stdClass Object ( [id] => 1252167 [title] => ‘Bit će buke za praznike‘, poručuju najave za ‘Garburu‘, a mladi redatelj filma nam otkriva: Moje djetinjstvo u Dalmaciji je izgledalo kao serija ‘Malcolm u sredini‘ [alias] => bit-ce-buke-za-praznike-porucuju-najave-za-garburu-a-mladi-redatelj-filma-nam-otkriva-moje-djetinjstvo-u-dalmaciji-je-izgledalo-kao-serija-malcolm-u-sredini [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bit će buke za praznike, poručuju najave filma "Garbura", dugometražnog prvijenca Josipa Žuvana. U filmu dva dječaka iz dalmatinskog predgrađa pale garburu u vrijeme božićnih blagdana i to snimaju mobitelima ne bi li pobjegli od stvarnosti, razbili monotoniju djetinjstva i usput postali YouTube zvijezde.

"Garbura" je svjetsku premijeru doživjela u rujnu na festivalu u San Sebastianu, hrvatsku na ZFF-u, a upravo je krenula u kina.

Miris garbure

Je li i tvoje djetinjstvo u blagdansko doba bilo obilježeno mirisom garbure najranije ujutro?

- Apsolutno. Kad smo za potrebe snimanja filma koristili kamenčiće kalcijevog karbida, sve me ponovno vratilo u djetinjstvo. Kada bih birao kako miriše Božić, odabrao bih upravo taj miris koji nastaje kada se komad garbure uroni u vodu i počinje oslobađanje plina. U vrijeme kada sam ja odrastao, vladala je opsesija djece pirotehnikom i eksplozijama, pogotovo u božićno vrijeme. Zadnji tjedan prije školskih praznika krenulo bi ludilo koje je trajalo sve do novogodišnje večeri kada bi sve kulminiralo. Obične petarde bi vrlo brzo dosadile, a onda bi krenulo eksperimentiranje s garburom koja je bila puno više kreativnija. Imala je više faktora koje si morao pogoditi: od veličine kante, omjera vode i količine plina koji ćeš pustiti da napuni kanticu. Moj brat je čak izgradio i posebno postolje koje je podsjećalo na mini top. Uvijek je bila želja da bude sve što glasnije i jače, a posebna je opsesija kako nešto raznijeti na što kreativniji način. Moje djetinjstvo je izgledalo kao serija "Malcolm u sredini", a takav je bio odnos između mene, brata, susjeda i prijatelja.

Pale li današnje generacije garburu kao što se palila u osamdesetima i devedesetima?

- Ne pale je više. Danas su i obične petarde zabranjene. "Odrasli Ja" to pozdravlja jer je to jako opasno i sigurnost djece je ugrožena, pogotovo s neadekvatnim upravljanjem. Ali, opet, dijete u meni, koje je prisutnije više nego odrasla osoba, na te zlatne dane pirotehnike i dalje gleda s nostalgijom. Nikad nam se nije nešto dogodilo, jer smo bili iznimno oprezni i imali smo zacrtane granice u glavi dokle smijemo ići. Naravno, uvijek postoji faktor rizika, al‘ to je ono zbog čega je i sve uzbudljivo. Ipak mi je drago što sam odrastao u tim vremenima gdje sam bio u mogućnosti proživjeti takve stvari.

Djeca su uvijek ista

Zato su ovisne o mobitelima, videoigrama i YouTubeu, čega se također dotiče film, miješajući nekadašnje običaje i moderne trendove...

- Moji junaci garburu ne koriste na način kako smo je koristili moj brat i ja. Njima pucanje garbure služi kao "content" za YouTube, kako bi internetskoj publici pokazali nešto što nije vidjela, sa svrhom da prikupe što više "viewa" i "likeova". Garburu im je pokazao otac, što im vrlo brzo dosadi i prelaze na "ozbiljnije" stvari. Klinci danas imaju puno manje koncentracije i puno brže izgube interes za neke stvari. To nije njihova krivnja. Sve oko njih se brže odvija i bombardirani su vizualnim sadržajem puno više nego prijašnje generacije. Imaju puno više izbora i zašto trošiti i sekundu više na nešto što im se na prvu ne sviđa. Djeca su zapravo uvijek ista, društveni kontekst je taj koji se promijenio.

---

image
---

Koliko je film kombinacija tvog djetinjstva i djetinjstva današnjih klinaca?

- Ja sam odrastao pišući ovaj scenarij. Prva ruka je napisana na drugoj godini akademije, a zadnja nekoliko mjeseci prije snimanja filma. U međuvremenu sam radio ostale projekte, ali svako malo bih se vraćao "Garburi". Na početku pisanja scenarija sam bio bliži djeci iz filma, a kad sam završio scenarij, mnogo više sam razumio odrasle likove. Unutar tog dugotrajnog procesa sam doslovno promijenio životnu fokalizaciju. Rekao bih da je film mješavina mojega i djetinjstva današnjih klinaca. Tako bi izgledalo moje djetinjstvo da samo imali smartphone. Ja sam stric klincima koji imaju slično godina kao i junaci mog filma, pa mi je bliska ta generacija. Kad se družim s njima, ponašam se kao njihov vršnjak, a ne odrasla osoba. Kad smo ljeti svi skupa, često mi mater govori: "Lakše je objasniti dici nego tebi."

