stdClass Object ( [id] => 1354828 [title] => Priča o ključu starom 150 godina, najboljoj rašćiki i koštradini na svitu, i kako su se dvije Slavonke udale kod Margeta [alias] => prica-o-kljucu-starom-150-godina-najboljoj-rasciki-i-kostradini-na-svitu-i-kako-su-se-dvije-slavonke-udale-kod-margeta [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zima stegla. Bura, a tko voli – nađe i sniga.

Uputili smo se u neka od sela Imotske krajine, ne u potragu za snijegom, nego za lipoticom na tanjuru – rašćikom. A nema bolje rašćike od one koju je bura "ujela". Tragali smo za rašćikom, a naišli na nevjerojatnu životunu priču. Htjeli smo doznati i vidjeti gdje se to spravlja najbolja domaća raštika ili rašćika kako je zovu u Imotskoj krajini. I naravno, uz nju ide kvalitetno domaće suho meso – koštradina. I to koštradina od sušenog brava, ili još bolje od sušene kozletine.

Nekada je raštika bila sirotinjsko zelje, danas prava zdrava delicija. I koga priupitat, tko spravlja rašćiku, a da je ukusna, nego legendu i dobrog duha Imotske krajine Čedomira Čedu Lizatovića, najvećeg ljubitelja domaćih životinja iz Krstatica u općini Zagvozd, još k tome najpoznatijeg meštra za sušenu koštradinu.

I kada smo nazvali Čedu da nam iz svoga iskustva kaže tko je po njemu pravi meštar, ili meštrica za dobru rašćiku i koštradinu, njegov nas je odgovor iznenadio.

---

image

Branka i nevjesta Ivana pripremaju rašćiku. Ma, je l‘ tako da vam je zamirisalo

Braco Ćosić
---

– Čast i mojoj supruzi, čast i mnogim mojim susjedima i starim ženama po Imotskoj krajini, ali do sada sam najbolju rašćiku s koštradinom kušao kod Branke Margete iz Poljica, tu u općini Podbablje. Branka je rodom iz Slavonije, ali već više od četrdeset godina sretno udana u Margeta. Ona će vam najbolje spraviti tu delikatesu, bez obzira što je recept uglavnom svugdje isti – reče nam Čedo.

I tako – jedan poziv gospođi Branki i eto dobrodošlice – dođite na najbolju rašćiku! No kada smo započeli razgovor u lijepoj obiteljskoj kući s gospođom Brankom, njenim suprugom Marijan-Mirom, pa njenim sinom Antom i nevjestom Ivanom, priča se sama otvorila.

Krenimo. Glava kuće Marijan Miro Margeta (75), njegova supruga Branka (73) i njihov sin Ante (46), inženjer elektrotehnike, smjer telekomunikacije, zajedno za sada imaju 110 godina radnoga staža u Njemačkoj. Kažemo za sada jer Ante upravo skuplja radni staž u Deutsche Telekomu u Frankfurtu, gdje radi kao vrhunski stručnjak za internacionalne mreže, internet velikih kapaciteta i njegovu kontrolu diljem svijeta. Ovih 110 godina rada u Njemačkoj produžit će se još za koju godinu, jer Ante planira povratak u svoj rodni kraj, u svoje Margete.

---

image

Evo je, zasađena mlada rašćika...

Braco Ćosić
---

Ali, nije sve bilo lako i lijepo u Margeta. Marijan-Miro imao je rak prostate i to u fazi opasnoj po život. Srećom, po povratku kući pobijedio je bolest, a onda se prihvatio posla. Sa špicom i čekićem isklesao je na stotine metara lijepoga zida oko svojih kuća u Margetama, potom kamene lukove i autentično restaurirao jednu od najstarijih konoba u Imotskoj krajini, iako nikada prije nije imao nikakva klesarskog iskustva.

A ta čuvena konoba u kojoj su vino, rakija i drugi sadržaji, izrađena je 1882. godine, a na ulaznim su vratima originalna brava i veliki željezni ključ. Iz pradavne 1882. godine. Stariji od 150 godina. Idemo dalje. Miro u terasastom vrtu sadi (i to uspješno) indijske banane, kineske murve, japanske kake i takozvano voće "naši-naši", a to je kombinacija naše kruške i jabuke. Sve mu uspijeva.

Gdje stane Miro, nastavi sin Ante. Čim se iskrca nakon puta iz Njemačke, od hrastova drva koje nađe u blizini kuće izrađuje stolove i druge predmete. Drvo uranja u epoksidnu smolu te izrađuje vrhunski kućni namještaj.

