StoryEditorOCM
DubrovnikGUŽVA U ČEKAONICI

Vađenje krvi u Domu zdravlja: ‘Dođu nam nenaručeni pacijenti, oni hitni, odjednom se spusti petoro s medicine rada..‘ Evo kako to izbjeći

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
6. lipnja 2024. - 18:31

Jutros je nastala gužva u čekaonici Medicinsko-kemijskog laboratorija u Domu zdravlja. Čitateljica (podaci poznati uredništvu) nam je poslala fotografije, uz napomenu da se nije uspjela naručiti preko poruke, kako je to prije običavala. Nije, naime, dobila nikakav odgovor, pa se uputila na vađenje krvi bez termina, i zatekla nemalu gužvu.

image

.

Bozo Radic/Cropix

VRIJEME ZA OBRADU

Nazvali smo voditeljicu laboratorija u Domu zdravlja mag. med. biochem. Ivanku Maldini:

- Moguće je da se u masi poruka ova izgubila, da ju je netko greškom izbrisao jer inače to jako dobro funkcionira. Moje kolegice sjednu kad stignu i odgovaraju na poruke, ne bi trebalo biti nikakvih problema - govori o njihovoj preopterećenosti, ali i da se u sustavu naručivanja ništa nije promijenilo. Zdravstveni sustav u cijelosti pati od nedovoljno kadra, u čemu ni oni nisu izuzetak, pa jedna osoba radi istovremeno više poslova, naglašava Maldini.

- Osim što vadimo krv, paralelno radimo i druge poslove. Ne može svo osoblje laboratorija vaditi krv. Netko mora uključiti uređaj, prekontrolirati ga i početi s obradom, inače se ne bi stiglo napraviti nalaze. Na vađenju krvi držimo dvoje do troje ljudi, troje maksimalno, a dvoje uobičajeno. Kad netko pođe na bolovanje ili na godišnji, onda se to odmah osjeti. Ujutro najčešće nitko nema vremena odgovarati na poruke za termine. Onaj tko radi prijem pacijenata na šalteru, koji kontinuirano dolaze, nema kad odgovarati na poruke.

- Pored toga, radimo s biološkim materijalom koji mora biti procesuiran što je prije moguće. Uzorci se moraju u određeno vrijeme staviti u obradu, za krv je to dva sata, za urin od dva do četiri sata jer to sve utječe na rezultate analize. To se ne smije odlagati za kasnije dok se odgovara na poruke - opisuje Maldini.

Na pitanje zašto se jutros dogodila velika gužva, kaže:

- Dođe nam dio pacijenata koji su, pored onih naručenih, nenaručeni. Dogodi nam se da dođu hitni pacijenti, te oni koje nam pošalje medicina rada. Da ste došli po ure ranije ili kasnije, vjerojatno biste zatekli praznu čekaonicu. Dogodi se i da su naši ljudi na terenu, pa čim je jedan manje na vađenju krvi, sporije ide - govori o načinima na koje se snalaze da svima budu na usluzi.

image

Evo kako postupiti ako trebate izvaditi krv u Domu zdravlja

čitateljica/

- To ne bi trebalo biti ništa dramatično, ali kad nam se odjedanput spusti petoro s medicine rada, u čekaonici koja je ionako mala nastane gužva. U kratkom vremenu imamo veliki protok pacijenata - ističe Ivanka Maldini. - To nam poremeti red i nemoguće je da budemo precizni u minut. Nastojimo koliko možemo upravljati brojem pacijenata u čekaonici, ali nekad to ne uspijemo. Ima djece koja se otimaju pa nam trebaju dvije medicinske sestre da ih privole na vađenje krvi, a one bi inače za to vrijeme izvadile krv petorici odraslih. Potroši se vrijeme na jednu osobu i to utječe na čekanje, ali to su naša ograničenja na koja ne možemo utjecati. Nekim se ljudima ne može izvaditi krv za dvije minute, a to ne možemo poboljšati u datim okolnostima - pojašnjava.  

KAD SE NARUČITI?

- Radimo do 7 do 15 sati, a vađenje krvi je od 7 do 9.30. Naručujemo dio pacijenata koji nisu hitni. Hitni pacijenti se ne naručuju. Pokušavamo upravljati brojem pacijenata jer imamo malu i neadekvatnu čekaonicu. Naručivanjem smo smanjili gužve, iako se i sad dogode - istaknula je Ivanka Maldini, te dodaje da je naručivanje moguće na nekoliko načina.

- Može se nazvati radnim danom na fiksni telefon 020/311-676 u vremenu od 12 do 14 sati. Ta su dva sata određena jer radimo druge poslove s rukavicama na rukama i s infektivnim materijalom. Najjednostavnije je poslati poruku ili e-mail. Na broj mobitela + 385 99 369 9319 možete poslati poruku (sms, WhatsApp, Viber) sa svojim podacima (ime i prezime pacijenta, datum rođenja, MBO) ili na e-mail: prijem@laboratorij-maldini.hr - kaže.  

- Čim imamo neku pauzu, odgovorit će se i odrediti termin - naglasila je.

image

Evo kako postupiti ako trebate izvaditi krv u Domu zdravlja

čitateljica/

Preuzimanje nalaza odvija se na šalteru laboratorija u vremenu od 12:00 do 14:00 sati, putem sustava e-građani ili putem e-maila, za što je potrebno ispuniti obrazac zahtjeva. Liječniku obiteljske medicine su, čim su gotovi, odmah dostupni jer im se vraćaju putem CEZIH-a.

Trudnice, onkološki bolesnici i djeca u redu pred Medicinsko-kemijskim laboratorijem imaju prednost, kao i u drugim laboratorijima.

17. lipanj 2024 05:54