Šibenska audicija

Bi li se mogao zamisliti kao klinac u današnje doba?

- Moram priznati da se ja još osjećam kao dijete. Nikako se ne mogu pomiriti s činjenicom da sam odrasla osoba koja bi sad trebala voditi glavnu riječ i biti odgovorna. Stvarno nisam pobornik ideje da se mlađe generacije kritiziraju, jer kad prevališ turobnu rečenicu "u moje vrijeme je bilo bolje" preko usta, automatski se kvalificiraš kao stara osoba. Teško je odrediti jel bolje današnje ili prijašnje djetinjstvo. Ono je jednostavno drugačije. Nama se možda čini da smo bili sretniji, ali mislim da je to pretjerano subjektivan dojam. Djeca danas uživaju na svoj način uz neke nove blagodati i moram priznati da sam na nekim stvarima čak i ljubomoran. Prije pola godine sam kupio "Playstation 5", koji zbog poslovnih obaveza gotovo da nisam stigao otpakirati. Što bih dao da sad imam 12 godina i sve vrijeme ovog svijeta da se prepustim toj genijalnoj konzoli.

Kako ti je bilo naći se na valnoj duljini s mladim šibenskim glumcima Maurom Ercegovićem Gracinom i Frankom Floiglom koji igraju dječake i uopće pronaći tumače glavnih likova?

- Od početka mi je bilo bitno da u meni vide prijatelja, a ne nekakav autoritet. Zabranio sam da mi se obraćaju s "vi" jer mi to kvari iluziju da sam njihov vršnjak. Djeca u toj dobi ne mogu raditi transformacije. Oni mogu biti ono što jesu, ali u zadanom kontekstu. Zbog toga je odabir ključan, jer na castingu tražiš klince čija energija najviše odgovara likovima. Čim sam vidio Maura i Franka na šibenskoj audiciji, znao sam da je to - to. Imali su međusobnu kemiju koja je odgovarala Nikoli i Antoniju. Kad sam ih upario da bih vidio kako funkcioniraju skupa, Franko je rekao: Ja ne bih s njim, on mi ide na živce. Oni su prava šibenska dica, poznaju se sa šibenske Poljane gdje se svi klinci okupljaju, ali pripadaju, kako oni kažu, drugim ekipama. Ono što mi se kod njih svidjelo je to što su jako direktni i ne daju se lako impresionirati. Nisu mi trebala malograđanska djeca s dramskih grupa koja slušaju autoritet, nego "zajebana dica" koja imaju autentičnost, opuštenost i stav. Kad smo bili u San Sebastianu na festivalu, Franko je "photobombao" svaki intervju od svjetskih TV kuća, da je pritom svima bilo simpatično. Ne želim da me krivo razumijete, to su jako dobro odgojena djeca, samo što imaju duha.

Velika sloboda

Jesi koristio neke posebne metode da od njih glumački dobiješ sve što želiš?

- Nisam im dao scenarij filma. Skupa smo ga pročitali u biblioteci u Šibeniku, jer moraju znati kontekst koji igraju, ali nisam htio da posjeduju scenarij i da kod kuće uče replike kao pjesmicu. Nakon toga mi je Franko rekao: "Ne moraš se brinit, ne bi ti ja to ni pogleda doma." Imali smo probe, ali one su mi više služile da se oni upoznaju s odraslim glumcima i da stvore nekakav odnos. Najvažniji dio smo radili na samom snimanju. Sve je nastajalo jako organski. Na snimanju, dok bi se tehničari postavljali, ja bih s klincima prolazio scenu i radio izmjene. Tad smo se "maćehinski" odnosili prema scenariju, stalno mijenjajući replike. Često bi mi rekli: Ovako mi ne bi rekli, mi bi rekli nešto drugo. Dao sam im veliku slobodu da sve izmjenjuju. Užasno mi je bio potreban takav kreativni input, jer je to ipak film o njihovoj generaciji. Scenarij je samo nacrt za film. To je tekst, a slika je nešto drugo. Prilikom prevođenja teksta u sliku stvari se moraju mijenjati, pogotovo dijalog - ako se želi postići prirodnost. Mislim da je velika pogreška kada redatelji inzistiraju na mehaničkom reproduciranju scenarija pod svaku cijenu.

---

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
---

Kako ti je bilo uskladiti debitante Maura i Franka s iskusnim glumcima kao što su Ivana Roščić, Marija Škaričić, Ljubomir Bandović, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić?

