stdClass Object ( [id] => 1324542 [title] => Potpuni preokret! Doznajemo što će se graditi na jednoj od najvećih ekoloških crnih točaka u državi [alias] => potpuni-preokret-doznajemo-sto-ce-se-graditi-na-jednoj-od-najvecih-ekoloskih-crnih-tocaka-u-drzavi [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Male su patkice bezbrižno plivale na površini ogromnih bazena na Bravaru poviše Obrovca, na području Općine Jasenice. Takav bi prizor bio nemoguć do prije desetak godina, jer radi se o zloglasnim bazenima lužine iz kojih je crveni mulj desetljećima trovao okoliš opasnim kemijskim elementima.

Oko bazena ništa nije raslo, a crvenkasta boja okolnog kamenjara pokazivala je da se nešto vrlo otrovno iz dvaju bazena nošeno burom širi po okolici. Ekološka noćna mora.

Godine 1970. na istom je mjestu sve izgledalo vrlo optimistično. Na Bravaru je počinjala izgradnja moderne tvornice glinice Jadral potrebne za proizvodnju aluminija ugovorenu s tadašnjom Istočnom Njemačkom. Iz DDR-a je stigla i konkretna uplata od 30 milijuna američkih dolara unaprijed, a aluminij je trebao biti isporučen kad proradi tvornica u Obrovcu.

Na koncu je Jadral postao jedan od najvećih promašaja socijalističke privrede što zbog pogrešnih procjena o količini rude koju je skrivao obrovački krški kraj, ali i nepovoljnog modela financiranja i rada obrovačke tvornice za koju je prije konačnog zatvaranja procijenjeno da manje troškove stvara ako ne proizvodi, nego da radi.

Kao ostatak napuštene i u staro željezo razmontirane tvornice 90-tih godina, ostali su bazeni s lužinom kao jedna od devet najvećih ekoloških crnih točaka Republike Hrvatske. Pristupom u Europsku uniju Hrvatska se obvzala na sanaciju. Zbog pukotina koje su se pojavile na bazenima na što je Slobodna Dalmacija alarmirala javnost još 2010. godine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuo je sanaciju, ali je nažalost sve zaustavljeno nakon istrage Uskoka zbog sumnje da je zemlja za nasipanje bazena dvostruko naplaćivana od države.

---

image

Iznad bazena već su u pogonu vjetroelektrane koje krote divlju podvelebitsku buru

Jure Mišković/Cropix
---

Deseci i stotine milijuna kuna su potrošeni, a bazeni su i dalje ekološka bomba. Doduše, kad nije država, priroda je učinila svoje. Zbog ispiranja bazena kišnicom i vjetrom, lužnati je sastav vode znatno smanjen, pa otud i patkice na površini s početka priče. I okoliš se oko bazena zazelenio, ne izgleda više "spaljen" kao prije, a uokolo bazena niču polja vjetroelektrana i solarnih polja za "zelenu" struju.

Nakon što je godinama bio simbol gubitaša, Bravar je odjednom postao zanimljiv ulagačima jer ima ono što je u zadnje vrijeme postalo najtraženije. Nisu to glinica, boksit ili aluminij, već vjetar i sunce, odnosno zelena energija. Od ružnog pačeta, Bravar postaje zlatna koka.

Iako smo Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poslali dva upita o sudbini sanacije bazena lužine koja je neslavno završila istragom protiv njihovog bivšeg čelnika Vinka Mladinea i partnera u poslu zadarskog poduzetnika Mihe Zrnića Marinovića koje se teretilo za zlouporabu položaja i ovlasti "tešku" oko 84 milijuna kuna, do zaključenja teksta nikakav odgovor nismo dobili.

Znatno je razgovorljiviji bio mladi načelnik Općine Jasenice Stipe Vulić koji je s dugogodišnje vladavine smijenio dotadašnjeg HDZ-ovca Martina Baričevića. Vulić nam kaže da je oko bazena lužine na Bravaru došlo do svojevrsnog obrata. Još u travnju 2015. godine, nakon zastoja u provedbi sanacije bazena, donesen je prijedlog dopune sanacijskog programa "Bazeni crvenog mulja i lužine bivše tvornice glinice u Jasenicama. Na javnom natječaju kojega je raspisao njegov prethodnik, pravo građenja na području bazena dobila je tvrtka Energovizija i to za izgradnju tzv. plutajući fotonaponskih polja za dobivanje energije iz sunčeve svjetlosti.

---

image

Uskoro se ispod bazena lužine otvara velika solarna elektrana što je projekt koji se realizira već deset godina

Jure Mišković/Cropix
---

Ipak, ništa se još nije započelo graditi, jer prethodno treba provesti sanaciju bazena i čišćenje crvenog mulja, a i nova izmjera koja se provodi na području Općine Jasenice ne ide na ruku potpisanom ugovoru, kaže nam načelnik Vulić dodaju kako je onome tko provede sanaciju bazena lužine, spreman podići spomenik u Jasenicama, odmah pored onoga dr. Franji Tuđmanu pored ulaza u općinsku zgradu.

Uskoro se ispod bazena lužine otvara velika solarna elektrana što je projekt koji se realizira već deset godina, ali nema veze s Energovizijom, već ga radi tvrtka InterEnergo iz Slovenije. Dio svoga govora na svečanom otvaranju, Vulić će, kaže nam, posvetiti upravo sanaciji bazena s crvenim muljem i lužinom. Iznad bazena, već su u pogonu vjetroelektrane koje krote divlju podvelebitsku buru. Sve iznad Obrovca ide prema smjeru proizvodnje zelene energije, ali nije sve tako jednostavno...

