StoryEditorOCM
ZagoraOGROMNE ŠTETE

Mjesec dana pod vodom uzelo strašni danak u Dalmatinskoj zagori: Intrada od milijun i pol eura otišla u ponor

Piše Mate Primorac
19. lipnja 2023. - 20:57

U tri vrgorska polja – Jezeru, Rastoku i Bunini – prije niti mjesec dana pod vodom je bilo oko 450 hektara poljoprivrednih kultura.

“Udarili” svi podzemni izvori, razilile se Matica i Betina, a nesretni zemljoradnici samo su se hvatali za glavu jer im je sva ljetina otišla u vodu. No od nečega se mora živjeti na tom škrtom kamenu iza Biokova i uz plodna polja, koja se iz godine u godinu sve više pretvaraju u korov, pogotovo Rastok.

Stoljetni je problem vrgorskoga kraja odvodnja viška voda iz polja, a u tom pogledu nitko ništa nije napravio više od tri desetljeća iako su svi – tu prije svega mislimo na političare, bez obzira na stranački dres – o tome puno govorili i obećavali, ali sve kako bi pozirali pred kamerama prije izbora.

Stoga ne čudi izjava Gorana Franića, dipl. ing., stručnog suradnika za poljoprivredu u Gradu Vrgorcu, kako je problem u Hrvatskim vodama, državnoj tvrtki koja bi trebala raditi na tom projektu u suradnji s Vladom i lokalnim vlastima. Planovi i projekti postoje, ali novca očito nema (dovoljno).

Stoga vrgorskim poljoprivrednicima ostaje samo nada da će se nebo smilovati i da će država smanjiti uvoz, kako bi prodali svoju intradu i time prehranili obitelj i školovali djecu. Prva procjena štete u poljima nakon nedavnih poplava kretala se oko pola milijuna eura.

Međutim, neslužbeno doznajemo iz pouzdanih izvora kako je ona čak triput veća, odnosno da ide i do milijun i pol eura. Sada bi na teren trebalo izići županijsko Povjerenstvo za procjenu šteta, koje su, kako se komentira, na vinovoj lozi stopostotne, jednako kao i na jabukama, nektarinama, krumpiru i češnjaku, dok su manje stradale jagode i breskve. •M. PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 04:16