- Ljubomir, Ivana, Marija, Asja i Zdenko nisu samo iskusni, oni su fantastični i veliki glumci. A samo veliki glumci mogu nadići ego i svoju igru u potpunosti prilagoditi dvojici dvanestogodišnjih naturščika, jer su bili svjesni koliko je poresudno za film da klinci funkcioniraju. Njih je fascinirala neopterećenost koju djeca imaju. Ljubo je rekao: Mi glumci uvijek razmišljamo o slojevima, kako će određeni potez imati učinak na radnju, a oni samo iziđu i budu ono što jesu. Da bi uspjeli postići da oni budu "ono što jesu", cijeli set smo podredili njima dvojici, zato je vladala nekakva opuštena atmosfera koja je potrebna da bi oni dali maksimum. Svi smo se morali oboružati strpljenjem i pronaći dijete u sebi tih tridesetak dana. Ljubo, Ivana, Marija, Asja i Zdenko su isto prihvatili tu igru i mnogo su mi pomogli u radu s njima. Prihvatili su ih kao vlastitu djecu ili unuke. Što je snimanje odmicalo, sve sam imao manji osjećaj da sam na snimanju filma, a sve veći da slavim Božić u nečijem dnevnom boravku.

Povratak u djetinjstvo

Film je ovo o djetinjstvu, ali i o svijetu odraslih, frustracijama roditelja koje se prenose na mlađe generacije i susjedskim odnosima koji idu od lošeg prema gorem baš u blagdansko doba...

- Blagdansko doba je jako specifičan i meni oduvijek fascinantan vremenski okvir, pogotovo u Dalmaciji. Ljudi ne rade i zabijeni su u svoje kuće gdje stalno gledaju kičasti TV program, jedu triput veće količne hrane od uobičajenog i sve je nekako pogurano do krajnosti. Stalno su u pitanju povišene emocije, jer je kraj godine i podvlači se crta. Tih desetak dana su svi upućeni jedno na drugo, što obično rezultira vađenjem problema koji su se cijelu godinu gurali pod tepih. Uzmimo na primjer kićenje bora. Kad gledamo američke filmove, tamo kićenje bora izgleda užasno idealizirano, kao u nekoj bajci. Kod nas doma, kad se kiti bor, uvijek izbije najveća svađa, koja počne u popodnevnim satima kada se bor unese i traje sve dok ne završi proces. Svako ima svoju kreativnu viziju kako bor mora izgledati, i to zna nekad dosta žučno izgledati.

Bi li rekao da je "Garbura" božićni film, doduše jedan od onih malo drukčijih?

- Sad bih samo citirao Ljubomira Bandovića koji je "Garburu" opisao kao "Božić kakav još niste vidjeli na velikom platnu, ali ste ga doživjeli u vlastitim kućama".

Što želiš za božićne i novogodišnje blagdane? Da "Garbura" postane kinohit?

- Božić želim provesti s obitelji u Trogiru, gdje se kao pravi provincijalac želim ugušiti u francuskoj salati i abnormalnoj količini materine spize, a poslije se s nećacima vratiti na tvorničke postavke, ponašajući se cijelo vrijeme kao da imam 12 godina. To mi je primarni cilj. Osim toga, pozivam publiku da dođe u kina pogledati film, koji igra od 22. prosinca u svim hrvatskim kinima. Neće zažaliti. Film će ih vratiti u djetinjstvo, nasmijati i rasplakati.

---

Odrastanje u Trogiru i snimanje u Dalmaciji

 

Film je uspješno dočarao atmosferu dalmatinske zime, a snimao si u Dalmaciji, Trogiru, Pirovcu, Raslini, Zatonu i na Murteru. Koliko ti je važno bilo da se snima baš u Dalmaciji?