- Situacija je komplicirana oko bazena lužine. Metoda koja je primjenjivana na sanaciji, bila je potpuno pogrešna, danas je to jasno svima. Na taj se način problem nije mogao riješiti. Prema dopuni sanacije iz travnja 2015. godine, predlažu se bitno drugačije metode sanacije. Tvrtka Energovizija dobila je 15. siječnja 2020. godine pravo građenja za izgradnju solarne elektrane na ukupnom prostoru od 58 hektara. Da bi se bilo što na bazenima lužine radilo, potrebno je provesti sanaciju, što je u nadležnosti države odnosno Fonda za energetsku učinkovitost. Zadnja ispitivanja pokazuju da voda u bazenima više nije toliko lužnata. Godinama se lužina ispirala, lani su za vrijeme velike suše bazeni skoro presušili. Za vrijeme Vinka Mladinea na čelu Fonda, bazen se pokušao nasuti i isušiti, a crveni mulj se zbijao u jednu gomilu na sredini zapadnog bazena. Taj je mulj sada začahuren na sredini. Dogodi li se potres ili pukotina, pitanje je gdje bi završio u okoliš. Zbog toga je ta metoda bila pogrešna jer je u bazen natrpano toliko otpada i građevinskog materijala, da je sad pitanje može li taj bazen uopće ponijeti taj teret. Što se tiče Energovizije, akt prava građenja kojega su potpisali jači je akt od same koncesije. Bitna u tom ugovoru je stavka da je sanacija bazena lužine na parceli 2. obaveza Republike Hrvatske. Energovizija nudi svoju metodu kao rješenje u kojoj bi oni bili nositelji sanacije. A ako i netko drugi bude povoljniji ponuditelj, neće je moći napraviti bez njih jer su oni kupili postrojenje u kojoj se mora odvijati sanacija – ističe Vulić.

---

image

Stipe Vulić, načelnik općine Jasenice

Jure Mišković/Cropix
---

Problem je što se za cjelokupno zemljište za koji je Općina Jasenice raspisala natječaj, ne može tvrditi da je u cijelosti općinsko, naglašava načelnik.

- Trenutno se provodi nova katastarska izmjera. Za Općinu Jasenice postoje dvije dvije katastarske općine: Jasenice i Zaton Obrovački. KO Jasenice je otvorena i izložena i po njoj se radi. Nakon potpisivanja ugovora išlo se u potpis novoga ugovora gdje se prenijelo pravo građenja na Sunčanu elektranu Bravar, a na Energoviziji su ostali bazeni lužine. Parcele raspisane u natječaju su parcele prve izmjere i one ne odgovaraju novoj izmjeri 1:1. Dok se ne otvori nova izmjera KO Zaton Obrovački, mi smo zapravo u statusu quo. Tek tada će se po tim česticama moći službeno raditi. A tu je i spor s prijašnjim izvođačima sanacije što također koči cijelu stvar. Godišnja naknada za cjelokupno zemljište potpisana je na nešto manje od 500 tisuća kuna, odnosno oko 80 lipa po kvadratnom metru što je u današnjim razmjerima cijena vrlo povoljno. Što se nas tiče, tko će zaraditi neka zaradi, samo neka se sanacija realizira, jer to je ekološka bomba usred parka prirode. Mi nipošto nećemo osptruirati postupak, ali realno, puno je prepreka do njegove realizacije – objašnjava Vulić.

Predstavnik tvrtke Energovizija Ivan Šimić potvrdio je kako su u međuvremenu krenuli u realizaciju projekta u dijelu prostora koji nije na bazenima lužine, a radi se o površini od 32 hektara zemljišta.

- Tamo smo razvili prvu fazu projekta, došli smo do energetskog odobrenja za 40 megavatnu elektranu. Iduće godine ćemo početi s izgradnjom te elektrane. Ugovorom smo definirali s općinom Jasenica da ćemo, kad država pokrene sanaciju bazena i tu nastaviti s energetskim projektom. Imamo dvije ideje, a to ovisi o državi, hoće li sanirati na način na koji smo mi predlagali od 2015. godine, a čemu se Fond za zaštitu okoliša iz onog vremena opirao – da se bazen isprazni, sve što je u prvoj fazi sanacije nabacano unutra - čime je promašena sanacija - da se to izvadi vani, voda neutralizira i materijal očisti od svih nečistoća tehnologijom koju mi predlažemo, te deponira u već iskopane rudnike oko Jasenica kao neopasan materijal. U tu svrhu smo kupili bivšu tvornicu hidrauličkih cilindara kao budući pogon za obradu tih otpadnih voda. Ne znamo koji će sanacijski program država odraditi. U svom prošlom natječaju oni su zastupali metodu zatrpavanja bazena i prekrivanja geo folijama, ali sve što je loše opet ostaje ispod tih folija i to nije dobra metoda. Naš je plan ako država omogući da sudjelujemo u prijedlogu i natječaju, da mi omogućimo sanaciju već opisanim postupkom – navodi Šimić.

Svaki put kad se promijeni direktor Fonda, pozovu ih na razgovor, kažu da imaju određenih problema, ali ne pokreću ništa konkretno. Glavni problem su im sudski sporovi sa tvrtkom koja je prije radila sanaciju – ističe Šimić.

---

image

Naša je konačna vizija od bivše tvornice glinice napraviti buduću zelenu industrijsku zonu, kaže nam Ivan Šimić

Jure Mišković/Cropix
---

Motiv njihove tvrtke da se angažira na području gdje se nalaze bazeni lužine je – reverzibilna hidroelektrana, za koju su namjeravali iskoristiti bazene lužine.