I na kraju, dvije Slavonke u Margetama. Ante i Ivana imaju dvoje prekrasne djece, dva dječaka, Jakova od 11 i Luku od 14 godina. Njih dvojica idu u školu "Mejaši" u Splitu, ali su svaki vikend u bake i djeda. Čim su stasali za školu, roditelji su ih iz Njemačke vratili u Hrvatsku. S njima je došla i majka Ivana, dok je otac ostao još raditi.

---

image

Marijan-Miro u radnom elementu, kleše kamen u staroj konobi iz 1882. godine

Braco Ćosić
---

– Nismo željeli da nam djeca izgube naše domaće hrvatske običaje, htjeli smo da osjete miris bajama i hrasta ispred didove i bakine kuće. Iako idu u školu u Split, oni su dušom u Margeta i u Njemačku mogu ići kao turisti, ali ne i kao radnici poput djeda i bake, majke i oca. Mi smo im priuštili uz pomoć roditelja sve ono što će im biti potrebno za život – otkrivaju nam Ante i Ivana.

A priča kako su dvije Slavonke, iz Slatine i Đakova došle u obitelj Margeta, svakako je zanimljiva.

Marijan-Miro je otišao sa 22 godine daleke 1969. u Njemačku. U početku je radio kao tesar u Oberstdorfu, u blizini svjetske poznate skijaške skakaonice. I nju je Miro radio. Poslije se prebacio u okolicu Frankfurta i radio kao pitur. Brankom se oženio 1971. godine. A prvi put ju je video u svojoj župnoj crkvi svete Ane u Poljicima, kada je došla na svadbu svoje sestre koja se udala za Mirova susjeda iz zaseoka Biloši.

– Kada sam je prvi put vidio, rekao sam sebi: Mora biti moja, a nisam ni znao odakle je, ni di radi. No vratio sam se u Frankfurt i doznao da moj susjed isto živi i radi u blizini. I onda je moja sadašnja supruga Branka opet došla do svoje sestre u Frankfurt. I tako sam je 1971. gore upoznao, odmah smo skoknuli u Slavoniju do njenih u Slatinu i tamo se u općini vjenčali, pa se onda vratili i zajedno radili punih 40 godina. Ona kao voditeljica smjene u tvornici lijekova, a ja na gradilištima. I eto ti, ostala moja Slavonka sa mnom i s njom imam sina Antu i kćer koja je na našu žalost umrla. Imamo četvero unučadi, dvoje od sina i dvoje od kćerke – veli nam Miro.

---

image
Braco Ćosić
---

– Vjerujte, nisam puno razmišljala o Dalmaciji, Miro se meni svidio kao čovjek i to je bilo presudno. Silno je privržen svome mjestu i kraju, mi smo radili, zarađivali i ovdje pomalo gradili kuću za naš zajednički život. Njemačka je bila samo prolazna 40-godišnja stanica. I onda smo kupili u Splitu teren i tamo sagradili kuću za djecu. Sada sam ovdje sretna i kuham mu rašćiku, sa koštradinom, a kod nas u Slavoniji raštiku dajemo svinjama, tako je tretiramo. Kada sam kazala svojoj majci da je rašćika ovdje delikatesa, ona se zabrinula, ajme ćerce je l‘ to nemate što jesti kada jedete tu biljku.

A ja sam vam u svome vrtu u Njemačkoj pored kuće gdje smo živjeli sadila rašćiku i kuhala je svome Miru. No sada nema tjedna, a da s Čedinom koštradinom ne kuham rašćiku. I kažu mi svi da sam majstor u tome – govori kroz smijeh gospođa Branka.

---

image

Branka taman ubacuje rašćiku u lonac

Braco Ćosić
---

Priču o neobičnoj simbiozi Margeta i Slavonije nastavlja pričom nevjesta Ivana.

– Pa kako sam ja došla u Margetinu obitelj? Rodica mog Ante i moj rođak su muž i žena. Nakon srednje škole na njihov poziv otišla sam raditi u restoran, baš blizu mjesta gdje je Ante stanovao. Prst sudbine. I sad smo tu. Tako su dvije Slavonke došle u Margetinu obitelj.

I za kraj naša skromna ocjena: Ova rašćika liječi i krijepi dušu. Ako ne vjerujete – pravac Margete. Tamo vas čekaju ljudi otvorena srca i duše, Branka i Marijan-Miro, Ivana i Ante, Jakov i Luka, te sto i jedno čudo.

