StoryEditorOCM
DalmacijaHRVATSKA USKORO GOSTUJE U FRANCUSKOM BRESTU

Trogirska falkuša za kalafate svijeta

Piše PSD.
19. lipnja 2008. - 13:20

Falkuša  djelo Tonća Bakice već je izložena na Svjetskoj izložbi u Lisabonu gdje je privukla pozornost svih posjetitelja pa će blistati u Brestu

Na Olimpijadi starih brodova u francuskom gradu Brestu od 11. do 17. srpnja gostovat će i Hrvatska. Predstavit ćemo se s 12 hrvatskih autohtonih brodica, a koje će predvoditi najljepša hrvatska ljepotica replika komiška falkuša. Kako ističe prof. Joško Belamarić, na ovoj smotri u kojoj će sudjelovati čak 2000 povijesnih brodova bit će i naši od Istre do Dubrovnika.

Osim predstavljanja brodova, u srcu francuske luke u Brestu predstavit će se i naše ostale ponude kao što je gastronomska ponuda našeg podmorja, nautička baština (jer naša najljepša jadranska obala iz godine u godinu sve više privlači nautičare širom svijeta) te nastupi naših klapa koje će prezentirati folklor hrvatske obale.

No, naš je ponos svakako falkuša koja je rado viđena pri svakoj velikoj smotri starih brodova. Ovo je njezin drugi posjet Brestu. Kao što znamo, falkuša je 1997. godine na sami blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i mornara, uz nazočnost predstavnika UNESCO-a, Ministarstva kulture i drugih brojnih uzvanika, svečano porinuta u more. Upravo toga dana je i Trogir upisan u Registar zaštićenih gradova UNESCO-a.

Iz Trogira je krenula za Komižu na trajleru. Njezin prvi izlazak u svijet bio je na Svjetskoj izložbi u Lisabonu, gdje je privukla pozornost svih posjetitelja koji su se jednostavno zaljubili u prekrasnu drvenu ljepoticu, da bi kasnije bila često pozivana na brojne smotre.

Nekoliko puta je sudjelovala u poznatoj venecijanskoj regati oltimer brodova. Razlog našeg pisanja ima još jedno posebno značenje. Naime, u svim dosadašnjim pisanjima nigdje nije spomenuto da je replika sagrađena u trogirskom škveru na predjelu Krbana među maslinama i vinogradima.

Sagradili su je kalafat Tonći Bakica i njegovi sinovi te mnogi umirovljeni kalafati. Svakako velik trud u izgradnji replike komiške ljepotice pripada i prof. Jošku Belamariću, ali i nekolicini onih koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

Na falkuši koja je sagrađena u Trogiru ima još jedna povezanost između Komiže i Trogira, jer na pramcu je utisnut pečatnik grada Trogira koji je darovao Nenad Belas, tadašnji gradonačelnik, a koji je i bio na porinuću. Pečatnik je izgradio akademski kipar Matko Mijić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 11:15