stdClass Object ( [id] => 1341402 [title] => Meštar iz Siverića: Moj susak ima i premijer, a ni Kinezi ga nisu uspjeli iskopirati! Evo po čemu se razlikuje od bukare [alias] => mestar-iz-siverica-moj-susak-ima-i-premijer-plenkovic-a-kinezi-ga-jos-nisu-uspjeli-iskopirati [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako vas netko pokuša uvrijediti s riječima da ste tjelesne građe kao pitar naopako, prijedlog je da mu smjesta odrebatite otprilike ovako, pa neka on drži: "Hvala na komplimentu. Znači da sam oblika suska, a to je odnedavno zaštićeno nematerijalno dobro."

Dobro, točnosti radi, Ministarstvo kulture zaštitilo je zapravo, vještinu izrade suska kao nematerijalno kulturno dobro RH, a odluka se odnosi i na bukaru; ta je posuda također izrađena od smrikovih dužica oblika pitara - dolje uža, a prema vrhu šira - i tako su oba varijeteta tradicionalne drvene čaše koja je napunjena crnjakom uz komin kružila od usta do usta izjednačena kao vrijednost i upisana su u listu nacionalnih kulturnih dobara pod brojem Z-7747.

---

---

Osim odmah uočljive razlike u obliku između suska i bukare, Ivan Mlađo Tomić, poznati siverićki meštar koji je "doktorirao‘ vještinu izrade te o susku, svojstvima drva i tehničkom dijelu izvedbe može raspredati do sutra, napominje i jednu iskustvenu razliku: zbog svoje građe poput obrnutog pitara, susak skuplja vino ka ustima, dok ga bukara razgoni, pa je pilcu preporučljivo nositi gusti brk da vino ne ode utaman. K tome, bukaru na okupu ne drže metalni obruči, nego trake od isprepletenog pruća, a ima i još jedna terminološka osobitost i to u benkovačkom kraju.

Tamo je, naime, u optjecaju posuda koju zovu bukarom premda je oblikom jednaka susku osim što se razlikuju u ručici, odnosno repu, kako Mlađo naziva držalo suska.

---

image

Evo ih baš ispod čekića

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Uputstvo za upotrebu

Bukara se inače koristi u imotskoj i sinjskoj krajini, a ručka joj je u obliku uha, kao ona na porculanskoj čikari. Stoga se bukara drži, a susak se grli, nastavlja Mlađo i zorno pokazuje kako to izgleda. Gornji brid dlana podmetne se pod savijeni rep-držalo, kažiprst, srednjak i domali prst obuhvate oblinu suda, a mali prst postavi se kao da pridržava dno - opisao je naš domaćin "uputstvo za upotrebu" srodnih drvenih čaša.

Ivan Mlađo Tomić ne samo da je naširoko najpoznatiji meštar od susaka i prvi koji ga je pretvorio u efektni, uporabni suvenir, nego je jedini prijavljen u Šibensko-kninskoj županiji i zajedno s još dvojicom na cijelom dalmatinskom prostoru te s jednim majstorom iz ličkog Kutereva čini malobrojnu, raštrkanu i međusobno nepovezanu zanatsku zajednicu. To su Tomo Rožman (Kuterevo), Ante Kunac (Potravlje) i Danko Prović (Klek) te s Mlađom na čelu predvode popis nositelja nematerijalnog kulturnog dobra, prema rješenju ministarstva. U nastavku je navedeno i nekoliko kulturno-umjetničkih društava i udruga koji u svojim nastupima koriste tradicijske drvene čaše kao rekvizite i na taj način promoviraju kulturno dobro.

Postoji sigurno još nekolicina meštara koji su u sivoj zoni poslovanja, a jednoga u Šibeniku Mlađo poznaje. Iz razumljivih razloga, ime mu nećemo navesti, no zaključak je da knjiga znanja o vještini izrade suska i bukare sadrži svega nekoliko slova. Zaštita, nesumnjivo, dolazi u zadnji čas.

---

image

Treba uložiti truda i znanja za napraviti susak kako valja

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Dobro je, dapače odlično što je država odlučila zaštititi susak i bukaru na cijelom području njihova korištenja, a ja se iskreno nadam da je to samo prvi korak, jer bi u sljedećem razdoblju svakako trebalo posebno regulirati uvjete poslovanja naših radionica - iznosi Mlađo i naličje zlatne medalje zaštite kulturnoga dobra.

On se uostalom, od 2010. prvi zalagao za zaštitu suska, doduše kao drniškog, no ovo je smatra, svakako bolje. No, ako se meštrima - sadašnjim i eventualno budućim, mada sumnja da to zanima nekoga od mlađih ljudi - u drugom koraku zaštite ne olakšaju uvjeti poslovanja ili nekakvi poticaji, strahuje da u praksi to možda i ne bude tako sjajno. Barem ne što se njega tiče; zaštita suska Mlađi zasad ne mijenja ništa.

- Ne želim trčati pred rudo. Rješenje o zaštiti izdano je prije nekoliko dana i sada moram kontaktirati te meštre s popisa, da čujem njihovo mišljenje kako i što dalje. Nakon toga ćemo, nadam se, svi biti pametniji. Sklon sam povjerovati da je ovo ipak nova prilika - kaže Mlađo.