---

image
Braco Ćosić
------
image

Evo ih - tri generacije Margeta na okupu

Braco Ćosić
------
image

Uz komin - Marijan-Miro i Branka, Ivana i Ante

Braco Ćosić
------
image

Ante u slobodno vrijeme izrađuje namještaj od hrastovine

Braco Ćosić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZIMA U ZAGORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ZIMA U ZAGORI 2 0 6859 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-10 15:28:10 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Braco Ćosić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-13 15:44:26 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2024-01-13 15:44:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Priča o ključu starom 150 godina, najboljoj rašćiki i koštradini na svitu, i kako su se dvije Slavonke udale kod Margeta page_title=Priča o ključu starom 150 godina, najboljoj rašćiki i koštradini na svitu, i kako su se dvije Slavonke udale kod Margeta [metakey] => mARGETE, stari običaji, Koštradina, Rašćika [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26339810.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26339801.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26339802.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26339803.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26339804.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26339805.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26339806.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26339807.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26339808.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26339809.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Klju\u010d i brava stari 150 godina<\/p>","

Branka i nevjesta Ivana pripremaju ra\u0161\u0107iku. Ma, je l\u2018 tako da vam je zamirisalo<\/p>","

Evo je, zasa\u0111ena mlada ra\u0161\u0107ika...<\/p>","

Marijan-Miro u radnom elementu, kle\u0161e kamen u staroj konobi iz 1882. godine<\/p>","","","

Evo ih - tri generacije Margeta na okupu<\/p>","

Branka taman ubacuje ra\u0161\u0107iku u lonac<\/p>","

Uz komin - Marijan-Miro i Branka, Ivana i Ante<\/p>","

