StoryEditorOCM
OtociBUKTINJA NA GLAVI

Poznatom maslinaru potpaljena kuća: ‘U strahu smo, tko je ovo napravio može nam uništiti auto ili nešto gore!‘

Piše Dora Lozica
18. svibnja 2023. - 12:34

U Žrnovu na otoku Korčuli, na predjelu Glava smještenom na južnim padinama Defora, gotovo do temelja izgorjela je kućica 66-godišnjeg Pera Jelušića.

Sumnja se da je požar podmetnut, vlasnik i njegova supruga Smiljana pitaju se što radi policija, jer novih informacija nemaju, a oni su u strahu. Jelušić je u svojoj kućici s prijateljima iz Lovačke udruge "Kamenjarka" zadnji put uživao u nedjelju, 23. travnja, kada su marendali nakon lova.

Dan kasnije, vlasnik je na svoju zemlju došao u jutarnjim satima s namjerom da pokosi oko maslina, ali zaboravio je benzin za kosilicu. U kućicu nije ni ulazio, vratio se doma.

Tog dana u poslijepodnevnim satima, njegovi sumještani koji imaju posjede u blizini, začuli su dvije detonacije. Jedan od njih je u daljini vidio i dim, ali je zaključio da netko uređuje maslinik ili vinograd. Nitko nije promislio da gori nečiji objekt.

Prizor koji ga je dočekao, Jelušić neće tako lako zaboraviti.

- Kad sam izišao iz auta, odsjekle su mi se noge, nije bilo krova ni prozora, sve je izgorjelo. Stajao sam naslonjen na auto i nije mi bilo jasno što se dogodilo: prekjučer je sve bilo u redu, danas nema ničega - razočarano će naš sugovornik.

Odmah je nazvao policiju, a oni su došli za pola sata, dok je protupožarni inspektor iz Metkovića došao nešto kasnije.

- Pronašli su kocke za potpalu ispred ulaznih vrata. Te su kocke neobične, manje od onih koje inače koristimo u kućanstvima, nisam vidio da se takve kocke negdje kod nas mogu kupiti. Inspektor je napunio dvije staklenke s dokazima, uzeo je i te kocke i čudio se kako to da su ispred vrata - svjedoči Jelušić koji je policajcima u postaji rekao da "nema razloga i u koga sumnjati":

- Niti sam se s ikim potukao, niti sam ikome što ukrao....

image
Dora Lozica

- Policija je na mjestu događaja u suradnji s protupožarnim inspektorom obavila očevid, isključen je tehnički uzrok požara što znači da je do požara došlo ljudskom radnjom. U sklopu kriminalističkog istraživanja koje ima za cilj utvrditi osobu odgovornu za ovaj požar, policija je provela niz mjera i radnji, o detaljima u ovom trenutku, iz razumljivih razloga, nismo u mogućnosti javno govoriti navode iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u odgovoru na naša pitanja.

U nedostatku detaljnijih informacija iz policije, Pero i njegovi prijatelji neke su zaključke donijeli sami. Dvije detonacije koje su se čule vjerojatno su od agregata za struju i motorne pile ili umjetnoga gnojiva koje je bilo u kućici.

Jedan je njegov prijatelj primijetio kako su svi otvori u potpunosti izgorjeli, osim lijeve strane jednog prozora što je, možda, značilo da je upravo tu požar podmetnut. Nakon toga uslijedio je poziv iz Policijske postaje Korčula.

- Ponadao sam se da me zovu kako bi mi rekli da imaju neke informacije o počinitelju, a inspektor me je pitao jesam li ja što doznao!? - ističe naš sugovornik.

Njegovoj supruzi ništa nije smiješno, inspektor je zvao i nju:

- Pitao me je "je li moguće da je požar podmetnula neka supruga ostalih lovaca jer joj smeta što joj muž u kućici provodi vrijeme". Pitanje me iznenadilo, promašeno je, lovci koji se tu okupljaju većinom niti nemaju žene.

Nije mi svejedno, strah me je, ako je zapalio kućicu može nam zapaliti i auto, pa i kuću u kojoj živimo. To je neki poremećeni um, a mi i dalje ne znamo o kome se radi - dodaje gospođa Jelušić.

image
Dora Lozica

Suprugu i njoj uništena je značajna imovina koju su gradili i uređivali desetak godina. Radi se o poljskom objektu koji je bio potpuno opremljen, s kuhinjom, sanitarnim čvorom, trpezarijom, kvalitetnom stolarijom, kominima, terasom, sve skupa oko 20 četvornih metara.

Takve su kućice karakteristične za taj dio otoka, ako nisu u uvalama, onda se vežu uz vinograd ili maslinik, a iako se nazivaju poljskima, prilično su prostrane, uređene i udobne.

- Kućicu sam gradio pomalo, kako sam imao malo viška novca, tako sam kupovao materijal. Znam svaki red bloketa, sve je bilo gotovo, trebalo je samo staviti pločice i jednog dana, kad skupimo novac, solarne panele, uživati tamo u mirovini.

Ne vjerujem da će policija riješiti slučaj, nisu nikad do sad, pa neće ni sad. Nemam u njih povjerenja - tvrdi Jelušić.

Žrnovci kažu da se ne sjećaju nečeg sličnog u bližoj prošlosti, a tako navodi i policija.

- Imali smo slučajeva zapaljenja objekta čiji uzrok nije bio tehničke prirode, nijedan od tih slučajeva nije izazvan svjesno i s namjerom - naglašavaju iz policijske uprave, dok mještani uzvraćaju:

- Onaj tko je spreman zapaliti nekome kućicu, spreman je i na gore stvari.

‘Obnovit ćemo sve, već smo sjedili na gajbama‘


Strpljivi i vrijedni desetogodišnji rad obitelji Jelušić ipak neće nestati preko noći, a za to će se pobrinuti Žrnovci. Pero je bio dragovoljac Domovinskog rata pa je uz njega stala Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata kao i "Kuneji", lokalna sekcija Lovačke udruge "Kamenjarka". Najavili su da će fizički i financijski pomoći svojem prijatelju u obnovi kućice. Kako doznajemo, s radovima su već počeli, napravljeni su prvi koraci, požarište je očišćeno, ostali su goli zidovi, spremni za obnovu.

- Kad smo uredili maslinik, ručali smo na meji. Kad sam napravio temelje, jeli smo u kućici, a sjedili smo na kamenima i gajbama. Zadnjih smo godina ručali za stolom, ručat ćemo opet. Naravno da ću je obnoviti, jedan luđak me ne može zaustaviti - poručuje domaćin.

image
Dora Lozica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:29