StoryEditorOCM
Dalmacijakomentar

Vladimir Matijanić: Radnike tjeraju, MUP šuti - mala zemlja za veliki kaos!

Piše PSD.
21. svibnja 2010. - 18:58

Potpuna nesposobnost države da riješi gomilu problema radnika vranjičkog “Salonita”, prerađivača azbesta u stečaju i nezainteresiranost policije da radi svoj posao, jučer su ponovno rezultirali kaosom: Mladen Šerić, načelnik Policijske postaje Solin, s nekolicinom kolega nadgledao je Jozu Marića, povjerenika HUS-a, kako iz tvornice izbacuje radnike tvrtke “Adriatic Blizna” kojoj je na natječaju splitskoga Trgovačkog suda povjerena sanacija “Salonita”.

Stotinjak metara dalje, na sigurnoj distanciji, da ih netko ne bi ozlijedio, u dvama su se vozilima dosađivali pripadnici interventne policije. U MUP-u, naime, tvrde, da u Salonitu nije bilo narušavanja javnog reda i mira te da, za razliku od Varšavske ulice u Zagrebu, gdje danonoćno bdiju nad neimarskim podvigom Tomislava Horvatinčića, u Vranjicu nisu imali pravne osnove za postupanje.

U Hrvatskoj već se godinama svi zaklinju u legalizam: sve što se događa u “Salonitu”, bjelodan je dokaz da je to zapravo gola forma lišena bilo kakva sadržaja.

Da nije tako, status radnika “Salonita” odavno bi bio riješen, Jozo Ćurković, vlasnik tvrtke, ne bi stigao zbrisati pred zakonima voljene Hrvatske u rodni Tomislavgrad, a sanacija ne bi bila istoznačnica za posao bez kraja.

Dakle, ako je “Adriatic Blizna” legalno izabrana, onda je onemogućavanje njezinih zaposlenika da rade, najblaže rečeno, narušavanje javnog reda i mira; ako je Trgovački sud prekršio propise dajući “Adriatic Blizni” posao, onda je DORH već morao goniti njegove suce; ako se ovdje radi o sindikalnom manipuliranju nesretnim radnicima, onda su se odavno morali angažirati i policija i tužitelji.

Ako je pak u “Salonitu” sve u redu, a policija se ponaša kao da jest, onda je vrijeme zapitati se kako tek izgleda kad je sve u neredu.

VLADIMIR MATIJANIĆ

Poštovani gospodine Matijanić,

U svezi Vašeg upita izvješćujemo slijedeće; U četvrtak, 20. svibnja oko 09,00 sati PU splitsko-dalmatinska je zaprimila obavijest o možebitnom nasilnom ulasku bivših radnika poduzeća u stečaju u prostorije tvornice, te je zatražena policijska intervencija.

Policijski službenici su povodom dojave izašli na mjesto događaja. Oko 10,00 sati 30-tak bivših radnika poduzeća u stečaju ušlo je kroz istočni ulaz u krug tvornice koji je bio otključan, tako da nije bilo nasilnog ulaska.

Nakon ulaska u krug poduzeća su radnicima zaposlenima na sanaciji naložili da napuste pogon tvrtke, što su isti bez incidenata i učinili. Na mjestu događaja nije bilo narušavanja javnog reda i mira, te stoga ni potrebe za policijskim postupanjem.

Napominjemo da Trgovački sud u Splitu vodi stečajni postupak vezano za spomenutu tvornicu, od kojeg do sada nije bilo zahtjeva u smislu potreba za postupanjem policije.

Što se tiče policijskih postupanja u Varšavskoj ulici u Zagrebu, napominjemo da je PU zagrebačka od nadležnog tijela zaprimila zahtjev za pružanjem pomoći-asistencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:45