- Jako mi je važno da je moj prvi film smješten u podneblje iz kojeg dolazim, o ljudima i mentalitetu kojeg jako dobro poznajem. Debitantski film je specifičan jer u njega autor ugrađuje cijelo svoje dotadašnje životno iskustvo i mislim da je ta razina iskrenosti više neponovljiva. Ja sam odrastao u Trogiru. Jako me zanimalo pokazati kako Mediteran izgleda zimi, kad nema više buke turista i vreline ljeta. Kad zima stisne ljude u kuće. Pogotovo mi je znimljiv bio taj zadnji red od mora, gdje urbano polako prelazi u ruralno. Kako je zbog ogromnog naleta turizma u zadnjih nekoliko godina bilo gotovo nemoguće naći jednu makro lokaciju koja će objedinjivati sve mikrolokacije koje nama trebaju, na kraju smo film snimali na više lokaliteta. Okolica Trogira je bila ta zamišljena dalmatinska suburbia. Makadamsku ulicu pronašli smo u Raslini pokraj Šibenika, a Livadu s kamp-kućicom snimali u Zatonu. Morali smo spajati više lokacija kako bismo rekreirali zimski Mediteran kojeg se sjećam prije ekspanzije turizma. Na kraju bih rekao da se film događa u nekom zamišljenom predgrađu dalmatinskog priobalnoga gradića koje smo mi sastavili od više mikrolokacija i nije uopće bitno da se geografski točno određuje. Puno je bitnija ljudskost i toplina koju nosi taj dalmatinski mentalitet. Mislim da će to prepoznati svi koji imaju provincijalno životno iskustvo, a realno to je cijela Hrvatska. Mi smo jedna velika provincija, ali to mislim na najpozitivniji mogući način.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => veliki intervju 2 0 10744 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-23 08:25:07 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-27 17:42:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-27 17:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 45 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Bit će buke za praznike', poručuju najave za 'Garburu', a mladi redatelj filma nam otkriva: Moje djetinjstvo u Dalmaciji je izgledalo kao serija 'Malcolm u sredini' [metakey] => Garbura film, Josip Žuvan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/23\/24036732.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/23\/24036734.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/23\/24036737.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/23\/24036735.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/23\/24036731.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/23\/24038727.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24036732_1920.jpg":"1920x1080","k_24036732_1280.jpg":"1280x1280","k_24036732_1024.jpg":"1024x1024","k_24036732_640.jpg":"640x640","k_24036732_480.jpg":"480x480","k_24036732_340.jpg":"340x340","k_24036732_220.jpg":"220x220","o_24036732_1280.jpg":"1280x853","o_24036732_1024.jpg":"1024x682","o_24036732_640.jpg":"640x426","o_24036732_480.jpg":"480x320","o_24036732_340.jpg":"340x226","o_24036732_220.jpg":"220x146","h_24036732_1280.jpg":"1280x854","h_24036732_1024.jpg":"1024x683","h_24036732_640.jpg":"640x427","h_24036732_480.jpg":"480x320","h_24036732_340.jpg":"340x227","h_24036732_220.jpg":"220x147","pp_24036732_1280.jpg":"1280x1628","pp_24036732_1024.jpg":"1024x1303","pp_24036732_640.jpg":"640x814","pp_24036732_480.jpg":"480x611","pp_24036732_340.jpg":"340x432","pp_24036732_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24036734_1920.jpg":"1920x1080","k_24036734_1280.jpg":"1280x1280","k_24036734_1024.jpg":"1024x1024","k_24036734_640.jpg":"640x640","k_24036734_480.jpg":"480x480","k_24036734_340.jpg":"340x340","k_24036734_220.jpg":"220x220","o_24036734_1280.jpg":"1280x1920","o_24036734_1024.jpg":"1024x1536","o_24036734_640.jpg":"640x960","o_24036734_480.jpg":"480x720","o_24036734_340.jpg":"340x510","o_24036734_220.jpg":"220x330","h_24036734_1280.jpg":"1280x854","h_24036734_1024.jpg":"1024x683","h_24036734_640.jpg":"640x427","h_24036734_480.jpg":"480x320","h_24036734_340.jpg":"340x227","h_24036734_220.jpg":"220x147","pp_24036734_1280.jpg":"1280x1628","pp_24036734_1024.jpg":"1024x1303","pp_24036734_640.jpg":"640x814","pp_24036734_480.jpg":"480x611","pp_24036734_340.jpg":"340x432","pp_24036734_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24036737_1920.jpg":"1920x1080","k_24036737_1280.jpg":"1280x1280","k_24036737_1024.jpg":"1024x1024","k_24036737_640.jpg":"640x640","k_24036737_480.jpg":"480x480","k_24036737_340.jpg":"340x340","k_24036737_220.jpg":"220x220","o_24036737_1280.jpg":"1280x1920","o_24036737_1024.jpg":"1024x1536","o_24036737_640.jpg":"640x960","o_24036737_480.jpg":"480x720","o_24036737_340.jpg":"340x510","o_24036737_220.jpg":"220x330","h_24036737_1280.jpg":"1280x854","h_24036737_1024.jpg":"1024x683","h_24036737_640.jpg":"640x427","h_24036737_480.jpg":"480x320","h_24036737_340.jpg":"340x227","h_24036737_220.jpg":"220x147","pp_24036737_1280.jpg":"1280x1628","pp_24036737_1024.jpg":"1024x1303","pp_24036737_640.jpg":"640x814","pp_24036737_480.jpg":"480x611","pp_24036737_340.jpg":"340x432","pp_24036737_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24036735_1920.jpg":"1920x1080","k_24036735_1280.jpg":"1280x1280","k_24036735_1024.jpg":"1024x1024","k_24036735_640.jpg":"640x640","k_24036735_480.jpg":"480x480","k_24036735_340.jpg":"340x340","k_24036735_220.jpg":"220x220","o_24036735_1280.jpg":"1280x1920","o_24036735_1024.jpg":"1024x1536","o_24036735_640.jpg":"640x960","o_24036735_480.jpg":"480x720","o_24036735_340.jpg":"340x510","o_24036735_220.jpg":"220x330","h_24036735_1280.jpg":"1280x854","h_24036735_1024.jpg":"1024x683","h_24036735_640.jpg":"640x427","h_24036735_480.jpg":"480x320","h_24036735_340.jpg":"340x227","h_24036735_220.jpg":"220x147","pp_24036735_1280.jpg":"1280x1628","pp_24036735_1024.jpg":"1024x1303","pp_24036735_640.jpg":"640x814","pp_24036735_480.jpg":"480x611","pp_24036735_340.jpg":"340x432","pp_24036735_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24036731_1920.jpg":"1920x1080","k_24036731_1280.jpg":"1280x1280","k_24036731_1024.jpg":"1024x1024","k_24036731_640.jpg":"640x640","k_24036731_480.jpg":"480x480","k_24036731_340.jpg":"340x340","k_24036731_220.jpg":"220x220","o_24036731_1280.jpg":"1280x853","o_24036731_1024.jpg":"1024x682","o_24036731_640.jpg":"640x426","o_24036731_480.jpg":"480x320","o_24036731_340.jpg":"340x226","o_24036731_220.jpg":"220x146","h_24036731_1280.jpg":"1280x854","h_24036731_1024.jpg":"1024x683","h_24036731_640.jpg":"640x427","h_24036731_480.jpg":"480x320","h_24036731_340.jpg":"340x227","h_24036731_220.jpg":"220x147","pp_24036731_1280.jpg":"1280x1628","pp_24036731_1024.jpg":"1024x1303","pp_24036731_640.jpg":"640x814","pp_24036731_480.jpg":"480x611","pp_24036731_340.jpg":"340x432","pp_24036731_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1557","hd_24038727_1920.jpg":"1920x1080","k_24038727_1280.jpg":"1280x1280","k_24038727_1024.jpg":"1024x1024","k_24038727_640.jpg":"640x640","k_24038727_480.jpg":"480x480","k_24038727_340.jpg":"340x340","k_24038727_220.jpg":"220x220","o_24038727_1280.jpg":"1280x1845","o_24038727_1024.jpg":"1024x1476","o_24038727_640.jpg":"640x922","o_24038727_480.jpg":"480x692","o_24038727_340.jpg":"340x490","o_24038727_220.jpg":"220x317","h_24038727_1280.jpg":"1280x854","h_24038727_1024.jpg":"1024x683","h_24038727_640.jpg":"640x427","h_24038727_480.jpg":"480x320","h_24038727_340.jpg":"340x227","h_24038727_220.jpg":"220x147","pp_24038727_1280.jpg":"1280x1628","pp_24038727_1024.jpg":"1024x1303","pp_24038727_640.jpg":"640x814","pp_24038727_480.jpg":"480x611","pp_24038727_340.jpg":"340x432","pp_24038727_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15197140 Threads: 1 Questions: 3169257881 Slow queries: 7097049 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235337738 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/bit-ce-buke-za-praznike-porucuju-najave-za-garburu-a-mladi-redatelj-filma-nam-otkriva-moje-djetinjstvo-u-dalmaciji-je-izgledalo-kao-serija-malcolm-u-sredini-1252167 [printLink] => /kultura/film-tv/bit-ce-buke-za-praznike-porucuju-najave-za-garburu-a-mladi-redatelj-filma-nam-otkriva-moje-djetinjstvo-u-dalmaciji-je-izgledalo-kao-serija-malcolm-u-sredini-1252167?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 701170 [name] => Garbura film [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-27 18:42:36 [main_article_id] => 0 [alias] => garbura-film [link] => /tag/garbura-film ) [1] => stdClass Object ( [id] => 257235 [name] => Josip Žuvan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-zuvan [link] => /tag/josip-zuvan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Bit će buke za praznike‘, poručuju najave za ‘Garburu‘, a mladi redatelj filma nam otkriva: Moje djetinjstvo u Dalmaciji je izgledalo kao serija ‘Malcolm u sredini‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/23/24036732.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/23/24036732.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/23/24036734.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/23/24036737.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/23/24036735.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/23/24036731.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/23/24038727.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bit će buke za praznike, poručuju najave filma "Garbura", dugometražnog prvijenca Josipa Žuvana. U filmu dva dječaka iz dalmatinskog predgrađa pale garburu u vrijeme božićnih blagdana i to snimaju mobitelima ne bi li pobjegli od stvarnosti, razbili monotoniju djetinjstva i usput postali YouTube zvijezde.

