StoryEditorOCM

Mrijestilište za kamenice - novi zamah za školjkarstvo

Piše PSD.
1. srpnja 2022. - 10:29

Započeli su radovi uređenja i uspostavljanja mrijestilišta za kamenice na lokaciji Laboratorija za marikulturu u Malostonskom zaljevu.

Uređuje se glavni objekt na Bistrini korisne površine 90m2 u kojemu će se ugraditi specijalizirana oprema za mrijestilište, a dio opreme će biti smješten i u pomoćnom objektu koji će služiti za opskrbu mrijestilišta morskom vodom. U glavnom objektu će, osim laboratorija, biti smještena oprema i sustavi za držanje matičnog stoka, uzgoj ličinki, uzgoj mlađi i proizvodnju fitoplanktona. Objekte će biti potrebno povezati i nizom kanala, a radi se i kompletna rekonstrukcija elektroinstalacija. Pripremne radove i nabavu opreme izvodi tvrtka Aquatic dizajn d.o.o., a sručni nadzor provodi M-projekt d.o.o..

Investicija se financira iz projekta ARGOS koji se provodi u sklopu programa Interreg V–A Hrvatska – Italija 2014. – 2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. U projekt ARGOS uključeni su hrvatski i talijanski partneri koji rade na zajedničkom upravljanju aktivnostima održivog ribarstva i akvakulture za zaštitu morskih resursa Jadranskog mora. Osim ulaganja u Laboratorij za mrijestilište na Bistrini, projektom je obuhvaćena i izrada zajedničkih stručnih studija koje će unaprijediti sektor akvakulture i ribarstva u Jadranu.

Po ugradnji specijalizirane opreme i uspostavi mrijestilišta Laboratorij će služiti znanstvenicima Sveučilišta u Dubrovniku za proučavanje i razvijanje metoda mrještenja europske plosnate kamenice čime će se dati doprinos razvoju marikulture u našoj županiji.

11. lipanj 2024 14:44