StoryEditorOCM
OtociĐAKON TONČI

Poznati Dalmatinac u 40. godini odlučio se za veliki životni zaokret: ‘Taj zov je dugo tinjao u meni, prihvatio sam ga‘

Piše Ivica Radić
26. studenog 2023. - 12:21

Hvarsko-bračko-viški biskup Ranko Vidović predvodio je u župnoj crkvi Navještenja Marijina u Supetru na Braču svečano misno slavlje tijekom kojeg je za đakone zaredio bogoslove Tonča Pruga iz Supetra i Domagoja Babića iz Kaštel Novoga, obojicu za naslov trootočne crkve.

Zanimljivo je spomenuti da je Supetar nakon više od šest desetljeća čekanja dobio svog đakona. Stoga ne čudi kako je crkva bila prepuna vjernika, a na početku je biskup Vidović uputio pozdrave svima, a posebice ređenicima, njihovim roditeljima, rodbini i prijateljima.

Svečanom činu su nazočili i don Vedran Torić, rektor centralnog Bogoslovnog sjemeništa u Splitu, Jure Vrdoljak, duhovnik Bogoslovije, supetarski župnik don Pave Gospodnetić, brojni svećenici, redovnici, časne sestre i bogoslovi te vjernički puk.

Kandidate za red đakonata predstavio je don Ivica Huljev, brački dekan, a oni su se odazvali riječima: "Evo me".

image

Za đakone Hvarsko-bračko-viške biskupije zaređeni su bogoslovi Tonči Prugo iz Supetra i Domagoj Babić iz Kaštel Novoga

Ivica Radić

U svojoj homiliji biskup Vidović je istaknuo da đakon ima trostruku ulogu jer je poslužitelj Riječi, oltara, odnosno Euharistije i ljubavi. On je izrazio svoju osobnu radost, ali i radost cijele trootočne Crkve na daru novih đakona koji se pripremaju za prezbiterat.

Nakon propovijedi uslijedio je obred ređenja. Zajednica vjernika molitvom je pratila pjevanje litanija Svih svetih, dok su ređenici Tonči i Domagoj bili prostrti pred oltarom. Potom je biskup položio ruke na njihove glave i molio posvetnu molitvu, a nakon obreda novozaređeni đakoni obukli su službenu liturgijsku odjeću, štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti.

Na kraju obreda, đakoni su primili evanđelistar iz biskupovih ruku te s njime izmijenili poljubac mira, a potom su pristupili služenju kod oltara u prinosu darova.

image
Ivica Radić

Svečanost ređenja završena je pjesmom “Tebe Boga hvalimo” i biskupskim blagoslovom, nakon čega je vjernički puk dugotrajnim pljeskom nagradio novozaređene đakone. Ispred župne crkve bila je priređena prigodna zakuska.

- Osjećam se uzbuđeno i zahvalno zbog dara i milosti koju sam primio. Zahvalan sam Bogu što me po crkvi poslao da služim u našoj trootočnoj biskupiji. Duhovni svećenički zov trajno je tinjao u meni.

Božji poziv i Božja tajna su nešto što neodoljivo privlači i jednostavno traži da se razotkrije i pomakne svaki kamen da bi saznao istinu o sebi i Božjoj ljubavi. Prihvatio sam Božji poziv unatoč nešto kasnijim godinama.

Pozivam sve vjernike naše biskupije da mole za kolegu Domagoja i mene kako bismo bili vjerni Kristovi sluge za dobrobit naše zajednice - kazao je 40-godišnji don Tonči Prugo, koji je dodao da je "Božja volja htjela da nakon više od 60 godina u njegovoj osobi Supetar dobije svog đakona".

Don Domagoj Babić je rođen u Kaštel Novom, ali će svoju službu obavljati u Hvarsko-bračko-viškoj biskupiji, a na taj čin se odlučio jer je svojim korijenima vezan uz Brač pa su mu škoji predstavljali svojevrsta izazov.

- Od srca sam zahvalan Bogu koji me pozvao među svećenstvom jer ću na taj način služiti Njemu i ljudima te širiti evanđeosku vijest.

Već od tinejdžerskih dana privlačila me molitva i razmatranje Svetoga pisma, a na moju odluku najviše je utjecao jedan svećenik koji je bio ispunjen radošću i srećom u obavljanju svoje dužnosti pa sam čvrsto odlučio da i ja na taj način želim živjeti - pojasnio je 27-godišnji don Domagoj.

image

Svečano misno slavlje

Ivica Radić
image

Župna crkva u Supetru bila je prepuna vjernika

Ivica Radić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:31