Ante u slobodno vrijeme izra\u0111uje namje\u0161taj od hrastovine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_26339810_1920.jpg":"1920x1080","k_26339810_1280.jpg":"1280x1280","k_26339810_1024.jpg":"1024x1024","k_26339810_640.jpg":"640x640","k_26339810_480.jpg":"480x480","k_26339810_340.jpg":"340x340","k_26339810_220.jpg":"220x220","o_26339810_1280.jpg":"1280x960","o_26339810_1024.jpg":"1024x768","o_26339810_640.jpg":"640x480","o_26339810_480.jpg":"480x360","o_26339810_340.jpg":"340x255","o_26339810_220.jpg":"220x165","h_26339810_1280.jpg":"1280x854","h_26339810_1024.jpg":"1024x683","h_26339810_640.jpg":"640x427","h_26339810_480.jpg":"480x320","h_26339810_340.jpg":"340x227","h_26339810_220.jpg":"220x147","pp_26339810_1280.jpg":"1280x1628","pp_26339810_1024.jpg":"1024x1303","pp_26339810_640.jpg":"640x814","pp_26339810_480.jpg":"480x611","pp_26339810_340.jpg":"340x432","pp_26339810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26339801_1920.jpg":"1920x1080","k_26339801_1280.jpg":"1280x1280","k_26339801_1024.jpg":"1024x1024","k_26339801_640.jpg":"640x640","k_26339801_480.jpg":"480x480","k_26339801_340.jpg":"340x340","k_26339801_220.jpg":"220x220","o_26339801_1280.jpg":"1280x853","o_26339801_1024.jpg":"1024x682","o_26339801_640.jpg":"640x426","o_26339801_480.jpg":"480x320","o_26339801_340.jpg":"340x226","o_26339801_220.jpg":"220x146","h_26339801_1280.jpg":"1280x854","h_26339801_1024.jpg":"1024x683","h_26339801_640.jpg":"640x427","h_26339801_480.jpg":"480x320","h_26339801_340.jpg":"340x227","h_26339801_220.jpg":"220x147","pp_26339801_1280.jpg":"1280x1628","pp_26339801_1024.jpg":"1024x1303","pp_26339801_640.jpg":"640x814","pp_26339801_480.jpg":"480x611","pp_26339801_340.jpg":"340x432","pp_26339801_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26339802_1920.jpg":"1920x1080","k_26339802_1280.jpg":"1280x1280","k_26339802_1024.jpg":"1024x1024","k_26339802_640.jpg":"640x640","k_26339802_480.jpg":"480x480","k_26339802_340.jpg":"340x340","k_26339802_220.jpg":"220x220","o_26339802_1280.jpg":"1280x853","o_26339802_1024.jpg":"1024x682","o_26339802_640.jpg":"640x426","o_26339802_480.jpg":"480x320","o_26339802_340.jpg":"340x226","o_26339802_220.jpg":"220x146","h_26339802_1280.jpg":"1280x854","h_26339802_1024.jpg":"1024x683","h_26339802_640.jpg":"640x427","h_26339802_480.jpg":"480x320","h_26339802_340.jpg":"340x227","h_26339802_220.jpg":"220x147","pp_26339802_1280.jpg":"1280x1628","pp_26339802_1024.jpg":"1024x1303","pp_26339802_640.jpg":"640x814","pp_26339802_480.jpg":"480x611","pp_26339802_340.jpg":"340x432","pp_26339802_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26339803_1920.jpg":"1920x1080","k_26339803_1280.jpg":"1280x1280","k_26339803_1024.jpg":"1024x1024","k_26339803_640.jpg":"640x640","k_26339803_480.jpg":"480x480","k_26339803_340.jpg":"340x340","k_26339803_220.jpg":"220x220","o_26339803_1280.jpg":"1280x853","o_26339803_1024.jpg":"1024x682","o_26339803_640.jpg":"640x426","o_26339803_480.jpg":"480x320","o_26339803_340.jpg":"340x226","o_26339803_220.jpg":"220x146","h_26339803_1280.jpg":"1280x854","h_26339803_1024.jpg":"1024x683","h_26339803_640.jpg":"640x427","h_26339803_480.jpg":"480x320","h_26339803_340.jpg":"340x227","h_26339803_220.jpg":"220x147","pp_26339803_1280.jpg":"1280x1628","pp_26339803_1024.jpg":"1024x1303","pp_26339803_640.jpg":"640x814","pp_26339803_480.jpg":"480x611","pp_26339803_340.jpg":"340x432","pp_26339803_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26339804_1920.jpg":"1920x1080","k_26339804_1280.jpg":"1280x1280","k_26339804_1024.jpg":"1024x1024","k_26339804_640.jpg":"640x640","k_26339804_480.jpg":"480x480","k_26339804_340.jpg":"340x340","k_26339804_220.jpg":"220x220","o_26339804_1280.jpg":"1280x853","o_26339804_1024.jpg":"1024x682","o_26339804_640.jpg":"640x426","o_26339804_480.jpg":"480x320","o_26339804_340.jpg":"340x226","o_26339804_220.jpg":"220x146","h_26339804_1280.jpg":"1280x854","h_26339804_1024.jpg":"1024x683","h_26339804_640.jpg":"640x427","h_26339804_480.jpg":"480x320","h_26339804_340.jpg":"340x227","h_26339804_220.jpg":"220x147","pp_26339804_1280.jpg":"1280x1628","pp_26339804_1024.jpg":"1024x1303","pp_26339804_640.jpg":"640x814","pp_26339804_480.jpg":"480x611","pp_26339804_340.jpg":"340x432","pp_26339804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26339805_1920.jpg":"1920x1080","k_26339805_1280.jpg":"1280x1280","k_26339805_1024.jpg":"1024x1024","k_26339805_640.jpg":"640x640","k_26339805_480.jpg":"480x480","k_26339805_340.jpg":"340x340","k_26339805_220.jpg":"220x220","o_26339805_1280.jpg":"1280x853","o_26339805_1024.jpg":"1024x682","o_26339805_640.jpg":"640x426","o_26339805_480.jpg":"480x320","o_26339805_340.jpg":"340x226","o_26339805_220.jpg":"220x146","h_26339805_1280.jpg":"1280x854","h_26339805_1024.jpg":"1024x683","h_26339805_640.jpg":"640x427","h_26339805_480.jpg":"480x320","h_26339805_340.jpg":"340x227","h_26339805_220.jpg":"220x147","pp_26339805_1280.jpg":"1280x1628","pp_26339805_1024.jpg":"1024x1303","pp_26339805_640.jpg":"640x814","pp_26339805_480.jpg":"480x611","