- Kad bi očistili bazen, on bi mogao biti u funkciji donjeg bazena reverzibilne hidroelektrane. U prvoj fazi vodu bi dovodili iz Zrmanje, a za razliku od postojeće reverzibilne hidroelektrane na Muškovcima, naša bi bila potpuno zatvorenog sustava. Plutajuća fotonaponska polja za 10 megavatnu elektranu postavila bi se na vodenu površinu u bazenima nakon izgradnje reverzibilne hidroelektrane, kako bi se smanjila količina isparavanja vode. Taj projekt trenutno stoji, ne možemo ga niti razvijati dok ne budemo sigurni da raspolažemo tom površinom bez provedene sanacije. Na potezu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, oni se moraju probuditi i reći što hoće. Onaj tko bude sudjelovao na natječaju za sanaciju, neka ponudi tehnološko-tehničko rješenje, a oni neka izaberu ono koje je najbolje. Mislim da mi imamo najbolju i najjeftiniju tehnologiju za to riješiti – ističe Šimić.

Što se tiče Općine Jasenice, drži kako je ugovor koji su potpisali s općinom važeći i ne vidi razloga za revidiranje.

- Dogovorene su cijene i uvjeti, sve je tamo regulirano. Mi smo tek sad dobili energetsko odobrenje i možemo ići u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Suradnja s novom općinskom vlasti nam je donekle otežana zbog nekog političkog nesporazuma s njihove strane u smislu određenih sumnji da li smo dobili regularno taj ugovor. Na raspisani smo se natječaj javili i dobili ga. Novi je načelnik počeo sumnjati je li sve tu ok. On je bio protiv toga da tu uopće bude solarna elektrana. Ne vidim razloga zašto to dovoditi u pitanje. Mislim da je malo otežana komunikacija, ali samo zbog nerazumijevanja naših htijenja. Mislim da imamo korektan ugovor i poziciju, ne vidim da bi išta trebalo biti sporno. Naša je konačna vizija od bivše tvornice glinice napraviti buduću zelenu industrijsku zonu, gdje bi proizvodili energiju iz obnovljivih izvora i trošili je za proizvodnju u zelenoj industriji, primjerice za proizvodnju baziranu na preradi vodika, za što trebaju velike količine energije. Nije rješenje proizvoditi energiju i slati je u mrežu već je trošiti na mjestu proizvodnje. To je budućnost zone Bravar – zaključuje Šimić.

---

image
Jure Mišković/Cropix
---

---

Brojke

► Veliki bazen ima zapreminu od 1.540.566 kubičnih metara, a mali bazen 663.624 kubična metra.

► Ukupna količina crvenog mulja je 450.000 kubičnih metara.

► Ukupna količina nasutog materijala je 970.000 kubičnih metara.

► Tekuća faza iznosi od 254.000 kubična metra 2011. godine do 420.000 kubičnih metara 2014. godine.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BAZENI POVRH OBROVCA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => BAZENI POVRH OBROVCA 2 0 11230 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-20 13:41:58 [created_by] => 3185 [created_by_alias] => Mišel Kalajžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-22 06:24:20 [modified_by] => 3185 [publish_up] => 2023-09-21 16:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Potpuni preokret! Doznajemo što će se graditi na jednoj od najvećih ekoloških crnih točaka u državi [metakey] => jasenice, bravar, bazeni, lužnati bazeni, obrovac, internerego, zelena energija, energovizija, stipe vulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672683.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672684.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672682.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672680.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672679.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672677.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25639750.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25639749.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25639747.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25639743.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25639739.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kao ostatak napu\u0161tene i u staro \u017eeljezo razmontirane tvornice 90-tih godina, ostali su bazeni s lu\u017einom kao jedna od devet najve\u0107ih ekolo\u0161kih crnih to\u010daka RH<\/p>","

Iznad bazena\u00a0ve\u0107 su u pogonu vjetroelektrane koje krote divlju podvelebitsku buru<\/p>","","","

Na\u0161a je kona\u010dna vizija od biv\u0161e tvornice glinice napraviti budu\u0107u zelenu industrijsku zonu, ka\u017ee nam\u00a0Ivan \u0160imi\u0107<\/p>","

Stipe Vuli\u0107, na\u010delnik op\u0107ine Jasenice<\/p>","","","","","

