stdClass Object ( [id] => 1370017 [title] => Dobro došli na najopasniju cestu srednje Dalmacije: ‘Car Franjo Josip je za nju dao zlato, ovi naši ni - lopatu asfalta‘ [alias] => dobro-dosli-na-najopasniju-cestu-srednje-dalmacije-car-franjo-josip-je-za-nju-dao-zlato-ovi-nasi-ni-lopatu-asfalta [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Povijesti izgradnje infrastrukture u vrijeme vladavine cara i kralja Franje Josipa, nastanila se u mnogim legendama, da ne kažemo - bajkama.

Onako na prvu čini se, što je neka priča udaljenija od stvarnosti, to je dugovječnija. Tako i ona o probijanju ceste od Omiša preko Radmanovih mlinica, Kučića i dalje do Kraljevca odnosno Zadvarja, u ljutom kršu Dalmacije, tada austrougarske provincije najudaljenije od metropole Beča.

Za stanovnike tog kraja do danas jedine alternative Jadranskoj magistrali, koja će i sama dogodine proslaviti okrugli 60. rođendan, a tada prvoj i jedinoj prometnici koja je povezivala Split i širu okolicu s istočnim dijelom zaleđa, ali i Bosnom i Hercegovinom.

Kada je car saslušao izvještaj o teškoćama pri probijanju 25 kilometra duge trase, omeđene s jedne strane rijekom Cetinom, a sa druge "bande" tvrdim kamenjarom, upita "natječajem izabranog izvođača":

---

image

Cesta od Omiša do Zadvarja najstarija je na tom području, ali je i u najlošijem stanju

Jakov Prkić/Cropix
---

- Može li kilo zlata za kilo kamena?

- Može, care, Bog te pomogao, dašta nego može - vrisnu ondašnji inženjeri i tehničari.

- Onda kopaj! - glasio je carski "befel" koji se na razini kafanskog diskursa uz obvezan dodatak - blažena Austrija - održava i više od stotinu godina kasnije.

Pogotovo što se ista priča veže i za probijanje uskotračnih željezničkih pruga po dotad besputnim dijelovima BiH, a podjednaka konverzacija između cara i njegovih podanika-građevinara spominje se i kod izgradnje tunela na trasi Ćira, tamošnje inačice Sinjske rere, u konavoskim Mihanićima.

To je razlog da nitko ovu pogodbu ne uzima za ozbiljno. A da se car volio razmetati, to je istina. Čim je kao punoljetan momčić zasjeo na tron buduće dvojne Monarhije i bio okićen mahom zlatnim ordenjem, počeo je svoju romansu s plemenitim metalom.

Međutim, više od ponuđenog zlata za drobljenje dalmatinskog sivca, u kanjonu Cetine tražilo se željezo pogotovo onaj "trapanj" za bušenje kamena u vidu današnjeg "pikamera". Bez kojeg ne bi bilo ni te ceste čiju obljetnicu, punih 125 godina od završetka radova i puštanja u promet, slavimo upravo ove godine.

O stanovitim pripremama za taj projekt raspravljalo se još 1840., a već godinu kasnije u katastarskim dokumentima sela Kučića spominje se stari kotarski put koji je povezivao njihovo mjesto s Omišem kao dosta "uzbrdovit i kamenit" kojim su, po nekim predajama, prolazile brojne karavane iz imotskog i duvanjskog kraja.

Cilj putovanja iz zaleđa bilo je Trgovišće, odnosno današnja Slanica, gdje se nabavljala sol koju su rijekom Cetinom dovozili brodovi iz primorja i pohranjivali u Slanicu.

Stoga se osjećala potreba izgradnje nove i modernije prometnice što je i učinjeno 1899. godine. Od tada do danas malo što je učinjeno na njenoj revitalizaciji, dapače zub vremena svakodnevno nagriza stoljetnu prometnicu tada predviđenu za konje i kočije, a danas njome "gaze" višetonski kamioni i autobusi.

- Intenzitet prometa, posebno u ljetnim mjesecima, gotovo da ne zaostaje za onim na Magistrali. Međutim, danas za svake veće kiše imamo odrone na cesti i posljedično zatvaranje.

---

image

"Već je sve urušeno i pitanje je časa kada će sve ‘ruknuti‘ u Cetinu", tvrde Ante Terzić, Josip Brstilo i Slobodan Tafra iz Svinišća

Jakov Prkić/Cropix
---

Za tih većih nevera nisi siguran hoćeš li živ doći kući, što od straha da ne završiš u Cetini, što od podlokanih potpornih zidova i stabala koji nad vama vise kao Damoklov mač. Nije više stvar, koja je onako često puta ponavljana, da će se sve urušiti ako se hitno nešto ne učini.

Već je sve urušeno i pitanje je časa kada će sve "ruknuti" u Cetinu - odgovorno tvrdi Ante Terzić iz Svinišća kojeg zajedno sa Slobodanom Tafrom i Josipom Brstilom zatičemo uz cestu čiji odvojak vodi prema zaseoku Smoline.

Nema riječi za stanje prometnice o kojoj nitko ne vodi brigu. Ta nekadašnja glavna žila kucavica i poveznica primorja i unutrašnjosti, danas je cesta županijskog značaja u najjadnijem stanju. Ni njezin povijesni značaj kao i prometna preopterećenost, ne iziskuje ni trunke samilosti nadležnih službi da se hitno poradi na revitalizaciji.

- Za "popišanu" lopatu asfalta trebalo je kumiti i moliti samo da zakrpe rupu prema našem zaseoku. Kao da nemaju ophodarske službe ili je imaju, ali se prave slijepi. Ne znam kako to drugačije okarakterizirati.

