StoryEditorOCM
DubrovnikZATVARAJU LI SE ORDINACIJE AMBULANTE GRUŽ?

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik, Branko Bazdan: ‘Dominikanci traže da se iselimo u roku 30 dana ili da im plaćamo duplo veću najamninu nego smo im ponudili‘

Piše Ahmet Kalajdžić
4. ožujka 2022. - 20:30
Iz dominikanskog samostana traže da se ambulante Doma zdravlja Dubrovnik isele iz njihovih prosora u GružuBožo Radić/cropiix

Nakon što se gradom proširila vijest o tome kako stomatološka i ordinacija obiteljske medicine ambulante Gruž moraju, na inzistiranje župe sv.Križa napustiti prostor između Ljekarne Gruž i samostana Sv.Križa nakon višedesetljetnog korištenja, za komentar smo zamolili ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik Branka Bazdana.

-Dobili smo zahtjev Dominikanaca da se moramo otamo iseliti u roku 30 dana ili da plaćamo najamninu od 10.000 kuna mjesečno. S obzirom na naše ograničene resurse ta nam je najamnina prevelika i sad smo u dogovorima i pregovorima oko produžetka datuma preseljenja dvije ordinacije dentalne i dvije obiteljske medicine te jedne patronažne službe. Uz to, da bi mogli ući u nove prostore moramo dobiti suglasnost Ministarstva zdravstva RH te obaviti ostale procedure koje su sigurno duže od 30 dana- rekao nam je Bazdan i glede kratkog roka za iseljenje i mogućeg iznalaženja novih prostora ordinacija, naglasio:

image
Iz dominikanskog samostana traže da se ambulante Doma zdravlja Dubrovnik isele iz njihovih prosora u Gružu
Božo Radić/cropiix

-Ranije je već bilo nekih razgovora i mi smo ponudili našu cijenu od 5.000 kuna na koju dosad nisu reagirali osim s dopisom o iseljenju ili plaćanju 10 tisuća kuna. Vjerojatno sve ide u smjeru sigurnog napuštanja tih prostora, jedino je upitan rok. Inače, imamo rezervnu opciju jer smo računali na prostor dvaju ordinacija u zgradi Doma zdravlja koje iseljavaju u nove prostore, ali zbog svojih problema s novim prostorom to još nisu napravile, te ne znamo kad će doći do preseljenja iz Gruža; jedne u prostor Doma zdravlja a druge u objekt na Pločama, kod parkirališta u bivšoj Hvarskoj, odnosno sada Ulici maestra Đela Jusića- rekao je Bazdan podsjetivši kako Dom zdravlja dosad nije plaćao korištenje prostora u Gružu jer je, kroz razdoblje duže od 50 godina, gradska uprava Dubrovnika taj prostor davala besplatno Domu zdravlja:- To će biti udar na naše poslovanje, iako se o cijeni može razgovarati jer je njihovo pravo da postave cijenu koju žele. Međutim, rok koji nam je bitan i u kojem ne možemo iseliti je prekratak- ustvrdio je na kraju Bazdan.

Obratili smo se i zagrebačkom odvjetničkom uredu Cvitković & Devide d.o.o. koji zastupa Hrvatsku dominikansku provinciju. Odvjetnik Zoran Cvitković proslijedio nam je odgovor Hrvatske dominikanske provincije kojeg je potpisuje provincijal Fr. Slavko Slišković:

image
Iz dominikanskog samostana traže da se ambulante Doma zdravlja Dubrovnik isele iz njihovih prosora u Gružu
Božo Radić/cropiix

-Dana 6. travnja 2021. putem našeg punomoćnika, a na temeljem pravomoćnog rješenja Službe za imovinsko-pravne poslove Ureda državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije kojim nam je u vlasništvo vraćen poslovni prostor na adresi Ivana Pavla II u prizemlju k.č.br. 496 k.o. Gruž ukupne površine 114,05 četvornih metara, koji se sastoji od ulaza površine 4,97 m2, ambulante površine 16,77 te 16,01 i 17,60 četvornih metara, čekaonica od 8,95 i 21,55 m2, garderobe od 9,30 m2, WC- prostora površine 7,70 i 11,20 "kvadrata"s kojim vlasništvo posebnog dijela je neodvojivo povezan suvlasnički dio cijele nekretnine kč.br. 496 zatražili smo sastanak kod ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik kako bismo dogovorili eventualnu poslovnu suradnju u vidu zakupa te nekretnine. Nedugo potom u uredu ravnatelja održan je sastanak s ciljem postizanja dogovora oko buduće poslovne suradnje. Unatoč tome što smo predložili cijene koje su daleko niže od tržišnih, imajući u vidu karakter djelatnosti kojima se Dom zdravlja bavi, te bili vrlo kooperativni, nismo se uspjeli dogovoriti. Na navedenom sastanku ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik obećao je da će Dom zdravlja napustiti poslovni prostor najkasnije do 31. prosinca 2021. godine. Kao što Vam je poznato, Dom zdravlja Dubrovnik još uvijek je u istim prostorima te nam ih nije predao u posjed, unatoč ravnateljevom obećanju- ističe provincijal Slavko Sliškovića koji u odgovoru dodaje:

image
Iz dominikanskog samostana traže da se ambulante Doma zdravlja Dubrovnik isele iz njihovih prosora u Gružu
Božo Radić/cropiix

-Nakon toga, 23. veljače 2022. godine ponovno smo kontaktirali ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik, iznova predlažući novi model poslovne suradnje koji je vrlo povoljan i s cijenama koje su puno niže od tržišnih. Međutim, ravnatelj je iznova odbio naš prijedlog buduće poslovne suradnje, a također i prijedlog plaćanja zakupa za protekli period, po cijeni koju je on sam ponudio na spomenutom sastanku. Nakon svega nije nam preostalo drugo nego predložiti mu da Dom zdravlja Dubrovnik napusti predmetnu nekretninu.

15. lipanj 2024 07:27