Uskoro se ispod bazena lu\u017eine otvara velika solarna elektrana \u0161to je projekt koji se realizira ve\u0107 deset godina<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25672683_1920.jpg":"1920x1080","k_25672683_1280.jpg":"1280x1280","k_25672683_1024.jpg":"1024x1024","k_25672683_640.jpg":"640x640","k_25672683_480.jpg":"480x480","k_25672683_340.jpg":"340x340","k_25672683_220.jpg":"220x220","o_25672683_1280.jpg":"1280x853","o_25672683_1024.jpg":"1024x682","o_25672683_640.jpg":"640x426","o_25672683_480.jpg":"480x320","o_25672683_340.jpg":"340x226","o_25672683_220.jpg":"220x146","h_25672683_1280.jpg":"1280x854","h_25672683_1024.jpg":"1024x683","h_25672683_640.jpg":"640x427","h_25672683_480.jpg":"480x320","h_25672683_340.jpg":"340x227","h_25672683_220.jpg":"220x147","pp_25672683_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672683_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672683_640.jpg":"640x814","pp_25672683_480.jpg":"480x611","pp_25672683_340.jpg":"340x432","pp_25672683_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25672684_1920.jpg":"1920x1080","k_25672684_1280.jpg":"1280x1280","k_25672684_1024.jpg":"1024x1024","k_25672684_640.jpg":"640x640","k_25672684_480.jpg":"480x480","k_25672684_340.jpg":"340x340","k_25672684_220.jpg":"220x220","o_25672684_1280.jpg":"1280x853","o_25672684_1024.jpg":"1024x682","o_25672684_640.jpg":"640x426","o_25672684_480.jpg":"480x320","o_25672684_340.jpg":"340x226","o_25672684_220.jpg":"220x146","h_25672684_1280.jpg":"1280x854","h_25672684_1024.jpg":"1024x683","h_25672684_640.jpg":"640x427","h_25672684_480.jpg":"480x320","h_25672684_340.jpg":"340x227","h_25672684_220.jpg":"220x147","pp_25672684_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672684_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672684_640.jpg":"640x814","pp_25672684_480.jpg":"480x611","pp_25672684_340.jpg":"340x432","pp_25672684_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25672682_1920.jpg":"1920x1080","k_25672682_1280.jpg":"1280x1280","k_25672682_1024.jpg":"1024x1024","k_25672682_640.jpg":"640x640","k_25672682_480.jpg":"480x480","k_25672682_340.jpg":"340x340","k_25672682_220.jpg":"220x220","o_25672682_1280.jpg":"1280x853","o_25672682_1024.jpg":"1024x682","o_25672682_640.jpg":"640x426","o_25672682_480.jpg":"480x320","o_25672682_340.jpg":"340x226","o_25672682_220.jpg":"220x146","h_25672682_1280.jpg":"1280x854","h_25672682_1024.jpg":"1024x683","h_25672682_640.jpg":"640x427","h_25672682_480.jpg":"480x320","h_25672682_340.jpg":"340x227","h_25672682_220.jpg":"220x147","pp_25672682_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672682_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672682_640.jpg":"640x814","pp_25672682_480.jpg":"480x611","pp_25672682_340.jpg":"340x432","pp_25672682_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25672680_1920.jpg":"1920x1080","k_25672680_1280.jpg":"1280x1280","k_25672680_1024.jpg":"1024x1024","k_25672680_640.jpg":"640x640","k_25672680_480.jpg":"480x480","k_25672680_340.jpg":"340x340","k_25672680_220.jpg":"220x220","o_25672680_1280.jpg":"1280x853","o_25672680_1024.jpg":"1024x682","o_25672680_640.jpg":"640x426","o_25672680_480.jpg":"480x320","o_25672680_340.jpg":"340x226","o_25672680_220.jpg":"220x146","h_25672680_1280.jpg":"1280x854","h_25672680_1024.jpg":"1024x683","h_25672680_640.jpg":"640x427","h_25672680_480.jpg":"480x320","h_25672680_340.jpg":"340x227","h_25672680_220.jpg":"220x147","pp_25672680_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672680_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672680_640.jpg":"640x814","pp_25672680_480.jpg":"480x611","pp_25672680_340.jpg":"340x432","pp_25672680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25672679_1920.jpg":"1920x1080","k_25672679_1280.jpg":"1280x1280","k_25672679_1024.jpg":"1024x1024","k_25672679_640.jpg":"640x640","k_25672679_480.jpg":"480x480","k_25672679_340.jpg":"340x340","k_25672679_220.jpg":"220x220","o_25672679_1280.jpg":"1280x853","o_25672679_1024.jpg":"1024x682","o_25672679_640.jpg":"640x426","o_25672679_480.jpg":"480x320","o_25672679_340.jpg":"340x226","o_25672679_220.jpg":"220x146","h_25672679_1280.jpg":"1280x854","h_25672679_1024.jpg":"1024x683","h_25672679_640.jpg":"640x427","h_25672679_480.jpg":"480x320","h_25672679_340.jpg":"340x227","h_25672679_220.jpg":"220x147","pp_25672679_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672679_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672679_640.jpg":"640x814","pp_25672679_480.jpg":"480x611","pp_25672679_340.jpg":"340x432","pp_25672679_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25672677_1920.jpg":"1920x1080","k_25672677_1280.jpg":"1280x1280","k_25672677_1024.jpg":"1024x1024","k_25672677_640.jpg":"640x640","k_25672677_480.jpg":"480x480","k_25672677_340.jpg":"340x340","k_25672677_220.jpg":"220x220","o_25672677_1280.jpg":"1280x853","o_25672677_1024.jpg":"1024x682","o_25672677_640.jpg":"640x426","o_25672677_480.jpg":"480x320","o_25672677_340.jpg":"340x226","o_25672677_220.jpg":"220x146","h_25672677_1280.jpg":"1280x854","h_25672677_1024.jpg":"1024x683","h_25672677_640.jpg":"640x427","h_25672677_480.jpg":"480x320","h_25672677_340.jpg":"340x227","h_25672677_220.jpg":"220x147","pp_25672677_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672677_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672677_640.jpg":"640x814","pp_25672677_480.jpg":"480x611","pp_25672677_340.jpg":"340x432","pp_25672677_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25639750_1920.jpg":"1920x1080","k_25639750_1280.jpg":"1280x1280","k_25639750_1024.jpg":"1024x1024","k_25639750_640.jpg":"640x640","k_25639750_480.jpg":"480x480","k_25639750_340.jpg":"340x340","k_25639750_220.jpg":"220x220","o_25639750_1280.jpg":"1280x853","o_25639750_1024.jpg":"1024x682","o_25639750_640.jpg":"640x426","o_25639750_480.jpg":"480x320","o_25639750_340.jpg":"340x226","o_25639750_220.jpg":"220x146","h_25639750_1280.jpg":"1280x854","h_25639750_1024.jpg":"1024x683","h_25639750_640.jpg":"640x427","h_25639750_480.jpg":"480x320","h_25639750_340.jpg":"340x227","h_25639750_220.jpg":"220x147","pp_25639750_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639750_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639750_640.jpg":"640x814","pp_25639750_480.jpg":"480x611","pp_25639750_340.jpg":"340x432","pp_25639750_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1273","hd_25639749_1920.jpg":"1920