StoryEditorOCM
Zagoraskrivena dalmacija

Svečano otvorena ‘Zelena linija‘: naša predivna Zagora krije netaknutu prirodu i nebrojene mogućnosti aktivnog odmora

Piše Anamaria Mikulić
1. svibnja 2024. - 11:11

Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije jučer je prigodno obilježila otvaranje ovogodišnje „Zelene linije” izletom za predstavnike javnoga, privatnoga i turističkoga sektora, kao i za medijske djelatnike.

Među uzvanicima, uz direktoricu Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije Ivanu Vladović, bili su i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, zamjenik župana Stipe Čogelja, pročelnica županijskog Odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić, direktorica TZ grada Splita Alijana Vukšić, predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš te brojni drugi.

Okupljeni su sa splitske Rivi krenuli otvorenim panoramskim autobusom do Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju. Tamo je održana kratka konferencija za medije koju je moderirao Ivica Đuzel, novinar HRT-a. Na konferenciji je predstavljena nova ponuda u sklopu Zelene linije, točnije info punkt u sklopu Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija na kojem će turističke agencije od sada imati svoju bazu i nuditi razne izlete i aktivnosti po Dalmatinskoj Zagori.

image

Ivanu Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije

Tom Dubravec/Cropix

- Ove godine idemo korak dalje sa Zelenom linijom, dosada smo turiste dovodili na vrata Dalmatinske Zagore, a sada ih uvodimo u svijet netaknute prirode, bistrih rijeka i jezera, prekrasnih planinskih vidikovaca i nebrojenih mogućnosti aktivnog odmora. Dalmatinska Zagora skriva neobične krajolike koji često ostaju zapostavljeni među turističkim rutama. Naša Zagora je toliko bogata da možete svaki dan ići na drugu turu. Želja nam je da se posjetitelji ne zadržavaju isključivo u centru Splita ili duž obale, već da se upute u istraživanje do sad neotkrivenih dijelova naše županije i dožive raznolikost i bogatstvo naše predivne Zagore. Također, naš cilj nije samo promocija turizma, kroz Zelenu liniju težimo produženju sezone, otvaranju novih radnih mjesta i revitalizaciji ruralnih sredina – izjavila je Vladović, direktorica TZ SDŽ.

Okupljenima se obratio i splitsko – dalmatinski župan Blaženko Boban koji je istaknuo kako ulažu sve napore u disperziju turizma po cijeloj županiji.

image

Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije

Tom Dubravec/Cropix

- U segmentu turizma cilj nam je disperzija po cijeloj županiji, stvaranje preduvjeta za turizam tijekom svih 12 mjeseci u godini, ali i isto tako potaknuti turistički razvoj diljem županije. Ovdje tek 10 kilometara od centra Splita, otvaramo polazišnu točku za izlete diljem županije, do prekrasnih Imotskih jezera, povijesnih lokaliteta, rijeke Cetine i brojnih drugih mikrolokacija. Prošle godine Zelena linija dovodila je turiste samo do Dugopolja, a sada uvodimo dodatnu Zelenu liniju koja posjetitelje odvodi dalje do unutrašnjosti Zagore, a ljudi će zaista biti oduševljeni netaknutom prirodom, mirom, adrenalinskim turama i brojnim aktivnostima. Također, moramo dodatno raditi i na povezivanju naših otoka sa Zagorom, možda ne ove sezone, ali kroz linijske brodove s otoka koji vode do centra Splita planiramo i otoke povezati s našom Zagorom – naglasio je Boban.

Nakon konferencije za medije i predstavljanja nove ponude u sklopu Zelene linije, okupljeni su se uputili na izletničke ture diljem Dalmatinske Zagore, vožnju quadovima, obilazak utvrda Cetinske krajine, canoe safari po rijeci Cetini te turu jahanju u Sinju i Ogorju.

image
Tom Dubravec/Cropix

Projekt Zelene linije TZ SDŽ započela je još prošle godine u suradnji s turističkom agencijom Apodos, a riječ je o turističkoj autobusnoj liniji koja turiste iz centra Splita odvodi na jednodnevni izlet u Dalmatinsku Zagoru. Izlet započinje okupljanjem u 12 sati ispred samostana i crkve sv. Frane te zatim tura ide preko Centara za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju, agro parka Stella Croatia u Klisu, Kliške tvrđave te naposljetku Salone. 

image
Tom Dubravec/Cropix

Nakon izvrsnih rezultata prošle godine kada je Zelenom linijom prošlo više od dvije tisuće posjetitelja, TZ SDŽ nastavila je s jačanjem i unaprjeđenjem navedenoga projekta pretvarajući Dugopolje u polazišnu točku za izlete po unutrašnjosti Splitsko – dalmatinske županije. Tako će, osim prošlogodišnje, od sada u ponudi biti i nova Zelena linija s raznolikim turama, a ovisno o interesu TZ SDŽ će u suradnji s turističkim agencijama proširivati i obogaćivati ponudu novim zanimljivim turama. Za realizaciju navedenih izleta zaslužne su turističke agencije Go Adventure, Dinaric Guides i Vinarija Matković.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 13:24