pp_26339805_340.jpg":"340x432","pp_26339805_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26339806_1920.jpg":"1920x1080","k_26339806_1280.jpg":"1280x1280","k_26339806_1024.jpg":"1024x1024","k_26339806_640.jpg":"640x640","k_26339806_480.jpg":"480x480","k_26339806_340.jpg":"340x340","k_26339806_220.jpg":"220x220","o_26339806_1280.jpg":"1280x960","o_26339806_1024.jpg":"1024x768","o_26339806_640.jpg":"640x480","o_26339806_480.jpg":"480x360","o_26339806_340.jpg":"340x255","o_26339806_220.jpg":"220x165","h_26339806_1280.jpg":"1280x854","h_26339806_1024.jpg":"1024x683","h_26339806_640.jpg":"640x427","h_26339806_480.jpg":"480x320","h_26339806_340.jpg":"340x227","h_26339806_220.jpg":"220x147","pp_26339806_1280.jpg":"1280x1628","pp_26339806_1024.jpg":"1024x1303","pp_26339806_640.jpg":"640x814","pp_26339806_480.jpg":"480x611","pp_26339806_340.jpg":"340x432","pp_26339806_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26339807_1920.jpg":"1920x1080","k_26339807_1280.jpg":"1280x1280","k_26339807_1024.jpg":"1024x1024","k_26339807_640.jpg":"640x640","k_26339807_480.jpg":"480x480","k_26339807_340.jpg":"340x340","k_26339807_220.jpg":"220x220","o_26339807_1280.jpg":"1280x960","o_26339807_1024.jpg":"1024x768","o_26339807_640.jpg":"640x480","o_26339807_480.jpg":"480x360","o_26339807_340.jpg":"340x255","o_26339807_220.jpg":"220x165","h_26339807_1280.jpg":"1280x854","h_26339807_1024.jpg":"1024x683","h_26339807_640.jpg":"640x427","h_26339807_480.jpg":"480x320","h_26339807_340.jpg":"340x227","h_26339807_220.jpg":"220x147","pp_26339807_1280.jpg":"1280x1628","pp_26339807_1024.jpg":"1024x1303","pp_26339807_640.jpg":"640x814","pp_26339807_480.jpg":"480x611","pp_26339807_340.jpg":"340x432","pp_26339807_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26339808_1920.jpg":"1920x1080","k_26339808_1280.jpg":"1280x1280","k_26339808_1024.jpg":"1024x1024","k_26339808_640.jpg":"640x640","k_26339808_480.jpg":"480x480","k_26339808_340.jpg":"340x340","k_26339808_220.jpg":"220x220","o_26339808_1280.jpg":"1280x960","o_26339808_1024.jpg":"1024x768","o_26339808_640.jpg":"640x480","o_26339808_480.jpg":"480x360","o_26339808_340.jpg":"340x255","o_26339808_220.jpg":"220x165","h_26339808_1280.jpg":"1280x854","h_26339808_1024.jpg":"1024x683","h_26339808_640.jpg":"640x427","h_26339808_480.jpg":"480x320","h_26339808_340.jpg":"340x227","h_26339808_220.jpg":"220x147","pp_26339808_1280.jpg":"1280x1628","pp_26339808_1024.jpg":"1024x1303","pp_26339808_640.jpg":"640x814","pp_26339808_480.jpg":"480x611","pp_26339808_340.jpg":"340x432","pp_26339808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26339809_1920.jpg":"1920x1080","k_26339809_1280.jpg":"1280x1280","k_26339809_1024.jpg":"1024x1024","k_26339809_640.jpg":"640x640","k_26339809_480.jpg":"480x480","k_26339809_340.jpg":"340x340","k_26339809_220.jpg":"220x220","o_26339809_1280.jpg":"1280x960","o_26339809_1024.jpg":"1024x768","o_26339809_640.jpg":"640x480","o_26339809_480.jpg":"480x360","o_26339809_340.jpg":"340x255","o_26339809_220.jpg":"220x165","h_26339809_1280.jpg":"1280x854","h_26339809_1024.jpg":"1024x683","h_26339809_640.jpg":"640x427","h_26339809_480.jpg":"480x320","h_26339809_340.jpg":"340x227","h_26339809_220.jpg":"220x147","pp_26339809_1280.jpg":"1280x1628","pp_26339809_1024.jpg":"1024x1303","pp_26339809_640.jpg":"640x814","pp_26339809_480.jpg":"480x611","pp_26339809_340.jpg":"340x432","pp_26339809_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8238056 Threads: 4 Questions: 1698331461 Slow queries: 5067960 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112850111 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /dalmacija/zagora/prica-o-kljucu-starom-150-godina-najboljoj-rasciki-i-kostradini-na-svitu-i-kako-su-se-dvije-slavonke-udale-kod-margeta-1354828 [printLink] => /dalmacija/zagora/prica-o-kljucu-starom-150-godina-najboljoj-rasciki-i-kostradini-na-svitu-i-kako-su-se-dvije-slavonke-udale-kod-margeta-1354828?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 743841 [name] => mARGETE [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-12 15:23:30 [main_article_id] => 0 [alias] => margete [link] => /tag/margete ) [1] => stdClass Object ( [id] => 510717 [name] => stari običaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stari-obicaji [link] => /tag/stari-obicaji ) [2] => stdClass Object ( [id] => 743842 [name] => Koštradina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-12 15:23:30 [main_article_id] => 0 [alias] => kostradina [link] => /tag/kostradina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 282501 [name] => rašćika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rascika [link] => /tag/rascika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZIMA U ZAGORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o ključu starom 150 godina, najboljoj rašćiki i koštradini na svitu, i kako su se dvije Slavonke udale kod Margeta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26339810.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Braco Ćosić [mainImageDesc] =>