x1080","k_25639749_1280.jpg":"1280x1280","k_25639749_1024.jpg":"1024x1024","k_25639749_640.jpg":"640x640","k_25639749_480.jpg":"480x480","k_25639749_340.jpg":"340x340","k_25639749_220.jpg":"220x220","o_25639749_1280.jpg":"1280x848","o_25639749_1024.jpg":"1024x678","o_25639749_640.jpg":"640x424","o_25639749_480.jpg":"480x318","o_25639749_340.jpg":"340x225","o_25639749_220.jpg":"220x145","h_25639749_1280.jpg":"1280x854","h_25639749_1024.jpg":"1024x683","h_25639749_640.jpg":"640x427","h_25639749_480.jpg":"480x320","h_25639749_340.jpg":"340x227","h_25639749_220.jpg":"220x147","pp_25639749_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639749_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639749_640.jpg":"640x814","pp_25639749_480.jpg":"480x611","pp_25639749_340.jpg":"340x432","pp_25639749_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25639747_1920.jpg":"1920x1080","k_25639747_1280.jpg":"1280x1280","k_25639747_1024.jpg":"1024x1024","k_25639747_640.jpg":"640x640","k_25639747_480.jpg":"480x480","k_25639747_340.jpg":"340x340","k_25639747_220.jpg":"220x220","o_25639747_1280.jpg":"1280x853","o_25639747_1024.jpg":"1024x682","o_25639747_640.jpg":"640x426","o_25639747_480.jpg":"480x320","o_25639747_340.jpg":"340x226","o_25639747_220.jpg":"220x146","h_25639747_1280.jpg":"1280x854","h_25639747_1024.jpg":"1024x683","h_25639747_640.jpg":"640x427","h_25639747_480.jpg":"480x320","h_25639747_340.jpg":"340x227","h_25639747_220.jpg":"220x147","pp_25639747_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639747_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639747_640.jpg":"640x814","pp_25639747_480.jpg":"480x611","pp_25639747_340.jpg":"340x432","pp_25639747_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25639743_1920.jpg":"1920x1080","k_25639743_1280.jpg":"1280x1280","k_25639743_1024.jpg":"1024x1024","k_25639743_640.jpg":"640x640","k_25639743_480.jpg":"480x480","k_25639743_340.jpg":"340x340","k_25639743_220.jpg":"220x220","o_25639743_1280.jpg":"1280x853","o_25639743_1024.jpg":"1024x682","o_25639743_640.jpg":"640x426","o_25639743_480.jpg":"480x320","o_25639743_340.jpg":"340x226","o_25639743_220.jpg":"220x146","h_25639743_1280.jpg":"1280x854","h_25639743_1024.jpg":"1024x683","h_25639743_640.jpg":"640x427","h_25639743_480.jpg":"480x320","h_25639743_340.jpg":"340x227","h_25639743_220.jpg":"220x147","pp_25639743_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639743_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639743_640.jpg":"640x814","pp_25639743_480.jpg":"480x611","pp_25639743_340.jpg":"340x432","pp_25639743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1264","hd_25639739_1920.jpg":"1920x1080","k_25639739_1280.jpg":"1280x1280","k_25639739_1024.jpg":"1024x1024","k_25639739_640.jpg":"640x640","k_25639739_480.jpg":"480x480","k_25639739_340.jpg":"340x340","k_25639739_220.jpg":"220x220","o_25639739_1280.jpg":"1280x842","o_25639739_1024.jpg":"1024x674","o_25639739_640.jpg":"640x421","o_25639739_480.jpg":"480x316","o_25639739_340.jpg":"340x223","o_25639739_220.jpg":"220x144","h_25639739_1280.jpg":"1280x854","h_25639739_1024.jpg":"1024x683","h_25639739_640.jpg":"640x427","h_25639739_480.jpg":"480x320","h_25639739_340.jpg":"340x227","h_25639739_220.jpg":"220x147","pp_25639739_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639739_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639739_640.jpg":"640x814","pp_25639739_480.jpg":"480x611","pp_25639739_340.jpg":"340x432","pp_25639739_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7418841 Threads: 1 Questions: 1597113987 Slow queries: 4740724 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110448610 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/potpuni-preokret-doznajemo-sto-ce-se-graditi-na-jednoj-od-najvecih-ekoloskih-crnih-tocaka-u-drzavi-1324542 [printLink] => /dalmacija/zagora/potpuni-preokret-doznajemo-sto-ce-se-graditi-na-jednoj-od-najvecih-ekoloskih-crnih-tocaka-u-drzavi-1324542?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 294520 [name] => jasenice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jasenice [link] => /tag/jasenice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 432884 [name] => bravar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bravar [link] => /tag/bravar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 229563 [name] => bazeni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bazeni [link] => /tag/bazeni ) [3] => stdClass Object ( [id] => 730622 [name] => lužnati bazeni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-21 15:12:34 [main_article_id] => 0 [alias] => luznati-bazeni [link] => /tag/luznati-bazeni ) [4] => stdClass Object ( [id] => 421790 [name] => obrovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obrovac [link] => /tag/obrovac ) [5] => stdClass Object ( [id] => 730623 [name] => internerego [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-21 15:12:34 [main_article_id] => 0 [alias] => internerego [link] => /tag/internerego ) [6] => stdClass Object ( [id] => 521724 [name] => zelena energija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zelena-energija [link] => /tag/zelena-energija ) [7] => stdClass Object ( [id] => 730624 [name] => energovizija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-21 15:12:35 [main_article_id] => 0 [alias] => energovizija [link] => /tag/energovizija ) [8] => stdClass Object ( [id] => 637047 [name] => stipe vulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-26 15:22:49 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-vulic [link] => /tag/stipe-vulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BAZENI POVRH OBROVCA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Potpuni preokret! Doznajemo što će se graditi na jednoj od najvećih ekoloških crnih točaka u državi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3185 [name] => Mišel Kalajžić [username] => mi-el-kalaj-i [email] => mi-el-kalaj-i@sd.hr [password] => $2y$10$hYS20Ozlh85AUektyOPqw.U9NsCACNDtlInOS4UxFugaUudgb3G/a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/misel-kalajzic-3185 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1703 [gender] => m [description] => [image] => 1703.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1703.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672683.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jure Mišković/Cropix [mainImageDesc] =>

