StoryEditorOCM
OtociZA PRSTE POLIZATI

Osnovci iz Postira guštaju u ribi koju im spremaju srednjoškolci iz Supetra: ‘Sada hoćemo i crni rižot’

Piše i snimio Ivica Radić
29. travnja 2023. - 19:26

Pripremite nam za iduću riblju marendu crni rižot – to je poruka i želja učenika prvog razreda bračke Osnovne škole Vladimira Nazora u Postirama čiji učenici, njih 135, jedanput tjedno dobivaju riblji obrok. To je najmlađe polaznike te bračke osmoljetke toliko oduševilo da su se zaželjeli crnog rižota. I dobit će ga.

Zanimljivo je spomenuti da riblje marende za njih pripremaju učenici kuhari iz Srednje škole Brač u Supetru. Sve se to događa u sklopu projekta “S ribom mogu sve”. Riječ je o partnerskom projektu tih dviju bračkih odgojno-obrazovnih ustanova, s ciljem poticanja konzumacije ribe i ribljih proizvoda kod djece i mladih. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva poljoprivrede, Ureda za ribarstvo i uz potporu FLAG-a Brač.

Bilo je nevjerice...

– Projektom se uvodi riba kroz riblje obroke u jelovnik učenika i to na način da te obroke pripremaju učenici kuhari Srednje škole Brač uz mentorstvo njihova stručnog nastavnika Zvonimira Ljalića. Oni dostavljaju, rade podjelu riblje marende i druže se s našim učenicima, a učenici sa zadovoljstvom pitaju kada će biti idući put riba i što će se naći na jelovniku. Ovim se projektom potiče povećanje konzumacije ribljih proizvoda i uvođenje ribe i ribljih obroka među našim učenicima. Iako je u početku bilo onih koji su s nevjericom gledali na taj projekt, on se u praksi pokazao kao pogodak u sridu – zadovoljno je kazala Sanja Nejašmić, ravnateljica postirske Osnovne škole.

Novinari Slobodne Dalmacije prvi su ušli u prostorije postirske Osnove škole i pratili podjelu ribljih obroka te zabilježili reakcije učenika, ali i mladih kuhara koji su pripremali hranu.

Franko Valić, učenik 7. razreda, istinski je ljubitelj ribe tako da je, pohvalio se, u slast pojeo tri porcije bakalara, a slično je bilo i s tjesteninom s tunjevinom. Sara Babarović pohađa 8. razred i svidjela joj se tunjevina, tjestenina i povrće, a rado i kući jede ribu, dok njezina vršnjakinja Matea Škarić smatra da je riječ o odličnom projektu, jer jednom na tjedan imati u prehrani ribu je izuzetno zdravo i za organizam korisno.

Prvašić Josip Šantić kaže da mu se marenda svidjela te da je sve pojeo, a isto je kazala i Ivna Dominis. Njima su se sa željom da iduća riblja marenda bude crni rižot još priključili njihovi razredni kolege, isto prvašići, Matej Šakić, Marijana Petković i Roza Matulić.

Zajednička otočna priča

A, sada valja čuti one koji su pripremali riblju marendu. Karlo Matulić, učenik drugog razreda kuharstva, ukratko je pojasnio kako su pripremili manistru, tunj i povrće, a svakog tjedna na rasporedu je druga vrsta ribe ili proizvodi od ribe. Njegov kuharski kolega Bepo Kuščević obožava ribu, a to je naslijedio od svoga oca koji je često na moru jer ima kaić, športile, štape za lovljenje ribe i vrše.

Majstor kuharstva i mentor Zvonimir Ljalić zadovoljan je realizacijom projekta i još više činjenicom da su jela od ribe među osnovcima odlično prihvaćena. On strpljivo odgovara na mnoga pitanja koja mu postavljaju učenici, i o ribi i o načinu njezine pripreme.

Inače, o besplatnim učeničkim marendama u našim školama mogu se čuti različiti komentari. Međutim, uglavnom se svi slažu u jednome, a to je da bi taj obrok trebao biti i raznolikiji i kvalitetniji. Uglavnom, dominiraju ne odveć zdravi pekarski proizvodi. Postirska osnovna škola je jedna od rijetkih koja je našla načina i mogućnosti da učeničku marendu obogati ribom i ribljim proizvodima.

“S ribom mogu sve” je projekt koji u cjelovitosti, kroz kulturno i tradicijsko nasljeđe povezuje sve segmente života: ribarstvo kao jednu od osnovnih gospodarskih grana Postira i Brača, promociju kuharstva u pripremi tradicijskih i inovativnih jela, marketinško predstavljanje prirodne i kulturne baštine, ali i stalnu brigu o zaštiti okoliša i očuvanju čistoće mora kao izvorišta egzistencije na otoku. Sve je to spleteno u jednu zajedničku priču koja i drugima može biti poticaj u obogaćivanju učeničkih obroka. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:23