"Garbura" je svjetsku premijeru doživjela u rujnu na festivalu u San Sebastianu, hrvatsku na ZFF-u, a upravo je krenula u kina.

Miris garbure

Je li i tvoje djetinjstvo u blagdansko doba bilo obilježeno mirisom garbure najranije ujutro?

- Apsolutno. Kad smo za potrebe snimanja filma koristili kamenčiće kalcijevog karbida, sve me ponovno vratilo u djetinjstvo. Kada bih birao kako miriše Božić, odabrao bih upravo taj miris koji nastaje kada se komad garbure uroni u vodu i počinje oslobađanje plina. U vrijeme kada sam ja odrastao, vladala je opsesija djece pirotehnikom i eksplozijama, pogotovo u božićno vrijeme. Zadnji tjedan prije školskih praznika krenulo bi ludilo koje je trajalo sve do novogodišnje večeri kada bi sve kulminiralo. Obične petarde bi vrlo brzo dosadile, a onda bi krenulo eksperimentiranje s garburom koja je bila puno više kreativnija. Imala je više faktora koje si morao pogoditi: od veličine kante, omjera vode i količine plina koji ćeš pustiti da napuni kanticu. Moj brat je čak izgradio i posebno postolje koje je podsjećalo na mini top. Uvijek je bila želja da bude sve što glasnije i jače, a posebna je opsesija kako nešto raznijeti na što kreativniji način. Moje djetinjstvo je izgledalo kao serija "Malcolm u sredini", a takav je bio odnos između mene, brata, susjeda i prijatelja.

Pale li današnje generacije garburu kao što se palila u osamdesetima i devedesetima?

