StoryEditorOCM
ZagoraODAKLE PODACI?

Dalmatinka u šoku: ‘Krivotvorili su moj potpis za izbor dječje stomatologinje!‘ Prozvana: ‘Postupilo se u dobroj vjeri‘

Piše Sandra Barčot
16. ožujka 2024. - 22:28

Kako netko može krivotvoriti moj potpis za izabranog liječnika, u ovom slučaju stomatologa? Odakle tom liječniku moji podaci, koliko će to on dobiti novca za moj karton u svojoj ordinaciji, hoće li biti kažnjen zbog ove prevare - s bujicom pitanja zasula nas je mlada majka iz Sinja, koja jednostavno nije mogla vjerovati da je netko iskoristio njene podatke i njenu bebu upisao kao svog pacijenta, iako nitko nije s roditeljima kontaktirao, već se njihov potpis - krivotvorio?

Zar ovakav lov na pacijente nije kazneno djelo?

A za ovo (ne)djelo se sada proziva stomatologinju Anku Vučković, dr. dent. med., s ordinacijom u sinjskoj Ramskoj ulici bb!

- Mama sam bebe od 7 mjeseci i prije tjedan dana primijetila sam putem e-građani kako je mom djetetu, bez mog znanja dodijeljena stomatologinja Vučković.

Nazvala sam ured Hrvatskog zdravstvenog osiguranja Split, tražeći podrobnije informacije, tko je u moje ime odabrao zubara, te sam dobila odgovor kako nitko bez mog osobnog odabira i potpisa ne može djetetu dodijeliti stomatologa. Uputili su me u svoju ispostavu u Sinju, gdje bi trebao biti taj "sporni" papir o izboru zubara - piše nam Andrijana Bilandžić, koja nije mogla vjerovati vidjevši "svoj" potpis na dokumentu.

‘Nije to moj potpis‘

- Po dolasku u ispostavu Sinj, dobila sam na uvid papir na kojem stoje podaci mog djeteta i naravno moj potpis koji ja nikada nisam potpisala!

Andrijana Bilandžić pita tko je uopće stomatologinji dao podatke njenog djeteta, te tko je potpisao dokument u njeno ime?

- Zašto se to radi ? Je li netko uzima zbog povećanja broja pacijenata, više eura mjesečno? Naravno sve na prevaru! - dodaje mlada majka, pa prisnažuje i ovim podacima:

- Na žalost, nisam jedina sa ovakvim slučajem. Mala smo sredina i svi se međusobno poznajemo, tako da imam saznanja kako je više od desetak pacijenata sa istim slučajem, da je netko krivotvorio njihov potpis pri izboru liječnika. Stoga trebamo i vašu pomoć za objavu u javnosti - hoće li itko odgovarati zbog ove prevare, tko štiti nas pacijente, našu djecu, naše podatke? Tko je odgovoran za ovo?

Hrabro je Andrijana izašla u javnost, postavljajući i još jedno pitanje:

- Treba li jednom stomatologu da na prevaru upisuje pacijente i uzima na prevaru - novac? Sramota!

image

Krivotvoreni potpis pacijenta za izabranog stomatologa

Odgovor smo potražili kod prozvane liječnice, u čijoj nam se ordinaciji javila medicinska sestra, ispričavajući se kako je stomatologinja sa pacijentom, te će nam se kasnije javiti.

I doktorica Vučković nas je nazvala, osjetno potresena, drhtavim glasom govoreći nam kako je pod stresom od cijele priče, kako je bila i hospitalizirana. Te kako će nam svoj dio priče poslati pisanim putem.

U dopisu njezinog odvjetnika stoji:

- Obraćam Vam se u ime i po nalogu svoje stranke Anke Vučković te dajem izjavu da se postupilo sukladno dosadašnjoj (uobičajenoj) praksi, a sve u dobroj namjeri da neopredijeljena djeca imaju, odnosno dobiju svog stomatologa - stoji u izjavi koju potpisuje odvjetnik Marko Balić.

Što na ove prozivke kažu u HZZO-u, krovnoj organizaciji za zdravstvenu skrb pacijenata i liječničku mrežu?

Premda nismo dobili detaljan odgovor na pitanja o posljedicama ovog čina, te koliko novca se izabranom liječniku slijeva u blagajnu, uz podatak koliko pacijenata mora imati stomatolog da bi zadovoljio financiranje od poreznih obveznika, dobili smo ove navode, više kao informacije o postupku i pravu pacijenata.

HZZO bez komentara

- U vezi konkretnog slučaja možemo Vas obavijestiti kako HZZO poduzima sve postupke i radnje iz svoje nadležnosti, a u skladu s odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i podzakonskim propisima donesenim temeljem Zakona te osim navedenog detalje konkretnog slučaja ne možemo komentirati.

HZZO posvećuje posebnu pažnju zaštiti osobnih podataka svojih osiguranih osoba, kao i zaštiti svih osobnih podataka kojima raspolaže te kontinuirano unaprjeđuje svoje poslovne procese kako bi se postigao što viši stupanj zaštite osobnih podataka. S tom je namjerom i osuvremenjen način izbora izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite, u što se ubrajaju doktor obiteljske (opće) medicine, doktor zdravstvene zaštite predškolske djece, doktor zdravstvene zaštite žena - ginekolog i doktor dentalne zdravstvene zaštite.

Postupak izbora ili promjene izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite, propisan je Pravilnikom o načinu izbora doktora primarne zdravstvene zaštite.

Pravilnikom je propisana i službena tiskanica "Izjava o izboru/promjeni izabranog doktora" u kojoj osigurana osoba svojim potpisom potvrđuje svoj izbor konkretnog doktora.

U slučaju kada se izbor ili promjena izabranog doktora provodi u prostorijama HZZO-a radnik HZZO-a prilikom unosa podataka u službenu bazu podataka HZZO-a kontrolira je li tiskanica ispravno popunjena te samu tiskanicu u prostorije HZZO-a donosi osigurana osoba - stoji u priopćenju HZZO-a.

BROJKE

Ugovoreni timovi dentalne medicine imaju raspon u broju pacijenata.

Pa je minimalno, za poslovanje ordinacije 1425 pacijenata, dok je maksimalna broj koliko može stomatolog imati pacijenata 2375.

Neki standardni broj pacijenata za normalan rad u ordinacijama je 1900 pacijenata, dok je drugi omjer brojeva za područje otoka.

Liječnici godišnje, po pacijentu osiguranoj osobi, dobiju naknadu ovisno od dobnoj skupini ljudi koje liječe.

Pa je za pacijenta do tri godine života taj iznos 2,85 eura, a za djecu od 3 do 18 godine je 6,68 eura, dok se iznos od 6,16 eura dobije za pacijente starije od 18 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:13