StoryEditorOCM
ZagoraNALAZI UREDNI

‘Sanitarna‘ o navodnom trovanju u Zagori, evo nalaza. Roditelji i kuhari mogu odahnuti, ali ipak su našli nepravilnost

Piše Božidar Lončar
26. siječnja 2024. - 17:31

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata obavijestila nas je o rezultatima inspekcijskog nadzora provedenog u Osnovnoj školi "Kamešnica" Otok i u restoranu "Kampus" Studentskog centra u Splitu gdje je kuhan gulaš koji je dostavljen učenicima za ručak 16. siječnja:

- Svi analizirani uzorci su sukladni uključujući i uzorak koji je pripreman za podjelu na dan kada su djeca imala smetnje - naveli su.

Dakle, hrana iz restorana "Kampus" je zdravstveno ispravna, pa što se tiče tog segmenta ispitivanja hrane roditelji i kuhari mogu odahnuti. No, inspekcija je utvrdila nepravilnosti u dostavi zdravstveno ispravne hrane.

Tko vrši dostavu?

- Nama je Studentski centar rekao da oni ne mogu prevoziti hranu do Otoka. Zato smo preko natječaja sa Županijom pronašli dobavljača. Gotova hrana se preuzimala u našem restoranu i nismo bili zaduženi za transport iste - objasnio je Ivan Žižić, ravnatelj Studentskog centra u Splitu.

image
Joško Šupić/Cropix

A evo i što načelno nije u redu s dostavom obroka koji idu put Zagore: 

- Sanitarna inspekcija je obavljenim inspekcijskim nadzorom utvrdila propuste subjekta u poslovanju s hranom. Nije razrađen procesni korak dostave hrane drugim subjektima uz kontrolu svih potrebnih koraka kroz HACCP plan.

Prema HAACP planu sigurnost hrane je rezultat: zakonski utvrđenih minimalnih higijenskih uvjeta, kontrole subjekata u poslovanju s hranom i programu i postupcima za osiguranje sigurnosti hrane.

Sanitarna inspekcija je detaljno sve ispitala:

- Briseve su uzimali s radnih površina i od djelatnika 19. siječnja. Istog dana su uzeli i uzorke hrane. Dio hrane je skuhan istog dana. Uzet je uzorak junećeg gulaša skuhanog 15. siječnja - kazao je za ‘Slobodnu‘ Ivan Žižić, ravnatelj Studentskog centra u Splitu.

Sanitarna inspekcija je donijela rješenje o uklanjanju nedostataka i propisala prekršajnu mjeru u visini između 660 i 1990 eura. 

Izvješća ‘Zavoda‘

Da podsjetimo, iz KBC-a Split su nam 19. siječnja odgovorili kako je dva dana ranije u "KBC Split zaprimljen devetogodišnji pacijent zbog zdravstvenih smetnji nakon konzumacije hrane".

Devetogodišnjak je učenik trećeg razreda Osnovne škole "Kamešnica", rekli su njegovi roditelji 18. siječnja za Index. Roditelji su rekli kako su probavne tegobe započele nakon ručka u školi 16. siječnja nakon čega je dječak 17. siječnja završio u bolnici.

SC nam je 19. siječnja odgovorio kako je 16. siječnja skuhan gulaš i predan prijevozniku kojeg organizira škola u 9:30. Uzorak gulaša koji je dan Državnom inspektoratu, prema riječima ravnatelja SC-a skuhan je 15. siječnja.

Studentski centar je juneći gulaš s tjesteninom i graškom poslao na analizu u NZJZ SDŽ. Uzorkovanje je napravljeno i u kuhinji restorana ”Kampus” SC-a. U uzroku nije pronađena salmonela, a ostale bakterije su bile unutar maksimalne dopuštene koncentracije.

image

Ispitni izvještaj hrane koji je Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ napravio za Studentski centar Split.

Studentski centar

Dijete je boravilo u bolnici od 17. do 22. siječnja nakon čega je otpušten kući. Dijagnoza je dijareja i gastroenteritis infekcioznog podrijetla. Na web stranici Hrvatske elektroničke medicinske edukacije, gastroenteritis je upala sluznice želuca i tankog i debelog crijeva temeljena na kontaktu osobe s kontaminiranom hranom, vodom ili zaraženim osobama.

Stolica je uzeta 18. siječnja i uzorak je negativan na viruse kao i na koronavirus.

- Laboratorijski ne nalazimo patološka odstupanja dok je mikrobiološka analiza stolice negativna. Kako je epidemiološka amamneza sugestivna na alimentarnu intoksikaciju obaviještena je epidemiološka služba – navedeno je u tijeku liječenja.

Kako doznajemo, otpusno pismo je poslano epidemiolozima u ”Zavod” i tamo je utvrđeno kako nema prisutnosti virusa ni bakterija.

Ravnatelj škole nam je rekao u četvrtak 25. siječnja kako se čuo s majkom i da se dječak taj dan trebao vratiti u školu.

- Nemam informaciju da je ijedan učenik hospitaliziran niti da su se roditelji javili sa sličnim problemom. Napominjem kako mi se kuhar javio i rekao da je mikrobiološka analiza uzorka stolice negativna – kaže Jukić.

image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:23