StoryEditorOCM
ZagoraALKA U AUSTRIJI

Složena operacija u Sinju: 22 alkarska konja ukrcana u golemi tegljač, idu put Beča, a s njima i neprocjenjiva oprema

Piše Toni Paštar
14. lipnja 2023. - 12:10

U srijedu u rano jutro u Alkarskoj ergeli na sinjskom hipodromu počela je najsloženija operacija vezana uz pripreme predstavljanja Alke u Beču, što će se održati od narednog petka do nedjelje.

U specijalni tegljač za prijevoz velikih živih životinja ukrcana su 22 konja, svaki u svoju pregradu te su krenuli na gotovo 800 kilometara dugo putovanje do hipodroma u Badenu kod Beča gdje će se u subotu održati "Pokazna Alka". U kombi vozilima u pratnji tegljača s konjima pošli su alkari koje smo u srijedu već u 6 sati zatekli kako konje pripremaju za transport.

image

Toni Paštar

image

Toni Paštar

- Konje smo morali pripremiti da se tijekom putovanja neki od njih ne bi ozlijedio. Na ovakvim putovanjima najčešće su ozljede nogu, naročito prednjih, i repa. Zato smo konjima bandažirali sve noge i repove. Ujedno smo u posebni kombi ukrcali naše alkarske odore i koplja, te opremu i odore za konje. To posebno čuvamo jer se radi o velikoj materijalnoj vrijednosti. Samo sedla vrijede preko 50 tisuća eura, a vrijednost izvornih alkarskih odora je, zapravo, neprocjenjiva. Bez sadržaja koji je u ovom kombiju ne bismo mogli održati ovogodišnju Alku – kaže alaj-čauš Ivica Filipović Grčić pod čijim se vodstvom odvija ova operacija.

Pogledajte video:

Naš sugovornik još dodaje da su alkari i njihovi konji uvježbani za uspješnu izvedbu "Pokazne Alke" u Beču.

- Zbog predstavljanja Alke u Beču ove godine smo pripreme za 308. Sinjsku alku, koja će se održati 6. kolovoza, započeli ranije nego je to do sada bilo uobičajeno. O voditelj priprema rekao bih da su alkari i konji u visokoj formi – kazao je alaj-čauš.

Operacija pripreme konja i ukrcaj odvijali su se pod stručnom paskom i uputstvima dr. Ljube Erceg, dr. v eterinarske medicine iz tvrtke "Likomed veterina".

- Konji su kvalitetno pripremljeni za transport. Putovanje je dugo i za konje će biti naporno, ali ja vjerujem da će sve izdržati s lakoćom jer su svi zdravi i u vrhunskoj kondiciji- kaže Ljuba Erceg. 

Pogledajte video:

image

TONI PAŠTAR

image

TONI PAŠTAR

image

TONI PAŠTAR

image

Toni Paštar

image

Toni Paštar

image

Toni Paštar

image

Toni Paštar

image

Toni Paštar

image

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:01