StoryEditorOCM
Dalmacijanajstarija i najjača hrvatska riboprerađivačka tvornica širi proizvodnju, seli SE u ratac i zaposlit će još stotinu radnika

Postirska ‘Sardina’ postat će vodeća ribarska tvrtka u Europi!

Piše PSD.
14. kolovoza 2011. - 01:41
Postirska “Sardina”, najstarija hrvatska riboprerađivačka tvornica, na najboljem je putu da realizacijom svog ambicioznog razvojnog projekta postane vodeća ribarska tvrtka u Europi i prva na jugoistoku kontinenta.

U izmještanje tvornice u gospodarsku zonu Ratac, “Sardina” će, najavio je njezin predsjednik Uprave Mislav Bezmalinović, uložiti 120 milijuna kuna, a prostirat će se na 11 tisuća metara četvornih zatvorenog prostora.

Riječ je o najvećoj investiciji u hrvatskom ribarstvu. Nova zona omogućit će širenje proizvodnje, a zaposlit će novih stotinu radnika. Taj projekt izdašno pomaže i Općina Postira koja je, kazao je načelnik Ivica Mihačić, u infrastrukturu zone već investirala 15 milijuna kuna, a svoj doprinos dala je i Splitsko-dalmatinska županija. 

S druge strane, svojim izmještanjem na novu lokaciju postirski riboprerađivači oslobodit će 12 tisuća kvadrata iznimno atraktivnog zemljišta, neposredno uz more, a u tom činu načelnik Mihačić vidi veliku šansu za novi turistički uzlet. “Sardina” je izrasla u najjaču ribarsku tvrtku u Hrvatskoj, a godišnje s proizvodne trake te bračke tvornice iziđe 20 milijuna kutija konzervi koje se prodaju na svim kontinentima.

Gotovo 70 posto konzervi s naljepnicom postirskih riboprerađivača završi u izvozu. Bebićeva potpora Istodobno se uzgoji tisuću tona plavoperajne tune koja u cijelosti završi u Japanu, a uzgoji se i 500 tona bijele ribe, komarči i lubina, od čega polovica ode u pravcu Italije. Prema riječima predsjednika Uprave “Sardine” Mislava Bezmalinovića, postirska tvornica ne samo da nema problema s plasmanom svojih proizvoda, nego je potražnja u stalnoj uzlaznoj putanji.

Zapošljava 300 radnika, a uz to ima i svoju ribarsku flotu od pet brodova. Predstavlja gospodarstvenu žilu kucavicu tog dijela Brača, jer u njoj, osim Postirana, rade stanovnici Dola, Škripa, Pučišća i drugih bračkih mjesta. Dok su se mnoge tvornice za preradu ribe na našim otocima ugasile, “Sardina” je znala izbjeći poslovne fortunale i naći rješenja kako ostati i opstati. 

O svim tim rezultatima, poslovnim uspjesima i razvojnim planovima, na licu mjesta se uvjerio predsjednik Sabora Luka Bebić tijekom svoga posjeta toj najvećoj ribarskoj tvrtki u Hrvatskoj.

- Impresioniran sam onim što sam vidio i čuo u Postirama. Ovo je primjer kako i manje sredine mogu uspjeti kad imaju jasne vizije, sposobne ljude i kada zajednički krenu u realizaciju projekata. Otvaranje stotinu radnih mjesta pravi je pothvat jer svako radno mjesto, a osobito na našim škojima, zlata vrijedi. Zato ovakve projekte treba podržati, a Postirani mogu biti primjer i putokaz i drugima kako se može uspjeti - kazao je zadovoljni Luka Bebić, prvi čovjek Hrvatskog sabora.

IVICA RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 21:41