Kao ostatak napuštene i u staro željezo razmontirane tvornice 90-tih godina, ostali su bazeni s lužinom kao jedna od devet najvećih ekoloških crnih točaka RH

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672683.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix

Kao ostatak napuštene i u staro željezo razmontirane tvornice 90-tih godina, ostali su bazeni s lužinom kao jedna od devet najvećih ekoloških crnih točaka RH

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672684.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix

Iznad bazena već su u pogonu vjetroelektrane koje krote divlju podvelebitsku buru

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672682.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672680.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672679.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix

Naša je konačna vizija od bivše tvornice glinice napraviti buduću zelenu industrijsku zonu, kaže nam Ivan Šimić

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672677.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix

Stipe Vulić, načelnik općine Jasenice

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25639750.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25639749.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25639747.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25639743.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25639739.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix

Uskoro se ispod bazena lužine otvara velika solarna elektrana što je projekt koji se realizira već deset godina

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Male su patkice bezbrižno plivale na površini ogromnih bazena na Bravaru poviše Obrovca, na području Općine Jasenice. Takav bi prizor bio nemoguć do prije desetak godina, jer radi se o zloglasnim bazenima lužine iz kojih je crveni mulj desetljećima trovao okoliš opasnim kemijskim elementima.

Oko bazena ništa nije raslo, a crvenkasta boja okolnog kamenjara pokazivala je da se nešto vrlo otrovno iz dvaju bazena nošeno burom širi po okolici. Ekološka noćna mora.

Godine 1970. na istom je mjestu sve izgledalo vrlo optimistično. Na Bravaru je počinjala izgradnja moderne tvornice glinice Jadral potrebne za proizvodnju aluminija ugovorenu s tadašnjom Istočnom Njemačkom. Iz DDR-a je stigla i konkretna uplata od 30 milijuna američkih dolara unaprijed, a aluminij je trebao biti isporučen kad proradi tvornica u Obrovcu.

Na koncu je Jadral postao jedan od najvećih promašaja socijalističke privrede što zbog pogrešnih procjena o količini rude koju je skrivao obrovački krški kraj, ali i nepovoljnog modela financiranja i rada obrovačke tvornice za koju je prije konačnog zatvaranja procijenjeno da manje troškove stvara ako ne proizvodi, nego da radi.

Kao ostatak napuštene i u staro željezo razmontirane tvornice 90-tih godina, ostali su bazeni s lužinom kao jedna od devet najvećih ekoloških crnih točaka Republike Hrvatske. Pristupom u Europsku uniju Hrvatska se obvzala na sanaciju. Zbog pukotina koje su se pojavile na bazenima na što je Slobodna Dalmacija alarmirala javnost još 2010. godine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuo je sanaciju, ali je nažalost sve zaustavljeno nakon istrage Uskoka zbog sumnje da je zemlja za nasipanje bazena dvostruko naplaćivana od države.

---

image

Iznad bazena već su u pogonu vjetroelektrane koje krote divlju podvelebitsku buru

Jure Mišković/Cropix
---

Deseci i stotine milijuna kuna su potrošeni, a bazeni su i dalje ekološka bomba. Doduše, kad nije država, priroda je učinila svoje. Zbog ispiranja bazena kišnicom i vjetrom, lužnati je sastav vode znatno smanjen, pa otud i patkice na površini s početka priče. I okoliš se oko bazena zazelenio, ne izgleda više "spaljen" kao prije, a uokolo bazena niču polja vjetroelektrana i solarnih polja za "zelenu" struju.

Nakon što je godinama bio simbol gubitaša, Bravar je odjednom postao zanimljiv ulagačima jer ima ono što je u zadnje vrijeme postalo najtraženije. Nisu to glinica, boksit ili aluminij, već vjetar i sunce, odnosno zelena energija. Od ružnog pačeta, Bravar postaje zlatna koka.

Iako smo Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poslali dva upita o sudbini sanacije bazena lužine koja je neslavno završila istragom protiv njihovog bivšeg čelnika Vinka Mladinea i partnera u poslu zadarskog poduzetnika Mihe Zrnića Marinovića koje se teretilo za zlouporabu položaja i ovlasti "tešku" oko 84 milijuna kuna, do zaključenja teksta nikakav odgovor nismo dobili.

Znatno je razgovorljiviji bio mladi načelnik Općine Jasenice Stipe Vulić koji je s dugogodišnje vladavine smijenio dotadašnjeg HDZ-ovca Martina Baričevića. Vulić nam kaže da je oko bazena lužine na Bravaru došlo do svojevrsnog obrata. Još u travnju 2015. godine, nakon zastoja u provedbi sanacije bazena, donesen je prijedlog dopune sanacijskog programa "Bazeni crvenog mulja i lužine bivše tvornice glinice u Jasenicama. Na javnom natječaju kojega je raspisao njegov prethodnik, pravo građenja na području bazena dobila je tvrtka Energovizija i to za izgradnju tzv. plutajući fotonaponskih polja za dobivanje energije iz sunčeve svjetlosti.

---

image

Uskoro se ispod bazena lužine otvara velika solarna elektrana što je projekt koji se realizira već deset godina

Jure Mišković/Cropix
---

Ipak, ništa se još nije započelo graditi, jer prethodno treba provesti sanaciju bazena i čišćenje crvenog mulja, a i nova izmjera koja se provodi na području Općine Jasenice ne ide na ruku potpisanom ugovoru, kaže nam načelnik Vulić dodaju kako je onome tko provede sanaciju bazena lužine, spreman podići spomenik u Jasenicama, odmah pored onoga dr. Franji Tuđmanu pored ulaza u općinsku zgradu.

Uskoro se ispod bazena lužine otvara velika solarna elektrana što je projekt koji se realizira već deset godina, ali nema veze s Energovizijom, već ga radi tvrtka InterEnergo iz Slovenije. Dio svoga govora na svečanom otvaranju, Vulić će, kaže nam, posvetiti upravo sanaciji bazena s crvenim muljem i lužinom. Iznad bazena, već su u pogonu vjetroelektrane koje krote divlju podvelebitsku buru. Sve iznad Obrovca ide prema smjeru proizvodnje zelene energije, ali nije sve tako jednostavno...