---

image

Zbog svoje građe poput obrnutog pitara, susak skuplja vino ka ustima

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Nema tu para

Inače je optimist - jer da nije vjerojatno se ne bi poduhvatio mukotrpnog posla sa suscima, međutim prethodno iskustvo ga je natjeralo da puše i na hladno. Deset godina je, naime, poslovao u kućnoj radinosti, usporedo sa svojim osnovnim poslom električara u "Dalmacijavinu".

Plaćao je porez i mirovinsko da bi nakon 10 godina dobio samo 30 kuna mirovine više od redovne te je s odlaskom u mirovinu prije 3-4 godine odlučio otkazati kućnu radinost. Izdaci su mu, govori, odnosili točno pola zarade koja nije bila osobita s obzirom na trud i to kada bi se naplatio od naručitelja kojima Zakon omogućuje da podmire obvezu nakon šest mjeseci. Dotle - čekaj Mlađo ili u najkraćem, ljuto se vara svatko tko misli da u izradi susaka leži nekakav novac.

- To sam nekako mogao gurati uz osnovni posao, no sada bih trebao zaposliti samoga sebe na četiri sata. U tom slučaju skida mi se trećina mirovine, a ja to ne mogu vratiti prodajom. Budući da sam vlastiti poslodavac, u startu sam izgorio jer treba plaćati i porez pa sam odlučio raditi isključivo na ugovor o djelu, što mi zakon dopušta.

Suske ću i dalje izrađivati iz vlastitoga užitka, a naručitelj koji mi uplati novac na žiro račun dobit će ono što je tražio. Računa nemam, znači da ne mogu prodavati na kućnom pragu, niti sam zbog troškova u mogućnosti izlagati na sajmovima, ukoliko se nešto ne promijeni - iznosi Mlađo.

---

image

Svakom detalju se od početka do kraja izrade posvećuje velika pozornost

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Rado bi on obilazio sajmove i dalje, u snazi je, no svako drugo poslovanje osim preko žiro-računa ne ostavlja mu ni rep od suska!

- Pa nemoj me brate oderati, a s druge strane štitiš moje umijeće kao kulturno dobro!? - poručuje meštar državnoj administraciji.

- Imam i pokretnu radionicu. Stane u gepek od auta, a nosio sam je na sajmove i upućivao djecu u izradu suska. No i to više nisam u stanju, jer me materijal dođe 30-40 kuna po djetetu. Nije mi ni kraj pameti djeci to naplatiti, a troškove mi barem, kako je sada, nitko nije spreman pokriti - veli Mlađo uz napomenu da će, budući da je predvodnik liste nositelja koji prema rješenju imaju vrlo opipljive obveze, i dalje omogućiti svakome da se upozna s postupkom izrade suska u svojoj radionici u Siveriću, promovirati kulturno dobro u medijima i "osigurati dostupnost kulturnog dobra javnosti".

Radit će to otvoreno i s užitkom, jer nikada ništa nije krio. Na YouTubeu je, uostalom, postavio video zapise s uputstvima o izradi suska, cijelom svijetu na uvid, premda veli, ima meštara koji te neće pustiti u radionicu da im ne bi odnio zanat. Kako da ne, kao da je to tek tako! - nasmijao se Mlađo.

---

image

Nema dobra suska bez dobre smrike

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Sajam kod Dioklecijana

S druge strane, apsurdno, posjetitelji neće biti u mogućnosti ponijeti sa sobom poznati Mlađin susak, besprijekorno izrađen rukom i pomoću strojeva koje je sam konstrurirao - a jedan je njegova inovacija - osim ako mu ga meštar ne pokloni.

Kako kaže Mlađo, njegovih susaka više nema nigdje u prodaji otkako je otkazao radinost, a bilo ih je u suvenirnicama poznate hotelske kuće, u NP Krka i na tvrđavi "Barone". Zatraži turistička zajednica po neki primjerak, a zadnji naručitelj bio mu je Grad Drniš i otišli su za poklon premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima kada su bili u posjeti.

Ne znamo je li Plenković svoj susak oplahnuo vinom, jedinom tekućinom od koje sud od opojno mirišljiva drva mora potamnjeti dobiti svoj "striš". No, Mlađo sigurno zna da ga neće raditi Kinezi. Evo i kako:

- Kada sam izlagao na sajmu u Dioklecijanovim podrumima, ponijeli smo drugu nagradu za autentični dalmatinski suvenir. Prvi je bio soparnik, a moje su suske kineski posjetitelji s pomnjom razgledali i snimili tko zna koliko fotografija iz raznih kutova. Otada je prošlo dosta godina, al‘ ni jedan susak iz Kine još nije došao amo! - nasmijao se Mlađi brk.

Četiri hrvatska meštra kontra cijele Kine? A zašto ne, dodajemo: još da ih država zaštiti kao što Kina štiti svoju proizvodnju... Uistinu, bi li propala država Hrvatska da olabavi meštrima od susaka i bukara, a manje ih je nego prstiju na ruci?

---

image

Živica u obliku suska - neka se odmah vidi gdje dolazite

Nikša Stipaničev/Cropix
---

---

Prava terapija od ratnih strahota

Na zidu svoje radionice Mlađo kao relikviju čuva tri dijela jednoga suska koje je pronašao na smetištu u Sedramiću, gdje je bio na položaju u Domovinskom ratu. Tada je započela njegova ponesenost izradom suska, a da, priznaje, danas ni sam ne zna zašto se u to uopće upustio, budući da je zanatom električar i nikada prije nije pomišljao išta raditi u drvu. No, pomoglo mu je da skrati muku ratovanja, pogled s Midenoga brda na razoreni Drniš u koji nisu smjeli ući i da ispuni besane noći.

