StoryEditorOCM
Dalmacijatrudi u bescjenje

ZA CIJENU NE PITAJ Vinarije s Hvara uzimaju grožđe, a ne znaju koliko će i kada platiti

Piše PSD.
29. rujna 2011. - 00:23
Željko Fredotović, vinogradar iz Vrbanja
Hvarski vinogradari su se lani žalili na cijene grožđa ponuđene im od “Hvarskih vinarija”, PZ “Svirče” ali i drugih otkupljivača. Kako i ne bi kad se u pojedinim slučajevima za plavac mali obećavalo mizernih, podcjenjivačkih 3,50 kuna po kilogramu, a za trbljan toscano svega dvije kune.

Najžalosnije je što težaci na koncu plodove svojih ruku nisu uspjeli naplatiti ni po tim cijenama, a istodobno su ovoga ljeta za kuglu sladoleda morali izdvojiti sedam, za pola litre prirodne izvorske vode u nekim lokalima čak 14 kuna, dok je ekvivalent trajektne karte za putnički automobil do Splita i natrag gotovo 100 kg kvalitetnog crnoga grožđa.

Sada je situacija s jematvom još i gora, otkupljivači uglavnom nisu ni oglasili cijene grožđa, tako da ga oni zapravo preuzimaju na “otvoreni račun”, a ne otkupljuju.

Od nemila do nedraga

- Vinogradarstvom se bavim desetljećima, obrađujem 12.000 loza i grožđe sam više od 30 godina prodavao “Hvarskim vinarijama”. Prije četiri godine nisu mi uredno platili, pa od tada surađujem s PZ “Svirče”.

Međutim, ispostavilo se da smo išli od nemila do nedraga, jer su mi i oni za zadnje dvije godine ostali dužni po dvadesetak tisuća kuna.

A sada od nekih kolega čujem da bi nam Zadruga bila spremna isplatiti dug za 2009., s tim da se odreknemo 10 posto iznosa, što je drska ucjena na koju zasigurno neću pristati. Dakle, umjesto da oni nas nagrade što smo čekali svoj novac, oni bi nam retrogradno smanjili cijenu grožđa - govori Željko Fredotović (61) iz Vrbanja.

Sve to vrijeme njemu su, kao i ostalim vinogradarima, uredno stizali računi za režije i druge obveze. Nikoga nisu mogli zamoliti za strpljenje, odnosno odgodu, a ako bi koji dan zakasnili s plaćanjem, zaračunavali bi zatezne kamate.

Što će biti s ovogodišnjom jematvom, nikome nije jasno, Željko će, kako mu se čini, ubrati oko 12 tona kvalitetnoga grožđa i ne zna kad će mu ga i pošto Zadruga platiti. Prema tome, situacija je svakim danom sve gora, a da bi s obitelji mogao preživjeti, planira sam proizvesti i prodati 20 hektolitara vina.

- Ove godine urod je bio nešto slabiji, ali zato ljudi govore da je kvaliteta najbolja u zadnjih četrdesetak godina. Budući da na gotovo hektar površine gajim vinovu lozu, očekujem da ću imati po 6,5 hl bijelog i crnog vina te još 4 hl rosea.

Sretna je okolnost da ću najvjerojatnije svu tu količinu plasirati kroz svoj restoran, pa nisam primoran ništa davati vinskim kućama kao neki drugi težaci. Istini za volju, lani sam višak predao PZ “Svirče”, ali nažalost novca nema ni do danas. Ponudili su mi određeni repromaterijal, što mene ne interesira, pa čak i nekakve bonove za prodavaonice “Keruma”.

Prilike na tržištu su više nego zabrinjavajuće, jednostavno su uništili težake, pa bih ja stoga kolegama poručio da se konačno vrate svojim konobama i proizvedeno vino pokušaju plasirati na kućnom pragu, u točionicama i slično. Prodaja grožđa, kao svojevrsnog poluproizvoda, za svakoga je najgore moguće rješenje - rekao je Đorđan Gurdulić (49) iz Jelse.

Loša usluga za revitalizaciju vinogradarstva na otocima

Inače, vinske kuće na našem najsunčanijem škoju od vinogradara su preuzele trbljan toscano i bogdanušu, a još se ponegdje preuzimaju crne sorte.

U podrumima najvećeg otkupljivača, “Hvarskih vinarija”, završilo je samo 30 vagona bijelog te još 15-16 vagona crnoga grožđa.

Neki privatni vinari ipak su uspjeli umiriti svoje kooperante, obećali su im da cijena plavca malog sa središnjeg dijela otoka neće biti ispod 6,50 kuna po kilogramu, iako ostaje činjenica da se tu vrstu grožđa samo prije nekoliko godina plaćalo dvostruko. I cijena plavca malog s južnih padina otoka Hvara će, navodno, pasti s lanjskih dvadesetak na samo 15-16 kuna po kilogramu, pa sve navedeno zasigurno ne pridonosi revitalizaciji vinogradarstva na srednjodalmatinskim otocima, o čemu se zadnjih godina i te kako govorilo.

napisao i snimio mirko crnčević

 

Visković: Tržište sve diktira

 

S obzirom na zalihe vina lani smo na vrijeme objavili da ćemo od vinogradara otkupiti iste količine grožđa kao i 2009. godine, a za ostalo ponudili manje cijene. Tako smo od 80 vagona grožđa po nižim cijenama otkupili svega 3-4 vagona. Stoga možemo reći da je glavnina prošlogodišnje berbe plavca malog zaračunata po 6 kuna za kilogram, dok je cijena bijeloga grožđa o kojem težaci govore dosezala 4 do 4,50 kuna po kilogramu. Premda sve diktira tržište, ni situacija u vinskim kućama nije baš blistava pa se grožđe ove godine u pravilu otkupljuje na otvoreni račun. Naravno, mi bismo željeli da cijene u konačnici ne budu manje nego lani, ali što će se u tom smislu događati, tek ćemo vidjeti - kazao je Tonči Visković, direktor “Hvarskih vinarija”.


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 08:03