StoryEditorOCM
PelješacI Pelješac pod opsadom

Morska mjesečina ‘obasjala‘ Žuljanu, kupači oprez: ‘ Meduze su doplutale do plićaka, imaju i one prirodne neprijatelje, ali...‘

Piše G. B.
4. svibnja 2024. - 15:31

Evo ih ponovno, i to u impresivnom broju. Morskim klobucima ovog se proljeća baš omilio naš akvatorij, svako malo stiže dojave o bliskim susretima, posljednji s FB profila Društva za zaštitu životinja.

Kupači su o meduzama odavno naučili sve što treba znati, od toga da ju je zbog žarnica najbolje izbjegavati, do toga da, u ovisnosti o vjetru i strujama, u našem priobalju ‘jezde‘ od Šipana do starog porta. A bogme i mnogo dalje, sve do Pelješca.

No, imaju li morski klobuci prirodnog neprijatelja koji bi im mogao nauditi kad se nađu blizu obale? Ako je suditi po znanstveno potvrđenim podacima, ‘dubrovačke‘ meduze mogu nastaviti mirno plutati. Pogotovo aktualne gošće, od najčešće vrste Morske mjesečine, koja je nedavno primijećena u velikom broju u Uvali Lapad, a sad i u Žuljani:

- Pelagia noctiluca ima iznimno malo prirodnih neprijatelja. Uglavnom su joj predatori riba bucanj i morske kornjače – pojasnio nam je znanstveni suradnik Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku dr. Rade Garić kako i ovi želatinozni organizmi mogu postati nečija hrana, makar to baš i nije čest slučaj.

23. svibanj 2024 00:24