- Situacija je komplicirana oko bazena lužine. Metoda koja je primjenjivana na sanaciji, bila je potpuno pogrešna, danas je to jasno svima. Na taj se način problem nije mogao riješiti. Prema dopuni sanacije iz travnja 2015. godine, predlažu se bitno drugačije metode sanacije. Tvrtka Energovizija dobila je 15. siječnja 2020. godine pravo građenja za izgradnju solarne elektrane na ukupnom prostoru od 58 hektara. Da bi se bilo što na bazenima lužine radilo, potrebno je provesti sanaciju, što je u nadležnosti države odnosno Fonda za energetsku učinkovitost. Zadnja ispitivanja pokazuju da voda u bazenima više nije toliko lužnata. Godinama se lužina ispirala, lani su za vrijeme velike suše bazeni skoro presušili. Za vrijeme Vinka Mladinea na čelu Fonda, bazen se pokušao nasuti i isušiti, a crveni mulj se zbijao u jednu gomilu na sredini zapadnog bazena. Taj je mulj sada začahuren na sredini. Dogodi li se potres ili pukotina, pitanje je gdje bi završio u okoliš. Zbog toga je ta metoda bila pogrešna jer je u bazen natrpano toliko otpada i građevinskog materijala, da je sad pitanje može li taj bazen uopće ponijeti taj teret. Što se tiče Energovizije, akt prava građenja kojega su potpisali jači je akt od same koncesije. Bitna u tom ugovoru je stavka da je sanacija bazena lužine na parceli 2. obaveza Republike Hrvatske. Energovizija nudi svoju metodu kao rješenje u kojoj bi oni bili nositelji sanacije. A ako i netko drugi bude povoljniji ponuditelj, neće je moći napraviti bez njih jer su oni kupili postrojenje u kojoj se mora odvijati sanacija – ističe Vulić.

---

image

Stipe Vulić, načelnik općine Jasenice

Jure Mišković/Cropix
---

Problem je što se za cjelokupno zemljište za koji je Općina Jasenice raspisala natječaj, ne može tvrditi da je u cijelosti općinsko, naglašava načelnik.

- Trenutno se provodi nova katastarska izmjera. Za Općinu Jasenice postoje dvije dvije katastarske općine: Jasenice i Zaton Obrovački. KO Jasenice je otvorena i izložena i po njoj se radi. Nakon potpisivanja ugovora išlo se u potpis novoga ugovora gdje se prenijelo pravo građenja na Sunčanu elektranu Bravar, a na Energoviziji su ostali bazeni lužine. Parcele raspisane u natječaju su parcele prve izmjere i one ne odgovaraju novoj izmjeri 1:1. Dok se ne otvori nova izmjera KO Zaton Obrovački, mi smo zapravo u statusu quo. Tek tada će se po tim česticama moći službeno raditi. A tu je i spor s prijašnjim izvođačima sanacije što također koči cijelu stvar. Godišnja naknada za cjelokupno zemljište potpisana je na nešto manje od 500 tisuća kuna, odnosno oko 80 lipa po kvadratnom metru što je u današnjim razmjerima cijena vrlo povoljno. Što se nas tiče, tko će zaraditi neka zaradi, samo neka se sanacija realizira, jer to je ekološka bomba usred parka prirode. Mi nipošto nećemo osptruirati postupak, ali realno, puno je prepreka do njegove realizacije – objašnjava Vulić.

Predstavnik tvrtke Energovizija Ivan Šimić potvrdio je kako su u međuvremenu krenuli u realizaciju projekta u dijelu prostora koji nije na bazenima lužine, a radi se o površini od 32 hektara zemljišta.

- Tamo smo razvili prvu fazu projekta, došli smo do energetskog odobrenja za 40 megavatnu elektranu. Iduće godine ćemo početi s izgradnjom te elektrane. Ugovorom smo definirali s općinom Jasenica da ćemo, kad država pokrene sanaciju bazena i tu nastaviti s energetskim projektom. Imamo dvije ideje, a to ovisi o državi, hoće li sanirati na način na koji smo mi predlagali od 2015. godine, a čemu se Fond za zaštitu okoliša iz onog vremena opirao – da se bazen isprazni, sve što je u prvoj fazi sanacije nabacano unutra - čime je promašena sanacija - da se to izvadi vani, voda neutralizira i materijal očisti od svih nečistoća tehnologijom koju mi predlažemo, te deponira u već iskopane rudnike oko Jasenica kao neopasan materijal. U tu svrhu smo kupili bivšu tvornicu hidrauličkih cilindara kao budući pogon za obradu tih otpadnih voda. Ne znamo koji će sanacijski program država odraditi. U svom prošlom natječaju oni su zastupali metodu zatrpavanja bazena i prekrivanja geo folijama, ali sve što je loše opet ostaje ispod tih folija i to nije dobra metoda. Naš je plan ako država omogući da sudjelujemo u prijedlogu i natječaju, da mi omogućimo sanaciju već opisanim postupkom – navodi Šimić.

Svaki put kad se promijeni direktor Fonda, pozovu ih na razgovor, kažu da imaju određenih problema, ali ne pokreću ništa konkretno. Glavni problem su im sudski sporovi sa tvrtkom koja je prije radila sanaciju – ističe Šimić.

---

image

Naša je konačna vizija od bivše tvornice glinice napraviti buduću zelenu industrijsku zonu, kaže nam Ivan Šimić

Jure Mišković/Cropix
---

Motiv njihove tvrtke da se angažira na području gdje se nalaze bazeni lužine je – reverzibilna hidroelektrana, za koju su namjeravali iskoristiti bazene lužine.

