleonske glumačke vještine (najbolja glavna uloga u prvoj i drugoj “Elizabeti”, “Jasmine French” i “Carol”, odnosno sporedna u “Avijatičaru”, “Bilješkama o jednom skandalu” i “Nema me”).

Od sedam nominacija pozlatile su joj se čak dvije: dobila je Oscara za sporednu ulogu u Scorseseovu filmu “The Aviator” i glavnu u “Blue Jasmine” Woodyja Allena. Veći razlog za brigu fanova trebala bi predstavljati Cateina izjava dana kolegici Juliji Roberts u glumačkom intervjuu nastalom u periodu “Bernardette” Richarda Linklatera.

---

image
---

Je li bila ponukana poslovično dubokim ulaskom pod kožu lika Bernardette ili ne, Blanchett je i sama iskusila egzistencijalnu krizu i kazala kako je možda došlo vrijeme da prestane glumiti.

“Moram se popeti na pozornicu u donjem rublju, a ja razmišljam zašto. Zašto ne bih hranila kokoši i čitala Prousta?”, pitala se Cate, naizgled umorna od psihofizičkog striptiza pred kamerama i na kazališnim daskama.

Srećom, čini se da je to bila usputna refleksija budući da je čekaju dva filma i jedna serija, premda je možemo zamisliti kako čita Prousta na nekoj vitrini, jednako kao što bismo je mogli i gledati dok to radi. Da netko snimi Blanchett kako čita telefonski imenik, bio bi to u najmanju ruku zanimljiv film. Mijenjala bi ona dikciju i intonaciju, akcente i oktave, da bi nam se moglo učiniti kako slušamo nekoliko različitih glumica. Možda i glumaca.

Cate je bila jedina žena među glumcima (Christian Bale, Heath Ledger, Richard Gere...) koji su portretirali šest osobnosti glazbenika Boba Dylana u različitim fazama njegove karijere. Šest lica tražilo je autora, a najbolje ga je pronašla žena – Blanchett. Gledajući “I’m Not There” Todda Haynesa, publika zaboravlja na (njezin) spol ili ne ide za tim.

U filmu “Nema me” pokazala je da ne postoji lik koji ona ne može utjeloviti, bio ženski ili muški, računajući Dylana, ali i svojevrsnog nježnijeg Johna Waynea iz “Tragača” kojeg je tumačila u vesternu “Nestale” Rona Howarda.

Zapravo, spolna dvosmislenost i androginost likova, u čemu joj može parirati samo još jedna neseksualizirana glumačka zvijezda Tilda Swinton (“Orlando”, “Snowpiercer”, “Suspiria”), karakterizira Cateine uloge od početka karijere i filma “Elizabeth” Shekhara Kapura.

“Elizabeta” završava prizorom titularna lika s prepoznatljivom, povišeno “teatralnom” maskarom.
Prizor je predstavljao rođenje Elizabete kraljice, ali i Blanchett glumice koja na kraju nastavka tog filma “Elizabeth: The Golden Age”, nakon što obznani da je u njoj “orkan koji će otpuhati španjolsku armadu”, veli “Ja sam vaša kraljica, ja sam ja” i pogleda u kameru.

Bila skrivena ispod relativno slične “blijede” maske (“Gospodar prstenova: Prstenova družina”) ili ne, Cate je mogla postati bilo tko, a “maskara” njezina lica zrcalila bi dramu, komediju, tragediju. Nema izraza lica koji ona ne može složiti, sjetimo li se blesave face njezine videotekarke iz filma “Sitne ribe” Rowana Woodsa, kad ukrsti oči i izvrne usne postrance netom poslije komplimenta da je prelijepa, što i jest na jedinstven način.

Ili padanja u nesvijest njezine teroristice u “Vratima raja” Toma Tykwera, kao posljedice šoka od saznanja da je promašila metu i postavljenom bombom ubila nevine žrtve.

Ipak, kod Blanchett je važnije ono ispod površine, gdje ona konstruira i dekonstruira glumu kao takvu te se poigrava glumačkim identitetima na relaciji glumica - ikovi, original - kopija, život - film.