Svako njihovo opravdanje pada u vodu čim zakoračite na Franjinu cestu. Zamislite samo taj vremenski tijek od izgradnje do danas, tih 125 godina i da nitko ni prstom da mrdne. Žalosno… - ojađeno će Terzić.

Doći do Omiša ili u suprotnom smjeru do svetog Ante podno Zadvarja podvig je za svaku pohvalu. To smatra i Tafra, uspoređujući cestu sa starim hlačama punih zakrpa.

- Ne možeš drugačije zdravorazumski opisati njezino stanje. S druge strane, uoči svakih izbore, eto ti ih k‘o gladnih vukova željnih mesa. Ovi naši su više "gladni" glasova, pa obećavaju da ti pamet stane.

Ne možeš slušati te baljezgarije, više bajka nalik onoj "kil‘ zlata za kil‘ kamena". Rečeni, naš župan Blaženko kojeg u mistu zovu Laženko, eto ti ga, mislim, pred one lokalne izbore pun riči.

Probit ćemo, proširiti, napraviti, izgraditi... a ono ćorak. I tako iz godine u godinu. Da je to negdje drugo, a ne u omiškom zaleđu, davno bi se to napravilo.

Nego, slušaj me, sinko, da nije pokojni Franjo Josip napravio ovu cestu, još bismo na magarcima išli do Omiša i Kraljevca - smatra Tafra, koji je zajedno s Terzićem, već početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, prilikom asfaltiranja prometnice, vidio da će nešto krenuti po zlu.

---

image

‘Nevjerojatne stvari se događaju na ovoj prometnici. U nekoj državi s glavom i repom, takvo što ne bi bilo moguće. Prvo bi se prometnica stavila pod zaštitu UNESCO-a, a onda i sanirala u skladu s njihovim propisima‘, kategoričan je Milovoj Juričić iz Kučića, nekadašnji HSS-ov županijski vijećnik

Jakov Prkić/Cropix
---

Da bi se dobila potrebnu širina kolnika za veća vozila i tadašnje uvođenje čak šest autobusnih linija koje su povezivali Omiš s bližim zaleđem, zatrpale su se "voše", odnosno kanali za odvodnju oborinskih voda na što su Franjini inženjeri itekako mislili, dok su ovi Titovi zaboravili ili nisu predvidjeli da bi mogla pasti veća kiša i uzrokovati odronjavanje tla budući da se radi o brdovitom i vodnom terenu, k tome na sjevernoj, zasjenjenoj i hladnijoj strani brda.

Odronjavanje tih potpornih zidova dobro dođe modernim "investitorima" koji u svoje moderne kuće žele (ilegalno) unijeti tračak tradicionalne gradnje, pa se odbačeni kamen razvozi na sve strane. Pod okriljem noći nestaju cijeli zidovi i kameni kolobrani na što je upozoravao Milivoj Juričić iz Kučića, nekadašnji HSS-ov županijski vijećnik

- Nevjerojatne stvari se događaju na ovoj prometnici. U nekoj uređenijoj državi s glavom i repom, takvo što ne bi bilo moguće. Prvo bi se prometnica stavila pod zaštitu UNESCO-a ili neke druge organizacije, a onda i sanirala u skladu s njihovim propisima.

Zatim bi se prezentirala javnosti kao dio turističke ponude našeg kraja. I danas je ona dijelom turistička cesta kojom u ljetnom razdoblju na dnevnoj bazi prođe tko zna koliko automobila i visokopodnih autobusa, ali malo tko zna da je to cesta s dugogodišnjom tradicijom.

Sa svrhom i razlogom. A ne danas kao neke koje se grade u najvećim "pri…dinama" gdje nema ni ljudi, a kamoli vozila. Njima na dušu - ogorčeno će Juričić o stanju na terenu, jednako kao i o nebrizi Županijske uprave za ceste.

Kao vijećnik u mandatu tadašnjeg župana Ante Sanadera (HDZ), kako kaže, zalagao se za revitalizaciju Habsburške prometnice, zahvaljujući čijem je pritisku barem za dio trase napravljen izvedbeni projekt obnove i investicijska dokumentacija. Međutim, "papiri" skupljaju prašinu, a cesta je dodatno obrasla taman toliko da bi se magarci mogli napasti.

Slična situacija je sve do mosta izvornog naziva Stupe, izgrađenog 1900., dakle samo godinu nakon tada nove ceste od Omiša do Zadvarja. Cilj je bio spojiti novu cestu s mjestima na istočnom rubu Poljica - Podgrađem i Kostanjama, a njih sa Zadvarjem.

---

image

Ni ploču postavljenu povodom otvaranja mosta prije 124 godine nismo sposobni održavati, bršljan je uzima pod svoje

Jakov Prkić/Cropix
---

Radni naziv objekta brzo je preimenovan u do danas prepozntljiv Pavića most, u čast Alfonsu plemenitom Paviću, potpredsjedniku Carsko-kraljevskog namjesništva za Dalmaciju, najzaslužnije osobe za gradnju mosta i za razvoj prometne povezanosti Poljica općenito.

O revnosti austrijskih službi dovoljan je podatak koji nam je iznio Pero Pejković iz Zadvarja. Naime, istekom stogodišnjeg jamstva za most koji je (tek) od 2011. godine zaštićeno kulturno dobro po hrvatskim zakonima, početkom novog tisućljeća u Omiš stigla "depeša" iz Beča o prestanku jamstva i prepuštanju kamenog zdanja sa sedam kamenih stupova - gradskoj upravi.

- Toliko o tome. Za nas neshvatljivo, za neke druge... potpuno normalno. Iako su partizani minirali most 1943. godine, upravo zato što se nalazio na glavnoj prometnici kojom su se kretala i okupatorska vozila, objekt je nakon završetka Drugog svjetskog rata obnovljen i donekle mu je vraćen izvorni oblik.