- To mi je bila terapija, umjesto apaurina i nije mi žao što sam se u to upustio, premda pomislim da bi mi bilo bolje da sam se držao svoje struje i bio mirniji - kaže Mlađo kroz smijeh.

Nije zapravo, imao od koga učiti. Svi stari meštri već davno su otišli s ovoga svijeta i do svega je dolazio sam da bi na kraju za svoj susak, sastavljen od jednakih dužica, mogao napisati pravu tehničku specifikaciju. Sam je zapravo stvorio svoj drugi zanat koji mu je, očito, postao prvim.

- Kada sam 1997. izjavio za Šibenski list, mislim, da ću od suska stvoriti suvenir, govorili su mi da nisam baš svoj. Međutim, uspio sam u tome, a dalje ćemo vidjeti... U svakom slučaju, ja se i dalje s guštom svakodnevno satima "sikiram" u svojoj radionici.

A to ne znači da se Mlađo sekira, nego da uzme sikiru, bradvu i onda cijepa svoju mirisnu smriku.

---

---

Smrika kao igla u plastu sijena

Vara se svatko tko misli da je usjeći smriku za susak tek tako, veli Mlađo. Kako to, pa zar smrika nije sveprisutan grm, zar ne raste kao zla trava? - upitat će se neupućeni.

Mlađo, međutim, patrolira na ogromnom prostoru od Kistanja do Ogorja u zaleđu Kaštela, a naročito je teško pronaći smriku za ručke. Treba biti razgranata, visoka barem dva metra i čovjek bi se iznenadio koliko je teško pronaći odgovarajuću građu koja nakon sječe treba barem dvije i po godine odstajati na sušenju. Dosta smrika su, veli, odnijeli i požari.

- U ovome svome zanatu ja ništa ne mogu kupiti kada mi ponestane, osim nehrđajućeg lima za obruče. Sve moram sam pripremiti, prethodno pronaći u prirodi i onda kupiti od Hrvatskih šuma.

Jest da šumari smriku tretiraju kao korov, no ona ima svoju cijenu i ne može se to tek tako ukresati ni u vlastitoj ogradi. Niti građu smijem voziti bez dokumentacije. U protivnome, ajme meni i ajme šumaru s čijeg revira je drvo ubrano. Prema tome, ništa oko susaka nije jednostavno, niti je besplatno.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => - Dobro je, dapače odlično što je država odlučila zaštititi susak i bukaru na cijelom području njihova korištenja, a ja se iskreno nadam da je to samo prvi korak, jer bi u sljedećem razdoblju svakako trebalo posebno regulirati uvjete poslovanja naših radionica - drži Mlađo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POD BROJEM Z-7747 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => - Dobro je, dapače odlično što je država odlučila zaštititi susak i bukaru na cijelom području njihova korištenja, a ja se iskreno nadam da je to samo prvi korak, jer bi u sljedećem razdoblju svakako trebalo posebno regulirati uvjete poslovanja naših radionica - drži Mlađo POD BROJEM Z-7747 2 0 8194 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-23 09:31:03 [created_by] => 3104 [created_by_alias] => Branimir Periša [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-23 12:35:40 [modified_by] => 3104 [publish_up] => 2023-11-23 12:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => - Dobro je, dapače odlično što je država odlučila zaštititi susak i bukaru na cijelom području njihova korištenja, a ja se iskreno nadam da je to samo prvi korak, jer bi u sljedećem razdoblju svakako trebalo posebno regulirati uvjete poslovanja naših [metadata] => robots= author= title=Meštar iz Siverića: 'Moj susak ima i premijer Plenković, a Kinezi ga još nisu uspjeli iskopirati!' page_title=Meštar iz Siverića: 'Moj susak ima i premijer Plenković, a Kinezi ga još nisu uspjeli iskopirati!' [metakey] => susak, ivan mlađo tomić, Siverić, zaštićeno kulturno dobro [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26091104.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26091144.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26091142.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26091141.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26091134.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26091111.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26091109.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26091095.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivan Mla\u0111o Tomi\u0107 u svojoj radionici<\/p>","

Evo ih ba\u0161 ispod \u010deki\u0107a<\/p>","

Nema dobra suska bez dobre smrike<\/p>","

Treba ulo\u017eiti truda i znanja za napraviti susak kako valja<\/p>","

Svakom detalju se od po\u010detka do kraja izrade posve\u0107uje velika pozornost<\/p>","

\u017divica u obliku suska - neka se odmah vidi gdje dolazite<\/p>","