Postalo je to jasno s ulogom Katharine Hepburn u “Avijatičaru”, kojom je dorasla velikom izazovu, oživila nekoga tko je osvojio najviše zlatnih kipića za glumu u povijesti i postala prva osoba koja je dobila Oscara za portret Oscarom nagrađena glumca.

---

image
AFP
---

U prvoj sceni “Aviatora”, tijekom partije golfa s Howardom Hughesom (Leonardo DiCaprio), Hepburn govori “Filmovi su filmovi, nisu život” te daje prednost istinitijem teatru.

Možda Blanchett ne sliči na Hepburn, ali je postala ona i glumi glumicu koja i sama glumi u njezinoj “stvarnosti” – filmu.
“Prestani glumiti!”, zadere se Hughes nakon što mu objavi da će ga ostaviti. Katharine poriče da glumi, a Howard je cimne kako više ni ne zna razliku koju Cate znade, ali svejedno voli boraviti na njezinoj tankoj granici.

Hollywood je poslije uspjeha “Avijatičara” u Blanchett (s pravom) vidio utjelovljenje nekadašnjih glumačkih diva, iz razdoblja dok je film bio crno-bijeli, stoga je ona otjelovila spoj Marlene Dietrich i Ingrid Bergman u ratnoj melodrami “Dobri Nijemac”, koja je naizgled snimljena samo da je Steven Soderbergh može snimiti kako izlazi iz c/b “noirovske” sjene i dolazi do kamere, te rekreirati završnu scenu “Casablance” s njom i Georgeom Clooneyjem.

Korijeni za to mogu se pronaći u sceni “Bandita” Barryja Levinsona, kad je plahta razdvajala krevet Blanchett i Brucea Willisa, kao nekoć Claudette Colbert i Clarka Gablea u “Dogodilo se jedne noći”.

Naizgled beznačajan filmić značajan je po tome što je potencirao Cateino maskiranje (perike i šeširi prilikom pljački banaka) i dao joj neke od najljepših kadrova (scena kad je obasjana svjetlošću plave žarulje slaže se s prizorom nje na dnu bazena u “Small Fish”).

Također, omogućio joj je da unutar pet minuta simulira sreću pjevajući “I Need a Hero”, tj. tugu, plač i “spektakularnu mentalnu neuravnoteženost” uz “Total Eclipse Of The Heart”, što će rastegnuti na 95 minuta u Allenovoj “Jasmine” i dobiti drugog Oscara za sjajnu ulogu anksiozne žene koja puca po mentalnom šavu.

Dualnost, dekonstrukcija glume i poigravanje identitima najviše su kod nje došli do izražaja u segmentu omnibusa “Kava i cigarete” Jima Jarmuscha nazvanom “Rodice”.

Tu je Cate, uz malu pomoć “split screena”, glumila čak dva lika, glumicu Cate, dakle nekakvu verziju same sebe, te njezinu rodicu Shelly. Glumila je sebe kako glumi sebe i demonstrirala glumljenje glume na kvadrat.

Čekajući intervju u hotelu, Cateina filmska zvijezda koristi vrijeme da porazgovara sa Shelly koja je stigla iz Australije.
Iako rodica veoma nalikuje slavnoj glumici, toliko da su je znali zamijeniti s njom, Blanchett ih glumi na različit način, ali likovi se sreću na pola puta – u glumi. Jer, Cate jest glumica, ali i Shelly glumi prilikom njihova susreta, toliko da se ne zna tko je od njih “prava” Blanchett.

Nestala je u ulogama, možda najviše uz nastup u “I’m Not There”. Naslov filma “Nema me” savršeno preslikava Cate kao glumicu. Kamo si pošla, Bernardette, pardon Blanchett?