Želim skrenuti pažnju na činjenicu da je dio ceste od Pavića mosta do hidroelektrane "Kraljevac", odnosno Zadvarja, koji je, Bogu hvala, zahvatio val obnove. Upravo se dio od oko tri kilometra proširuje, što je definitivno dobra vijest.

Ali, usporedno treba uzeti u obzir i zatečeno stanje na terenu. Pogotovo taj mali podčemereni most pokraj Kraljevca, predviđen za konje i kočije, a preko kojeg danas prelaze kamioni s teretom teškim do dvadeset tona.

To arhitektonsko čudo potrebno je zaštititi kao i kolobrane uz cestu, jer je za izradu samo jednog komada trebalo tko zna koliko vremena klesanja. Sve su to važni segmenti ove prometnice.

I nekada i sada važnog cestovnog pravca. Prije trgovačke, danas turističke trase. Ali uvijek od velikog značaja - tvrdi Pejković.

---

image

‘Austrija je punih stotinu godina garantirala za kvalitetu Pavića mosta i 2011. uredno Gradu Omišu poslala dokument o isteku jamstva. Toliko o nama...‘, kaže Pero Pejković sa Zadvarja

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Kako su carski i kraljevski inženjeri postavili prometnu ‘žilu kucavicu‘ krajem 19. stoljeća, do danas se, na sramotu svih kasnijih ‘stručnjaka‘, nije ništa pomaklo

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Klizište u blizini Pavića mosta: pitanje je trenutka kada će sve ‘grunuti‘ i nestati u Cetini

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image
Već je sve urušeno i pitanje je časa kada će sve "ruknuti" u Cetinu
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GLAVA U BORŠI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => GLAVA U BORŠI 2 0 9364 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-01 13:29:23 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => Mladen Nejašmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-07 07:26:14 [modified_by] => 3188 [publish_up] => 2024-03-07 06:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dobro došli na najopasniju cestu srednje Dalmacije: 'Car Franjo Josip je za nju dao zlato, ovi naši ni - lopatu asfalta' page_title=Dobro došli na najopasniju cestu srednje Dalmacije: 'Car Franjo Josip je za nju dao zlato, ovi naši ni - lopatu asfalta' [metakey] => Pavića most, cesta Omiš - Zadvarje, najopasnija cesta , kućice, Svinišće, odron kamenja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/01\/20331132.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26671917.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26671914.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26671910.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26671918.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26671920.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26671921.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26671904.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26671912.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Ve\u0107 je sve uru\u0161eno i pitanje je \u010dasa kada \u0107e sve \"ruknuti\" u Cetinu"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Odroni prijete voza\u010dima na svakom kantunu neko\u0107 i danas klju\u010dne poveznice omi\u0161kog priobalja sa \u0161irim zale\u0111em<\/p>","

Cesta od Omi\u0161a do Zadvarja najstarija je na tom podru\u010dju, ali je i u najlo\u0161ijem stanju<\/p>","

\u2018Nevjerojatne stvari se doga\u0111aju na ovoj prometnici. U nekoj dr\u017eavi s glavom i repom, takvo \u0161to ne bi bilo mogu\u0107e. Prvo bi se prometnica stavila pod za\u0161titu UNESCO-a, a onda i sanirala u skladu s njihovim propisima\u2018, kategori\u010dan je Milovoj Juri\u010di\u0107 iz Ku\u010di\u0107a, nekada\u0161nji HSS-ov \u017eupanijski vije\u0107nik<\/p>","

\u2018Austrija je punih stotinu godina garantirala za kvalitetu Pavi\u0107a mosta i 2011. uredno Gradu Omi\u0161u poslala dokument o isteku jamstva. Toliko o nama...\u2018, ka\u017ee Pero Pejkovi\u0107 sa Zadvarja<\/p>","

Kako su carski i kraljevski in\u017eenjeri postavili prometnu \u2018\u017eilu kucavicu\u2018 krajem 19. stolje\u0107a, do danas se, na sramotu svih kasnijih \u2018stru\u010dnjaka\u2018, nije ni\u0161ta pomaklo<\/p>","

Klizi\u0161te u blizini Pavi\u0107a mosta: pitanje je trenutka kada \u0107e sve \u2018grunuti\u2018 i nestati u Cetini<\/p>","

Ni plo\u010du postavljenu povodom otvaranja mosta prije 124 godine nismo sposobni odr\u017eavati, br\u0161ljan je uzima pod svoje<\/p>","