Zbog svoje gra\u0111e poput obrnutog pitara, susak skuplja vino ka ustima<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26091104_1920.jpg":"1920x1080","k_26091104_1280.jpg":"1280x1280","k_26091104_1024.jpg":"1024x1024","k_26091104_640.jpg":"640x640","k_26091104_480.jpg":"480x480","k_26091104_340.jpg":"340x340","k_26091104_220.jpg":"220x220","o_26091104_1280.jpg":"1280x853","o_26091104_1024.jpg":"1024x682","o_26091104_640.jpg":"640x426","o_26091104_480.jpg":"480x320","o_26091104_340.jpg":"340x226","o_26091104_220.jpg":"220x146","h_26091104_1280.jpg":"1280x854","h_26091104_1024.jpg":"1024x683","h_26091104_640.jpg":"640x427","h_26091104_480.jpg":"480x320","h_26091104_340.jpg":"340x227","h_26091104_220.jpg":"220x147","pp_26091104_1280.jpg":"1280x1628","pp_26091104_1024.jpg":"1024x1303","pp_26091104_640.jpg":"640x814","pp_26091104_480.jpg":"480x611","pp_26091104_340.jpg":"340x432","pp_26091104_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26091144_1920.jpg":"1920x1080","k_26091144_1280.jpg":"1280x1280","k_26091144_1024.jpg":"1024x1024","k_26091144_640.jpg":"640x640","k_26091144_480.jpg":"480x480","k_26091144_340.jpg":"340x340","k_26091144_220.jpg":"220x220","o_26091144_1280.jpg":"1280x1920","o_26091144_1024.jpg":"1024x1536","o_26091144_640.jpg":"640x960","o_26091144_480.jpg":"480x720","o_26091144_340.jpg":"340x510","o_26091144_220.jpg":"220x330","h_26091144_1280.jpg":"1280x854","h_26091144_1024.jpg":"1024x683","h_26091144_640.jpg":"640x427","h_26091144_480.jpg":"480x320","h_26091144_340.jpg":"340x227","h_26091144_220.jpg":"220x147","pp_26091144_1280.jpg":"1280x1628","pp_26091144_1024.jpg":"1024x1303","pp_26091144_640.jpg":"640x814","pp_26091144_480.jpg":"480x611","pp_26091144_340.jpg":"340x432","pp_26091144_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26091142_1920.jpg":"1920x1080","k_26091142_1280.jpg":"1280x1280","k_26091142_1024.jpg":"1024x1024","k_26091142_640.jpg":"640x640","k_26091142_480.jpg":"480x480","k_26091142_340.jpg":"340x340","k_26091142_220.jpg":"220x220","o_26091142_1280.jpg":"1280x853","o_26091142_1024.jpg":"1024x682","o_26091142_640.jpg":"640x426","o_26091142_480.jpg":"480x320","o_26091142_340.jpg":"340x226","o_26091142_220.jpg":"220x146","h_26091142_1280.jpg":"1280x854","h_26091142_1024.jpg":"1024x683","h_26091142_640.jpg":"640x427","h_26091142_480.jpg":"480x320","h_26091142_340.jpg":"340x227","h_26091142_220.jpg":"220x147","pp_26091142_1280.jpg":"1280x1628","pp_26091142_1024.jpg":"1024x1303","pp_26091142_640.jpg":"640x814","pp_26091142_480.jpg":"480x611","pp_26091142_340.jpg":"340x432","pp_26091142_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26091141_1920.jpg":"1920x1080","k_26091141_1280.jpg":"1280x1280","k_26091141_1024.jpg":"1024x1024","k_26091141_640.jpg":"640x640","k_26091141_480.jpg":"480x480","k_26091141_340.jpg":"340x340","k_26091141_220.jpg":"220x220","o_26091141_1280.jpg":"1280x853","o_26091141_1024.jpg":"1024x682","o_26091141_640.jpg":"640x426","o_26091141_480.jpg":"480x320","o_26091141_340.jpg":"340x226","o_26091141_220.jpg":"220x146","h_26091141_1280.jpg":"1280x854","h_26091141_1024.jpg":"1024x683","h_26091141_640.jpg":"640x427","h_26091141_480.jpg":"480x320","h_26091141_340.jpg":"340x227","h_26091141_220.jpg":"220x147","pp_26091141_1280.jpg":"1280x1628","pp_26091141_1024.jpg":"1024x1303","pp_26091141_640.jpg":"640x814","pp_26091141_480.jpg":"480x611","pp_26091141_340.jpg":"340x432","pp_26091141_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26091134_1920.jpg":"1920x1080","k_26091134_1280.jpg":"1280x1280","k_26091134_1024.jpg":"1024x1024","k_26091134_640.jpg":"640x640","k_26091134_480.jpg":"480x480","k_26091134_340.jpg":"340x340","k_26091134_220.jpg":"220x220","o_26091134_1280.jpg":"1280x1920","o_26091134_1024.jpg":"1024x1536","o_26091134_640.jpg":"640x960","o_26091134_480.jpg":"480x720","o_26091134_340.jpg":"340x510","o_26091134_220.jpg":"220x330","h_26091134_1280.jpg":"1280x854","h_26091134_1024.jpg":"1024x683","h_26091134_640.jpg":"640x427","h_26091134_480.jpg":"480x320","h_26091134_340.jpg":"340x227","h_26091134_220.jpg":"220x147","pp_26091134_1280.jpg":"1280x1628","pp_26091134_1024.jpg":"1024x1303","pp_26091134_640.jpg":"640x814","pp_26091134_480.jpg":"480x611","pp_26091134_340.jpg":"340x432","pp_26091134_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26091111_1920.jpg":"1920x1080","k_26091111_1280.jpg":"1280x1280","k_26091111_1024.jpg":"1024x1024","k_26091111_640.jpg":"640x640","k_26091111_480.jpg":"480x480","k_26091111_340.jpg":"340x340","k_26091111_220.jpg":"220x220","o_26091111_1280.jpg":"1280x853","o_26091111_1024.jpg":"1024x682","o_26091111_640.jpg":"640x426","o_26091111_480.jpg":"480x320","o_26091111_340.jpg":"340x226","o_26091111_220.jpg":"220x146","h_26091111_1280.jpg":"1280x854","h_26091111_1024.jpg":"1024x683","h_26091111_640.jpg":"640x427","h_26091111_480.jpg":"480x320","h_26091111_340.jpg":"340x227","h_26091111_220.jpg":"220x147","pp_26091111_1280.jpg":"1280x1628","pp_26091111_1024.jpg":"1024x1303","pp_26091111_640.jpg":"640x814","pp_26091111_480.jpg":"480x611","pp_26091111_340.jpg":"340x432","pp_26091111_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1211","hd_26091109_1920.jpg":"1920x1080","k_26091109_1280.jpg":"1280x1280","k_26091109_1024.jpg":"1024x1024","k_26091109_640.jpg":"640x640","k_26091109_480.jpg":"480x480","k_26091109_340.jpg":"340x340","k_26091109_220.jpg":"220x220","o_26091109_1280.jpg":"1280x807","o_26091109_1024.jpg":"1024x645","o_26091109_640.jpg":"640x403","o_26091109_480.jpg":"480x302","o_26091109_340.jpg":"340x214","o_26091109_220.jpg":"220x138","h_26091109_1280.jpg":"1280x854","h_26091109_1024.jpg":"1024x683","h_26091109_640.jpg":"640x427","h_26091109_480.jpg":"480x320","h_26091109_340.jpg":"340x227","h_26091109_220.jpg":"220x147","pp_26091109_1280.jpg":"1280x1628","pp_26091109_1024.jpg":"1024x1303","pp_26091109_640.jpg":"640x814","pp_26091109_480.jpg":"480x611","pp_26091109_340.jpg":"340x432","pp_26091109_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1151","hd_26091095_1920.jpg":"1920x1080","k_26091095_1280.jpg":"1280x1280","k_26091095_1024.jpg":"1024x1024","k_26091095_640.jpg":"640x640","k_26091095_480.jpg":"480x480","k_26091095_340.jpg":"340x340","k_26091095_220.jpg":"220x220","o_26091095_1280.jpg":"1280x767","o_26091095_1024.jpg":"1024x613","o_26091095_640.jpg":"640x383","o_26091095_480.jpg":"480x287","o_26091095_340.jpg":"340x203","o_26091095_220.jpg":"220x131","h_26091095_1280.jpg":"1280x854","h_26091095_1024.jpg":"1024x683","h_26091095_640.jpg":"640x427","h_26091095_480.jpg":"480x320","h_26091095_340.jpg":"340x227","h_26091095_220.jpg":"220x147","pp_26091095_1280.jpg":"1280x1628","pp_26091095_1024.jpg":"1024x1303","pp_26091095_640.jpg":"640x814","pp_26091095_480.jpg":"480x611","pp_26091095_340.jpg":"340x432","pp_26091095_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7939213 Threads: 3 Questions: 1652892223 Slow queries: 4914016 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111835742 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/mestar-iz-siverica-moj-susak-ima-i-premijer-plenkovic-a-kinezi-ga-jos-nisu-uspjeli-iskopirati-1341402 [printLink] => /dalmacija/zagora/mestar-iz-siverica-moj-susak-ima-i-premijer-plenkovic-a-kinezi-ga-jos-nisu-uspjeli-iskopirati-1341402?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 224470 [name] => Susak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => susak [link] => /tag/susak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 737759 [name] => ivan mlađo tomić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-23 10:57:25 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-mlado-tomic [link] => /tag/ivan-mlado-tomic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 276784 [name] => siverić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => siveric [link] => /tag/siveric ) [3] => stdClass Object ( [id] => 510407 [name] => zaštićeno kulturno dobro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zasticeno-kulturno-dobro [link] => /tag/zasticeno-kulturno-dobro ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => - Dobro je, dapače odlično što je država odlučila zaštititi susak i bukaru na cijelom području njihova korištenja, a ja se iskreno nadam da je to samo prvi korak, jer bi u sljedećem razdoblju svakako trebalo posebno regulirati uvjete poslovanja naših radionica - drži Mlađo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POD BROJEM Z-7747 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Meštar iz Siverića: Moj susak ima i premijer, a ni Kinezi ga nisu uspjeli iskopirati! Evo po čemu se razlikuje od bukare [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3104 [name] => Branimir Periša [username] => branimir.perisa [email] => brane.perisa@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$ZdQPcBrYLDSYK64AG4toqOHYzVpM8P76cigc/kJ7WJeNwwZNdsQlq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/branimir-perisa-3104 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1622 [gender] => m [description] => [image] => 1622.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1622.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26091104.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Ivan Mlađo Tomić u svojoj radionici

