StoryEditorOCM
Dalmacijatiskovna konferencija u zadružnom savezu dalmacije

Za ‘Sabatinu’ stiglo čak 298 uzoraka vina

Piše PSD.
17. listopada 2013. - 11:02
Uoči 23. “Sabatine”, tradicionalne manifestacije vinara i vinogradara, organizator ove velike fešte, Zadružni savez Dalmacije, upriličio je jučer tiskovnu konferenciju u Splitu. “Sabatina” će ove godine biti u Hvaru, u hotelu “Amfora”, od 24. do 27. listopada. Tijekom četiri dana trajat će kroz brojna događanja: burzu vina, sajam opreme, alata i repromaterijala, izložbe vina, druženja vinara, stručna predavanja, Sabor vinogradara i vinara te obilazak vinogorja i zanimljivosti otoka Hvara.

- Ova “Sabatina” prvi put se održava u Europskoj uniji. Zasigurno će opet dokazati da hrvatski vinari imaju jedinstvena, izvanredna vina. Milijardama kupaca europskih i trećih zemalja treba ponuditi oko 120 milijuna litara vina koje godišnje proizvedemo. To možemo uspješno ostvariti u sklopu reforme vinogradarstva i vinarstva koja je u tijeku i koja uvjetuje povezivanje. U takvim okolnostima treba shvatiti da ne postoji konkurencija među nama.


Zato dopustimo “Sabatini” da nam pokaže put zajedništva dobrih ljudi i to u okrilju vinskog drevnog Hvara - kazao je predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov. Želimir Bašić, predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije, istakao je kako je za natjecanje vina na ovu 23. “Sabatinu” stigao rekordan broj uzoraka.

- U ovih 20 godina, koliko traje natjecanje vina na “Sabatini”, nikad nije stiglo toliko uzoraka, njih čak 298. Veliki je napredak u kvaliteti uzoraka, toliki da je diskvalificiranih uzoraka danas zanemariv broj. Rekord bilježimo i u kategoriji jakih alkoholnih pića, a posebno je zanimljivo da je ove godine među uzorcima jakih alkoholnih pića najviše likera od naše autohtone višnje maraske.

Na zalihama gotovo dvije godišnje berbe vina

Posebnost je ove “Sabatine” i da nam je pristiglo na natjecanje izuzetno puno uzoraka vina iz kontinentalnog dijela Hrvatske. Čak 30 posto od svih uzoraka je s kontinenta Lijepe naše - kazao je Želimir Bašić, napominjući kako se ne sjeća da je berba ikad bila ovako kasno kao ove godine.

- Nikad se nije dogodilo da se poklope berba i “Sabatina”, a ove godine će se to dogoditi. Naime, mnogi vinari ostavili su grožđe na lozi čekajući šećere, svjesno ulazeći u rizik. Ljubenkov je napomenuo da su dvije poruke ovogodišnje “Sabatine” - pojačati izvoz i brendirati hrvatska vina u Europskoj uniji.

- U cijeloj Dalmaciji ova godina rekordna je po urodu grožđa, dat će ponegdje i do 30 posto više uroda, ali nosi okus gorčine. Razlog je tome činjenica što u ovim trenucima na zalihama ima gotovo dvije godišnje berbe vina kojega se, nažalost, nema gdje isplativo, dakle, razmjerno njegovoj vrijednosti, plasirati. Primjer da se može je i zadruga “Vina Dalmacije” za distribuciju zadružnih proizvoda, koju je osnovao Zadružni savez Dalmacije i koja uspješno otvara distribucijske kanale u EU-u i izvan njega, kazao je Ljubenkov.

Nakon tiskovne konferencije nazočni novinari pomno su kušali pet odabranih pošipa i ocijenili ih, a na “Sabatini” u Hvaru bit će proglašen i pošip koji je dobio najviše preporuka novinara.

Meri Šilović
foto: JADRAN BABIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 23:45