StoryEditorOCM
OtociJematva na Hvaru

Paulo Penica svoju bogdanušu trampio za ribu: ‘Ne želim se nervirati!‘ A maslinarima se loše piše...

Piše Mirko Crnčević
27. rujna 2022. - 12:33
Paulo Bunčuga Penica u svom vinogradu sa sestrom Andi Županović i Sunčicom Huljić (lijevo) Mirko CrnčevićMirko Crnčević

Jematva na otoku Hvaru traje već danima. Berba bijelih sorti, pošipa, parča, kuča i bogdanuše, pri kraju je, a sada na red dolaze crne sorte.

Naravno, najviše je plavca maloga, kojeg se u nizinskim predjelima već ponegdje bere, uglavnom za opolo, a na drugim pozicijama će pričekati još barem tjedan dana da dodatno pokupi slador. Zavirili smo u jelšansku Polondu, koja doslovno vrvi od berača, htjeli smo provjeriti kako su težaci zadovoljni, kako im gre.

– Na lokaciji Blato sam od pokojnog oca naslijedio 1700 trsova, nešto malo kuča i parča, a najviše bogdanuše. Tako se to u ono doba sadilo, a loze posljednje dvije godine nisam ničim tretirao, nije bilo potrebe, a i odlučio sam se za ekološku proizvodnju. Ubrat ćemo oko tonu, dakle, po prilici isto kao i lani, i sve...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 02:07