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26091104.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

Ivan Mlađo Tomić u svojoj radionici

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26091144.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

Evo ih baš ispod čekića

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26091142.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

Nema dobra suska bez dobre smrike

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26091141.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

Treba uložiti truda i znanja za napraviti susak kako valja

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26091134.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

Svakom detalju se od početka do kraja izrade posvećuje velika pozornost

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26091111.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

Živica u obliku suska - neka se odmah vidi gdje dolazite

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26091109.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

Zbog svoje građe poput obrnutog pitara, susak skuplja vino ka ustima

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26091095.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ako vas netko pokuša uvrijediti s riječima da ste tjelesne građe kao pitar naopako, prijedlog je da mu smjesta odrebatite otprilike ovako, pa neka on drži: "Hvala na komplimentu. Znači da sam oblika suska, a to je odnedavno zaštićeno nematerijalno dobro."

Dobro, točnosti radi, Ministarstvo kulture zaštitilo je zapravo, vještinu izrade suska kao nematerijalno kulturno dobro RH, a odluka se odnosi i na bukaru; ta je posuda također izrađena od smrikovih dužica oblika pitara - dolje uža, a prema vrhu šira - i tako su oba varijeteta tradicionalne drvene čaše koja je napunjena crnjakom uz komin kružila od usta do usta izjednačena kao vrijednost i upisana su u listu nacionalnih kulturnih dobara pod brojem Z-7747.

---

---

Osim odmah uočljive razlike u obliku između suska i bukare, Ivan Mlađo Tomić, poznati siverićki meštar koji je "doktorirao‘ vještinu izrade te o susku, svojstvima drva i tehničkom dijelu izvedbe može raspredati do sutra, napominje i jednu iskustvenu razliku: zbog svoje građe poput obrnutog pitara, susak skuplja vino ka ustima, dok ga bukara razgoni, pa je pilcu preporučljivo nositi gusti brk da vino ne ode utaman. K tome, bukaru na okupu ne drže metalni obruči, nego trake od isprepletenog pruća, a ima i još jedna terminološka osobitost i to u benkovačkom kraju.

Tamo je, naime, u optjecaju posuda koju zovu bukarom premda je oblikom jednaka susku osim što se razlikuju u ručici, odnosno repu, kako Mlađo naziva držalo suska.

---

image

Evo ih baš ispod čekića

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Uputstvo za upotrebu

Bukara se inače koristi u imotskoj i sinjskoj krajini, a ručka joj je u obliku uha, kao ona na porculanskoj čikari. Stoga se bukara drži, a susak se grli, nastavlja Mlađo i zorno pokazuje kako to izgleda. Gornji brid dlana podmetne se pod savijeni rep-držalo, kažiprst, srednjak i domali prst obuhvate oblinu suda, a mali prst postavi se kao da pridržava dno - opisao je naš domaćin "uputstvo za upotrebu" srodnih drvenih čaša.

Ivan Mlađo Tomić ne samo da je naširoko najpoznatiji meštar od susaka i prvi koji ga je pretvorio u efektni, uporabni suvenir, nego je jedini prijavljen u Šibensko-kninskoj županiji i zajedno s još dvojicom na cijelom dalmatinskom prostoru te s jednim majstorom iz ličkog Kutereva čini malobrojnu, raštrkanu i međusobno nepovezanu zanatsku zajednicu. To su Tomo Rožman (Kuterevo), Ante Kunac (Potravlje) i Danko Prović (Klek) te s Mlađom na čelu predvode popis nositelja nematerijalnog kulturnog dobra, prema rješenju ministarstva. U nastavku je navedeno i nekoliko kulturno-umjetničkih društava i udruga koji u svojim nastupima koriste tradicijske drvene čaše kao rekvizite i na taj način promoviraju kulturno dobro.

Postoji sigurno još nekolicina meštara koji su u sivoj zoni poslovanja, a jednoga u Šibeniku Mlađo poznaje. Iz razumljivih razloga, ime mu nećemo navesti, no zaključak je da knjiga znanja o vještini izrade suska i bukare sadrži svega nekoliko slova. Zaštita, nesumnjivo, dolazi u zadnji čas.

---

image

Treba uložiti truda i znanja za napraviti susak kako valja

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Dobro je, dapače odlično što je država odlučila zaštititi susak i bukaru na cijelom području njihova korištenja, a ja se iskreno nadam da je to samo prvi korak, jer bi u sljedećem razdoblju svakako trebalo posebno regulirati uvjete poslovanja naših radionica - iznosi Mlađo i naličje zlatne medalje zaštite kulturnoga dobra.

On se uostalom, od 2010. prvi zalagao za zaštitu suska, doduše kao drniškog, no ovo je smatra, svakako bolje. No, ako se meštrima - sadašnjim i eventualno budućim, mada sumnja da to zanima nekoga od mlađih ljudi - u drugom koraku zaštite ne olakšaju uvjeti poslovanja ili nekakvi poticaji, strahuje da u praksi to možda i ne bude tako sjajno. Barem ne što se njega tiče; zaštita suska Mlađi zasad ne mijenja ništa.

- Ne želim trčati pred rudo. Rješenje o zaštiti izdano je prije nekoliko dana i sada moram kontaktirati te meštre s popisa, da čujem njihovo mišljenje kako i što dalje. Nakon toga ćemo, nadam se, svi biti pametniji. Sklon sam povjerovati da je ovo ipak nova prilika - kaže Mlađo.

---

image

Zbog svoje građe poput obrnutog pitara, susak skuplja vino ka ustima

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Nema tu para

Inače je optimist - jer da nije vjerojatno se ne bi poduhvatio mukotrpnog posla sa suscima, međutim prethodno iskustvo ga je natjeralo da puše i na hladno. Deset godina je, naime, poslovao u kućnoj radinosti, usporedo sa svojim osnovnim poslom električara u "Dalmacijavinu".

