StoryEditorOCM
Zagorakakav podvig

Iz Mađarske na konjima u Sinj došlo 6 husara, među njima i curica (12). Do Sinja su jahali danima i prošli 750 km!

Piše Toni Paštar
4. kolovoza 2023. - 18:42
Mađarski husari su danima putovali, bolje reći jahali i to sve kako bi dali počast Alkarima i AlciAnte Čizmić/Cropix

Upravo u trenutku kada su se alkari pripremali krenuti iz Alkarske ergele na sinjskom hipodromu na alkarsko trkalište radi održavanja natjecanja za Baru među njih je stigla skupina od 6 mađarskih husara koji su od 20. srpnja jahali od Budimpešte. Među njima je i dvanaestogodišnja djevojčica, kćerka predsjednika udruge. Udaljenost od 750 kilometara projahali su u 15 etapa.

image

Mađarski husari su danima putovali, bolje reći jahali i to sve kako bi dali počast Alkarima i Alci

Ante Čizmić/Cropix

Na hipodromu su ih postrojeni dočekali alkarski vojvoda Mario Šušnjara sa svim alkarima kopljanicima, svojim ađutantom, barjaktarom i pratiteljima barjaka. Ispred svečano postojenih alkara pristigle goste pozdravio je alaj-čauš Ivica Filipović Grčić koji im je kazao: "Mađarski husari, dobro došli u Sinj među alkare, na Sinjsku alku!". Za to vrijeme alkari kopljanici držali su oborena koplja, a vojvoda Šušnjara ih je pozdravio vojničkim pozdravom. Husari su zahvalili poslije čega su pripadnici alkarske povorke krenuli na alkarsko trkalište.

image

Mađarske husare su dočekali alkari

Ante Čizmić/Cropix

Mađarski husari koji su izveli ovaj podvig članovi su udruge "Bakonjski kasači- tradicionalni i sportski savez". Oni su krenuli iz Varpalotea 20. srpnja. Kako nam je kazala Ana Mladenović Erzsebet iz Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu, putovanje husara iz Budimpešte do Sinja, koje je organizirano u povodu dolaska predsjednice Republike Mađarske Katalin Novak na 308. Sinjsku alku, gdje stiže na poziv predsjednika RH Zorana Milanovića, omogućili su Ministarstvo obrane Mađarske, Ured predsjednice Mađarske i Savez tradicionalnih vojnika i mađarskih husara. Otkako su husari stigli na tlo Hrvatske pomagali su im Institut Listz – Mađarski kulturni centar u Zagrebu i Bjelovarski graničari – husari 1756.

image

Mađarske husare su dočekali alkari

Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:37