\u201dVe\u0107 je sve uru\u0161eno i pitanje je \u010dasa kada \u0107e sve \u2018ruknuti\u2018 u Cetinu\u201d, tvrde Ante Terzi\u0107, Josip Brstilo i Slobodan Tafra iz Svini\u0161\u0107a<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1251","hd_20331132_1920.jpg":"1920x1080","k_20331132_1280.jpg":"1280x1280","k_20331132_1024.jpg":"1024x1024","k_20331132_640.jpg":"640x640","k_20331132_480.jpg":"480x480","k_20331132_340.jpg":"340x340","k_20331132_220.jpg":"220x220","o_20331132_1280.jpg":"1280x834","o_20331132_1024.jpg":"1024x667","o_20331132_640.jpg":"640x417","o_20331132_480.jpg":"480x312","o_20331132_340.jpg":"340x221","o_20331132_220.jpg":"220x143","h_20331132_1280.jpg":"1280x854","h_20331132_1024.jpg":"1024x683","h_20331132_640.jpg":"640x427","h_20331132_480.jpg":"480x320","h_20331132_340.jpg":"340x227","h_20331132_220.jpg":"220x147","pp_20331132_1280.jpg":"1280x1628","pp_20331132_1024.jpg":"1024x1303","pp_20331132_640.jpg":"640x814","pp_20331132_480.jpg":"480x611","pp_20331132_340.jpg":"340x432","pp_20331132_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26671917_1920.jpg":"1920x1080","k_26671917_1280.jpg":"1280x1280","k_26671917_1024.jpg":"1024x1024","k_26671917_640.jpg":"640x640","k_26671917_480.jpg":"480x480","k_26671917_340.jpg":"340x340","k_26671917_220.jpg":"220x220","o_26671917_1280.jpg":"1280x853","o_26671917_1024.jpg":"1024x682","o_26671917_640.jpg":"640x426","o_26671917_480.jpg":"480x320","o_26671917_340.jpg":"340x226","o_26671917_220.jpg":"220x146","h_26671917_1280.jpg":"1280x854","h_26671917_1024.jpg":"1024x683","h_26671917_640.jpg":"640x427","h_26671917_480.jpg":"480x320","h_26671917_340.jpg":"340x227","h_26671917_220.jpg":"220x147","pp_26671917_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671917_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671917_640.jpg":"640x814","pp_26671917_480.jpg":"480x611","pp_26671917_340.jpg":"340x432","pp_26671917_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26671914_1920.jpg":"1920x1080","k_26671914_1280.jpg":"1280x1280","k_26671914_1024.jpg":"1024x1024","k_26671914_640.jpg":"640x640","k_26671914_480.jpg":"480x480","k_26671914_340.jpg":"340x340","k_26671914_220.jpg":"220x220","o_26671914_1280.jpg":"1280x853","o_26671914_1024.jpg":"1024x682","o_26671914_640.jpg":"640x426","o_26671914_480.jpg":"480x320","o_26671914_340.jpg":"340x226","o_26671914_220.jpg":"220x146","h_26671914_1280.jpg":"1280x854","h_26671914_1024.jpg":"1024x683","h_26671914_640.jpg":"640x427","h_26671914_480.jpg":"480x320","h_26671914_340.jpg":"340x227","h_26671914_220.jpg":"220x147","pp_26671914_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671914_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671914_640.jpg":"640x814","pp_26671914_480.jpg":"480x611","pp_26671914_340.jpg":"340x432","pp_26671914_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26671910_1920.jpg":"1920x1080","k_26671910_1280.jpg":"1280x1280","k_26671910_1024.jpg":"1024x1024","k_26671910_640.jpg":"640x640","k_26671910_480.jpg":"480x480","k_26671910_340.jpg":"340x340","k_26671910_220.jpg":"220x220","o_26671910_1280.jpg":"1280x853","o_26671910_1024.jpg":"1024x682","o_26671910_640.jpg":"640x426","o_26671910_480.jpg":"480x320","o_26671910_340.jpg":"340x226","o_26671910_220.jpg":"220x146","h_26671910_1280.jpg":"1280x854","h_26671910_1024.jpg":"1024x683","h_26671910_640.jpg":"640x427","h_26671910_480.jpg":"480x320","h_26671910_340.jpg":"340x227","h_26671910_220.jpg":"220x147","pp_26671910_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671910_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671910_640.jpg":"640x814","pp_26671910_480.jpg":"480x611","pp_26671910_340.jpg":"340x432","pp_26671910_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26671918_1920.jpg":"1920x1080","k_26671918_1280.jpg":"1280x1280","k_26671918_1024.jpg":"1024x1024","k_26671918_640.jpg":"640x640","k_26671918_480.jpg":"480x480","k_26671918_340.jpg":"340x340","k_26671918_220.jpg":"220x220","o_26671918_1280.jpg":"1280x853","o_26671918_1024.jpg":"1024x682","o_26671918_640.jpg":"640x426","o_26671918_480.jpg":"480x320","o_26671918_340.jpg":"340x226","o_26671918_220.jpg":"220x146","h_26671918_1280.jpg":"1280x854","h_26671918_1024.jpg":"1024x683","h_26671918_640.jpg":"640x427","h_26671918_480.jpg":"480x320","h_26671918_340.jpg":"340x227","h_26671918_220.jpg":"220x147","pp_26671918_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671918_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671918_640.jpg":"640x814","pp_26671918_480.jpg":"480x611","pp_26671918_340.jpg":"340x432","pp_26671918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26671920_1920.jpg":"1920x1080","k_26671920_1280.jpg":"1280x1280","k_26671920_1024.jpg":"1024x1024","k_26671920_640.jpg":"640x640","k_26671920_480.jpg":"480x480","k_26671920_340.jpg":"340x340","k_26671920_220.jpg":"220x220","o_26671920_1280.jpg":"1280x853","o_26671920_1024.jpg":"1024x682","o_26671920_640.jpg":"640x426","o_26671920_480.jpg":"480x320","o_26671920_340.jpg":"340x226","o_26671920_220.jpg":"220x146","h_26671920_1280.jpg":"1280x854","h_26671920_1024.jpg":"1024x683","h_26671920_640.jpg":"640x427","h_26671920_480.jpg":"480x320","h_26671920_340.jpg":"340x227","h_26671920_220.jpg":"220x147","pp_26671920_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671920_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671920_640.jpg":"640x814","pp_26671920_480.jpg":"480x611","pp_26671920_340.jpg":"340x432","pp_26671920_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26671921_1920.jpg":"1920x1080","k_26671921_1280.jpg":"1280x1280","k_26671921_1024.jpg":"1024x1024","k_26671921_640.jpg":"640x640","k_26671921_480.jpg":"480x480","k_26671921_340.jpg":"340x340","k_26671921_220.jpg":"220x220","o_26671921_1280.jpg":"1280x1920","o_26671921_1024.jpg":"1024x1536","o_26671921_640.jpg":"640x960","o_26671921_480.jpg":"480x720","o_26671921_340.jpg":"340x510","o_26671921_220.jpg":"220x330","h_26671921_1280.jpg":"1280x854","h_26671921_1024.jpg":"1024x683","h_26671921_640.jpg":"640x427","h_26671921_480.jpg":"480x320","h_26671921_340.jpg":"340x227","h_26671921_220.jpg":"220x147","pp_26671921_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671921_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671921_640.jpg":"640x814","pp_26671921_480.jpg":"480x611","pp_26671921_340.jpg":"340x432","pp_26671921_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26671904_1920.jpg":"1920x1080","k_26671904_1280.jpg":"1280x1280","k_26671904_1024.jpg":"1024x1024","k_26671904_640.jpg":"640x640","k_26671904_480.jpg":"480x480","k_26671904_340.jpg":"340x340","k_26671904_220.jpg":"220x220","o_26671904_1280.jpg":"1280x853","o_26671904_1024.jpg":"1024x682","o_26671904_640.jpg":"640x426","o_26671904_480.jpg":"480x320","o_26671904_340.jpg":"340x226","o_26671904_220.jpg":"220x146","h_26671904_1280.jpg":"1280x854","h_26671904_1024.jpg":"1024x683","h_26671904_640.jpg":"640x427","h_26671904_480.jpg":"480x320","h_26671904_340.jpg":"340x227","h_26671904_220.jpg":"220x147","pp_26671904_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671904_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671904_640.jpg":"640x814","pp_26671904_480.jpg":"480x611","pp_26671904_340.jpg":"340x432","pp_26671904_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26671912_1920.jpg":"1920x1080","k_26671912_1280.jpg":"1280x1280","k_26671912_1024.jpg":"1024x1024","k_26671912_640.jpg":"640x640","k_26671912_480.jpg":"480x480","k_26671912_340.jpg":"340x340","k_26671912_220.jpg":"220x220","o_26671912_1280.jpg":"1280x853","o_26671912_1024.jpg":"1024x682","o_26671912_640.jpg":"640x426","o_26671912_480.jpg":"480x320","o_26671912_340.jpg":"340x226","o_26671912_220.jpg":"220x146","h_26671912_1280.jpg":"1280x854","h_26671912_1024.jpg":"1024x683","h_26671912_640.jpg":"640x427","h_26671912_480.jpg":"480x320","h_26671912_340.jpg":"340x227","h_26671912_220.jpg":"220x147","pp_26671912_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671912_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671912_640.jpg":"640x814","pp_26671912_480.jpg":"480x611","pp_26671912_340.jpg":"340x432","pp_26671912_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7934643 Threads: 4 Questions: 1586949203 Slow queries: 4846883 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112200922 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/dobro-dosli-na-najopasniju-cestu-srednje-dalmacije-car-franjo-josip-je-za-nju-dao-zlato-ovi-nasi-ni-lopatu-asfalta-1370017 [printLink] => /dalmacija/zagora/dobro-dosli-na-najopasniju-cestu-srednje-dalmacije-car-franjo-josip-je-za-nju-dao-zlato-ovi-nasi-ni-lopatu-asfalta-1370017?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 750703 [name] => Pavića most [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-07 07:15:22 [main_article_id] => 0 [alias] => pavica-most [link] => /tag/pavica-most ) [1] => stdClass Object ( [id] => 750704 [name] => cesta Omiš - Zadvarje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-07 07:15:22 [main_article_id] => 0 [alias] => cesta-omis-zadvarje [link] => /tag/cesta-omis-zadvarje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 750705 [name] => najopasnija cesta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-07 07:15:22 [main_article_id] => 0 [alias] => najopasnija-cesta [link] => /tag/najopasnija-cesta ) [3] => stdClass Object ( [id] => 348947 [name] => kućice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kucice [link] => /tag/kucice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 376588 [name] => svinišće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svinisce [link] => /tag/svinisce ) [5] => stdClass Object ( [id] => 627374 [name] => odron kamenja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-05 21:05:07 [main_article_id] => 0 [alias] => odron-kamenja [link] => /tag/odron-kamenja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GLAVA U BORŠI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dobro došli na najopasniju cestu srednje Dalmacije: ‘Car Franjo Josip je za nju dao zlato, ovi naši ni - lopatu asfalta‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/20331132.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] =>

