StoryEditorOCM
Dalmacijaradnici vranjičke tvrtke sa sindikatima najavili nove prosvjede

Pred ‘Salonit’ će opet - s toljagama

Piše PSD.
5. svibnja 2010. - 00:21
Više od 140 radnika vranjičkog “Salonita” u ponedjeljak će se, predvođeni HUS-ovim sindikalcima Jozom Marićem i Markom Mikačićem, naoružani toljagama okupiti pred tvornicom jer im je dosadilo čekati na ispunjenje obećanja premijerke Jadranke Kosor o obeštećenjima za neizlječivo oboljele radnike.

Nakon dugogodišnje agonije, odlučili su se na radikalne akcije, koje su najavili u utorak pred novinarima i 40-ak radnika, dijelom odjevenih u zaštitna odjela i s maskama.

Zahtijevaju da posao na sanaciji tvornice odradi preostalih 40-ak zdravih radnika i predlažu najmanje 50 tisuća eura za svakog oboljelog od azbestoze. 

− Ne možemo dopustiti da samo plačemo dok nam ljudi umiru, a kriminalci rade što god ih je volja! Državno odvjetništvo, policija i sud primaju plaću koju im dajemo mi, a nas godišnje umire sedmero do osmero i uskoro nitko neće ostati među živima – poručio je povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić pred zatvorenim vratima upravne zgrade ”Salonita”.

− Imali smo obećanje da ćemo dobiti obeštećenje do 13. ožujka, ali od toga ništa. Tražimo minimum, neka uzmu onima koji su “jamili“ i daju onima od kojih su “jamili“, a koji su izgubili zdravlje – odlučan je Mikačić, HUS-ov sindikalni povjerenik u “Salonitu”, koji je nedavno s Marićem dobio prekršajnu prijavu zbog razbijanja stakla na upravnoj zgradi “Salonita”.

I u zatvor ako treba

− Spremni smo i u zatvor ako treba – dobacuju ogorčeni radnici, koji su uvjereni da iza tvrtke “Adriatic – Blizna“, kojoj je povjeren posao dekontaminacije, stoji odbjegli većinski vlasnik “Salonita” u stečaju Jozo Ćurković.

Andrea Kuzmić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:55