- Kad bi očistili bazen, on bi mogao biti u funkciji donjeg bazena reverzibilne hidroelektrane. U prvoj fazi vodu bi dovodili iz Zrmanje, a za razliku od postojeće reverzibilne hidroelektrane na Muškovcima, naša bi bila potpuno zatvorenog sustava. Plutajuća fotonaponska polja za 10 megavatnu elektranu postavila bi se na vodenu površinu u bazenima nakon izgradnje reverzibilne hidroelektrane, kako bi se smanjila količina isparavanja vode. Taj projekt trenutno stoji, ne možemo ga niti razvijati dok ne budemo sigurni da raspolažemo tom površinom bez provedene sanacije. Na potezu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, oni se moraju probuditi i reći što hoće. Onaj tko bude sudjelovao na natječaju za sanaciju, neka ponudi tehnološko-tehničko rješenje, a oni neka izaberu ono koje je najbolje. Mislim da mi imamo najbolju i najjeftiniju tehnologiju za to riješiti – ističe Šimić.

Što se tiče Općine Jasenice, drži kako je ugovor koji su potpisali s općinom važeći i ne vidi razloga za revidiranje.

- Dogovorene su cijene i uvjeti, sve je tamo regulirano. Mi smo tek sad dobili energetsko odobrenje i možemo ići u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Suradnja s novom općinskom vlasti nam je donekle otežana zbog nekog političkog nesporazuma s njihove strane u smislu određenih sumnji da li smo dobili regularno taj ugovor. Na raspisani smo se natječaj javili i dobili ga. Novi je načelnik počeo sumnjati je li sve tu ok. On je bio protiv toga da tu uopće bude solarna elektrana. Ne vidim razloga zašto to dovoditi u pitanje. Mislim da je malo otežana komunikacija, ali samo zbog nerazumijevanja naših htijenja. Mislim da imamo korektan ugovor i poziciju, ne vidim da bi išta trebalo biti sporno. Naša je konačna vizija od bivše tvornice glinice napraviti buduću zelenu industrijsku zonu, gdje bi proizvodili energiju iz obnovljivih izvora i trošili je za proizvodnju u zelenoj industriji, primjerice za proizvodnju baziranu na preradi vodika, za što trebaju velike količine energije. Nije rješenje proizvoditi energiju i slati je u mrežu već je trošiti na mjestu proizvodnje. To je budućnost zone Bravar – zaključuje Šimić.

---

image
Jure Mišković/Cropix
---

---

Brojke

► Veliki bazen ima zapreminu od 1.540.566 kubičnih metara, a mali bazen 663.624 kubična metra.

► Ukupna količina crvenog mulja je 450.000 kubičnih metara.

► Ukupna količina nasutog materijala je 970.000 kubičnih metara.

► Tekuća faza iznosi od 254.000 kubična metra 2011. godine do 420.000 kubičnih metara 2014. godine.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix
Jure Mišković/Cropix

Kao ostatak napuštene i u staro željezo razmontirane tvornice 90-tih godina, ostali su bazeni s lužinom kao jedna od devet najvećih ekoloških crnih točaka RH

Jure Mišković/Cropix

Iznad bazena već su u pogonu vjetroelektrane koje krote divlju podvelebitsku buru

Jure Mišković/Cropix

Naša je konačna vizija od bivše tvornice glinice napraviti buduću zelenu industrijsku zonu, kaže nam Ivan Šimić

Jure Mišković/Cropix

Stipe Vulić, načelnik općine Jasenice

Jure Mišković/Cropix

Uskoro se ispod bazena lužine otvara velika solarna elektrana što je projekt koji se realizira već deset godina

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/potpuni-preokret-doznajemo-sto-ce-se-graditi-na-jednoj-od-najvecih-ekoloskih-crnih-tocaka-u-drzavi-1324542 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=087ea516b10ccf6bbbb31c2af5046948fd135b18 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Potpuni+preokret%21+Doznajemo+%C5%A1to+%C4%87e+se+graditi+na+jednoj+od+najve%C4%87ih+ekolo%C5%A1kih+crnih+to%C4%8Daka+u+dr%C5%BEavi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fpotpuni-preokret-doznajemo-sto-ce-se-graditi-na-jednoj-od-najvecih-ekoloskih-crnih-tocaka-u-drzavi-1324542 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fpotpuni-preokret-doznajemo-sto-ce-se-graditi-na-jednoj-od-najvecih-ekoloskih-crnih-tocaka-u-drzavi-1324542 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BAZENI POVRH OBROVCA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZagoraBAZENI POVRH OBROVCA

Potpuni preokret! Doznajemo što će se graditi na jednoj od najvećih ekoloških crnih točaka u državi

Piše Mišel Kalajžić
21. rujna 2023. - 18:59
Kao ostatak napuštene i u staro željezo razmontirane tvornice 90-tih godina, ostali su bazeni s lužinom kao jedna od devet najvećih ekoloških crnih točaka RHJure Mišković/Cropix

Male su patkice bezbrižno plivale na površini ogromnih bazena na Bravaru poviše Obrovca, na području Općine Jasenice. Takav bi prizor bio nemoguć do prije desetak godina, jer radi se o zloglasnim bazenima lužine iz kojih je crveni mulj desetljećima trovao okoliš opasnim kemijskim elementima.

Oko bazena ništa nije raslo, a crvenkasta boja okolnog kamenjara pokazivala je da se nešto vrlo otrovno iz dvaju bazena nošeno burom širi po okolici. Ekološka noćna mora.

Godine 1970. na istom je mjestu sve izgledalo vrlo optimistično. Na Bravaru je počinjala izgradnja moderne tvornice glinice Jadral potrebne za proizvodnju aluminija ugovorenu s tadašnjom Istočnom Njemačkom. Iz DDR-a je stigla i konkretna uplata od 30 milijuna američkih dolara unaprijed, a aluminij je trebao biti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 06:37