StoryEditorOCM
Otoci‘mi smo jelšani...‘

Napeto na Hvaru: jelšanski načelnik Peronja sa zaštitarima i mještanima ‘zauzeo‘ sporni kat zgrade u Maloj Bandi

Piše Vladimir Urukalo
6. veljače 2024. - 12:21

Zaštitari tvrtke "Bilić - Erić" koje je angažirala Općina Jelsa pripomogli su u utorak ujutro oko 11 sati općinskim vlastima predvođenima načelnikom Nikšom Peronjom i mještanima Jelse da ponovno "zauzmu" drugi kat zgrade "depadansa" u Maloj Bandi kojeg su prije tjedan dana nasilno zaposjeli predstavnici Tvornice čarapa "Ključ" iz Sarajeva uz potporu zaštitara "Pitbulla".

Nekoliko desetaka mještana pratilo je načelnika Peronju, koji je koračao vijoreći zastavom svog mjesta, u "pohodu" na javnu zgradu na kojoj je Općina Jelsa upisana kao zemljišnoknjižni vlasnik na polovice nekretnine, dok hotelska kuća Jelsa d. d. za ugostiteljstvo ima drugu polovicu u posjedu više od 50 godina i ona je upisana u temeljni kapital Društva. S njima je bio i Ljubo Prka, voditelj Građansko-upravnog odjela splitskog ODO-a te je i on sudjelovao u vraćanju suposjeda Općini, a time je poslana i poruka da je zgrada kao takva pod zaštitom države.

image

Peornja i Jelšani u pohodu na zgradu

čitatelj/

Dok je policija pazila da ne dođe do narušavanja javnog reda i mira, Peronja je, iskoristivši zakonsku mogućnost tzv. "Instituta samopomoći" po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, sa zaštitarima ušao u zgradu.

Tamo se nalazio jedan muškarac koji je u ime tvornice čarapa "Ključ" odnosno njenog većinskog suvlasnika Fehima Seleka čuvao zaposjednute prostore te je, nakon zamolbe, bez ikakvog pružanja otpora ili pravljenja problema izašao van. A potom su se s prozora drugog kata zgrade zavijorile jelšanska i hrvatska zastava te se čulo glasno klicanje okupljenih: "Mi smo Jelšani, Jelsa je naša...".

Pojasnimo da primjenom instituta samopomoći sila primjenjena za zaštitu posjeda ne smije biti veća od one koja je primjerena okolnostima, a cilj samopomoći je uspostava prijašnjeg posjedovnog stanja.

image

Slavodobitni izlazak načelnika Peronje iz netom osvojene zgrade

čitatelj/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:44