Uz linzere, 'vanilin kiflice' i različite roščiće od oraha ili mjendula, raspucanci spadaju među omiljene božićne kolačiće. Ako ih dosad niste pripremali, evo vam preporuke jer je priprema jednostavna a oduševljenje koje izazivaju, osobito kod djece i ljubitelja čokolade, ogromno.
SASTOJCI:
210g oštrog brašna
220g kvalitetne čokolade za kuhanje
55g masla
100g cukara
2 jaja
pola žličice praška za pecivo
malo ruma
prstohvat soli
obilno cukara u prahu
PRIPREMA:
U većoj posudi pomiješati brašno, sol i prašak za pecivo.
Čokoladu s maslom otopiti na pari.
Istući jaja sa 100 grama kristal cukara dok se cukar rastopi, a smjesa posvijetli. Umiješati otopljenu čokoladu u smjesu s jajima, pa ručno umiješati dio po dio brašna dok se sve poveže.
Smjesu prekriti folijom i ostaviti u hladnjaku najmanje četiri sata dok se ohladi i stvrdne.
Nakon hlađenja, zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Žličicom grabiti i rukom oblikovati male kuglice (promjera otprilike 2,5 centimetra) i obilno uvaljati u cukar u prahu. Jako je važno da sloj cukara bude dovoljno debeo kako se ne bi potpuno otopio tijekom pečenja, jer ćete u suprotnom dobiti obične keksiće bez raspucale površine. Posložiti kuglice na pleh s papirom za pečenje, s dovoljno razmaka i peći desetak minuta.
Voilà!
StoryEditorOCM
ZabavaRASPUCANCI
Tako jednostavni, a slasni i dekorativni! Mirišu na Božić
22. prosinca 2020. - 10:56