StoryEditorOCM
Dalmacijabez posla i zdravlja

Radnici ‘Salonita’ najavljuju: Na Markov trg s vrećama azbesta

Piše PSD.
29. siječnja 2010. - 00:17
Borba za dostojanstvo i od predsjednice Vlade Jadranke Kosor neispunjeno pismeno jamstvo da će njihov status do kraja 2009. godine biti riješen, bili su povod nove konferencije za novinare radnika “Salonita” d.d. u stečaju.

Povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić, ustvrdio je da su radnici spremni na najradikalnije sindikalne akcije ako do sredine sljedećeg tjedna premijerka Kosor ne primi njihove predstavnike i ne počne ispunjavati dana jamstava.

 - Još se uvijek nismo našli na sastanku kako bismo dogovorili i završili posao glede obeštećenja ljudima koji su bili izravno izloženi azbestu i zbog njega ostali bez zdravlja i radnog mjesta.

Stoga u najskorije vrijeme očekujemo da nas Jadranka Kosor primi kako bismo završili upravo taj dio jamstva koje je dala 21. rujna 2009., a u kojemu se taj problem obvezala riješiti do kraja prošle godine. Prvo smo štrajkali glađu, potom smo zauzeli zgradu Županije, a sljedeće će akcije biti još radikalnije – najavio je Marić.

Radnici su dovikivanjem otkrili da su spremni krenuti na Markov trg i prosvjedovati pred Vladom RH, uz napomenu da će kao dar vrhu države ponijeti koju vreću azbesta, da ih pobliže upoznaju s tom smrtonosnom česticom kojoj su oni godinama bili svakodnevno izlagani.

Izigrana obećanja Vlade

– U jamstvu predsjednice Vlade stoji kako će se obeštećenje radnicima obaviti na način na koji se to radilo u drugim državama Europske unije koje su imale u tehnološkom procesu azbest.

Mi očekujemo da to jamstvo i ispuni jer ćemo u protivnom obavijestiti Međunarodnu organizaciju rada, onu komisiju koja je bila kod nas 2007. godine, kako su radnici “Salonita” još jednom prevareni – najavio je Marić.

Neki od tih naputaka ipak su uzeti u obzir te se po pitanju rješavanja problema radnika “Salonita” ipak nešto pomiče i nabolje jer je dio danih jamstava ispunjen. Naime, prema prije izmijenjenim zakonima, radnici nisu mogli ići u mirovinu, a sada je zakon ponovno izmijenjen pa oni koji su stekli uvjete, mogu ići u punu starosnu mirovinu.

 - Danas se u područnim uredima Mirovinskog fonda u Splitu i Dubrovniku održava sastanak o dogovoru i načinu implementacije Zakona koji radnicima “Salonita” i “Plobesta” omogućuje odlazak u punu mirovinu – izvijestio je Marić u kojoj je fazi primjena tog Zakona.

S druge strane, dok čekaju na ispunjavanje jamstava premijerke Kosor, radnici su se ponovno našli u nezavidnu položaju - sa zadnjim danom 2009. istekli su im ugovori o radu i ponovno se moraju prijaviti na Zavod za zapošljavanje. Pitaju se do kada će se s njima poigravati kao da su ping-pong loptice.

vesna žižić / epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:44