- Ne pale je više. Danas su i obične petarde zabranjene. "Odrasli Ja" to pozdravlja jer je to jako opasno i sigurnost djece je ugrožena, pogotovo s neadekvatnim upravljanjem. Ali, opet, dijete u meni, koje je prisutnije više nego odrasla osoba, na te zlatne dane pirotehnike i dalje gleda s nostalgijom. Nikad nam se nije nešto dogodilo, jer smo bili iznimno oprezni i imali smo zacrtane granice u glavi dokle smijemo ići. Naravno, uvijek postoji faktor rizika, al‘ to je ono zbog čega je i sve uzbudljivo. Ipak mi je drago što sam odrastao u tim vremenima gdje sam bio u mogućnosti proživjeti takve stvari.

Djeca su uvijek ista

Zato su ovisne o mobitelima, videoigrama i YouTubeu, čega se također dotiče film, miješajući nekadašnje običaje i moderne trendove...

- Moji junaci garburu ne koriste na način kako smo je koristili moj brat i ja. Njima pucanje garbure služi kao "content" za YouTube, kako bi internetskoj publici pokazali nešto što nije vidjela, sa svrhom da prikupe što više "viewa" i "likeova". Garburu im je pokazao otac, što im vrlo brzo dosadi i prelaze na "ozbiljnije" stvari. Klinci danas imaju puno manje koncentracije i puno brže izgube interes za neke stvari. To nije njihova krivnja. Sve oko njih se brže odvija i bombardirani su vizualnim sadržajem puno više nego prijašnje generacije. Imaju puno više izbora i zašto trošiti i sekundu više na nešto što im se na prvu ne sviđa. Djeca su zapravo uvijek ista, društveni kontekst je taj koji se promijenio.

---

image
---

Koliko je film kombinacija tvog djetinjstva i djetinjstva današnjih klinaca?

- Ja sam odrastao pišući ovaj scenarij. Prva ruka je napisana na drugoj godini akademije, a zadnja nekoliko mjeseci prije snimanja filma. U međuvremenu sam radio ostale projekte, ali svako malo bih se vraćao "Garburi". Na početku pisanja scenarija sam bio bliži djeci iz filma, a kad sam završio scenarij, mnogo više sam razumio odrasle likove. Unutar tog dugotrajnog procesa sam doslovno promijenio životnu fokalizaciju. Rekao bih da je film mješavina mojega i djetinjstva današnjih klinaca. Tako bi izgledalo moje djetinjstvo da samo imali smartphone. Ja sam stric klincima koji imaju slično godina kao i junaci mog filma, pa mi je bliska ta generacija. Kad se družim s njima, ponašam se kao njihov vršnjak, a ne odrasla osoba. Kad smo ljeti svi skupa, često mi mater govori: "Lakše je objasniti dici nego tebi."

Šibenska audicija

Bi li se mogao zamisliti kao klinac u današnje doba?

- Moram priznati da se ja još osjećam kao dijete. Nikako se ne mogu pomiriti s činjenicom da sam odrasla osoba koja bi sad trebala voditi glavnu riječ i biti odgovorna. Stvarno nisam pobornik ideje da se mlađe generacije kritiziraju, jer kad prevališ turobnu rečenicu "u moje vrijeme je bilo bolje" preko usta, automatski se kvalificiraš kao stara osoba. Teško je odrediti jel bolje današnje ili prijašnje djetinjstvo. Ono je jednostavno drugačije. Nama se možda čini da smo bili sretniji, ali mislim da je to pretjerano subjektivan dojam. Djeca danas uživaju na svoj način uz neke nove blagodati i moram priznati da sam na nekim stvarima čak i ljubomoran. Prije pola godine sam kupio "Playstation 5", koji zbog poslovnih obaveza gotovo da nisam stigao otpakirati. Što bih dao da sad imam 12 godina i sve vrijeme ovog svijeta da se prepustim toj genijalnoj konzoli.

Kako ti je bilo naći se na valnoj duljini s mladim šibenskim glumcima Maurom Ercegovićem Gracinom i Frankom Floiglom koji igraju dječake i uopće pronaći tumače glavnih likova?

- Od početka mi je bilo bitno da u meni vide prijatelja, a ne nekakav autoritet. Zabranio sam da mi se obraćaju s "vi" jer mi to kvari iluziju da sam njihov vršnjak. Djeca u toj dobi ne mogu raditi transformacije. Oni mogu biti ono što jesu, ali u zadanom kontekstu. Zbog toga je odabir ključan, jer na castingu tražiš klince čija energija najviše odgovara likovima. Čim sam vidio Maura i Franka na šibenskoj audiciji, znao sam da je to - to. Imali su međusobnu kemiju koja je odgovarala Nikoli i Antoniju. Kad sam ih upario da bih vidio kako funkcioniraju skupa, Franko je rekao: Ja ne bih s njim, on mi ide na živce. Oni su prava šibenska dica, poznaju se sa šibenske Poljane gdje se svi klinci okupljaju, ali pripadaju, kako oni kažu, drugim ekipama. Ono što mi se kod njih svidjelo je to što su jako direktni i ne daju se lako impresionirati. Nisu mi trebala malograđanska djeca s dramskih grupa koja slušaju autoritet, nego "zajebana dica" koja imaju autentičnost, opuštenost i stav. Kad smo bili u San Sebastianu na festivalu, Franko je "photobombao" svaki intervju od svjetskih TV kuća, da je pritom svima bilo simpatično. Ne želim da me krivo razumijete, to su jako dobro odgojena djeca, samo što imaju duha.