Ključ i brava stari 150 godina

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26339810.jpg [title] => Braco Ćosić

Ključ i brava stari 150 godina

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26339801.jpg [title] => Braco Ćosić

Branka i nevjesta Ivana pripremaju rašćiku. Ma, je l‘ tako da vam je zamirisalo

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26339802.jpg [title] => Braco Ćosić

Evo je, zasađena mlada rašćika...

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26339803.jpg [title] => Braco Ćosić

Marijan-Miro u radnom elementu, kleše kamen u staroj konobi iz 1882. godine

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26339804.jpg [title] => Braco Ćosić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26339805.jpg [title] => Braco Ćosić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26339806.jpg [title] => Braco Ćosić

Evo ih - tri generacije Margeta na okupu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26339807.jpg [title] => Braco Ćosić

Branka taman ubacuje rašćiku u lonac

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26339808.jpg [title] => Braco Ćosić

Uz komin - Marijan-Miro i Branka, Ivana i Ante

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26339809.jpg [title] => Braco Ćosić

Ante u slobodno vrijeme izrađuje namještaj od hrastovine

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Zima stegla. Bura, a tko voli – nađe i sniga.

Uputili smo se u neka od sela Imotske krajine, ne u potragu za snijegom, nego za lipoticom na tanjuru – rašćikom. A nema bolje rašćike od one koju je bura "ujela". Tragali smo za rašćikom, a naišli na nevjerojatnu životunu priču. Htjeli smo doznati i vidjeti gdje se to spravlja najbolja domaća raštika ili rašćika kako je zovu u Imotskoj krajini. I naravno, uz nju ide kvalitetno domaće suho meso – koštradina. I to koštradina od sušenog brava, ili još bolje od sušene kozletine.

Nekada je raštika bila sirotinjsko zelje, danas prava zdrava delicija. I koga priupitat, tko spravlja rašćiku, a da je ukusna, nego legendu i dobrog duha Imotske krajine Čedomira Čedu Lizatovića, najvećeg ljubitelja domaćih životinja iz Krstatica u općini Zagvozd, još k tome najpoznatijeg meštra za sušenu koštradinu.

I kada smo nazvali Čedu da nam iz svoga iskustva kaže tko je po njemu pravi meštar, ili meštrica za dobru rašćiku i koštradinu, njegov nas je odgovor iznenadio.

---

image

Branka i nevjesta Ivana pripremaju rašćiku. Ma, je l‘ tako da vam je zamirisalo

Braco Ćosić
---

– Čast i mojoj supruzi, čast i mnogim mojim susjedima i starim ženama po Imotskoj krajini, ali do sada sam najbolju rašćiku s koštradinom kušao kod Branke Margete iz Poljica, tu u općini Podbablje. Branka je rodom iz Slavonije, ali već više od četrdeset godina sretno udana u Margeta. Ona će vam najbolje spraviti tu delikatesu, bez obzira što je recept uglavnom svugdje isti – reče nam Čedo.

I tako – jedan poziv gospođi Branki i eto dobrodošlice – dođite na najbolju rašćiku! No kada smo započeli razgovor u lijepoj obiteljskoj kući s gospođom Brankom, njenim suprugom Marijan-Mirom, pa njenim sinom Antom i nevjestom Ivanom, priča se sama otvorila.

Krenimo. Glava kuće Marijan Miro Margeta (75), njegova supruga Branka (73) i njihov sin Ante (46), inženjer elektrotehnike, smjer telekomunikacije, zajedno za sada imaju 110 godina radnoga staža u Njemačkoj. Kažemo za sada jer Ante upravo skuplja radni staž u Deutsche Telekomu u Frankfurtu, gdje radi kao vrhunski stručnjak za internacionalne mreže, internet velikih kapaciteta i njegovu kontrolu diljem svijeta. Ovih 110 godina rada u Njemačkoj produžit će se još za koju godinu, jer Ante planira povratak u svoj rodni kraj, u svoje Margete.

