StoryEditor
Kulturatreniranje ruke

'Kadrovi iz škafetina' Alme Božanić Čače zidu galerije 'Studio 21' na splitskom Sućidru

Piše Jakov Kosanović
5. listopada 2019. - 10:18

Kadrovi iz škafetina“ naslov je izložbe koja je malim crtežima i velikom publikom napunila galerijski prostor Studija 21 na Sućidru. Nije smetala ni škura bura koja je ljeto pretvorila u jesen; stotinjak crteža koje je Alma Božanić Čače tankim markerom skicirala na papirićima iz blokića, veličine 5x5 cm, prirodan su produžetak škurice četvrtka.

Kustos izložbe, Toni Horvatić, u uvodnom je dijelu istaknuo kako se i ovom izložbom nastavlja kontinuitet projekta koji je započeo prije više godina pod nazivom "Mogućnost rubnog", s težnjom da se umjetnička zbivanja pomaknu od centra i Palače ka rubu, "tamo gdje nije toliko atraktivno, u pokušaju da aktiviramo i ovaj dio grada“.

- S ovim ciklusom sam se susreo prije više od 10 godina, i, kako onda tako i sad, oduševljen sam s više stvari. Prvo, njihovom neposrednošću, koja potpuno odgovara naravi autorice, a onda i nepretencioznim načinom na koji su nastali. Kad se pogleda u ukupnom vremenu koje je prošlo, to na neki način ima dnevničku formu, iako to nije bila autoričina namjera. Kod krokija kao crtačke discipline najzanimljivije je to što autor mora reagirati u vrlo kratkom vremenu. I ono što uhvati s par poteza – to je to, ili je ili nije. Nema naknadnog šminkanja, uljepšavanja, a osim toga daje mogućnost neposredne reakcije na situaciju, onako kako ona dolazi.

Znači, ne traži se motiv, nego motiv pronalazi autora, u prostoru i vremenu, nenadano. U mediju je najbliži nečemu što je fotografski brzi zapis. Upravo u ovako malom formatu trenira se ruka, i autor dolazi u interaktivnu priču sa samim sobom, jer vidi gdje se nalazi, koja mu je pozicija i koliko barata vještinom. Tu nema popravnog. Oni po svojoj formi i sadržaju vuku na montažu i presloženi narativ. Nastali su u najrazličitijim trenucima i najrazličitiji su sadržaji u pitanju.

Uglavnom su žanr- motivi, od prikaza trgova, ljudi, portreta, i dijelova tijela, do koncerata i instrumenata“ rekao je na otvaranju kustos izložbe Toni Horvatić, zahvalivši se Almi Božanić Čače na izložbi i zaželjevši joj da nastavi dalje jer se upravo u ovakvom vidu izražavanja, koji se naizgled čini usputnim, često krije ono najvrijednije i najneposrednije što izlazi iz nas.

Sama autorica zahvalila je Horvatiću što pridaje važnost, kako je sam rekao, ovim usputnim stvarima, rekavši kako joj to uopće nije problem raditi i dalje, jer joj za to ne treba atelier nego mali blok i pisaljka. "Gdje god sjednem mogu raditi, što mi kasnije može otvoriti vrata i za razne druge radove.“, zaključuje Alma Božanić Čače.

Izložba se može pogledati do 14. listopada, a umjetnička voditeljica galerije Natalija Čelan obećava da će je već 16.10. zamijeniti sjajni omiški fantazmagorist Vice Tomasović, te nešto kasnije i multimedijalni umjetnik Slobodan Tomić, koji će cijelu galeriju pretvoriti u video prostor. Studio 21 umjetnička je galerija odličnog programa od kojega je važnija samo njena dobra energija, što se da osjetiti i na ovoj izložbi.

#ALMA BOŽANIĆ ČAČE#STUDIO 21

Izdvojeno

06. srpanj 2020 09:24