StoryEditorOCM
OtociPOSLJEDNJI ISPRAĆAJ

Plenković je tren uoči izbornog slavlja primio tužnu vijest iz najužeg obiteljskog kruga, stric Dragan zadužio je Brač

Piše Ivica Radić
19. travnja 2024. - 09:36
Andrej Plenković s najstarijim stricem Jovaninom i stricem Antunom-Draganom (prvi zdesna)Vojko Bašić/Cropix

U 83. godini života u Zagrebu je umro Antun Plenković koji se od 1997. do 2002. godine nalazio na čelu hotelijerske kuće "Zlatni rat" iz Bola, tada u državnom vlasništvu, ali će u bračkoj turističkoj prijestolnici, pa i mnogo šire, ostati upamćen po tome što je pod Vidovu goru doveo svjetski ženski teniski turnir.

Premijerno izdanje održano je 1991. godine, potom je uslijedio Domovinski rat, ali je uporni i snalažljivi Plenković turnir uspio vratiti na Brač 1996. godine. U to vrijeme Bol je bio najmanje mjesto na svijetu u kojemu se igrao ženski profesionalni tenis.

Posljednji turnir na toj lokaciji odigran je 2003. godine. Zanimljivo je spomenuti kako je dvije godine uzastopno, 1997. i 1998., pobijedila tadašnja zvijezda u usponu Mirjana Lučić.

Za mnoge je to bila gotovo nezamisliva slika. Dovesti u Bol svjetsku žensku tenisku elitu mogao je i uspio samo vizionar Plenković. Na bolskim zemljanim terenima igrali su tadašnje zvijezde poput Amelie Mauresmo, Kim ClijstersJelene Dementijeve, ali i ultrapopularne Ane Kurnikove.

Slika s terena smještenih u podanku Vidove gore i nadomak plaže Zlatni rat odlazila je putem televizijskih prijenosa u cijeli svijet. Mnogi su tada i otkrili Bol, mjesto čiji središnji teren može primiti 2000 gledatelja, a to je više nego što taj brački gradić ima stanovnika.

Pokojni Plenković je stric predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, stariji brat njegova danas pokojnog oca Marija, a vijest o gubitku važnog člana obitelji primio je u samoj završnici predizborne kampanje. Uz ime Antun nosio je i ime Dragan, a tako su ga zvali oni najbolji poznanici i prijatelji, te je upravo pod njim bio poznat baš u Bolu.

Pogreb Antuna Plenkovića bit će na otoku Hvaru, u njegovom rodnom Svirču, u subotu u 14.30 sati. Boljani će na posljednji oproštaj otići brodom "Frane" koji iz luke prema Jelsi isplovljava u 11.30 sati, a od Jelse do Svirča je osiguran autobusni prijevoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 09:40