Velika sloboda

Jesi koristio neke posebne metode da od njih glumački dobiješ sve što želiš?

- Nisam im dao scenarij filma. Skupa smo ga pročitali u biblioteci u Šibeniku, jer moraju znati kontekst koji igraju, ali nisam htio da posjeduju scenarij i da kod kuće uče replike kao pjesmicu. Nakon toga mi je Franko rekao: "Ne moraš se brinit, ne bi ti ja to ni pogleda doma." Imali smo probe, ali one su mi više služile da se oni upoznaju s odraslim glumcima i da stvore nekakav odnos. Najvažniji dio smo radili na samom snimanju. Sve je nastajalo jako organski. Na snimanju, dok bi se tehničari postavljali, ja bih s klincima prolazio scenu i radio izmjene. Tad smo se "maćehinski" odnosili prema scenariju, stalno mijenjajući replike. Često bi mi rekli: Ovako mi ne bi rekli, mi bi rekli nešto drugo. Dao sam im veliku slobodu da sve izmjenjuju. Užasno mi je bio potreban takav kreativni input, jer je to ipak film o njihovoj generaciji. Scenarij je samo nacrt za film. To je tekst, a slika je nešto drugo. Prilikom prevođenja teksta u sliku stvari se moraju mijenjati, pogotovo dijalog - ako se želi postići prirodnost. Mislim da je velika pogreška kada redatelji inzistiraju na mehaničkom reproduciranju scenarija pod svaku cijenu.

---

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
---

Kako ti je bilo uskladiti debitante Maura i Franka s iskusnim glumcima kao što su Ivana Roščić, Marija Škaričić, Ljubomir Bandović, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić?

- Ljubomir, Ivana, Marija, Asja i Zdenko nisu samo iskusni, oni su fantastični i veliki glumci. A samo veliki glumci mogu nadići ego i svoju igru u potpunosti prilagoditi dvojici dvanestogodišnjih naturščika, jer su bili svjesni koliko je poresudno za film da klinci funkcioniraju. Njih je fascinirala neopterećenost koju djeca imaju. Ljubo je rekao: Mi glumci uvijek razmišljamo o slojevima, kako će određeni potez imati učinak na radnju, a oni samo iziđu i budu ono što jesu. Da bi uspjeli postići da oni budu "ono što jesu", cijeli set smo podredili njima dvojici, zato je vladala nekakva opuštena atmosfera koja je potrebna da bi oni dali maksimum. Svi smo se morali oboružati strpljenjem i pronaći dijete u sebi tih tridesetak dana. Ljubo, Ivana, Marija, Asja i Zdenko su isto prihvatili tu igru i mnogo su mi pomogli u radu s njima. Prihvatili su ih kao vlastitu djecu ili unuke. Što je snimanje odmicalo, sve sam imao manji osjećaj da sam na snimanju filma, a sve veći da slavim Božić u nečijem dnevnom boravku.

Povratak u djetinjstvo

Film je ovo o djetinjstvu, ali i o svijetu odraslih, frustracijama roditelja koje se prenose na mlađe generacije i susjedskim odnosima koji idu od lošeg prema gorem baš u blagdansko doba...

- Blagdansko doba je jako specifičan i meni oduvijek fascinantan vremenski okvir, pogotovo u Dalmaciji. Ljudi ne rade i zabijeni su u svoje kuće gdje stalno gledaju kičasti TV program, jedu triput veće količne hrane od uobičajenog i sve je nekako pogurano do krajnosti. Stalno su u pitanju povišene emocije, jer je kraj godine i podvlači se crta. Tih desetak dana su svi upućeni jedno na drugo, što obično rezultira vađenjem problema koji su se cijelu godinu gurali pod tepih. Uzmimo na primjer kićenje bora. Kad gledamo američke filmove, tamo kićenje bora izgleda užasno idealizirano, kao u nekoj bajci. Kod nas doma, kad se kiti bor, uvijek izbije najveća svađa, koja počne u popodnevnim satima kada se bor unese i traje sve dok ne završi proces. Svako ima svoju kreativnu viziju kako bor mora izgledati, i to zna nekad dosta žučno izgledati.

Bi li rekao da je "Garbura" božićni film, doduše jedan od onih malo drukčijih?

- Sad bih samo citirao Ljubomira Bandovića koji je "Garburu" opisao kao "Božić kakav još niste vidjeli na velikom platnu, ali ste ga doživjeli u vlastitim kućama".

Što želiš za božićne i novogodišnje blagdane? Da "Garbura" postane kinohit?

