StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHalo, tko zove?

Nova prevara: ‘Već treći put imam neugodnu situaciju jer ljudi imaju lažne propuštene pozive s mog broja, zamalo me napala nečija ljuta supruga‘; Iz HT-a pojasnili o čemu se radi

Piše Nina Glučina Ramadža
10. svibnja 2022. - 15:09

Prijevare u telekomunikacijama, na žalost, nisu novost te se s različitim oblicima pokušaja prijevara susreću gotovo svi operatori, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Više građana je u posljedna dva mjeseca  doživjelo da na mobitelu imaju propušteni poziv s nepoznatog broja, a kada ga nazovu, vlasnik broja tvrdi da ih nije zvao.

O tom problemu za Slobodnu Dalmaciju svoje iskustvo je podijelila čitateljica koja je imala čak i poprilično neugodnu situaciju.

-Evo već treći put da mi se dogodilo da vidim propušten poziv s broja kojeg nemam u imeniku. Nazovem ga nazad i ljubazno kažem da imam propušten poziv i pitam tko me je trebao. Uvijek isto- osoba s druge strane 'žice' me pokušava ubijediti da sam ja njih zvala i da su oni zato nazvali mene.

Posljednji takav razgovor je baš bio nezgodan. Naime, čovjek se baš naljutio na moje pojašnjenje da ga ja nisam zvala, i vikao da kako nisam kad ima moj broj zapisan u propuštenim pozivima.

U međuvremenu se tu negdje 'pojavila' i supruga od gospodina koja je očito htjela znati tko to zove njenog dragog. Na to mi je on kazao- čekaj ti si neka ženska, imam ti ja ženu , imam ženu šta me zoveš....', ispričala nam je čitateljica kojoj je kasnije ta scena bila smiješna, ali u tom trenutku joj nije bilo do smijeha.

Sad joj je već to sve skupa dozlogrdilo, posebice jer su takvi pozivi sve učestaliji.

Iz Hrvatskog Telekoma su nam pojasnili o kakvoj zloupotrijebi je ovdje riječ te u kolikoj su opasnosti svi oni koji dobijaju takve pozive, a i oni čiji se broj zloupotrebljava.

-U konkretnom slučaju, riječ je o zlouporabi gdje se primatelju poziva pokazuje nasumični hrvatski telefonski broj koji ne odgovara stvarnom broju pozivatelja.

Dakle, riječ je o manipulaciji putem koje se lažno prikazuje broj s kojeg poziv dolazi te, nažalost, ne postoji način na koji bi se ova pojava spriječila, odnosno prevenirala. Hrvatski Telekom nije jedini operator u Hrvatskoj koji se susreo s ovim problemom te u suradnji s drugim operatorima i nadležnim tijelima radi na smanjenju broja ovakvih slučajeva, pojasnili su nam.

Pitali smo ih što je sve, a što je pohranjeno na našim uređajima, u opasnosti. Mogu li se putem aplikacije slati i e-mailovi, 'peglati' kartice, naručivati umjesto nas...

-Prema dosadašnjim analizama, u ovakvim situacijama nisu utvrđene ugroze ili zlouporabe osobnih ili drugih podataka kao niti financijski rizik budući da se ne obračunava nikakav trošak ako se korisnik javi na ovakav poziv, a u slučaju da uzvrati poziv obračunat će se cijena sukladno domaćem, odnosno nacionalnom prometu koji je u većini situacija danas uključen u tarifne pakete koje korisnici koriste.

Dodatno, htjeli bismo podsjetiti i kako HT kontinuirano upozorava korisnike na potencijalne opasnosti i savjetuje na koje načine se mogu zaštititi od različitih zlouporaba, kazali su iz HT-a.

19. travanj 2024 02:26