StoryEditorOCM
Dalmacijau županiji dogovorena suradnja s francuzIMA

Pilot-projekt: u Vučevici niče tehnološki park

Piše PSD.
5. listopada 2009. - 12:48

Park bi trebao objedinjavati mala, privatna, tehnološki i razvojno orijentirana poduzeća preko kojih se na tržište plasiraju inovativni, high-tech proizvodi i usluge na području elektronike, računalne telefonije i slično

Stručnjaci francuske provincije Herault surađivat će s našim institucijama u izgradnji tehnološkog parka na području Vučevice, a prvi radni timovi s francuske i s hrvatske strane sastat će se već u studenom, dogovoreno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Tehnološki parkovi još uvijek nisu zaživjeli na ovom području, pa će izgradnja tehnološkog parka u Vučevici biti svojevrstan pilot-projekt.

Park bi trebao objedinjavati mala, privatna, tehnološki i razvojno orijentirana poduzeća preko kojih se na tržište plasiraju inovativni, high-tech proizvodi i usluge na području elektronike, računalne telefonije, integriranih informatičkih sustava, razvoja softvera, dijagnostike u energetskim postrojenjima.

Francuzi, kao što kaže Antoin Martinez, gradonačelnik grada Bedarieuxa i predsjednik Odbora za međunarodne odnose Skupštine francuske provincije Herault, već imaju iskustva u izgradnji tehnoloških parkova.

 – Drago nam da svojim znanjem i iskustvom možemo pomoći ovoj hrvatskoj regiji, a naši su dosadašnji projekti u Francuskoj dobili brojna svjetska priznanja. Zadovoljstvo zbog francuske pomoći izražava i domaćin, župan Ante Sanader.

Blizina autoceste

– Veseli nas suradnja s francuskim partnerima, a mi kao domaćini možemo se pohvaliti našim znanstvenicima koji imaju zapažene uspjehe u svojim djelatnostima − kaže Sanader.

Od velike je važnosti to što će se tehnološki park izgraditi upravo na području Vučevice, jer blizina autoceste i činjenica da će se nedaleko izgraditi i centar za gospodarenje otpadom znače mnogo za gospodarski razvoj tog, do sada zapuštenog dijela županije. Još uvijek je neizvjesno kad će početi gradnja tehnološkog parka, no sada su na redu prvi službeni razgovori naših i francuskih stručnjaka, nakon čega će se donijeti i prve konkretne odluke o investitoru novog projekta u Vučevici.

Francuzi su, osim suradnje na tehnološkom parku, zainteresirani i za osmišljavanje i izradu projekata koje bi zajednički prijavili na natječaje europskih fondova. Osim Antoina Martineza, županiju su posjetili i Tom Ashwanden, direktor za međunarodne odnose provincije Herault, Julie Wartelle, koordinatorica projekta, dok su uz župana projekt pozdravili predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, zamjenik župana Visko Haladić, direktor Agencije za razvoj R.e.R.a. Srećko Radnić i suradnica za europske integracije Splitsko-dalmatinske županije Anđelka Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 15:34