StoryEditorOCM
S mora i krajaMaterijalna šteta

Epilog neuobičajene pomorske nesreće: ‘Poljubac‘ trajekta i jahte srećom bez ozlijeđenih i onečišćenja mora

Piše Sandra Barčot
3. kolovoza 2024. - 20:12

Epilog neuobičajene pomorske nesreće, sudar trajekta i jahte, je srećom kako nema ni ozlijeđenih a nije prisutno ni onečišćenje mora.

Kako stoji u priopćenju resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a njih je nakon obavljenog uviđaja, izvijestila Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) u sudaru trajekta “Laslovo” i putničkog motornog broda “Lady Eleganza” u Pašmanskom kanalu u petak navečer, sve je prošlo sa materijalnog štetom.

Pa je trajekt u vlasništvu državnog brodara “Jadrolinije” iz ovog morskog udesa “izašao” sa iskrivljenom ogradom, kao i oštećenjima na ostalim dijelovima palubne opreme.

Preprećeni do luke

Dok je manje plovilo, jahta “Lady Eleganza” zadobila veću štetu! Naime, ustanovljena su oštećenja trupa broda iznad razine mora, u vidu proboja pramčane oplate i deformacije rebara te je za oštećeni brod izrečena mjera zabrane plovidbe, dok se ne saniraju oštećenja te izvrši pregled djelatnika Hrvatskog registra brodova i ponovi inspekcijski nadzor inspektora Lučke kapetanije Zadar.

- Dojava o pomorskoj nesreći, sudar trajekta „Laslovo“ te putničkoga motornog broda „Lady Elegaza”, u vlasništvu domaće pravne osobe, zaprimljena je 2. kolovoza u 22.15 sati. Djelatnici Lučke kapetanije Zadar odmah su po zaprimanju dojave isplovili prema mjestu nesreće, koja se dogodila u Pašmanskom kanalu, neposredno ispred luke Biograd na moru. Gdje su zatekli jahtu „Lady Eleganza” u plovidbi prema luci, ukrcali su se na brod te izvršili preliminarni očevid, kojim je utvrđeno da na brodu nema ozlijeđenih, a provjerom ukrcanih osoba ustanovljeno je kako nema zapovjednika. Naređen je ukrcaj zapovjednika, i jahta je prepraćena do sigurnog veza, u luci Biograd na moru, kamo su pristali u subotu, 50 minuta iza ponoći. Daljnjim očevidnim radnjama ustanovljena su oštećenja na jahti, kao i na trajektu – definiraju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ujedno saznajemo kako je došlo i na jugu Jadrana do nasukavanja jedrilice:

Nasukana jedrilica

- Subota jutro, 4.11 sati, došlo je do nasukavanju jedrilice dužine 19,02 metra, zastave Kraljevine Nizozemske u uvali Donje Čelo, kod otoka Koločep. Prema izjavi voditelja jedrilice, u trenutku nasukavanja nitko od tri člana posade nije ozlijeđen. Službenici dubrovačke Lučke kapetanije na poziciji nezgode, osim materijalne štete na jedrilici nisu uočili onečišćenje mora i morskog okoliša. Jedrilica je bila u plovnom stanju, te je odobreno odsukavanja i tegalj do sigurnog veza, u Luci Gruž, gdje su službenici dubrovačke Kapetanije izvršili inspekcijski pregled, kojim su ustanovili oštećenje lista kormila i pogonske elise, bez proboja trupa jedrilice, slijedom čega je vlasniku izrečena zabrana plovidbe do uklanjanja oštećenja i ponovnog inspekcijskog nadzora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 05:24