StoryEditorOCM
S mora i krajaNAŠA HRVATSKA

Evo zgrade u kojoj je Anna od MORH-a otkupila stan za 76.000 €, makar su već imali finu kuću u zaleđu. Stan renta...

Piše Marko Podrug
6. rujna 2024. - 19:26

Evo njih opet. Dujići. Junaci ljetne hit-epizode "Nakaze". Tata Nediljko, šef Hrvatskih šuma, supruga Neda i kći Anna, s dva "n".

U novom nastavku, zapravo novoj aferi, otkrilo se da je Anna od MORH-a otkupila stan po iznimno povoljnoj cijeni i pretvorila ga u luksuzni apartman s četiri zvjezdice. Taj stan je, kaže Nediljko, koristio kao prognanik, zajedno s 13 članova obitelji, koji su se svi smjestili u taj 91 kvadrat.

MORH ga je, pišu mediji, još 2004. godine pokušao deložirati jer je Dujić u međuvremenu obnovio kuću u Ićevu (onu koja je umalo izgorjela u nedavnom skradinskom požaru; pogledaj epizodu "Nakaze"), no ta operacija nije uspjela. Nediljko Dujić je sudski zadržao četverosobni državni stan. Koji je Anna Dujić 2020. otkupila.

Anna renta jeftino kupljen MORH-ov stan, a 250 šibenskih invalida izvisilo: ‘Ja, kao ratni invalid, s troje djece...‘

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Otišli smo do Meteriza, jednog od najmlađih šibenskih kvartova, ne bismo li se i osobno uvjerili da na stambenoj zgradi nasuprot Konzuma stoji oznaka za apartman s četiri zvjezdice. Stoji. Meterize su, kažu poznavatelji lokalne povijesti, mjesto gdje je, davno prije obitelji Dujić, stigla turska vojska i ulogorila se.

U sam grad odatle nikad nisu uspjeli ući, sve dok prije koju godinu nisu zakupili zemljište i izgradili raskošni hotel u Mandalini.

Susjedi ne znaju

Prije jedanaest godina Meterize su dobile i osnovnu školu, za koju su tadašnji lokalni HSP-ovci upirali da se nazove po šibenskom pjesniku i pričuvnom ustaškom satniku Vinku Nikoliću, a ne po turskom izrazu koji označava - ovisi koji rječnik konzultirate - rov, oklop, kanticu za hranu ili nasip. Nije prošlo, škola je nazvana "Meterize".

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Elem, nisu Meterize baš neki užurbani kvart. Više su spavaonica s jednim popularnim kafićem, da ga sad ne reklamiramo. Ne znaju tamo ništa o sumnjivoj kupoprodaji MORH-ovog stana niti o njegovom iznajmljivanju. Doduše, ni preko Booking.coma niti preko Airbnba apartman nazvan "Secondo Piano" ne može se trenutno unajmiti.

- Nisam ništa vidjela, ne pratim portale, ne znam o čemu se radi - rekla nam je jedna od rijetkih prolaznica pred zgradom gdje je apartman Anne Dujić.

Anna Dujić je - piše na ugovoru kojeg su se dokopali mediji - stan otkupila za 76 tisuća eura, što bi značilo da je kvadrat platila 830 eura. Nije nam trebalo puno da kod lokalnih agencija za prodaju nekretnina, koje sve redom ne žele biti spominjane u ovom kontekstu, saznamo da su tada takvi stanovi išli i preko dvije tisuće po kvadratu, a svakako ne manje od 1300 eura.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

"Ovaj prostrani apartman s balkonom i pogledom na vrt ima dvije spavaće sobe, dnevni boravak, TV, opremljenu kuhinju s perilicom posuđa i pećnicom te kupaonicu s tušem. Ručnici i posteljina su osigurani u apartmanu", piše na engleskom u oglasu na Bookingu. Cijenu nije moguće provjeriti, no ocjena apartmana je čista desetka. Doduše, recenzije su samo četiri.

"Želio bih se osvrnuti na napise koji su se pojavili u medijima tijekom ovog jutra", javio se tijekom dana Nediljko Dujić. Opet je to učinio, kao i u epizodi "Nakaze", preko glasnogovornika Hrvatskih šuma, koji očito ima ovlasti glasnogovoriti i o privatnim problemima svoga šefa.

Punoljetna Anna

"Konkretno, radi se o događaju starom gotovo 20 godina, u kojem nisu utvrđene nikakve nepravilnosti", nastavlja se u priopćenju.

"Moja kći je punoljetna osoba koja ne obnaša javnu dužnost niti je uključena u javni život, stoga njezine aktivnosti, odluke i postupci nisu predmet javnog interesa. Ukoliko itko smatra da postoje bilo kakve nepravilnosti, iste je moguće prijaviti nadležnim institucijama Republike Hrvatske. S poštovanjem, Nediljko Dujić."

image

Nediljko Dujić

Davor Pongračić/Cropix

Često se u skandalima Dujićevih ističe punoljetnost Anne Dujić kao relevantan argument u njihovim medijskih istupima.

- Punoljetna sam osoba i sama odgovaram, i želim odgovarati, za svoje postupke - rekla je primjerice Anna kad se ovoga ljeta javno ispričavala vatrogascima zbog "nakaza".

U istoj zgradi Dujići su imali još jedan stan. Taj je imao 93 kvadrata. Odavno punoljetan Nediljko kupio ga je od jedne liječnice 2006., a prodao 2019.

Mediji su objavili da u njegovoj imovinskoj kartici iz 2017. godine piše da je stan procijenjen na iznos od 850 tisuća kuna što bi, preračunamo li u eure, bilo oko 1300 eura po kvadratu. U istoj zgradi, gotovo iste veličine, 470 eura razlike po kvadratu. Pitate li danas MORH kako je to moguće, reći će vam da to spada pod "zaštitu osobnih podataka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 07:47