Plaćao je porez i mirovinsko da bi nakon 10 godina dobio samo 30 kuna mirovine više od redovne te je s odlaskom u mirovinu prije 3-4 godine odlučio otkazati kućnu radinost. Izdaci su mu, govori, odnosili točno pola zarade koja nije bila osobita s obzirom na trud i to kada bi se naplatio od naručitelja kojima Zakon omogućuje da podmire obvezu nakon šest mjeseci. Dotle - čekaj Mlađo ili u najkraćem, ljuto se vara svatko tko misli da u izradi susaka leži nekakav novac.

- To sam nekako mogao gurati uz osnovni posao, no sada bih trebao zaposliti samoga sebe na četiri sata. U tom slučaju skida mi se trećina mirovine, a ja to ne mogu vratiti prodajom. Budući da sam vlastiti poslodavac, u startu sam izgorio jer treba plaćati i porez pa sam odlučio raditi isključivo na ugovor o djelu, što mi zakon dopušta.

Suske ću i dalje izrađivati iz vlastitoga užitka, a naručitelj koji mi uplati novac na žiro račun dobit će ono što je tražio. Računa nemam, znači da ne mogu prodavati na kućnom pragu, niti sam zbog troškova u mogućnosti izlagati na sajmovima, ukoliko se nešto ne promijeni - iznosi Mlađo.

---

image

Svakom detalju se od početka do kraja izrade posvećuje velika pozornost

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Rado bi on obilazio sajmove i dalje, u snazi je, no svako drugo poslovanje osim preko žiro-računa ne ostavlja mu ni rep od suska!

- Pa nemoj me brate oderati, a s druge strane štitiš moje umijeće kao kulturno dobro!? - poručuje meštar državnoj administraciji.

- Imam i pokretnu radionicu. Stane u gepek od auta, a nosio sam je na sajmove i upućivao djecu u izradu suska. No i to više nisam u stanju, jer me materijal dođe 30-40 kuna po djetetu. Nije mi ni kraj pameti djeci to naplatiti, a troškove mi barem, kako je sada, nitko nije spreman pokriti - veli Mlađo uz napomenu da će, budući da je predvodnik liste nositelja koji prema rješenju imaju vrlo opipljive obveze, i dalje omogućiti svakome da se upozna s postupkom izrade suska u svojoj radionici u Siveriću, promovirati kulturno dobro u medijima i "osigurati dostupnost kulturnog dobra javnosti".

Radit će to otvoreno i s užitkom, jer nikada ništa nije krio. Na YouTubeu je, uostalom, postavio video zapise s uputstvima o izradi suska, cijelom svijetu na uvid, premda veli, ima meštara koji te neće pustiti u radionicu da im ne bi odnio zanat. Kako da ne, kao da je to tek tako! - nasmijao se Mlađo.

---

image

Nema dobra suska bez dobre smrike

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Sajam kod Dioklecijana

S druge strane, apsurdno, posjetitelji neće biti u mogućnosti ponijeti sa sobom poznati Mlađin susak, besprijekorno izrađen rukom i pomoću strojeva koje je sam konstrurirao - a jedan je njegova inovacija - osim ako mu ga meštar ne pokloni.

Kako kaže Mlađo, njegovih susaka više nema nigdje u prodaji otkako je otkazao radinost, a bilo ih je u suvenirnicama poznate hotelske kuće, u NP Krka i na tvrđavi "Barone". Zatraži turistička zajednica po neki primjerak, a zadnji naručitelj bio mu je Grad Drniš i otišli su za poklon premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima kada su bili u posjeti.

Ne znamo je li Plenković svoj susak oplahnuo vinom, jedinom tekućinom od koje sud od opojno mirišljiva drva mora potamnjeti dobiti svoj "striš". No, Mlađo sigurno zna da ga neće raditi Kinezi. Evo i kako:

- Kada sam izlagao na sajmu u Dioklecijanovim podrumima, ponijeli smo drugu nagradu za autentični dalmatinski suvenir. Prvi je bio soparnik, a moje su suske kineski posjetitelji s pomnjom razgledali i snimili tko zna koliko fotografija iz raznih kutova. Otada je prošlo dosta godina, al‘ ni jedan susak iz Kine još nije došao amo! - nasmijao se Mlađi brk.

Četiri hrvatska meštra kontra cijele Kine? A zašto ne, dodajemo: još da ih država zaštiti kao što Kina štiti svoju proizvodnju... Uistinu, bi li propala država Hrvatska da olabavi meštrima od susaka i bukara, a manje ih je nego prstiju na ruci?

---

image

Živica u obliku suska - neka se odmah vidi gdje dolazite

Nikša Stipaničev/Cropix
---

---

Prava terapija od ratnih strahota

Na zidu svoje radionice Mlađo kao relikviju čuva tri dijela jednoga suska koje je pronašao na smetištu u Sedramiću, gdje je bio na položaju u Domovinskom ratu. Tada je započela njegova ponesenost izradom suska, a da, priznaje, danas ni sam ne zna zašto se u to uopće upustio, budući da je zanatom električar i nikada prije nije pomišljao išta raditi u drvu. No, pomoglo mu je da skrati muku ratovanja, pogled s Midenoga brda na razoreni Drniš u koji nisu smjeli ući i da ispuni besane noći.