- Božić želim provesti s obitelji u Trogiru, gdje se kao pravi provincijalac želim ugušiti u francuskoj salati i abnormalnoj količini materine spize, a poslije se s nećacima vratiti na tvorničke postavke, ponašajući se cijelo vrijeme kao da imam 12 godina. To mi je primarni cilj. Osim toga, pozivam publiku da dođe u kina pogledati film, koji igra od 22. prosinca u svim hrvatskim kinima. Neće zažaliti. Film će ih vratiti u djetinjstvo, nasmijati i rasplakati.

---

Odrastanje u Trogiru i snimanje u Dalmaciji

 

Film je uspješno dočarao atmosferu dalmatinske zime, a snimao si u Dalmaciji, Trogiru, Pirovcu, Raslini, Zatonu i na Murteru. Koliko ti je važno bilo da se snima baš u Dalmaciji?

- Jako mi je važno da je moj prvi film smješten u podneblje iz kojeg dolazim, o ljudima i mentalitetu kojeg jako dobro poznajem. Debitantski film je specifičan jer u njega autor ugrađuje cijelo svoje dotadašnje životno iskustvo i mislim da je ta razina iskrenosti više neponovljiva. Ja sam odrastao u Trogiru. Jako me zanimalo pokazati kako Mediteran izgleda zimi, kad nema više buke turista i vreline ljeta. Kad zima stisne ljude u kuće. Pogotovo mi je znimljiv bio taj zadnji red od mora, gdje urbano polako prelazi u ruralno. Kako je zbog ogromnog naleta turizma u zadnjih nekoliko godina bilo gotovo nemoguće naći jednu makro lokaciju koja će objedinjivati sve mikrolokacije koje nama trebaju, na kraju smo film snimali na više lokaliteta. Okolica Trogira je bila ta zamišljena dalmatinska suburbia. Makadamsku ulicu pronašli smo u Raslini pokraj Šibenika, a Livadu s kamp-kućicom snimali u Zatonu. Morali smo spajati više lokacija kako bismo rekreirali zimski Mediteran kojeg se sjećam prije ekspanzije turizma. Na kraju bih rekao da se film događa u nekom zamišljenom predgrađu dalmatinskog priobalnoga gradića koje smo mi sastavili od više mikrolokacija i nije uopće bitno da se geografski točno određuje. Puno je bitnija ljudskost i toplina koju nosi taj dalmatinski mentalitet. Mislim da će to prepoznati svi koji imaju provincijalno životno iskustvo, a realno to je cijela Hrvatska. Mi smo jedna velika provincija, ali to mislim na najpozitivniji mogući način.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Neja Markicevic/Cropix/Cropix Neja Markicevic/Cropix/Cropix Neja Markicevic/Cropix/Cropix Neja Markicevic/Cropix/Cropix Neja Markicevic/Cropix/Cropix

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/bit-ce-buke-za-praznike-porucuju-najave-za-garburu-a-mladi-redatelj-filma-nam-otkriva-moje-djetinjstvo-u-dalmaciji-je-izgledalo-kao-serija-malcolm-u-sredini-1252167 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5a81675a62c11981a995f86ec8a503c9b891625b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Bit+%C4%87e+buke+za+praznike%E2%80%98%2C+poru%C4%8Duju+najave+za+%E2%80%98Garburu%E2%80%98%2C+a+mladi+redatelj+filma+nam+otkriva%3A+Moje+djetinjstvo+u+Dalmaciji+je+izgledalo+kao+serija+%E2%80%98Malcolm+u+sredini%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fbit-ce-buke-za-praznike-porucuju-najave-za-garburu-a-mladi-redatelj-filma-nam-otkriva-moje-djetinjstvo-u-dalmaciji-je-izgledalo-kao-serija-malcolm-u-sredini-1252167 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fbit-ce-buke-za-praznike-porucuju-najave-za-garburu-a-mladi-redatelj-filma-nam-otkriva-moje-djetinjstvo-u-dalmaciji-je-izgledalo-kao-serija-malcolm-u-sredini-1252167 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVveliki intervju

‘Bit će buke za praznike‘, poručuju najave za ‘Garburu‘, a mladi redatelj filma nam otkriva: Moje djetinjstvo u Dalmaciji je izgledalo kao serija ‘Malcolm u sredini‘

Piše Marko Njegić
27. prosinca 2022. - 18:41

Bit će buke za praznike, poručuju najave filma "Garbura", dugometražnog prvijenca Josipa Žuvana. U filmu dva dječaka iz dalmatinskog predgrađa pale garburu u vrijeme božićnih blagdana i to snimaju mobitelima ne bi li pobjegli od stvarnosti, razbili monotoniju djetinjstva i usput postali YouTube zvijezde.

"Garbura" je svjetsku premijeru doživjela u rujnu na festivalu u San Sebastianu, hrvatsku na ZFF-u, a upravo je krenula u kina.

Miris garbure

Je li i tvoje djetinjstvo u blagdansko doba bilo obilježeno mirisom garbure najranije ujutro?

- Apsolutno. Kad smo za potrebe snimanja filma koristili kamenčiće kalcijevog karbida, sve me ponovno vratilo u djetinjstvo. Kada bih birao kako miriše Božić, odabrao bih upravo taj miris koji nastaje kada se komad garbure uroni u vodu i počinje osl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 08:36