---

image

Evo je, zasađena mlada rašćika...

Braco Ćosić
---

Ali, nije sve bilo lako i lijepo u Margeta. Marijan-Miro imao je rak prostate i to u fazi opasnoj po život. Srećom, po povratku kući pobijedio je bolest, a onda se prihvatio posla. Sa špicom i čekićem isklesao je na stotine metara lijepoga zida oko svojih kuća u Margetama, potom kamene lukove i autentično restaurirao jednu od najstarijih konoba u Imotskoj krajini, iako nikada prije nije imao nikakva klesarskog iskustva.

A ta čuvena konoba u kojoj su vino, rakija i drugi sadržaji, izrađena je 1882. godine, a na ulaznim su vratima originalna brava i veliki željezni ključ. Iz pradavne 1882. godine. Stariji od 150 godina. Idemo dalje. Miro u terasastom vrtu sadi (i to uspješno) indijske banane, kineske murve, japanske kake i takozvano voće "naši-naši", a to je kombinacija naše kruške i jabuke. Sve mu uspijeva.

Gdje stane Miro, nastavi sin Ante. Čim se iskrca nakon puta iz Njemačke, od hrastova drva koje nađe u blizini kuće izrađuje stolove i druge predmete. Drvo uranja u epoksidnu smolu te izrađuje vrhunski kućni namještaj.

I na kraju, dvije Slavonke u Margetama. Ante i Ivana imaju dvoje prekrasne djece, dva dječaka, Jakova od 11 i Luku od 14 godina. Njih dvojica idu u školu "Mejaši" u Splitu, ali su svaki vikend u bake i djeda. Čim su stasali za školu, roditelji su ih iz Njemačke vratili u Hrvatsku. S njima je došla i majka Ivana, dok je otac ostao još raditi.

---

image

Marijan-Miro u radnom elementu, kleše kamen u staroj konobi iz 1882. godine

Braco Ćosić
---

– Nismo željeli da nam djeca izgube naše domaće hrvatske običaje, htjeli smo da osjete miris bajama i hrasta ispred didove i bakine kuće. Iako idu u školu u Split, oni su dušom u Margeta i u Njemačku mogu ići kao turisti, ali ne i kao radnici poput djeda i bake, majke i oca. Mi smo im priuštili uz pomoć roditelja sve ono što će im biti potrebno za život – otkrivaju nam Ante i Ivana.

A priča kako su dvije Slavonke, iz Slatine i Đakova došle u obitelj Margeta, svakako je zanimljiva.

Marijan-Miro je otišao sa 22 godine daleke 1969. u Njemačku. U početku je radio kao tesar u Oberstdorfu, u blizini svjetske poznate skijaške skakaonice. I nju je Miro radio. Poslije se prebacio u okolicu Frankfurta i radio kao pitur. Brankom se oženio 1971. godine. A prvi put ju je video u svojoj župnoj crkvi svete Ane u Poljicima, kada je došla na svadbu svoje sestre koja se udala za Mirova susjeda iz zaseoka Biloši.

– Kada sam je prvi put vidio, rekao sam sebi: Mora biti moja, a nisam ni znao odakle je, ni di radi. No vratio sam se u Frankfurt i doznao da moj susjed isto živi i radi u blizini. I onda je moja sadašnja supruga Branka opet došla do svoje sestre u Frankfurt. I tako sam je 1971. gore upoznao, odmah smo skoknuli u Slavoniju do njenih u Slatinu i tamo se u općini vjenčali, pa se onda vratili i zajedno radili punih 40 godina. Ona kao voditeljica smjene u tvornici lijekova, a ja na gradilištima. I eto ti, ostala moja Slavonka sa mnom i s njom imam sina Antu i kćer koja je na našu žalost umrla. Imamo četvero unučadi, dvoje od sina i dvoje od kćerke – veli nam Miro.

---

image
Braco Ćosić
---

– Vjerujte, nisam puno razmišljala o Dalmaciji, Miro se meni svidio kao čovjek i to je bilo presudno. Silno je privržen svome mjestu i kraju, mi smo radili, zarađivali i ovdje pomalo gradili kuću za naš zajednički život. Njemačka je bila samo prolazna 40-godišnja stanica. I onda smo kupili u Splitu teren i tamo sagradili kuću za djecu. Sada sam ovdje sretna i kuham mu rašćiku, sa koštradinom, a kod nas u Slavoniji raštiku dajemo svinjama, tako je tretiramo. Kada sam kazala svojoj majci da je rašćika ovdje delikatesa, ona se zabrinula, ajme ćerce je l‘ to nemate što jesti kada jedete tu biljku.

