StoryEditorOCM
ZagoraU ALKARSKIM DVORIMA

Prva monografija Brnaza predstavlja se večeras u Sinju: ‘Prošlost našeg mjesta bila je teška i krvava, ali slavna‘

Piše D.R.
28. rujna 2023. - 10:43

U dvorani Alkarskih dvora u Sinju, danas u 19 sati, će se održati predstavljanje monografije “Brnaze”, autora fra Mirka Marića.

Luksuzno djelo objavila je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja, a suizdavači su Samostan i župa Čudotvorne Gospe Sinjske, Grad Sinj, Ogranak Matice hrvatske u Sinju i Viteško alkarsko društvo. Monografiju će predstaviti kustosica Anita Librenjak, novinar Slobodne Dalmacije Ivan Ugrin te sam autor, rodom iz Brnaza.

“Ovo djelo posvećujem svim Brnažanima, poznatim i nepoznatim, učenim i priprostim koji su živjeli na ovim prostorima, čuvali i sačuvali hrvatsko ime i jezik, vjeru i Katoličku crkvu, branili i obranili od mnogih nasrtljivaca i nama je predali. Na nama je, dakle, da ovo što smo naslijedili od svojih pradjedova čuvamo, oplemenjujemo i predamo idućim pokoljenjima.

Želim da ovo djelo, ova monografija, dođe u ruke svakog stanovnika Brnaza, da upoznaju svoju prošlost, svoje nevolje i uspone, svoje branitelje i alkare, svoje fratre i časne sestre... Brnaška je prošlost bila teška i krvava, ali pobjedonosna i slavna. Njome se ponosimo, ali i osjećamo da taj zalog i očuvamo i predamo novim naraštajima”, napisao je u uvodu knjige fra Mirko Marić.

“Autor ove fotomonografije fra Mirko Marić, uz to što nije preskočio niti izostavio naglasiti njezinu važnost i ljepotu, upravo je s njom započeo, riječima, stvarati mozaik ove knjige, čija je svrha pokazati dio ljepota jednog od naselja uz rijeku Cetinu – Brnaze, svoga rodnog mjesta.

Autor je Cetinu stavio u kontekst njezina prostora, povijesnih datosti i vremena. Cetina je svjedok povijesti i sadašnjosti, nijemi svjedok uzburkanog života, praćenog uspjesima i neuspjesima, mirnim i ratnim razdobljima – ‘bitke i ratovi su jedina sila što oblikuje život hrvatskog puka na ovim prostorima’ – rađanjima i umiranjima, doseljenjima i raseljenjima”, riječi su provincijala fra Marka Mrše u predgovoru monografije.

Slavlje će u Alkarskim dvorima pjesmom uveličati Mješoviti zbog Grada Sinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:34