Odroni prijete vozačima na svakom kantunu nekoć i danas ključne poveznice omiškog priobalja sa širim zaleđem

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/20331132.jpg [title] =>

Odroni prijete vozačima na svakom kantunu nekoć i danas ključne poveznice omiškog priobalja sa širim zaleđem

Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26671917.jpg [title] =>

Cesta od Omiša do Zadvarja najstarija je na tom području, ali je i u najlošijem stanju

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26671914.jpg [title] =>

‘Nevjerojatne stvari se događaju na ovoj prometnici. U nekoj državi s glavom i repom, takvo što ne bi bilo moguće. Prvo bi se prometnica stavila pod zaštitu UNESCO-a, a onda i sanirala u skladu s njihovim propisima‘, kategoričan je Milovoj Juričić iz Kučića, nekadašnji HSS-ov županijski vijećnik

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26671910.jpg [title] =>

‘Austrija je punih stotinu godina garantirala za kvalitetu Pavića mosta i 2011. uredno Gradu Omišu poslala dokument o isteku jamstva. Toliko o nama...‘, kaže Pero Pejković sa Zadvarja

Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26671918.jpg [title] =>

Kako su carski i kraljevski inženjeri postavili prometnu ‘žilu kucavicu‘ krajem 19. stoljeća, do danas se, na sramotu svih kasnijih ‘stručnjaka‘, nije ništa pomaklo

Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26671920.jpg [title] =>

Klizište u blizini Pavića mosta: pitanje je trenutka kada će sve ‘grunuti‘ i nestati u Cetini

Jakov Prkić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26671921.jpg [title] =>

Ni ploču postavljenu povodom otvaranja mosta prije 124 godine nismo sposobni održavati, bršljan je uzima pod svoje

Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26671904.jpg [title] =>

”Već je sve urušeno i pitanje je časa kada će sve ‘ruknuti‘ u Cetinu”, tvrde Ante Terzić, Josip Brstilo i Slobodan Tafra iz Svinišća

Jakov Prkić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26671912.jpg [title] => Već je sve urušeno i pitanje je časa kada će sve "ruknuti" u Cetinu ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Povijesti izgradnje infrastrukture u vrijeme vladavine cara i kralja Franje Josipa, nastanila se u mnogim legendama, da ne kažemo - bajkama.

