StoryEditorOCM
Dalmacijanova ulaganja

Znanstveno-tehnološki park niknut će u Vučevici

Piše PSD.
1. travnja 2011. - 14:50
Županija vrlo ozbiljno radi na pripremama za znanstveno-tehnološki park u Vučevici, zbog čega će se u ponedjeljak, 4. travnja, u Županijskoj gospodarskoj komori Split prirediti konferencija o znanstveno-tehnološkom parku, a prije toga je projekt Vučevica predstavljen u sjedištu Županije, odakle je i krenula ideja o takvom objedinjavanju tehnoloških i ljudskih potencijala ove regije.

Župan Ante Sanader pred brojnim novinarima i članovima stručnog tima nije skrivao zadovoljstvo što će se davna ideja uskoro realizirati.

− Na Sveučilištu u Splitu imamo 25.000 studenata, što je jamstvo za naš uspjeh, a svjesni smo da nam za razvoj nisu dovoljni trgovački centri, nego ovakvim projektima moramo ući u svjetsku utakmicu znanja i znanosti − kaže župan Sanader.

Tehnološki park u Vučevici prostire se na 55 hektara uz autocestu u Kaštelanskoj zagori, na samo 25 kilometara od Splita. Na jednome mjestu objedinjavat će se kompanije i proizvođači isključivo visoke tehnologije, što znači da u tehnološkom parku neće biti mjesta trgovačkim centrima, skladištima i drugim sadržajima kao u gospodarskim zonama.

− U Vučevicu želimo privući strane investitore iz područja visoke tehnologije, a kompletnu komunalnu infrastrukturu dat ćemo im za samo kunu − kaže Sanader.

Iskustva iz Francuske

Nakon što je usvojen Urbanistički plan uređenja, uskoro se očekuje uknjidžba Županije na tom zemljištu, a tijekom svibnja trebao bi se izabrati izvođač radova. Kako bi ovaj projekt što bolje uspio, osnovan je stručni tim.

U Upravi projekta su župan Sanader, Ivan Udovičić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i europske integracije, i prof. dr. sc. Ivica Veža, profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu te savjetnik župana za znanost, a koordinator projekta je Branko Ora iz županijskog Odjela za gospodarstvo.

Stručnjaci iz Županije vidjeli su dobra iskustva ovakvog ulaganja u francuskom tehnološkom parku “Sophia Antipolis”, najvećem parku visoke tehnologije u Europi.

Prof. Ivica Veža smatra da bi potencijale Sveučilišta u Splitu trebalo još više iskoristiti. − Samo inovacije mogu otvoriti nova radna mjesta, čime ćemo postići da se znanje sa studija prenese u tehnološki park − kaže Veža.

O tome će govoriti i na stručnoj konferenciji sljedećeg ponedjeljka, na kojoj će, među ostalima, gostovati i vodeći ljudi francuskog tehnološkog parka.

OJDANA KOHAREVIĆ

Studenti će birati ime parka

Uskoro bi se trebao provesti natječaj za izbor imena tehnološkog parka, a posebnost je što će na njemu sudjelovati samo studenti − najavio je Vide Popović, savjetnik župana za studente i pitanja mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 15:35