StoryEditorOCM
S mora i krajaVodovodov PR

‘Utjelovio sam Cavtaćanina Balda Bogišića, s njim dijelim ljubav za narodne običaje!‘

Piše Gabrijela Bijelić
30. lipnja 2024. - 18:08

U povijesnoj šetnji Cavtatom za domaće i fureste primjećen je nedavno glasnogovornik dubrovačkog Vodovoda Tihomir Matić u posve neubičajenoj ulozi. Okupljenima nije govorio o Aglomeraciji, nije objašnjavao razloge puknuća cjevovoda i kvarova crpnih stanica, već je u povijesnom kostimu utjelovio znamenitog Cavtaćanina, pravnika i etnografa Baltazara Bogišića.

Poštujem Balda

Na upit kako je došlo do ovog angažmana i je li imao tremu od javnog nastupa u ulozi cavtatskog velikana, Tihomir spremno odgovara:

- Stvarno mi je veliko zadovoljstvo biti dio povijesne ture Cavtatom kroz priče znamenitih ličnosti 20. stoljeća. Ideja za ovu turu došla je od jedne iznimno kreativne djelatnice Turističke zajednice Konavle-Cavtat, Ane Radojević. Cilj je bio kroz priče znamenitih ličnosti koje su ili rođene ili živjele ili imale bitnog dodira s Cavtatom približiti njegovu bogatu povijest posjetiteljima. Stoga su se iz tamošnje Turističke zajednice obratili gospođi Jelici Čučević, kao jednoj od najboljih dubrovačkih vodičica, ali i iskusnoj glumici i predsjednici kazališne družine Kolarin, da im pomogne pronaći druge vodiče za utjelovljenje ovih osoba. Pa je preko nje i meni došla ponuda da glumim Balda Bogišića i predstavim njegov život i djelovanje, što sam naravno s velikim zadovoljstvom prihvatio jer je gluma bila jedno od mojih dječačkih zadovoljstava – priznaje glasnogovornik koji se brzo zainteresirao za životopis osobe koju je odglumio:

image

Sebastian Vukosavić u ulozi slavnog graditelja Onofrija della Cave

Cropix/Hrt

Knez i Onofrio

- Kako se već nekoliko godina uz svoj primarni posao bavim i turističkim vođenjem, o svom liku sam već znao dio informacija, ali naravno kad krenete dalje istraživati uvijek se nađu neke nove informacije koje onda pruže pogled na tu osobu iz druge perspektive. Kod Baltazara Bogišića za mene je to bila njegova ljubav prema narodnim običajima i predajama, što je meni kao bivšem članu FA Linđo iznimno blisko. Tako da sam baš tu našao jednu poveznicu koja mi je omogućila da se lakše povežem sa svojim likom. Cijela tura je zapravo jedno zaista zanimljivo putovanje Cavtatom i njegovom poviješću i stvarno bi preporučio svima da dođu i pogledaju ovu jedinstvenu turu - kaže Matić koji među turističkim vodičima nije usamljen u prikazivanju povijesnih osoba.

image

Turistički vodič Marojica Bijelić često glumi dubrovačkog kneza i domaćina u Dvoru

Dumus

Njegov kolega Marojica Bijelić tako je godinama u različitim prigodama prvi izbor za dubrovačkog kneza, domaćina brojnih primanja. U amaterskoj glumi okušali su se i brojni drugi naši sugrađani, pa je tako spiker i voditelj Sebastian Vukosavić u TV serijalu Domagoja Burića ‘Republika’ glumio talijanskog graditelja vodovoda Onofrija della Cavu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 18:13