Onako na prvu čini se, što je neka priča udaljenija od stvarnosti, to je dugovječnija. Tako i ona o probijanju ceste od Omiša preko Radmanovih mlinica, Kučića i dalje do Kraljevca odnosno Zadvarja, u ljutom kršu Dalmacije, tada austrougarske provincije najudaljenije od metropole Beča.

Za stanovnike tog kraja do danas jedine alternative Jadranskoj magistrali, koja će i sama dogodine proslaviti okrugli 60. rođendan, a tada prvoj i jedinoj prometnici koja je povezivala Split i širu okolicu s istočnim dijelom zaleđa, ali i Bosnom i Hercegovinom.

Kada je car saslušao izvještaj o teškoćama pri probijanju 25 kilometra duge trase, omeđene s jedne strane rijekom Cetinom, a sa druge "bande" tvrdim kamenjarom, upita "natječajem izabranog izvođača":

---

image

Cesta od Omiša do Zadvarja najstarija je na tom području, ali je i u najlošijem stanju

Jakov Prkić/Cropix
---

- Može li kilo zlata za kilo kamena?

- Može, care, Bog te pomogao, dašta nego može - vrisnu ondašnji inženjeri i tehničari.

- Onda kopaj! - glasio je carski "befel" koji se na razini kafanskog diskursa uz obvezan dodatak - blažena Austrija - održava i više od stotinu godina kasnije.

Pogotovo što se ista priča veže i za probijanje uskotračnih željezničkih pruga po dotad besputnim dijelovima BiH, a podjednaka konverzacija između cara i njegovih podanika-građevinara spominje se i kod izgradnje tunela na trasi Ćira, tamošnje inačice Sinjske rere, u konavoskim Mihanićima.

To je razlog da nitko ovu pogodbu ne uzima za ozbiljno. A da se car volio razmetati, to je istina. Čim je kao punoljetan momčić zasjeo na tron buduće dvojne Monarhije i bio okićen mahom zlatnim ordenjem, počeo je svoju romansu s plemenitim metalom.

Međutim, više od ponuđenog zlata za drobljenje dalmatinskog sivca, u kanjonu Cetine tražilo se željezo pogotovo onaj "trapanj" za bušenje kamena u vidu današnjeg "pikamera". Bez kojeg ne bi bilo ni te ceste čiju obljetnicu, punih 125 godina od završetka radova i puštanja u promet, slavimo upravo ove godine.

O stanovitim pripremama za taj projekt raspravljalo se još 1840., a već godinu kasnije u katastarskim dokumentima sela Kučića spominje se stari kotarski put koji je povezivao njihovo mjesto s Omišem kao dosta "uzbrdovit i kamenit" kojim su, po nekim predajama, prolazile brojne karavane iz imotskog i duvanjskog kraja.

Cilj putovanja iz zaleđa bilo je Trgovišće, odnosno današnja Slanica, gdje se nabavljala sol koju su rijekom Cetinom dovozili brodovi iz primorja i pohranjivali u Slanicu.

Stoga se osjećala potreba izgradnje nove i modernije prometnice što je i učinjeno 1899. godine. Od tada do danas malo što je učinjeno na njenoj revitalizaciji, dapače zub vremena svakodnevno nagriza stoljetnu prometnicu tada predviđenu za konje i kočije, a danas njome "gaze" višetonski kamioni i autobusi.

- Intenzitet prometa, posebno u ljetnim mjesecima, gotovo da ne zaostaje za onim na Magistrali. Međutim, danas za svake veće kiše imamo odrone na cesti i posljedično zatvaranje.

---

image

"Već je sve urušeno i pitanje je časa kada će sve ‘ruknuti‘ u Cetinu", tvrde Ante Terzić, Josip Brstilo i Slobodan Tafra iz Svinišća

Jakov Prkić/Cropix
---

Za tih većih nevera nisi siguran hoćeš li živ doći kući, što od straha da ne završiš u Cetini, što od podlokanih potpornih zidova i stabala koji nad vama vise kao Damoklov mač. Nije više stvar, koja je onako često puta ponavljana, da će se sve urušiti ako se hitno nešto ne učini.

Već je sve urušeno i pitanje je časa kada će sve "ruknuti" u Cetinu - odgovorno tvrdi Ante Terzić iz Svinišća kojeg zajedno sa Slobodanom Tafrom i Josipom Brstilom zatičemo uz cestu čiji odvojak vodi prema zaseoku Smoline.

Nema riječi za stanje prometnice o kojoj nitko ne vodi brigu. Ta nekadašnja glavna žila kucavica i poveznica primorja i unutrašnjosti, danas je cesta županijskog značaja u najjadnijem stanju. Ni njezin povijesni značaj kao i prometna preopterećenost, ne iziskuje ni trunke samilosti nadležnih službi da se hitno poradi na revitalizaciji.

- Za "popišanu" lopatu asfalta trebalo je kumiti i moliti samo da zakrpe rupu prema našem zaseoku. Kao da nemaju ophodarske službe ili je imaju, ali se prave slijepi. Ne znam kako to drugačije okarakterizirati.

Svako njihovo opravdanje pada u vodu čim zakoračite na Franjinu cestu. Zamislite samo taj vremenski tijek od izgradnje do danas, tih 125 godina i da nitko ni prstom da mrdne. Žalosno… - ojađeno će Terzić.

