StoryEditorOCM
Dalmacijabitka za prava, prosvjed hus-a pred trgovačkim sudom

Salonit: Ćaleta i Kozina su namještali poslove

Piše PSD.
12. srpnja 2010. - 22:09

Lopovima tamnice”, “Trgovački sud - blagoslov kriminalu”, “Kozina ubio si ti nas”... - stajalo je na transparentima oko pola stotine bučnih prosvjednika ispred splitskoga Trgovačkoga suda u ponedjeljak, a koje je organizirala Hrvatska udruga sindikata (HUS), nezadovoljna radom stečajnog suca Joze Ćalete i stečajnog upravitelja Mirka Kozine u predmetu “Salonit” d.d.

- Sindikat je više puta upozoravao javnost i nadležne institucije na nezakonito postupanje Ćalete i Kozine, a da su svi prigovori bili opravdani dokazuje rješenje Visokoga trgovačkog suda prema kojem se nije smjelo dozvoliti da radove na sanaciji “Salonita” vrši tvrtka koju su izabrali sudac i stečajni upravitelj, niti je smjelo doći do obustave i zaključenja stečajnog postupka.

To je već po treći put Visoki trgovački naložio splitskom Trgovačkog sudu da u ponovnom postupku preispita svoje nezakonite odluke, pa se opravdano pitamo – je li to slučajno, ili se pogoduje određenim izvođačima radova, i određenim vjerovnicima, a sve na štetu radnika i državnog proračuna - rekao je HUS-ov regionalni povjerenik za Dalmaciju Jozo Marić.

HUS tvrdi kako su sudac Jozo Ćaleta i stečajni upravitelj Mirko Kozina raspisali natječaj za poslove sanacije i dekontaminacije bez konkretnih kriterija i obveze dostave projektne dokumentacije, te omogućili trogirskoj tvrtki “Adriatica Blizna” d.o.o. dobivanje natječaja i to bez dozvole za obavljanje takvih poslova, što je rezultiralo rješenjem Državne inspekcije zaštite okoliša – zabranom radova.

Dvadesetak minuta nakon početka prosvjeda, Jozo Marić i Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, prenijeli su okupljenima kako ih nitko sa suda ne može primiti, zbog odsutnosti ili zauzetosti, te zaključili kako u ovoj državi, sudovi zajedno s policijom čuvaju kriminal.

Desetak policajaca osiguravalo je zgradu suda u Sukoišanskoj ulici, a za vrijeme prosvjeda nije bilo narušavanja javnog reda i mira.

Prozvali USKOK i Bajića

Trgovački sud u Splitu omogućio je trogirskoj “Adriatica Blizni” d.o.o. stjecanje protuzakonite dobiti, a opasnost trovanja azbestom ostaje, jer ta tvrtka sanaciju nije u stanju napraviti. Ako to nije razlog za prosvjed onda ne znam čime bismo se mi sindikalisti trebali baviti. Također prozivam Državno odvjetništvo i USKOK jer nisu ništa uradili već mjesecima, premda imaju sve potrebne podatke -  kazao je Ozren Matijašević.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:52