---

Vila i vještica

Cate se snalazi dobro i u komercijalnijim filmovima, blockbusterima. Dvaput se odlično zabavljala kao negativka, u četvrtom “Indiani Jonesu” i trećem “Thoru”. Bila je sjajna kao vila Galadriel u Jacksonovu “LOTR-u”, a imala je nadnaravne, proročanske sposobnosti i u horor-trileru “Dar” Sama Raimija.
“Vidim i osjećam stvari koje se još nisu dogodile”, rekla je podsjećajući na Galadrielinu rečenicu o “stvarima koje su bile, jesu i još se nisu dogodile”. Lik iz bajke glumila je u modernoj “Pepeljugi”, utjelovivši zlu maćehu, a svojevrsnu vješticu u “Hanni”. Maćeha je predstavljena rečenicom “Znala je tugu i nosila je dobro”, koja zvuči metafilmski u kontekstu Blanchett sjetimo li se, recimo, njezine divne, ponajbolje uloge u melodrami “Carol”.

Kad se pogleda drama “Veronica Guerin” o irskoj novinarki, čovjek se pita kakav bi bio biografski film o Lady Di. Naime, Cate u više navrata u “Veronici Guerin” podsjeti na pokojnu princezu.

Blanchett je s Bradom Pittom snimila dva filma koji se neobično nadopunjuju – “Babel” i “Neobičnu priču o Benjaminu Buttonu”. U prvom njezin lik dobije zalutali metak u vrat na odmoru u Maroku, gdje su ona i suprug (Pitt) došli kako bi sredili bračne probleme, pa veći dio filma provodi u umirućem stanju. U drugom ona se nalazi na samrti, u bolničkom krevetu, odakle se, u stilu “Titanica”, prisjeća ljubavi s Pittovim likom koji doslovno stari unatrag, a simbolički i ona sama. Sreću se na pola puta i proživljavaju ljubav života.

---

---

Naj-uloge od A do Z

- ‘Avijatičar’

- ‘Babel’, ‘Bilješke o jednom skandalu’

- ‘Carol’

- ‘Dar’

- ‘Elizabeta’

- ‘Gospodar prstenova’

- ‘Jasmine French’

- ‘Kava i cigarete’

- ‘Nema me’, ‘Neobična priča o Benjaminu Buttonu’

- ‘Sitne ribe’

- ‘Veronica Guerin’, ‘Vrata neba’

- ‘Zlatne godine kraljice Elizabete’

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP
AFP
AFP
AFP



[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/ovogodisnje-nominacije-za-oscara-su-joj-promakle-no-i-prije-je-glumica-progovorila-o-svojoj-egzistencijalnoj-krizi-zasto-ne-bih-hranila-kokosi-1001044 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0f7330d25d51fcb3f173026e4a973259e70fca36 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nema+veze+%C5%A1to+su+joj+nominacije+za+Oscara+promakle%2C+samo+ona+mo%C5%BEe+biti+i+Bob+Dylan+i+John+Wayne&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fovogodisnje-nominacije-za-oscara-su-joj-promakle-no-i-prije-je-glumica-progovorila-o-svojoj-egzistencijalnoj-krizi-zasto-ne-bih-hranila-kokosi-1001044 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fovogodisnje-nominacije-za-oscara-su-joj-promakle-no-i-prije-je-glumica-progovorila-o-svojoj-egzistencijalnoj-krizi-zasto-ne-bih-hranila-kokosi-1001044 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CATE BLANCHETT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Film & TVCATE BLANCHETT

Nema veze što su joj nominacije za Oscara promakle, samo ona može biti i Bob Dylan i John Wayne

Piše Marko Njegić
23. siječnja 2020. - 09:50

Ovogodišnje nominacije za Oscara u kategoriji glavne ženske uloge prošle su bez Australke Cate Blanchett i njezine izvedbe arhitektice i majke u umjetničkoj i egzistencijalnoj krizi u filmu “Kamo si otišla, Bernardette?”, prethodno nominirane za Zlatni globus.

Prednost prolaza dobile su Scarlett Johansson (“Bračna priča”), Renee Zellweger (“Judy”), Saoirse Ronan (“Male žene”), Charlize Theron (“One su bombe”) i Cynthia Erivo (“Harriet”). No, Cate i njezini fanovi ne trebaju se uzrujavati.

Nominacija bi ionako bila “formalnost”. Dosad ih je Blanchett skupila sedam za krajnje raznolike nastupe i potvrdila kameleonske glumačke vještine (najbolja glavna uloga u prvoj i drugoj “Elizabeti”, “Jasmine French” i “Carol”, odnosno sporedna u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:43