StoryEditorOCM
Dalmacijaribanje bez prigovaranja

Ulov jastoga prepolovljen, ribari se okreću turizmu

Piše PSD.
26. svibnja 2013. - 01:11
Iako je ovogodišnja sezona lova na jastoge službeno počela 15. svibnja, zbog nepovoljnih vremenskih prilika komiški ribari još uvijek nisu u većem broju isplovili put otvorenog mora. Tek poneko isplovi do Sveca, Brusnika ili oko škoja, a za nekoliko dana, kad se vrijeme stabilizira, ribari će krenuti i do Palagruže. Ulov jastoga je posljednjih godina prepolovljen, jastozi su sve manji, a sve više ribara odustaje od lova na jastoge i okreće se drugim ribolovnim alatima. Neki od njih tijekom ljetnih mjeseci iskoristit će svoje brodice za pružanje turističkih usluga.

Profesionalni ribar iz Komiže Vedran Boban ribolovom se bavi od 1982. godine i od tada do danas jastoge lovi na Palagruži. − Posljednjih godina ulov jastoga je drastično pao. Previše je nereda, konkretno ja stalno ponavljam da je Palagruža zabranjena za mriže milju od kraja. Godinama već Trogirani, Milnarani te sportski ribolovci dolaze s mrižama i doslovno uništavaju jastoge, da ne govorim za Lastovce koji su lani ribali na Palagruži cili četvrti mjesec. Policija ima brode, ali su nemoćni. Nađu ih s mrižama, oni njima kažu da su ribali milju od kraja i što će? Ne mogu im ništa − kaže Boban.

Sve više ribara zatvara obrte

− Rijetkost je danas uloviti jastoga od dva kila, to su sad kapitalci, dogodi se po neki primjerak od 1,5-1,7 kilograma. Mi komiški ribari selektivno radimo, propuštamo terene. Eto, lani sam s kolegom Tonijem Jončićem bio na Palagruži, bili smo doslovno sami, ali ulov je bio više nego slab, iako smo prošli terena i terena.

I ove godine se spremam na Palagružu na jastoge, ali se i pitam isplati li se to više s obzirom na veliki posao koji treba obaviti zimi za pripremu. A ako se dogodi da država ne bude više sufinancirala cijenu goriva, sve više ribara će zatvarati obrte − dodaje Boban. Otkupna cijena jastoga, ovisno o ponudi i potražnji, mijenjat će se tijekom sezone, a, kako doznajemo, trenutna otkupna cijena za kilogram jastoga u Komiži iznosi 300 kuna.

− Ugostiteljima je smanjen PDV, a cijena jastoga u restoranima je ostala ista, a kad bismo mi ribari tražili veću cijenu, odmah bi nastala panika. U cijeloj ovoj priči, s obzirom koliko radi, ribar uvijek dobije najmanje - rekao nam je na kraju Boban. Podsjetimo, prema Pravilniku o gospodarskom ribolovu, minimalna dopuštena veličina jastoga koji se smije loviti i stavljati u promet je 24 centimetra, kao u zemljama EU-a. Sezona lova na jastoge potrajat će do 10. rujna.

                                                                                                                                                                 Bogoljub Mitraković


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 10:37