StoryEditorOCM
S mora i krajaPUNI K‘O BROD

I Splićani će ‘iskrcati‘ veliki novac Kerumu i Puljku za njihov politički rad, evo koliko će im ubrzo sjesti na račune

Piše Sandra Barčot
19. veljače 2024. - 14:34

Gotovo 300 tisuća eura bit će isplaćeno iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije za rad političkih stranaka zastupljenih u Županijskoj skupštini prema mandatima ostvarenim na temelju izbora u kasno proljeće 2021. godine.

Preciznije 282.844 eura, koji će biti raspoređeni na račune 10 stranaka koje participiraju u radu parlamenta prostorno najveće hrvatske županije. Najveći iznos ide vladajućem HDZ-u koji ima 17 vijećnika, pa će tijekom ove godine stranački račun biti "podebljan" sa 101.308 eura, koji će biti isplaćeni u tromjesečnim ratama po 23.327 eura.

Naime, treba istaknuti kako se za vijećnika dobiva po 488 eura mjesečno, dok je slabiji spol zastupljen s 10 posto većom naknadom, odnosno 536 eura. HDZ ima 14 vijećnika i tri vijećnice, te njihov rad u Skupštini mjesečno "vrijedi" 8442 eura.

Drugi iznos po "težini" primit će Most na svoj račun za sedmoro vijećnika (šest muškaraca i jedna žena) u godišnjem iznosu od 41.577 eura. Slijedi SDP sa šestoro vijećnika, po tri muškarca i žene, s 36.892 eura.

Četvrti po stranačkim naknadama za rad vijećnika političke opcije dvojice splitskih gradonačelnika – Centar aktualnog Ivice Puljka i HGS bivšeg Željka Keruma. Njihov bankovni konto bit će "teži" za po 24.595 eura budući da imaju po četiri vijećnika, odnosno po dvije vijećnice i vijećnika.

Iznos od 17.568 eura bit će uplaćen na račun Domovinskog pokreta (DP) koji je na nakon lokalnih izbora u kasno proljeće 2021. imao trojicu vijećnika – Matu Šimundića, Nikolu Grabovca i Marka Žaju. Prva dvojica su napustila stranku i djeluju kao nezavisni vijećnici u Skupštini, pri čemu je Šimundić i predsjednik tog tijela, dok je jedini DP-ovac ostao Žaja.

Po 12.297 eura bit će u ovoj godini ukupno uplaćeno i dvjema strankama koje imaju po dvoje vijećnika, a to su Nezavisna lista mladih i Direkt, poznat i po ranijem imenu Pametno za Split i Dalmaciju.

Isti iznosi "sjest" će na račune još dviju stranaka koje imaju po jednog vijećnika, a to su HSP i HSLS kojima će biti prebačeno po 5856 eura za ovogodišnji rad u Županijskoj skupštini.

Uz isplate strankama, vijećnici primaju i osobnu naknadu za svoj rad, a sada će im biti povećan i iznos za naknadu troškova putovanja, u skladu sa stopom inflacije. Sa 0,40 eura po prijeđenom kilometru, ta stavka se mijenja na 0,50 eura, kao naknada troškova prijevoza vezanih uz nazočnost sjednicama Skupštine.

U političkom eteru često smo čuli i propitkivanja, bolje reći prozivanja zbog novčanih naknada lokalnim i županijskim vijećnicima, a poglavito zbog isplata za rad stranaka. Uvijek su se populističkima karakterizirali prijedlozi da iznosi budu simbolični, jer i političarima treba novac za rad, a gdje je najbolje ih uzeti nego iz "vreće" koju pune porezni obveznici.

Sjećamo se tako i prijedloga Ante Pranića (NLM), nekadašnjeg županijskog vijećnika koji je kao gradonačelnik Vrgorca "srezao" naknade u sredini koju je vodio, da bi i Županijskoj skupštini predložio spuštanje na najmanji iznos (zakonski se ne može raditi bez naknade), a tada je to bila - jedna kuna.

Oporbenjaci su i podržavali taj prijedlog, dok su se vladajući zgražali zašto bi ostali bez novca koji su oni "zaradili" povjerenjem birača pretočenim u najveći broj vijećnika.

U konačnici ili na početku je ključno pitanje - što bi se sve godišnjim iznosom za rad stranaka moglo izgraditi, urediti, sanirati... za građane Splitsko-dalmatinske županije? Tristo tisuća eura baš i nije malo, tim više što su taj novac u županijski proračun "ulili" građani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 05:53