Doći do Omiša ili u suprotnom smjeru do svetog Ante podno Zadvarja podvig je za svaku pohvalu. To smatra i Tafra, uspoređujući cestu sa starim hlačama punih zakrpa.

- Ne možeš drugačije zdravorazumski opisati njezino stanje. S druge strane, uoči svakih izbore, eto ti ih k‘o gladnih vukova željnih mesa. Ovi naši su više "gladni" glasova, pa obećavaju da ti pamet stane.

Ne možeš slušati te baljezgarije, više bajka nalik onoj "kil‘ zlata za kil‘ kamena". Rečeni, naš župan Blaženko kojeg u mistu zovu Laženko, eto ti ga, mislim, pred one lokalne izbore pun riči.

Probit ćemo, proširiti, napraviti, izgraditi... a ono ćorak. I tako iz godine u godinu. Da je to negdje drugo, a ne u omiškom zaleđu, davno bi se to napravilo.

Nego, slušaj me, sinko, da nije pokojni Franjo Josip napravio ovu cestu, još bismo na magarcima išli do Omiša i Kraljevca - smatra Tafra, koji je zajedno s Terzićem, već početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, prilikom asfaltiranja prometnice, vidio da će nešto krenuti po zlu.

---

image

‘Nevjerojatne stvari se događaju na ovoj prometnici. U nekoj državi s glavom i repom, takvo što ne bi bilo moguće. Prvo bi se prometnica stavila pod zaštitu UNESCO-a, a onda i sanirala u skladu s njihovim propisima‘, kategoričan je Milovoj Juričić iz Kučića, nekadašnji HSS-ov županijski vijećnik

Jakov Prkić/Cropix
---

Da bi se dobila potrebnu širina kolnika za veća vozila i tadašnje uvođenje čak šest autobusnih linija koje su povezivali Omiš s bližim zaleđem, zatrpale su se "voše", odnosno kanali za odvodnju oborinskih voda na što su Franjini inženjeri itekako mislili, dok su ovi Titovi zaboravili ili nisu predvidjeli da bi mogla pasti veća kiša i uzrokovati odronjavanje tla budući da se radi o brdovitom i vodnom terenu, k tome na sjevernoj, zasjenjenoj i hladnijoj strani brda.

Odronjavanje tih potpornih zidova dobro dođe modernim "investitorima" koji u svoje moderne kuće žele (ilegalno) unijeti tračak tradicionalne gradnje, pa se odbačeni kamen razvozi na sve strane. Pod okriljem noći nestaju cijeli zidovi i kameni kolobrani na što je upozoravao Milivoj Juričić iz Kučića, nekadašnji HSS-ov županijski vijećnik

- Nevjerojatne stvari se događaju na ovoj prometnici. U nekoj uređenijoj državi s glavom i repom, takvo što ne bi bilo moguće. Prvo bi se prometnica stavila pod zaštitu UNESCO-a ili neke druge organizacije, a onda i sanirala u skladu s njihovim propisima.

Zatim bi se prezentirala javnosti kao dio turističke ponude našeg kraja. I danas je ona dijelom turistička cesta kojom u ljetnom razdoblju na dnevnoj bazi prođe tko zna koliko automobila i visokopodnih autobusa, ali malo tko zna da je to cesta s dugogodišnjom tradicijom.

Sa svrhom i razlogom. A ne danas kao neke koje se grade u najvećim "pri…dinama" gdje nema ni ljudi, a kamoli vozila. Njima na dušu - ogorčeno će Juričić o stanju na terenu, jednako kao i o nebrizi Županijske uprave za ceste.

Kao vijećnik u mandatu tadašnjeg župana Ante Sanadera (HDZ), kako kaže, zalagao se za revitalizaciju Habsburške prometnice, zahvaljujući čijem je pritisku barem za dio trase napravljen izvedbeni projekt obnove i investicijska dokumentacija. Međutim, "papiri" skupljaju prašinu, a cesta je dodatno obrasla taman toliko da bi se magarci mogli napasti.

Slična situacija je sve do mosta izvornog naziva Stupe, izgrađenog 1900., dakle samo godinu nakon tada nove ceste od Omiša do Zadvarja. Cilj je bio spojiti novu cestu s mjestima na istočnom rubu Poljica - Podgrađem i Kostanjama, a njih sa Zadvarjem.

---

image

Ni ploču postavljenu povodom otvaranja mosta prije 124 godine nismo sposobni održavati, bršljan je uzima pod svoje

Jakov Prkić/Cropix
---

Radni naziv objekta brzo je preimenovan u do danas prepozntljiv Pavića most, u čast Alfonsu plemenitom Paviću, potpredsjedniku Carsko-kraljevskog namjesništva za Dalmaciju, najzaslužnije osobe za gradnju mosta i za razvoj prometne povezanosti Poljica općenito.

O revnosti austrijskih službi dovoljan je podatak koji nam je iznio Pero Pejković iz Zadvarja. Naime, istekom stogodišnjeg jamstva za most koji je (tek) od 2011. godine zaštićeno kulturno dobro po hrvatskim zakonima, početkom novog tisućljeća u Omiš stigla "depeša" iz Beča o prestanku jamstva i prepuštanju kamenog zdanja sa sedam kamenih stupova - gradskoj upravi.

- Toliko o tome. Za nas neshvatljivo, za neke druge... potpuno normalno. Iako su partizani minirali most 1943. godine, upravo zato što se nalazio na glavnoj prometnici kojom su se kretala i okupatorska vozila, objekt je nakon završetka Drugog svjetskog rata obnovljen i donekle mu je vraćen izvorni oblik.