- To mi je bila terapija, umjesto apaurina i nije mi žao što sam se u to upustio, premda pomislim da bi mi bilo bolje da sam se držao svoje struje i bio mirniji - kaže Mlađo kroz smijeh.

Nije zapravo, imao od koga učiti. Svi stari meštri već davno su otišli s ovoga svijeta i do svega je dolazio sam da bi na kraju za svoj susak, sastavljen od jednakih dužica, mogao napisati pravu tehničku specifikaciju. Sam je zapravo stvorio svoj drugi zanat koji mu je, očito, postao prvim.

- Kada sam 1997. izjavio za Šibenski list, mislim, da ću od suska stvoriti suvenir, govorili su mi da nisam baš svoj. Međutim, uspio sam u tome, a dalje ćemo vidjeti... U svakom slučaju, ja se i dalje s guštom svakodnevno satima "sikiram" u svojoj radionici.

A to ne znači da se Mlađo sekira, nego da uzme sikiru, bradvu i onda cijepa svoju mirisnu smriku.

---

---

Smrika kao igla u plastu sijena

Vara se svatko tko misli da je usjeći smriku za susak tek tako, veli Mlađo. Kako to, pa zar smrika nije sveprisutan grm, zar ne raste kao zla trava? - upitat će se neupućeni.

Mlađo, međutim, patrolira na ogromnom prostoru od Kistanja do Ogorja u zaleđu Kaštela, a naročito je teško pronaći smriku za ručke. Treba biti razgranata, visoka barem dva metra i čovjek bi se iznenadio koliko je teško pronaći odgovarajuću građu koja nakon sječe treba barem dvije i po godine odstajati na sušenju. Dosta smrika su, veli, odnijeli i požari.

- U ovome svome zanatu ja ništa ne mogu kupiti kada mi ponestane, osim nehrđajućeg lima za obruče. Sve moram sam pripremiti, prethodno pronaći u prirodi i onda kupiti od Hrvatskih šuma.

Jest da šumari smriku tretiraju kao korov, no ona ima svoju cijenu i ne može se to tek tako ukresati ni u vlastitoj ogradi. Niti građu smijem voziti bez dokumentacije. U protivnome, ajme meni i ajme šumaru s čijeg revira je drvo ubrano. Prema tome, ništa oko susaka nije jednostavno, niti je besplatno.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Ivan Mlađo Tomić u svojoj radionici

Nikša Stipaničev/Cropix

Evo ih baš ispod čekića

Nikša Stipaničev/Cropix

Nema dobra suska bez dobre smrike

Nikša Stipaničev/Cropix

Treba uložiti truda i znanja za napraviti susak kako valja

Nikša Stipaničev/Cropix

Svakom detalju se od početka do kraja izrade posvećuje velika pozornost

Nikša Stipaničev/Cropix

Živica u obliku suska - neka se odmah vidi gdje dolazite

Nikša Stipaničev/Cropix

Zbog svoje građe poput obrnutog pitara, susak skuplja vino ka ustima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/mestar-iz-siverica-moj-susak-ima-i-premijer-plenkovic-a-kinezi-ga-jos-nisu-uspjeli-iskopirati-1341402 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b60241adcfc6734ba0c10596a2f5d03ea7a259c6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Me%C5%A1tar+iz+Siveri%C4%87a%3A+Moj+susak+ima+i+premijer%2C+a+ni+Kinezi+ga+nisu+uspjeli+iskopirati%21+Evo+po+%C4%8Demu+se+razlikuje+od+bukare&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fmestar-iz-siverica-moj-susak-ima-i-premijer-plenkovic-a-kinezi-ga-jos-nisu-uspjeli-iskopirati-1341402 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fmestar-iz-siverica-moj-susak-ima-i-premijer-plenkovic-a-kinezi-ga-jos-nisu-uspjeli-iskopirati-1341402 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => - Dobro je, dapače odlično što je država odlučila zaštititi susak i bukaru na cijelom području njihova korištenja, a ja se iskreno nadam da je to samo prvi korak, jer bi u sljedećem razdoblju svakako trebalo posebno regulirati uvjete poslovanja naših radionica - drži Mlađo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POD BROJEM Z-7747 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZagoraPOD BROJEM Z-7747

Meštar iz Siverića: Moj susak ima i premijer, a ni Kinezi ga nisu uspjeli iskopirati! Evo po čemu se razlikuje od bukare

Piše Branimir Periša
23. studenog 2023. - 13:13

Ako vas netko pokuša uvrijediti s riječima da ste tjelesne građe kao pitar naopako, prijedlog je da mu smjesta odrebatite otprilike ovako, pa neka on drži: "Hvala na komplimentu. Znači da sam oblika suska, a to je odnedavno zaštićeno nematerijalno dobro."

Dobro, točnosti radi, Ministarstvo kulture zaštitilo je zapravo, vještinu izrade suska kao nematerijalno kulturno dobro RH, a odluka se odnosi i na bukaru; ta je posuda također izrađena od smrikovih dužica oblika pitara - dolje uža, a prema vrhu šira - i tako su oba varijeteta tradicionalne drvene čaše koja je napunjena crnjakom uz komin kružila od usta do usta izjednačena kao vrijednost i upisana su u listu nacionalnih kulturnih dobara pod brojem Z-7747.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 07:10