StoryEditorOCM
Konavlenajljepši mogući dar

Uspješno otkupljeno vrijedno umjetničko djelo: ‘Konavoski tkalci‘ se vraćaju doma točno na rođendan autora, velikog cavtatskog slikara Vlaha Bukovca

Piše DV
2. srpnja 2022. - 15:29
Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić na primopredaji 'Tkalaca'Muzeji i galerija Konavala

'Konavoski tkalci' vraćaju se doma, u Kuću Bukovac, točno na rođendan slavnog cavtatskog slikara Vlaha Bukovca 4.srpnja. Potvrdili su tu sretnu vijest iz Muzeja i galerija Konavala, ustanove u kulturi koja je inicirala otkup i povratak vrijednog baštinskog djela u Konavle.

image

100. obljetnica smrti Vlaha Bukovca

Migk

Sliku koja svjedoči o tradiciji tkanja u Konavlima uoči vikenda je iz privremenog smještaja u Etnografskom muzeju u Zagrebu preuzela ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić koja je ravnateljici muzeja Goranki Hotjan na trudu

Okončana je time akcija koju su još 20. travnja pokrenuli Muzeji i galerije Konavala s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za otkup slike 'Konavoski tkalci'. Cilj akcije, prikupljanje potrebnih 75 tisuća kuna do rođendana Vlaha Bukovca, je ostvaren točno u Bukovčevoj obljetničkoj godini stote obljetnice umjetnikove smrti.

image

'Konavoski tkalci' proljetos na aukciji

Cropix

Slika je u posljednji tren 'spašena' od prodaje stranom kupcu i ponuđena na otkup Muzejima i galerijama Konavala koji će Bukovčevo djelo odmah uvrstiti u muzejsku zbirku kuće Bukovac i učiniti ga dostupnim sadašnjim i dolazećim naraštajima.

Iz ustanove prigodno pozivaju štovatelje umjetnosti da svojim dolaskom uveličaju proslavu rođendana Vlaha Bukovca i dolaska njegove slike, što će se održati 4. srpnja u Kući Bukovac s početkom programa u 20 sati.

O slici i akciji govorit će ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić, viša kustosica Helena Puhara te kustosica Jelena Beželj, nakon čega slijedi tratimjenat uz glazbeni program za koji je zaslužna Maja Grgić.

 

23. travanj 2024 16:56