StoryEditorOCM

Radnici Salonita izbacili radnike Adriatic Blizne iz kruga tvornice (FOTOGALERIJA)

Piše PSD.
20. svibnja 2010. - 12:18

Pod zvucima tvorničke sirene sedamdesetak bivših radnika vranjičkog Salonita u bijelim zaštitnim odjelima, predvođeni sindikalnim vođom HUS-a za Dalmaciju Jozom Marićem, nasilno su upali u tvornicu i iz nje izbacili radnike „Adriatica Blizne“, tvrtke kojoj je posao sanacije azbestnog otpada , kao najboljem ponuđaču , dodjelio Trgovački sud u Splitu.

Ne mareći za sudske zakone, i nazočnost interventnih policajaca sindikalisti i radnici uzeli su stvari u svoje ruke. Zavarili su vrata pogona i zaprijetili :- „Nećemo otići dok ne otjeramo bandu , izričito navodeći kako će sami stati na kraj kriminalcima u Trgovačkom sudu , Vladi, ali i „Adratica Blizni.“

Nasilno izbacivanje izvođača radova od strane HUS- ovih sindikalista, u „Adraitica Blizni“ vide kao krunski dokaz kako je čitava trakavica oko sanacije Salonita i obeštećenja od azbestoze oboljelih radnika samo dimna zavjesa iza koje se planira preuzimanje vrijednih nekretnina Salonita u stečaju. Riječ je o ukupno 100 tisuća metara četvornih, s 400 metara operativne obale, gazom dubokim 12 metara, a sve to tek desetak km od autoceste.

- Radi se o jedinstvenoj poziciji s potencijalnim prometnim komunikacijama kakve nema u Hrvatskoj . Izbacivanjem naše tvrtke zapravo se želi istisnuti većinskog vjerovnika, a posao sanacije u tom bi slučaju po slovu zakona pripao Fondu za zaštitu okoliša. Fond angažmanom zadarske tvrtke „Odlagalište sirovina“ i napuhivanjem cijene poslova do pretpostavljene vrijednosti nekretina od 200 milijuna kuna, želi steči založno pravo na nekretninu- tvrdi Ivo Mariani, voditelj radova sanacije Adriatica Blizne.

Uvidom u sudsku dokumentaciju otkrivamo da je ustinu ponuda Adratica Blizne za poslove sanacije, jedna od pet pristiglih na natječaju , čak jedanaest puta manja od ponude najskupljeg ponuđača „Odlagalište sirovina Zadar“ s kojim posluje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Naime, upravo ta tvrtka je radila je na prvoj fazi sanacije Salonita, Mravinačke kave i obližnjeg igrališta Omladinac . Fond je na temelju obavljenih radova koji su, kako se procjenjuje vrijedili 15 milijuna kuna, već podnio tužbu Salonitu u stečaju, potražujući iznos od 67 milijuna kuna. No kako je taj iznos još nedostatan za založno pravo na cijeloj nekretnini, vrijednosti oko 200 milijuna kuna, bilo je potrebno da nastavak sanacije pripadne ponovo zadarkoj tvrtki preko koje će Fond napuhati vrijednost poslova i tako doći u posjed Salonita- tvrde u Adratica Blizni.

Kako to Fond nije uspio realizirati, jer Trgovački sud bira znatno jeftiniju tvrtku čije radove plaćaju sami većinski vjerovnici, a ne država, HUS podstaje sredstvo realizacije ciljeva Fonda – mišljenja je Mariani.

I sami HUS-ovci vide državu kao budućeg vlasnika Salonita. Prvi put u višegodišnjoj priči o sanaciji Salonita i obeštećenju radnika, nakon nedavnih pregovora s Vladom, čelnici HUS-a Ozren Matijašević i Jozo Marić javno su iznjeli opciju po kojoj bi država preuzela i prodala nekretnine Salonita i tako isplatila obeštećenje bolesnim radnicima.

- Sumnja se da u pozadini ove zakulisne igre stoje biši premijer Ivo Sanader, direktor „Konstruktora“ Željko Žderić, IGH i ministrica Marina Matulović Dropulić kao i Zvone Radić - kazuje nam Ivo Mariani, voditelj poslova sanacije u Salonitu.

Postoje indicije da se taj prostor želi rezervirati za buduće terminale. Radi se o terminalima za punionicu vode koja bi se tankerima transportirala na Bliski istok i tankovima za ukapljeni plin LPG. Kao mogući dokaz takvim navodima, dodaje Mariani, jest i urbanistički plan za Sjevernu luku i Vranjic koji ne definira nikakve sadržaje na tom prostoru.

Mariani sumnja da su i čelnici HUS-a u sprezi s lobijem kojega navodi, a to potkrepljuje dokumentom iz kojeg je razvidno da je upravo HUS, što je za sindikalnu aktivnost posve neuobičajeno, naručio geodetsku podlogu zemljišta Salonita.

MARINA RAJČIĆ

VINKO MLADINEO, čelnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

- Tgovački sud u Splitu lažirao je natječaj za izbor tvrtke koja će obavljati sanaciju azbestnog otpada. Naime, u natječaj se krenulo bez projektne dokumentacije sanacije koju je izradio IGH-a - kazao nam je Vinko Mladineo, odbacujući sve prigovore na račun Fonda.

– Adriatica Blizna, izabrana na takvom natječaju, sanaciju provodi nestručno. Što se tiče prigovora da Fond favorizira najskuplju zadarku tvrtku Odlagalište sirovina, Mladineo kaže: Možda jesu malo preskupi, ali zato imaju ljudske i tehničke potencijale za obavljanje tog zahtjevnog posla. Ujedno napominje kako zadarska tvrtka na dosadašnjim radovima sanacije u Vranjicu , nije birana od strane Fonda, već od strane tvrtke Cian kojoj su oni bili podizvođač.

Na optužbe da će se založnim pravom Fond upisati na vrijedne nekretnine, Mladineo kaže : - Ništa tu po zakonu nije sporno.U ime države založnim pravom nadoknadit ćemo sredstva uložena u sanaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 17:04