Želim skrenuti pažnju na činjenicu da je dio ceste od Pavića mosta do hidroelektrane "Kraljevac", odnosno Zadvarja, koji je, Bogu hvala, zahvatio val obnove. Upravo se dio od oko tri kilometra proširuje, što je definitivno dobra vijest.

Ali, usporedno treba uzeti u obzir i zatečeno stanje na terenu. Pogotovo taj mali podčemereni most pokraj Kraljevca, predviđen za konje i kočije, a preko kojeg danas prelaze kamioni s teretom teškim do dvadeset tona.

To arhitektonsko čudo potrebno je zaštititi kao i kolobrane uz cestu, jer je za izradu samo jednog komada trebalo tko zna koliko vremena klesanja. Sve su to važni segmenti ove prometnice.

I nekada i sada važnog cestovnog pravca. Prije trgovačke, danas turističke trase. Ali uvijek od velikog značaja - tvrdi Pejković.

---

image

‘Austrija je punih stotinu godina garantirala za kvalitetu Pavića mosta i 2011. uredno Gradu Omišu poslala dokument o isteku jamstva. Toliko o nama...‘, kaže Pero Pejković sa Zadvarja

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Kako su carski i kraljevski inženjeri postavili prometnu ‘žilu kucavicu‘ krajem 19. stoljeća, do danas se, na sramotu svih kasnijih ‘stručnjaka‘, nije ništa pomaklo

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Klizište u blizini Pavića mosta: pitanje je trenutka kada će sve ‘grunuti‘ i nestati u Cetini

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image
Već je sve urušeno i pitanje je časa kada će sve "ruknuti" u Cetinu
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Već je sve urušeno i pitanje je časa kada će sve
Duje Klarić/Cropix

Odroni prijete vozačima na svakom kantunu nekoć i danas ključne poveznice omiškog priobalja sa širim zaleđem

Jakov Prkić/Cropix

Cesta od Omiša do Zadvarja najstarija je na tom području, ali je i u najlošijem stanju

Jakov Prkić/Cropix

‘Nevjerojatne stvari se događaju na ovoj prometnici. U nekoj državi s glavom i repom, takvo što ne bi bilo moguće. Prvo bi se prometnica stavila pod zaštitu UNESCO-a, a onda i sanirala u skladu s njihovim propisima‘, kategoričan je Milovoj Juričić iz Kučića, nekadašnji HSS-ov županijski vijećnik

Jakov Prkić/Cropix

‘Austrija je punih stotinu godina garantirala za kvalitetu Pavića mosta i 2011. uredno Gradu Omišu poslala dokument o isteku jamstva. Toliko o nama...‘, kaže Pero Pejković sa Zadvarja

Jakov Prkić/Cropix

Kako su carski i kraljevski inženjeri postavili prometnu ‘žilu kucavicu‘ krajem 19. stoljeća, do danas se, na sramotu svih kasnijih ‘stručnjaka‘, nije ništa pomaklo

Jakov Prkić/Cropix

Klizište u blizini Pavića mosta: pitanje je trenutka kada će sve ‘grunuti‘ i nestati u Cetini

Jakov Prkić/Cropix

Ni ploču postavljenu povodom otvaranja mosta prije 124 godine nismo sposobni održavati, bršljan je uzima pod svoje

Jakov Prkić/Cropix

”Već je sve urušeno i pitanje je časa kada će sve ‘ruknuti‘ u Cetinu”, tvrde Ante Terzić, Josip Brstilo i Slobodan Tafra iz Svinišća

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/dobro-dosli-na-najopasniju-cestu-srednje-dalmacije-car-franjo-josip-je-za-nju-dao-zlato-ovi-nasi-ni-lopatu-asfalta-1370017 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2708cf3e85a84fc58045a9ba6ef2c792df0a9f48 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dobro+do%C5%A1li+na+najopasniju+cestu+srednje+Dalmacije%3A+%E2%80%98Car+Franjo+Josip+je+za+nju+dao+zlato%2C+ovi+na%C5%A1i+ni+-+lopatu+asfalta%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fdobro-dosli-na-najopasniju-cestu-srednje-dalmacije-car-franjo-josip-je-za-nju-dao-zlato-ovi-nasi-ni-lopatu-asfalta-1370017 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fdobro-dosli-na-najopasniju-cestu-srednje-dalmacije-car-franjo-josip-je-za-nju-dao-zlato-ovi-nasi-ni-lopatu-asfalta-1370017 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GLAVA U BORŠI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraGLAVA U BORŠI

Dobro došli na najopasniju cestu srednje Dalmacije: ‘Car Franjo Josip je za nju dao zlato, ovi naši ni - lopatu asfalta‘

Piše Mladen Nejašmić
7. ožujka 2024. - 07:13
Odroni prijete vozačima na svakom kantunu nekoć i danas ključne poveznice omiškog priobalja sa širim zaleđemDuje Klarić/Cropix

Povijesti izgradnje infrastrukture u vrijeme vladavine cara i kralja Franje Josipa, nastanila se u mnogim legendama, da ne kažemo - bajkama.

Onako na prvu čini se, što je neka priča udaljenija od stvarnosti, to je dugovječnija. Tako i ona o probijanju ceste od Omiša preko Radmanovih mlinica, Kučića i dalje do Kraljevca odnosno Zadvarja, u ljutom kršu Dalmacije, tada austrougarske provincije najudaljenije od metropole Beča.

Za stanovnike tog kraja do danas jedine alternative Jadranskoj magistrali, koja će i sama dogodine proslaviti okrugli 60. rođendan, a tada prvoj i jedinoj prometnici koja je povezivala Split i širu okolicu s istočnim dijelom zaleđa, ali i Bosnom i Hercegovinom.

Kada je car saslušao izvještaj o teškoćama pri probijanju 25 kilometra duge trase, omeđene s jed...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 05:19