A ja sam vam u svome vrtu u Njemačkoj pored kuće gdje smo živjeli sadila rašćiku i kuhala je svome Miru. No sada nema tjedna, a da s Čedinom koštradinom ne kuham rašćiku. I kažu mi svi da sam majstor u tome – govori kroz smijeh gospođa Branka.

---

image

Branka taman ubacuje rašćiku u lonac

Braco Ćosić
---

Priču o neobičnoj simbiozi Margeta i Slavonije nastavlja pričom nevjesta Ivana.

– Pa kako sam ja došla u Margetinu obitelj? Rodica mog Ante i moj rođak su muž i žena. Nakon srednje škole na njihov poziv otišla sam raditi u restoran, baš blizu mjesta gdje je Ante stanovao. Prst sudbine. I sad smo tu. Tako su dvije Slavonke došle u Margetinu obitelj.

I za kraj naša skromna ocjena: Ova rašćika liječi i krijepi dušu. Ako ne vjerujete – pravac Margete. Tamo vas čekaju ljudi otvorena srca i duše, Branka i Marijan-Miro, Ivana i Ante, Jakov i Luka, te sto i jedno čudo.

---

image
Braco Ćosić
------
image

Evo ih - tri generacije Margeta na okupu

Braco Ćosić
------
image

Uz komin - Marijan-Miro i Branka, Ivana i Ante

Braco Ćosić
------
image

Ante u slobodno vrijeme izrađuje namještaj od hrastovine

Braco Ćosić
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić
Braco Ćosić

Ključ i brava stari 150 godina

Braco Ćosić

Branka i nevjesta Ivana pripremaju rašćiku. Ma, je l‘ tako da vam je zamirisalo

Braco Ćosić

Evo je, zasađena mlada rašćika...

Braco Ćosić

Marijan-Miro u radnom elementu, kleše kamen u staroj konobi iz 1882. godine

Braco Ćosić

Evo ih - tri generacije Margeta na okupu

Braco Ćosić

Branka taman ubacuje rašćiku u lonac

Braco Ćosić

Uz komin - Marijan-Miro i Branka, Ivana i Ante

Braco Ćosić

Ante u slobodno vrijeme izrađuje namještaj od hrastovine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/prica-o-kljucu-starom-150-godina-najboljoj-rasciki-i-kostradini-na-svitu-i-kako-su-se-dvije-slavonke-udale-kod-margeta-1354828 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=369c76d9b5ebaa9cacd428b524086cdd8cd2e32b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+klju%C4%8Du+starom+150+godina%2C+najboljoj+ra%C5%A1%C4%87iki+i+ko%C5%A1tradini+na+svitu%2C+i+kako+su+se+dvije+Slavonke+udale+kod+Margeta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fprica-o-kljucu-starom-150-godina-najboljoj-rasciki-i-kostradini-na-svitu-i-kako-su-se-dvije-slavonke-udale-kod-margeta-1354828 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fprica-o-kljucu-starom-150-godina-najboljoj-rasciki-i-kostradini-na-svitu-i-kako-su-se-dvije-slavonke-udale-kod-margeta-1354828 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZIMA U ZAGORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZagoraZIMA U ZAGORI

Priča o ključu starom 150 godina, najboljoj rašćiki i koštradini na svitu, i kako su se dvije Slavonke udale kod Margeta

Piše Braco Ćosić
13. siječnja 2024. - 16:44

Zima stegla. Bura, a tko voli – nađe i sniga.

Uputili smo se u neka od sela Imotske krajine, ne u potragu za snijegom, nego za lipoticom na tanjuru – rašćikom. A nema bolje rašćike od one koju je bura "ujela". Tragali smo za rašćikom, a naišli na nevjerojatnu životunu priču. Htjeli smo doznati i vidjeti gdje se to spravlja najbolja domaća raštika ili rašćika kako je zovu u Imotskoj krajini. I naravno, uz nju ide kvalitetno domaće suho meso – koštradina. I to koštradina od sušenog brava, ili još bolje od sušene kozletine.

Nekada je raštika bila sirotinjsko zelje, danas prava zdrava delicija. I koga priupitat, tko spravlja rašćiku, a da je ukusna, nego legendu i dobrog duha Imotske krajine Čedomira Čedu Lizatovića, najvećeg ljubitelja domaćih životinja iz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 18:11